Niet schaatsende potentiële deelnemers aan de OS

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Hakkie2, 22 okt 2017.

 1. Monique

  Monique Well-Known Member

 2. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ja, mooi. Het lijkt er op dat er 29 schaatsers/shorttrackers gaan. Minstens 2 en misschien 3 snowboarders (Van der Velden) en ik hoop nog altijd op 1 skeletonster.

  Jammer dat de bobs en het curlingteam zich niet wisten te plaatsen.

  Maarten Meiners had het in december over nog 2 kansen op kwalificatie: de reuzenslalom in Adelboden en de Super-G in Kitzbühel. De eerste wedstrijd is geweest en daar haalde hij de finish niet in de eerste run. Alles dus op de Super-G in Kitzbühel. Maar hij heeft volgens mij nog 0 punten in de WB, die kans is dus zeer klein. Volgens de FIS zou hij trouwens wel mogen op Downhill, Super-G, Combinatie, Slalom en Reuzeslalom. Eigenlijk jammer dat Nederland zo streng is. In het FIS circuit, net onder de wereldbeker, heeft hij dit seizoen al wel zeges gehaald.

  Ook Adriana Jelinkova heeft al wedstrijden gewonnen in het FIS circuit en haalde top 30 in wereldbekers. Volgens de FIS zou zij mogen op de Slalom, Reuzeslalom en Super-G. Maar ook hier lijkt mij de Nederlandse eis onhaalbaar, al is hij dichterbij dan bij Meiners: ze werd 2x 25e in de WB, 2x top 16 is nodig.

  Steven Théolier heeft zelfs voor de FIS nog geen plaatsen gehaald, dus die gaat zeker niet.
  Laatst bewerkt: 13 jan 2018
 3. JaapvdB

  JaapvdB Well-Known Member

 4. proeme

  proeme Well-Known Member

 5. Monique

  Monique Well-Known Member

  Alleen zijn naam al brengt een grote glimlach op mijn gezicht. Toen ik net naar huis reed vanaf mijn werk hadden Koen en Sander op 538 een telefoongesprek met hem, is voor de liefhebber misschien wel ergens terug te luisteren. Hij klonk als een leuke vent! :) Nu is meedoen belangrijker dan winnen maar hij zei dat hij in 2022 voor een medaille wil gaan.
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 6. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

 7. Monique

  Monique Well-Known Member

 8. Giel1

  Giel1 Well-Known Member

  Bjørndalen krijgt wellicht van het IOC een 'vrije plaats', buiten het landenquotom om, op de OS. Als de IOC dit zou doen vind ik dit erg discustabel. Er blijven namelijk in andere sporten tientallen sporters met 'grotere' medaillekansen thuis. Iedere sporter in een top wintersportland heeft harde kwalificatie-eisen/olympische trials. Dan vind ik niet dat je iemand op basis van prestaties uit het verleden als IOC kunt aanwijzen, want dan zouden meerdere atleten daar recht op hebben.
  http://www.newsinenglish.no/2018/01/16/biathlon-star-wanted-more-medals/
 9. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member


  Het is zo dat de verdedigend kampioen altijd als extra mag starten, boven het normale landenquota (er mogen er normaal 4, maar als je de regerend kampioen op stelt mag je dus 4+1 deelnemers opstellen als land). De regerend kampioen start op persoonlijke titel. Normaal moet zo iemand dan wel zijn geselecteerd in het totale team van zes van zijn land. Maar het is dacht ik met deze regels nog niet eerder voor gekomen dat een regerend olympisch kampioen nog wel actief was en niet de kwalificatie van zijn land had gehaald. Hem een startplek geven voor de sprint, waar hij regerend kampioen is, is dus eigenlijk niet zo gek.


  (Of er trouwens veel sporters thuis blijven die regerend olympisch kampioen zijn en ook nog brons pakten op het WK nog geen jaar geleden vraag ik me af. Of er dus veel sporters thuis blijven met een grotere medaillekans ook, laat staan tientallen...)
  Laatst bewerkt: 16 jan 2018
 10. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Duif vindt dit leuk.
 11. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  ZeeKoei en Monique vinden dit leuk.
 12. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Nu komt er toch wel kritiek op, want hoe je het ook went of keert, er gaan mensen hiervan het slachtoffer worden. Een of meerdere van de onderstaande groepen bijvoorbeeld.

  Als er een stuk of zes Zuid-Koreaanse speelsters door Noord-Koreaanse speelsters worden vervangen:
  • Nummers 17 t/m 22 van de Zuid-Koreaanse damesijshockeyploeg die ineens door een groepje Noord-Koreanen uit het team gezet worden en hun Olympische droom in duigen zien gaan.
  • Nummers 1 t/m 16 van de Zuid-Koreaanse damesijshockeyploeg die ineens niet met hun ingespeelde (vriendinnen)ploeg mogen spelen, maar met de vijand in één team zitten.
  • De coach van de Zuid-Koreaanse damesijshockeyploeg die ineens met een slechter ingespeeld team aan de slag moet.
  Als de selectie tot zo'n 28 zou worden vergroot:
  • Alle speelsters van de Zuid-Koreaanse damesijshockeyploeg die nu minder speeltijd krijgen.
  • De damesijshockeyploegen van Canada, USA, Atleten uit Rusland, Finland, Zweden, Zwitserland en Japan tegenstanders die het met een selectie van 22 moeten opnemen tegen eentje van 28.
  Als van hogerhand zou worden besloten dat vanwege het aanhalen van de banden binnen het Koninkrijk schaatsers Dennis Visser, Jan Smeekens en Patrick Roest worden vervangen door een stel random Curaçaose krabbelaars (zeg Liemarvin Bonevacia, Churandy Martina en Hensley Paulina) dan zou dat ook een controversiële beslissing zijn.
 13. proeme

  proeme Well-Known Member

  dat ze een grotere selectie zouden hebben maakt denk ik niet veel uit. Daarvoor is het niveauverschil te groot: 6 van de 8 deelnemende landen zitten op het WK in de hoogste divisie. De 7e, Japan, won afgelopen jaar de divisie daar onder en promoveerde daardoor naar de bovenste divisie.
  Korea is het 8e land en mag meedoen als gastland. Op de WK's wonnen ze afgelopen jaar de divisie van het 4e niveau. Nederland werd daar tweede.

  en om aan te geven dat dergelijke verschillen héél groot zijn: Duitsland werd 4e op het WK. Best netjes toch? Maar in de halve finale verloren ze met 11-0 van de VS en in de strijd om het brons met 8-0 van Finland. En daar word je dan 4e van de wereld mee. Met een iets andere loting waren ze misschien 5e of 6e geweest, maar dan nog.

  Korea (al dan niet gezamenlijk) heeft sportief gezien helemaal niets te zoeken op de OS. Ook met een grotere selectie gaan die gewoon alles verliezen. Het is dus vooral heel sneu voor de speelsters die ineens niet meer mee mogen doen...
 14. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member


  Aan de andere kant is dat onderdeel van een teamsport. Wat ik heb begrepen is het niveau in Noord Korea bij ijshockey net zo hoog als dat van Zuid Korea. De bondscoach heeft dus meer om uit te kiezen en dan vallen de minsten van de oude selectie af. Het is nou ook weer niet zo dat die oude selectie kwalificatie heeft afgedwongen, die kregen ze in de schoot geworpen.

  Het is natuurlijk sneu voor hen, maar aan de andere kant vrij natuurlijk bij een teamsport waar je altijd afvallers hebt. Dat is eigenlijk altijd heel sneu.
 15. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Dat het dames-ijshockey een sport met gigantische verschillen is, dat is algemeen bekend. Het is een pure duopolie waarin Canada en USA van de 23 WK/OS-finales in de geschiedenis er 22 tegen elkaar speelden. Ze werken er niet voor niets met een sterke poule (waarvan de nrs. 1-2 naar de halve finale gaan en de nummers 3-4 naar de kwartfinale) en een zwakke poule (waarvan de nrs. 3-4 naar de kwartfinale gaan). Maar dat zou geen reden mogen zijn om te zeggen dat Korea met 28 speelsters naar de Spelen mag.

  En dat je in elke teamsport in principe een team mag insturen als organisator van de Spelen, dat zijn gewoon de regels. Die gelden ook voor het WK voetbal/handbal/volleybal, WK afstanden team pursuit en vrijwel elke andere teamsport. Dat is ook een beloning voor het je uitsloven als land om een mooi toernooi te organiseren, waar lang niet elk land meer voor te vinden is.

  De bondscoach wist tot voor kort van niets, zie dit artikel in de Volkskrant. Dat betekent dat ze waarschijnlijk een voorlopige selectie al klaar had en misschien ook al speelsters toegezegd had dat ze wel bij de selectie zouden zitten. En dat is ook nog afhankelijk van welke speelsters vanuit Noord-Korea en dan bijkomen, zijn dat bijvoorbeeld forwards, defenses of goalies? Als Noord-Korea besluit om drie goalies te sturen, betekent dat automatisch dat de nummer 1 goalie van Zuid-Korea er buiten moet vallen?

  Als je in een sport als schaatsen, langlaufen of skiën een Noord-Koreaan toevoegt, dan gaat dat niet ten koste van een andere deelnemers. Hooguit lullig voor de nummer 37 van de wereldbekerstand (als er 36 normaliter gaan), maar vind ik van een andere orde omdat die zich niet geplaatst hebben en niet thuis hoeven te blijven waar ze geplaatst dachten te zijn. Daar Noord-Koreanen toevoegen is vergelijkbaar met de wildcards voor exotische landen tijdens het WK/OS zwemmen/atletiek.
 16. proeme

  proeme Well-Known Member

  mee eens hoor. Ik denk alleen dat het in de praktijk op sportief vlak geen donder uitmaakt of je je nou aan de regeltjes houdt of ze toch een beetje bijzonder creatief oprekt...
 17. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Het is rond

  https://www.olympic.org/news/unifie...arch-at-olympic-winter-games-pyeongchang-2018

  Kunstschaatsen, langlaufen, alpine skiën, shorttrack en het gezamelijke ijshockeyteam dus.

  De 23 Zuid Koreaanse dames mogen dus allemaal, krijgen er alleen 12 Noord Koreaanse dames bij. En ze mogen er maar 22 per wedstrijd opstellen.
  Monique vindt dit leuk.
 18. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  proeme en Eagle vinden dit leuk.
 19. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Leuk voor hem. Maar ik vind het apart dat in het skeleton door NOC*NSF een top-12-plek geëist wordt, en dat je in snowboard genoeg hebt aan een top-40-plek. Weet iemand waar deze discrepantie vandaan komt? Dat je in de sporten waarin Nederland goed is (schaatsen kort en lang) geen extra eisen stelt is ook wel weer zo makkelijk.
 20. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Voor slopestyle en big air was top 40 genoeg als je daar naast 2x top 12 haalde. Bij top 20 was 1 top 12 nodig en bij top 10 waren er geen verdere eisen. Bij snowboardcross en de reuzeslalom waren er weer andere eisen, daar moest je sowieso top 30 staan met dan ook nog weer top 12 klasseringen.

  Waar al deze verschillen vandaan komen weet ik niet. Zo'n traps systeem met bij 2 top 12 klasseringen is top 30/40 genoeg, bij 1 top 12 is top 20 genoeg en anders top 12 nodig oid is wel veel logischer, dat geeft iemand met een blessure in de eerste helft van het seizoen ook een kans. Dat zie je ook veel vaker, ook bij het alpineskiën.

Deel Deze Pagina