Kwalificatie OS 2022

Discussie in 'Olympische Spelen' gestart door Mjøsaman, 18 jul 2018.

 1. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  De vraag is natuurlijk waar de grens ligt van een veilige plek. Als de laatste World Cup een hele gekke uitslag krijgt, en dat is zeker mogelijk omdat de tijdsnelste plekken waarschijnlijk al in SLC worden verdeeld, kunnen nog veel schaatsers van achteren komen. In een best case scenario ben je er met 115 punten. In een worst case scenario moet je misschien wel 125 punten halen.
  Alleen schaatsers die 151 punten halen mogen wat mij betreft de vierde overslaan. ;)
 2. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Twee jaar geleden lukte het niet om 3 man bij de eerste 14 te hebben na 3 World Cups. Dus waarom dat nu makkelijk zou kunnen, gezien de toegenomen concurrentie (vd Poel), snap ik niet helemaal. We hebben ook maar 3 man in de A-groep van de eerste wereldbeker, dus voor de nummers 4 en 5 wordt het sowieso al een probleem om voldoende punten te halen.
 3. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Toen viel Kramer eruit door een slechte eerste World Cup. Zoiets verwacht ik nu niet.
 4. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  In het vorige Olympisch seizoen werd Jorrit Bergsma laatste (in de A-groep) tijdens de WB Calgary 5km. Zoiets verwachtten we toen ook niet ;)
 5. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Op de eerste plaats natuurlijk degenen die theoretisch gezien niet meer ingehaald kunnen worden. Zoals het geval zou zijn geweest met Roest en Bergsma als we de casus op de wereldbekercyclus van twee jaar geleden zouden toepassen. Die zouden met hun resultaten in de eerste drie wedstrijden onmogelijk nog buiten de top 14 kunnen belanden na vier wedstrijden.
 6. proeme

  proeme Well-Known Member

  Ik blijf me afvragen wat de gevolgen zijn als iemand toch afzegt. Een blessure heb je "zomaar". En dan? Word jij er verantwoordelijk voor gehouden dat er een startplek minder is op de OS? Of kun jij vervolgens op het OKT gewoon een startplek winnen en druk je dus iemand anders eruit dankzij jouw afzegging?
  Marcel Vos vindt dit leuk.
 7. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Zoiets blijft natuurlijk deels op goed vertrouwen gaan. Iemand die echt geblesseerd is in de zin van een beenbreuk of iets dergelijks kan moeilijk rijden.

  Het is iets dat voor discussie kan zorgen, maar dat hou je altijd. Er staan in ieder geval geen consequenties genoemd.

  Ik denk wel dat er wat meer controle vanuit de selectiecommissie plaats zal vinden. En dat iemand wat met een stevige verkoudheid vriendelijk doch dringend zal worden verzocht om te rijden. Desnoods doe je 50 seconden over een 500 meter. Dat levert alsnog 20 wereldbekerpunten op.
 8. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Wat ik constateer is dat er geen harde consequenties zijn bij het overslaan van World Cup 4. Er wordt vanuit gegaan dat schaatsers bereid zijn deze te rijden mocht dit noodzakelijk zijn. Daar kun je twee kanten mee op.
  De vraag is nu wat ploegen gaan doen met hun planning: gaan ze bijvoorbeeld na World Cup 2 nog een extra trainingskamp inlasten? Daaruit zou je al het een en ander kunnen afleiden.
 9. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Op zich hebben de schaatsers nu een heldere keuze. Als ze niet in WB4 beschikbaar willen zijn als dat nog nodig is voor kwalificatie of als ze sowieso op trainingskamp willen als er WB-wedstrijden zijn, dat dan graag vantevoren aangeven. Dan word je namelijk helemaal niet geselecteerd voor Wereldbekerwedstrijden.

  En voor iemand door wiens opzettelijk toedoen niet het maximale aantal op een afstand wordt gehaald (en dus maar 8 ipv 9 schaatsers naar de OS) zou ik erg graag de aanwijsplaatsen gebruiken om te zorgen dat deze persoon niet naar de OS gaat.
 10. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Maar schaatsers die zich voor de hele cyclus afmelden alleen maar omdat ze zo nodig de vierde wereldbeker willen kunnen skippen zijn toch veel verwerpelijker dan degenen die zich enkel voor de vierde afmelden? Ik vind het in beide gevallen overigens schaamteloze profiteurs van het werk dat door anderen verricht moet gaan worden, en sowieso minachting van de kijker die al steeds minder schaatsweekenden per jaar heeft en waarvan je er dan ook nog eens minstens de helft opzettelijk overslaat.
 11. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Ik ben benieuwd wat Kramer gaat doen. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat die ze alle vier gaat rijden. Dat zou voor het eerst sinds seizoen 2005/2006 zijn namelijk.
 12. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Zijn slechtste klasseringen op de 5/10 km sinds 2006-2007 in de World Cup waren:
  10 km 2011-2012 Heerenveen 9e
  5 km 2019-2020 Minsk 13e
  5 km 2020-2021 Heerenveen 4e
  5 km 2018-2019 Heerenveen 3e
  Minsk was een uitbijter, tel de drie andere puntentotalen op dan krijg je 32+43+48 = 123. Normaal gesproken is dat goed genoeg om de vierde niet te hoeven rijden.
  mi vindt dit leuk.
 13. Kristian

  Kristian Active Member

  Somewhat bizarre discussions.

  Change the system from national quotas towards a personal qualification through the World Cup. Your OKT held in end of october :))))) pick the skaters and those who will start in the A-group. Then some kind of system that if three skaters are among the 14 best in the points classification, the best two of them earn personal spots, while the third is national, and will be decided through an internal skate off. A skate-off among those members of the World Cup Team on the distance that didnt make it and a few other qualifiers. One can still have a matrix in some way. Similar for countries that i.e place two skaters among the 20 best in the points qualification. Skip the times qualification. First one personal, second one open for internal skate off. Then you go down the points ladder picking those sole skaters that make up the field. Good single results makes you climb the ladder. Dont need the Time Qualification.
  Such a system would stress the importance, and advantage in securing national A-quota spots for the first World Cup race on each distance, but possible, and another story.
  Laatst bewerkt: 22 okt 2021
 14. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Uit het AD:

  "Rutger Tijssen, van Worldstream-Corendon zegt voornemens te zijn alle wedstrijden te rijden, tenzij eerdere uitslagen mogelijkheden tot rust bieden. Reggeborgh, Iko en Zaanlander zijn van plan na wereldbekerwedstrijd drie de balans op te maken en eventueel de vierde over te slaan. Orie doet dit een wereldbekerwedstrijd eerder en houdt het overslaan van wereldbeker drie tot een van zijn opties, om na een trainingsblok pas voor de vierde in te vliegen."
  Kristian vindt dit leuk.
 15. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Tot zover de bereidheid van de schaatsers op de lange afstanden om alle vier World Cups te rijden als dat nodig mocht zijn om het maximaal aantal startplekken binnen te halen. Als dit klopt, dan zoekt Orie wel heel duidelijk de grens op.
 16. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Lijkt mij dat de SCL dat plan van Orie moet tegenhouden/inbinden. Dan is er geen enkele foutmarge in Calgary voor de toppers uit zijn ploeg, en de subtoppers uit zijn ploeg moeten hun best doen om zich überhaupt bij de beste zoveel te rijden binnen 3 wedstrijden. Dat probleem hebben de andere ploegen die Calgary meer als uitwijkmogelijkheid beschouwen niet.

  Wat de rest doet vind ik prima. Het heeft geen zin om je nu al te binden aan het rijden van de laatste World Cup. Je kunt immers alleen je eigen klassementspositie verdedigen en niet die van een ander. Als een schaatser al binnen 3 wedstrijden een quotaplaats voor Nederland heeft binnengehaald, dan hoeft diegene ook niet te gaan. Als die quotaplaats nog niet binnen is gesleept, dan wordt het natuurlijk een ander verhaal.
 17. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Sprintmaster's risicoanalyse volgend zou na 2 wereldbekers alleen diegene (bijna) veilig zijn die beide 2 wereldbekers heeft gewonnen (120 punten). Ook met een DNS of DNF in WB4 zou die de kwalificatie nog kunnen halen.
  Maar om Roest en/of Krol nu in zijn eentje op trainingskamp te sturen, dat is vast ook niet de bedoeling van Jumbo.

  Kortom, als Orie het als optie aanhoudt om een groot deel van zijn ploeg op trainingskamp te sturen na WB2, lijkt het me erg verstandig om op afstanden waar de verschillen klein zijn te kiezen voor de niet-Jumborijders en die naar alle wereldbekers te sturen. Dan kunnen de Jumbo's ook rustig op trainingskamp.
  proeme vindt dit leuk.
 18. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Eigenlijk is het heel raar dat Orie een deel van zijn schaatsers juist de laatste World Cup zou laten rijden. Die zit het dichtst op het OKT, dus heb je dan de meeste last van de jetlag. Totaal niet volgens de Orie logica.
 19. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Die jetlag lijkt mij alleen een probleem als je nog een kort intensief trainingsblok wilt doen direct na terugkomst van die laatste World Cup. Dat probleem heeft J-V niet als ze rondom WC-3 al een zwaar trainingsblok hebben gehad. Dan kunnen ze na terugkomst uit Noord-Amerika even rust nemen en vervolgens de laatste trainingen hervatten richting het piekmoment van het OKT.
 20. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  De grenzen opzoeken hoort bij topsport. Het zou kunnen dat Orie per sé met de hele ploeg een trainingskamp wil. Tussen world cup 2 en 3 is daarvoor de meeste tijd. Het zou best kunnen dat hij schaatsers die er niet goed voor staan in het wereldbekerklassement eerder het trainingskamp verlaten om de derde wereldbeker in Salt Lake City te rijden, terwijl de rijders die er beter voor staan een langer trainingskamp houden en vervolgens direct naar Calgary gaan.

Deel Deze Pagina