KNSB Cup/WB-selectiewedstrijd, 30 okt.–1 nov. @Enschede

Discussie in 'Lange baan' gestart door leenstrafan, 12 okt 2015.

 1. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ja, maar een dienst kan ook bestaan uit bijvoorbeeld het programma IJSTIJD! voor basisscholen. Daar hebben de schaatsploegen ook gewoon baat bij, omdat het de populariteit van de sport vergroot. Het is dus niet zo dat de ploegen al dat geld rechtstreeks terug hoeven te zien. De ploegen betalen een licentie. Net als professionele voetbalploegen. En dat wordt vervolgens geïnvesteerd in de sport in de volle breedte.
 2. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  De populariteit van de sport vergroten...?
  Kun je dat niet beter in het buitenland proberen?
  ;)
 3. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Ja, maar dat is naar mijn mening dus fout. Dat is het opvullen van gaten. Programma's als IJSTIJD! mogen gefinancierd worden met publiek geld en geld van bijvoorbeeld KPN, omdat KPN zich wil verbinden aan de volledige schaatssport. Een sponsor zoals Beslist.nl verbindt zich aan het topsportniveau van het langebaanschaatsen en hun geld moet daarmee naar mijn mening ook besteed worden aan topsport.

  Ik denk ook dat je zo eerlijk moet zijn, dat sponsoren zich niet interesseren in programma's die de populariteit verhogen. Keuzes voor het wel of niet sponsoren van een schaatsploeg hangen volgens mij vooral af van zichtbaarheid en kosten/batenanalyses die gericht zijn op de korte termijn.
 4. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Te veel???? Er zijn juist veel te weinig wedstrijden. Al die schaatsers die nu niet naar de Wereldbeker mogen, wat rijden die dan verder? Nog 4 Holland Cupjes en 2 NK's. Dan heb je in een seizoen iets van 8 wedstrijden. Dat doen voetballers in een maand, en wielrenners soms in een week plus een dag. En juist dat geringe aantal wedstrijden maakt het schaatsen voor sponsors niet interessant. En als je dan trainingen ook niet aangrijpt om in contact met het publiek te komen... En voor sporters ook niet, trouwens. Waarom wijken er zoveel uit naar marathon en skeeleren? Omdat je daar wel elke week aan de bank kunt.
  Duif, EenBrabander, Jeronimo1 en 3 anderen vinden dit leuk.
 5. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Dan heb ik het bijvoorbeeld over regioselectiewedstrijden en dergelijke. Selectiewedstrijden die best vervangen kunnen worden door gewoon beste seizoenstijden te nemen. Het houden van dit soort wedstrijden leidt tot:
  - een grote beslaglegging op vrijwilligers
  - kosten voor de KNSB omdat deze wedstrijden gepaard gaan met bepaalde kwaliteitsstandaarden en ijshuur
  - schaatsers van het lagere niveau heel het land doorkruisen om al die wedstrijden te rijden.

  Daarnaast beschouwen de deelnemers het volgens mij ook als een moetje. Volgens mij geldt dit ook voor Holland Cup wedstrijden. Het uitwijkgedrag naar marathonwedstrijden heeft er volgens mij ook mee te maken dat Marathonwedstrijden ook gewoon goede trainingsprikkels zijn.
 6. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Ik ervaar hetzelfde. Dit is het eerste jaar dat ik langebaanwedstrijden doe. Ik heb er nu 3 gereden, maar nu moet ik weer ruim een maand wachten voor ik weer op een volgende wedstrijd in kan schrijven. Ik snap dat het lastig is om alle (club)wedstrijden in te passen in de beschikbare uren op de ijsbanen en dan ook nog op de uren die het minste geld kosten, maar ik zou het wel leuker vinden als ik bijvoorbeeld wel elke 2 weken een grotere wedstrijd zou kunnen rijden op een andere ijsbaan. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen om op vrijdagavond de 500m en de 1000m te rijden en op zaterdagavond de 1500m en de 3000m en op zondagavond de 5 en de 10km. En elk van die disciplines in te delen op niveau en leeftijd. Nu is het zo dat op de wedstrijden die er zijn iedereen zich inschrijft en iedereen meedoet in dezelfde groep. Tijden op de 500m lopen dan uiteen van de 55s tot de 38s. Zo is het voor jongens uit de regioselectie in groep HSA niet leuk om zo'n wedstrijd te winnen terwijl het voor de recreatieve wedstrijdschaatser uit groep H65 niet mogelijk is om ooit een wedstrijd te winnen. Maar iedereen schrijft zich toch in omdat het de enige mogelijk is om wedstrijd ritme op te doen en beter te worden.
  Volgens mij is dat ook 1 van de redenen dat met name juist die recreatieve wedstrijdrijder over stapt naar de marathon. Hierbij is het namelijk wel mogelijk om elke twee weken een wedstrijd te schaatsen op je eigen niveau. Waarom met langebaanschaatsen dan niet?
  EenBrabander en Mjøsaman vinden dit leuk.
 7. Jeronimo1

  Jeronimo1 Well-Known Member

  Natuurlijk kun je selectiewedstrijden vervangen door seizoenstijden. Wel een beetje sneu als je ver van Heerenveen af woont en daardoor minder op snel ijs kunt trainen. Maar dat kan inderdaad een keuze zijn.

  Nog even terugkomen op je punten:

  De grote beslaglegging op vrijwilligers is pas een probleem als er te weinig of geen geschikte vrijwilligers inzetbaar zijn
  Kosten zijn er inderdaad en natuurlijk kunnen door de bezuinigingen enkele wedstrijden sneuvelen
  Schaatsers van lager niveau doorkruisen op eigen kosten het hele land. Dat doen ze omdat ze ambities hebben of het gewoonweg leuk vinden.
 8. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Ik krijg hier toch de indruk dat schaatsen eigenlijk heel vervelend is, en dat dat zo min mogelijk gedaan moet worden. Vraag me ook af waar dan die beste seizoenstijden gereden worden, als je geen wedstrijden wilt organiseren.
  Duif en Jeronimo1 vinden dit leuk.
 9. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Serieus? In elke andere sport is dit echt geen enkel probleem.
  Ik ben vanuit judo gewend dat ik gewoon elke week een toernooi kon draaien ergens in het land. We gingen gewoon met alle kinderen van de club met 1 of 2 auto's ernaartoe. Ouders hadden om beurten rijdienst en later spraken we gewoon af om te carpoolen. Zo ging het ook met hockey en korfbal. En zo gaat het bij voetbal volgens mij ook.
 10. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Dit bekijk ik meer vanuit duurzaamheidsoogpunt.

  Gewoon bij trainingswedstrijden op je 'thuisbaan' dus. Wedstrijden die een lagere kwaliteitsstandaard hebben en daarom minder kosten.
 11. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Tuurlijk zijn ploegen we geïnteresseerd in dingen die de populariteit verhogen, dat is ook op korte termijn goed voor de kijkcijfers. En sowieso: ook hun schaatsers hebben ooit kennis gemaakt via dergelijke programma's.

  En natuurlijk gaat er ook publiek geld heen. En geld van de sponsors van de KNSB, maar dat sponsorgeld is juist sterk verminderd.

  Naar mijn mening moet de toplaag van de sport de hele sport bedienen. Dus ook de schaatslessen op de basisscholen, e.d.
 12. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Dan denk ik dat je een verkeerd beeld hebt bij de sponsors van de topploegen.
 13. Jeronimo1

  Jeronimo1 Well-Known Member

  Er zijn toch genoeg trainingwedstrijden op thuisbanen. En daarnaast zijn er wedstrijden in Thialf of buitenland. Dan is iedereen toch vrij om daar naar toe te gaan? Wat maakt het dat dit volgens jou zo duur is voor de knsb?


  Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 14. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Nee, dat bedoel ik niet. Ik geef een voorbeeld. Op 12 en 13 december wordt de Utrecht City Bokaal gehouden. Dit is een selectiewedstrijd voor het NK Sprint. Deelnemers aan de Utrecht City Bokaal worden deels bepaald door de uitslag van een regioselectiewedstrijd die dit weekend wordt gereden in Tilburg. Die regioselectiewedstrijd is dus een selectiewedstrijd voor een selectiewedstrijd. Bij die wedstrijd in Tilburg rijden schaatsers uit de gehele regio Zuidwest (de provincies Noord-Brabant, Limburg, Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht). Ik vind dat een overbodige wedstrijd die KNSB moet betalen. Je kunt die deelnemers aan de UCB ook op basis van Nederlandse seizoenstijden selecteren. Dan krijg je echt geen scheef deelnemersveld.

  En dit is geen uitzondering. Er zijn veel meer van dit soort constructies. Zoek maar eens op hoe de selectie voor NK's voor junioren plaatsvindt.
 15. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Al die selectiewedstrijden zijn ook weer wedstrijden waar veel schaatsers gewoon weer een extra wedstrijd hebben op niveau. Of je dat nu als selectiewedstrijd organiseert of als gewone regiowedstrijd, dat maakt dan ook weer niet zoveel uit. Het aantal wedstrijden op dat niveau moet echt niet naar beneden.
  leenstrafan vindt dit leuk.
 16. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Ik heb eens opgezocht wat de topteams betalen en wat ze er voor terugkrijgen. Het staat hier: http://knsb.nl/files/2010/03/KNSB-factsheet-licenties-14-juli-2015.pdf


  "Om een licentie voor een Erkend Topteam te verkrijgen dient een professioneel schaatsteam aantoonbaar te voldoen aan een aantal sporttechnische en organisatorische voorwaarden. Zo is het belangrijk dat er een deugdelijk jaarplan en trainingsprogramma ligt. Ook moet er een professioneel begeleidingsteam zijn en de topschaatsers moeten gegarandeerd zijn van inkomsten. KNSB, VPS en AV vinden het belangrijk dat de ideale omstandigheden worden gecreëerd voor topschaatsers om topprestaties te leveren.

  Een Professioneel Schaatsteam dat een licentie voor een Erkend Topteam krijgt, betaalt jaarlijks een licentievergoeding van € 25.000 aan de KNSB. Verder verplicht een Erkend Topteam zich om jaarlijks een investering te doen van € 25.000 ten behoeve van de continuïteit en gezamenlijke vernieuwing van de schaatssport. Besteding van deze gelden wordt in overleg met partijen bepaald. Ook heeft het Topteam een inspanningsverplichting van € 50.000 om te besteden aan producten en diensten van de KNSB.

  De licentie voor een Erkend Topteam geeft recht op de commerciële rechten en uitingen op de kleding van de Nationale Selectie. Daarnaast coördineert en betaalt de KNSB de reis- en verblijfkosten voor de leden van de Nationale Selectie, zorgt voor ondersteuning tijdens internationale wedstrijden van de Nationale Selectie in de vorm van een teammanager, materiaal- en medische begeleiding. Tevens zorgt de KNSB voor trainingsfaciliteiten en keert de KNSB jaarlijks een premieregeling van 1,1 miljoen euro uit aan de atleten. Een licentie heeft een looptijd van maximaal één jaar, ingaande op 1 juli en van eindigend op 30 juni in het daarop volgende jaar."

  Ik vind de bedragen die aan de KNSB betaald moeten worden, schokkend laag. In totaal een ton, waarvan 50.000 een inspanningsverplichting (dus geen echte verplichting) om producten en diensten van de KNSB af te nemen. Nu weet ik niet precies wat ik me daarbij moet voorstellen, maar ik neem aan dat dit voornamelijk de kaartjes zijn voor zichzelf en de gasten die ze willen uitnodigen op de grote toernooien, of weg te geven met prijsvragen. Stel dat een kaartje gemiddeld 50 euro kost (als we de VIP-arrangementen meetellen), dan gaat het dus om zo'n 1000 kaartjes in het jaar, dus zo'n 250 per evenement (2 NKs, 2 World Cups), dus zo'n 70-80 per dag.

  Verder mag het team zelf beslissen hoe het 25.000 investeert in de continuiteit en vernieuwing van de schaatssport. Dat betekent dat een aantal sponsors ook een beloftenteam heeft. Dat geld gaat dus niet naar de KNSB en de breedtesport.

  Blijft er dus nog 25000 over dat echt naar de KNSB gaat. En daarvoor levert de KNSB ook nog eens de reis- en verblijfkosten, de wedstrijdpakken en de medische begeleiding bij de internationale wedstrijden. Ik denk dat LottoJumbo dat bedrag an 25.000 er met het tripje naar Calgary en Salt Lake City al uitheeft.
  En dan ook nog eens een premieregeling. En trainingsfaciliteiten.

  En 25.000 is belachelijk weinig. Ik gok zo dat het uitzenden van reclamespotjes tijdens alle dweilpauzes van 1 evenement, bijvoorbeeld een NK, al duurder is. En daar krijg je dus verder helemaal niks voor.
 17. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  De rijders die aan deze wedstrijden deelnemen, kunnen prima aansluiten bij wekelijkse trainingswedstrijden op hun 'thuisbaan'.
 18. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Oké, dit wist ik nog niet. Het was namelijk 125.000 euro voor een A-licentie, maar dat systeem is dus volledig op de schop gegaan.
 19. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Als je een regionale selectiewedstrijd organiseert is het niet zo heel belangrijk hoe goed het ijs is. Als het slecht ijs is heeft iedereen slecht ijs en eindigen alsnog de beste vijf op plek één t/m vijf. Als je elke baan zijn eigen wedstrijden laat organiseren en op seizoenstijd selecteert wordt de ijskwaliteit juist heel belangrijk want de ijsmeester van Eindhoven/Deventer/Groningen/Hoorn wil het vast niet op z'n geweten hebben dat door zijn baggerijs zijn clubleden de Holland Cup/NK/NKJ missen.

  Is dat niet ook afhankelijk van het niveau? Sommige deelnemers aan de Holland Cup/Eindhoven Trofee/Gruno/UCB/KL rijden daar uit armoede omdat ze buiten de WB/WK-boot gevallen zijn. Anderen zullen het juist top vinden een keer in dezelfde race als een bekende schaatser te mogen rijden.
 20. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Volgens die redenering moet je dan oneindig doorgaan met organiseren van selectiewedstrijden. Er moet dan immers ook weer een wedstrijd zijn die bepaalt wie de regioselectiewedstrijden mag rijden, want op basis van tijden kun je niet eerlijk selecteren volgens jou. Het is de vraag of je een selectiewedstrijd moet organiseren om te bepalen wie de vijf laatste deelnemers (dus de 5 langzaamsten) van de UCB zijn. Ik vind van niet, dat moet je met seizoenstijden regelen.

  Even om het niveau te schetsen waar dit zich afspeelt. De regioselectiewedstrijden van vorig jaar bepaalden dat Viktor Molkenboer wel mee mocht doen met de UCB, maar Kevin Schelling niet.
  Laatst bewerkt: 6 nov 2015

Deel Deze Pagina