Icederby

Discussie in 'Lange baan' gestart door dedeut, 7 jan 2014.

 1. dedeut

  dedeut Well-Known Member

  In de Volkskrant van vandaag (paginagroot op de pagina 3), twee artikelen over een nieuw op te zetten schaatssport waarbij langebaners en shorttrackers tegen elkaar strijden. Deze sport zou naast de reguliere langebaan- en shorttrackwedstrijden moeten worden gaan georganiseerd.

  De Volkskrant zelf is enigszins negatief en denkt dat het vooral opgezet wordt om van schaatsen een goksport te maken. De krant spreekt over "een nieuwe wedstrijdformule waarmee een groep internationale investeerders het schaatsen hoopt te veranderen in een populaire goksport". Het concept is dan ook geinspireerd op de keirin in het baanwielrennen, maar ook op de honden- en paardenraces, waar met name in Azie stevig op gegokt wordt.

  Jeroen Otter (shorttrackcoach), die een rol speelt in de ontwikkeling van de nieuwe sport, is echter positief.

  HaagscheBluf vindt dit leuk.
 2. HaagscheBluf

  HaagscheBluf Well-Known Member

  Ha, ha, geweldig. Dubai weer hoor.
  Ik was er 2 jaar geleden, tijdens de Ramadan. 45 graden was het. In de schaduw.
  En ik me maar terugtrekken in toiletten om water te kunnen drinken, want not done in het openbaar.
  Maar hey, natuurlijk, we gaan schaatsen hier!!!:)
  Ik zie ze er ook toe in staat om hier de Red Bull Ice Crash te organiseren, waarom niet, geld genoeg......nou ja, tot de olie op is natuurlijk.:p
  Ik hoop dat ze het gaan doen én gaan uitzenden!
  Ik verheug me vooral op het publiek; ipv een Oranjelegioen, louter mannen in een thobe (wit lang gewaad) en guthra en vrouwen........oh nee, geen vrouwen, die blijven thuis.

  http://www.koreaherald.com/view.php?ud=20131211000687
  strawbale, Tsuki en dedeut vinden dit leuk.
 3. hidden

  hidden Active Member

  Het klinkt een beetje bizar, maar als er een groep goede schaatsers meedoet en zij kunnen hiermee goed geld verdienen dan zou het voor de schaatsers ook wel aantrekkelijk moeten zijn.

  Ik moet wel meteen aan Roller Derby denken... (http://www.youtube.com/watch?v=Vj-UHrSHC3E) (http://www.imdb.com/title/tt1172233/)
  Hopelijk gaat het niet te veel daar op lijken, want dat heeft dan niet zoveel meer met schaatsen te maken denk ik.
 4. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Dan klagen we over mensenrechten en antihomowetten in Rusland, maar wel even geld vangen in de VAE? Een land waar homoseks met tien jaar celstraf bestraft kan worden (in Rusland is het vooralsnog legaal), waar rijke mannen (bijna) altijd wegkomen met misdaden als verkrachting en Israëlische voetballers op het laatste moment de toegang geweigerd wordt!?

  Van de andere kant snap ik ook wel dat het moeilijk is om nee te zeggen als ze echt met grote bedragen op de proppen komen, de meeste schaatsers zouden al blij zijn met een paar duizend Euro, het is immers geen vetpot, enkele goedverdienende kampioenen daargelaten.

  Maar moet ik me gewoon races op een 220 meter baan voorstellen of krijgen we een soort teamsport gebaseerd op roller derby? Ik weet dat die laatste soort in de VS erg populair is, hoewel ik zelf de lol er nooit van heb ingezien.
  strawbale, Nogevendit en Danielle vinden dit leuk.
 5. dedeut

  dedeut Well-Known Member

  Het gaat echt om heel veel geld inderdaad. Jack Mortell van Icederby Americas stelt dat de schaatsers de kans krijgen "om beduidend meer prijzengeld te winnen dan ze nu verdienen". In reactie op de vraag of het om bedragen rond de 10.000 dollar gaat, zegt Jeroen Otter: "10.000 dollar? Dat is niet veel."

  Mij doet het een beetje denken aan de Hockey India League, waaraan de beste professionele hockeyers buiten het reguliere seizoen meedoen om extra geld te verdienen (http://nl.wikipedia.org/wiki/Hockey_India_League).
 6. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  If the price is right ...
 7. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Kijk als jij een schaatser als Brodka bent, die ook nog brandweerman is, geen grote bond of rijke sponsoren achter zich heeft en elke keer weer blij is als hij een trainingskamp kan betalen. Als je dan met je olympische medaille ineens tienduizenden Euro's (of misschien wel tonnen) kan vangen in Dubai dan ben je gek als je het niet doet. Daar heb ik ook helemaal geen moeite mee en meer geld dat het schaatsen in stroomt heet ik van harte welkom.

  Het zou alleen leuker zijn als het zich af zou spelen in een democratisch land met mensenrechten. Of in een land met iets van schaatshistorie (zoals India wel hockeyhistorie heeft).
  dedeut vindt dit leuk.
 8. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

 9. dedeut

  dedeut Well-Known Member

  Mee eens. De andere steden waarmee onderhandeld wordt (Las Vegas, Macau, Moskou en Wladiwostok) liggen, behalve Las Vegas, ook niet bepaald in landen die hoog scoren op de Human Rights Index.
 10. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Las Vegas ook niet, maar dat is een andere, politieke, discussie. Die doen hun misdaden tegen de menselijkheid gewoon buiten de landsgrenzen.  Ik vind ook niet dat we zo hypocriet moeten doen. Landen als China en Rusland zijn landen waar prima zoiets georganiseerd kan worden. Dubai is het vooral lastig vanwege de temperatuur. Als een Nederlands bedrijf een grote order uit Dubai binnen haalt staan we te juichen, maar bij sport moet het om één of andere reden altijd over mensenrechten gaan. Laten we dan eerst eens gaan kijken naar het asielzoekersbeleid in Nederland, het aantal gerechtelijke dwalingen hier. En verder in Europa naar het aantal banen dat je in het rijkste land van Europa (Duitsland) moet hebben om rond te komen, hoe veel mensen er in Duitsland onder de armoedegrens leven is ongelofelijk. 16% armoede in een ontzettend rijk buurland lijkt me iets waar we ons eerder druk om moeten maken dan cultuurverschillen met landen aan de andere kant van de wereld. En bij ouderen is dat intussen al bijna 25%.

  Duitsland eens onder druk gaan zetten om daar wat aan te doen (het woord armoede is tijdens de hele verkiezingsstrijd in 2013 niet genoemd) lijkt me op dit moment de eerste taak van de EU.

  Oftewel: kijk eens in onze eigen achtertuin voor we wat gaan roepen over landen in een ander continent.  En ik vind het idee trouwens wel leuk, van mij mag het goed worden uitgewerkt.
  Laatst bewerkt: 7 jan 2014
  brabantsneutje en dedeut vinden dit leuk.
 11. dedeut

  dedeut Well-Known Member

  Hier ben ik het in principe mee eens (niet met je opmerkingen over Duitsland en de VS, maar dat is inderdaad een politieke discussie). Waarom mensenrechten wel betrekken bij sportieve maar niet bij economische zaken?

  Ik denk dat het mensenrechtenargument eigenlijk een verkapt argument is tegen de rol die geld speelt in het hele verhaal. Er worden al jaren WBs georganiseerd in Rusland en China, daar heeft niemand een probleem mee, en het mensenrechtenverhaal speelt rondom die WBs nooit een rol. Waarom? Omdat in die gevallen gewoon op een reguliere manier geprobeerd wordt mee te doen aan bestaande tradities. Rusland en China hebben best een schaatstraditie, en dan is het niet meer dan redelijk om ook gewoon WBs en andere evenementen te organiseren. Dit geldt ook voor internationale turnwedstrijden in China en internationale ijshockeywedstrijden in Rusland. Wanneer Qatar echter het WK voetbal binnenhaalt of Dubai een Icederby organiseert, dan probeert men zich in een bestaande sport in te kopen, zonder dat men een traditie in die sport heeft, door er gewoon veel geld tegen aan te smijten. Ik denk dat dit het is, wat veel mensen tegen de borst stuit. De mensenrechtensituatie wordt er dan als argument bijgehaald, maar dat is inderdaad een oneigenlijk argument (gegeven het feit dat men over het algemeen nooit moeilijk doet bij andere evenementen).
  Laatst bewerkt: 7 jan 2014
  Tsuki vindt dit leuk.
 12. WindVlaag

  WindVlaag Member

  Volgens mij een mooie kans om voor een aantal schaatsers hun budget te vergroten. Hiermee kunnen ze straks op betere trainingskampen en wordt de onderlinge concurrentie groter. Het algehele niveau zal dan stijgen wat de populariteit van het schaatsen ten goede kan komen. De vraag is wat wordt er straks door de organiserende partijen voor terug verlangt. Gaat dit invloed hebben op de worldcups, nk's, ek's en wk's. Gaat het gokken door in de winters en worden schaatsers straks voor veel geld beïnvloed. Daar vrees ik altijd voor als er dit soort initiatieven naar voren komen.
 13. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Nu ook op de online Volkskrant: www.volkskrant.nl/vk/nl/2698/Sport/article/detail/3573137/2014/01/07/Ook-schaatsen-wordt-een-goksport.dhtml

  Wat mij betreft zou ook het bedrijfsleven minder enthousiast moeten doen over cont(r)acten met foute landen als Rusland, China en de Golfstaten. Het enthousiasme waarmee sommige ondernemers over bijvoorbeeld de autoritaire stadstaat Singapore praten vind ik walgelijk. Maar in het bedrijfsleven geldt ook heel sterk dat als jij het niet doet, een ander het wel overneemt. Verkoop jij geen tanks aan Indonesië, dan halen ze wel wapentuig in Duitsland.

  Laten we de politieke discussie maar even opschorten, het blijft een schaatsforum en geen politiek forum.

  Eigenlijk ben ik heel benieuwd naar de details van de opzet van dit format en vooral welke toppers zich gaan laten verleiden om mee te doen. Gaat het ook op tv worden uitgezonden en maken de langebaners een kans tegen de shorttrackers die natuurlijk veel meer gewend zijn om in directe duels te strijden?
 14. Elina

  Elina Well-Known Member

  Leuk idee om de shorttrackers en de langebaan rijders tegen elkaar te laten strijden.
  Als iets extra's is het wel mooi, niet als nieuwe sport.
 15. Daniel

  Daniel Active Member

  Als we nu eens wedstrijden gaan organiseren zonder joden, negers, homo' s, en homofiele joodse negers, zijn we van alle problemen af.
  Vitesse liet een joodse speler thuis i.v.m. niet gewenst.
  Prima hoor, laten we ook kinderen niet meegaan met een schoolreisje als ze iets hebben wat ons niet aanstaat.
  Wat mij betreft zijn dit soort wedstrijden wel mogelijk, maar niet in dat soort landen.
 16. HaagscheBluf

  HaagscheBluf Well-Known Member

  Kijk, Dubai is een zandbak met één winkelstraat waarin ze net doen of je eigenlijk in New York bent.
  Er is geen één inwoner uit dat land die daar met zijn handen werkt, daar huren ze slaven voor in uit arme landen.
  Maar je kan ze niet verbieden zoiets te organiseren, je kan niemand verbieden deel te nemen, want dan moet je nu ook niet naar Sochi gaan.
  Politiek correct zijn is voor ons leuk, maar voor een topsporter niet mogelijk.

  Buiten dat, mij lijkt het geweldig!
  Als ze dit in Nederland organiseren ga ik er gelijk naar toe.
  En verder, heeft iemand een filmpje kunnen vinden?
  Ik vind alleen lelijke dames in korte broekjes die het op rollerskates doen.......:eek:
 17. brabantsneutje

  brabantsneutje Active Member

  Klinkt zeer interessant! Ben benieuwd kan wel eens heel goed uitpakken voor het schaatsen en dan zeker voor de kleinere landen!
  Vraag me wel af hoe de opzet wordt? En of een 220 meter baan beter te doen is met klappers (langebaan) of met vaste (shorttrack) schaatsen? Vooral de bochten radius zal daarvoor van belang zijn...
 18. proeme

  proeme Well-Known Member

  Politiek geneuzel heb ik geen zin in.

  Zo'n evenement klinkt prima. Leuk. Ben wel heel benieuwd hoe het er uit ziet en hoe ze dan tegen elkaar gaan rijden. Want zo'n kleine baan klinkt als shorttrack. Wat moeten langebaners daar dan?
 19. Elina

  Elina Well-Known Member

  Ze zetten een ovaal uit zoals bij shorttrack op een baan van 40 x 90 meter.
  Volgens mij heb je dan best een grote straal in vergelijking met de 8 meter op een standaard shorttrack baan.
 20. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Shorttrackbochten hebben dus (dank, Elina) een straal van 8 meter.
  Langebaanbinnenbochten hebben een straal van 25 of 26 meter.
  Langebaanbuitenbochten hebben een straal van 29 of 30 meter.

  Als je een baan van 220 meter aanlegt op een ijsvloer van 40 bij 90, dan zou dat bijvoorbeeld kunnen betekenen twee rechte einden van 50 meter (de ijsvloer is immers 50 meter langer dan breed) en dan hou je twee bochten van 60 meter over, wat neer komt op een straal van 19 meter. Daar is voor langebaners wel op te oefenen denk ik, het zit dichter bij een binnenbocht van een langebaan dan bij een shorttrackbocht.

Deel Deze Pagina