Hoe te beginnen (welk materiaal?)

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Steffanie, 26 feb 2008.

 1. Steffanie

  Steffanie New Member

  Bedankt!!!!:D

  Ja ik ga ook een helm kopen, en iets fluoriserend want als ik uit m'n werk kom is het donker maar dan zou ik nog best een rondje willen maken.

  Ik hoop dat het wat gaat worden, moet flink aan m'n enkels gaan werken maar oefening baart kunst hè. Moet ook echt aan dat remmen gaan werken. Nadeel is dat we bij ons in de buurt niet echt lange rechte stukken weg hebben maar veel bochtjes.

  Groetjes,
  Steffanie
 2. ouwe

  ouwe New Member

  Voor schaatsers die in de zomermaanden willen skeeleren.
  Neemt een skeeler met een lange basis 12,8” (inch) of langer dit is van belang voor de snelheid.
  Zie het verschil tussen een Noor en een ijshockeyschaats.
  Neem als voorbeeld een schoen met een steek van 165mm (gelijk aan schaatsschoen) 5 x 80 / 5 x 84 / 3 x 100 – 1 x 80 of 3 x 100 – 1 x 90.
  Voor de schoen met een steek van 195mm 4 x 100 of meer!
  Je gaat met groter wielen echt niet sneller de wrijving verschillen zijn tussen de skeelers te verwaarlozen (verkoop praatjes), maar je bent wel wendbaarder dit is weer van belang bij eventuele wedstrijden.
 3. Steffanie

  Steffanie New Member

  Heb gister m'n schoenen laten omvormen. Ze zitten nu helemaal goed. Meteen een setje beschermers gekocht maar daar heb ik wel een probleempje mee aangezien die elleboog en polsbeschermers wel passen maar die kniebeschermers niet. Kan dus weer terug naar Alkmaar. :(
  Misschien toch maar een winkel in de buurt zoeken.

  Vraag me alleen af of je die setjes mag combineren. Pols en elleboog in S en knie in M of L... :?
 4. ijsmonster

  ijsmonster Member

  De wendbaarheid heeft niets te maken met de grootte van de wielen. De snelheid... tja. Hoewel de theorieen anders luiden, spreken de ervaringen (en uitslagen) boekdelen: er wordt sneller gereden op 100 mm wielen. Dat komt idd niet door de wrijving, ik denk eerder door de wielbasis. Ik vermoed dat de verschillen in snelheid tussen 5x90 en 4x 100 minimaal zijn.

  Zelf ben ik van 5x80 overgestapt op 4x100. Dat was flink te merken. Je komt vergeleken met 5x80 veel moeilijker op gang, maar als de vaart er eenmaal in zit blijf je lekker op gang. Het voelt veel meer aan als schaatsen :-D

  Waar ik aanvankelijk op een 13,2" 4x100mm frame reed, ben ik later overgestapt op een 12,8" 4x100mm frame. Ik moest daar ook wel weer aan wennen. Kwam zeker ook door de torsiestijfheid maar ook doordat ik hoger op de wielen stond.

  Kortom: heeeeel veel verschillen in het materiaal.
 5. Steffanie

  Steffanie New Member

  En daar gaan we weer :oops: ... Misschien is Juli wat aan de vroege kant maar begin me al weer enigzins zorgen te maken over het schaatsseizoen. Heb me net ingeschreven voor de schaatscursus maar moet eerlijk bekennen dat het skeeleren nog niet echt wil lukken.

  Dat wil zeggen, skeeleren kan ik maar ik hang gewoon te veel naar binnen. Gevolg: kapot geschaafde enkels en inmiddels daardoor al een maand niet meer op de skeelers gestaan opdat het dan weer gebeurd.

  Dus vraag ik me af (oké 't is wat aan de vroege kant ;)) wat ik dan toch voor de winter moet aanschaffen. Eerst wilde ik nog een onderstel (dacht aan ballangrud) voor onder deze schoenen kopen maar die zijn vrij hard en ik lees best vaak dat je voor schaatsen juist een wat zachtere schoen moet hebben. Dus dacht ik aan die viking unlimited. Die is ook wat hoger bij de enkels , of kan ik beter gewoon beginnen op de conventioneel-serie... kortom: ik weet het niet meer! :shock:
 6. Reitse

  Reitse Active Member Medewerker

  Hoe bedoel je dat je teveel naar binnen hangt?
  Zak je als het ware door je enkels?

  Nog niet wanhopen, je hebt nog veel tijd tot het ijs!
  Probeer naast het skeeleren ook wat enkelversterkende oefeningen te doen; die staan wel ergens beschreven hier.
 7. Steffanie

  Steffanie New Member

  Juistem! ik sta zeg maar zo / \ ipv zo | | (duidelijk ;)? hahaha)

  Ik ga wel even op zoek naar oefeningetjes idd. Iig alvast bedankt.
 8. Steffanie

  Steffanie New Member

  Hoi allemaal,

  Het aftellen is nu echt begonnen. :D Kijk weer uit naar het nieuwe schaatsseizoen (nou ja, al sinds maart...), met het grote verschil dat ik dit jaar zelf dus ook ga schaatsen. Nu moet ik een dezer dagen toch echt schaatsen gaan kopen en ik heb nog steeds geen idee welke. :shock:

  Aan de ene kant denk ik er over om gewoon op die conventioneel-serie te beginnen, maar die zijn voor je enkels vrij laag en dat probleem met dat door de enkels zakken heb ik nog steeds. En ik ben bang dat als ik tijdens het schaatsen door dat doorzakken pijn er aan krijg dat ik het dan niet leuk meer vind, en dat risico wil ik niet lopen.

  Dus ik wilde eigenlijk iets met een schoen die wat hoger om je enkel zit. Bijvoorbeeld die van viking, die unlimited, maar (misschien een domme vraag hoor :oops: ) daar staat ' junior schaats' bij en vraag ik me af of het van die verstelbare dingen zijn en dat lijkt me juist weer helemaal niet handig. Of juist van die softboot-serie dat klap-model? Of is beginnen op klapschaatsen niet goed?

  En omdat ik net begin wil ik ook niet meteen heeeel veel geld uitgeven. Dus zou een van deze 3 opties, denk ik, het beste zijn. Wat denken jullie?Of als jullie van iets anders zeggen van dat is veel beter...

  Alvast heel erg bedankt voor het meedenken :)

  Groetjes,
  Steffanie
 9. fred

  fred Member

  Steffanie, ik denk dat je op het goede spoor zit met je plan te gaan voor een iets hogere schoen (iets hoger dan de 'normale' schaatsschoen), dit vanwege je neiging naar binnen te zwikken met je enkels. Die Viking unlimited zou kunnen, heeft géén verstelbare ijzers, maar hetzefde onderstel/ijzer als de vinking junior, vandaar. Maar iets vergelijkbaars wat je zou kunnen proberen is bijv. de Raps Voltage. Voordeel hiervan is dat je er later evt. makkelijk een klapsetje tussen kan zetten (en ik meen zelfs ook een skeelerframe voor in de zomer, maar dat weet ik niet zeker).
  Gewoon passen, kijken wat het beste zit aan jouw voeten. Let op de goeie maat (tegen net of net niet tegen de rand) voel of de schoen overal goed om je voet zit (aansluit), dat je geen ruimte overhoud.
  Mocht het zo'n soort schaats worden, wees dan niet meteen heel erg teleurgesteld mocht het zo zijn dat je nog steeds naar binnen zwikt.... Recht op je schaats staan is in eerste plaats een zaak van goed boven je standbeen komen met je lichaamsgewicht (lichaams-zwaartepunt); schoenen alléén kunnen nooit die hele zaak regelen, maar voor jou geschikte schoenen kunnen daar wel een flink stuk bij helpen.

  En verder hoop ik op een goeie schaatsinstructeur/trice voor je! (bij InBalans waarschijnlijk?)

  Succes er mee!
 10. Steffanie

  Steffanie New Member

  Hoi Fred,

  Hardstikke bedankt voor je antwoord. Ik ga of dit weekend of het weekend er op even naar een winkel om te passen enzo. Ik laat hier wel even weten wat het geworden is.

  Ik ga overigens bij krassport schaatsen in haarlem. Maar kom ook vaak in Alkmaar dus vandaar denk ik :)
 11. Niek

  Niek New Member

  Ik zou juist de raps voltage en die viking links laten liggen. Deze zijn wel lekker zacht maar veel minder stabiel dan dat je denkt. Als je hogere schoenen wilt en ook stabiel dan denk ik eerder aan wat hardere skeelerschoenen zoals die er zijn van mogema, raps, zandstra, etc.

  Echter als je goed schaatsles krijgt dan komt dat recht op staan vanzelf. Dit heeft niet alleen met de sterkte van de enkelbanden en onderbeenspieren te maken maar in belangrijke mate ook met balans. Dat is een kwestie van oefenen, heel veel oefenen.

  Belangrijk voor aanschaf schaatsen is: zitten ze goed en wat wil je ermee doen. Een goede schaats/skeeler winkel (meestal dus niet de plaatselijke fietsenmaker of sportzaak) kunnen je prima voorlichten. Je verteld dat je gaat schaatsen bij een vereniging. Als je ergens goed advies kunt krijgen is het daar. De trainer ziet hoe je schaatsaat.
 12. Enkeltje

  Enkeltje New Member

  Steffanie, nou ben ik toch wel benieuwd hoe het skeeleren uiteindelijk is gegaan. Vertel eens...
 13. Steffanie

  Steffanie New Member

  Nou, opzich gaat het skeeleren zelf best goed, heb het alleen helemaal niet vaak gedaan omdat ik dus van dat naar binnenhangen echt flinke schaafwonden kreeg op mijn enkels. En ik heb zelf niet de kennis enzo om te leren hoe ik recht op die schaats/skeeler moet komen te staan dus toen had ik bedacht dat het misschien beter zou zijn om eerst les te krijgen. En als ik dan recht sta gaat het op die skeelers waarschijnlijk beter.

  Heb gister toch die viking unlimeted gekocht. Hoop dat dit goed gaat volgende week. Kan in elk geval niet wachten :D
 14. Enkeltje

  Enkeltje New Member

  Ik heb wel les genomen (altijd handig, leer je ook remmen en zo) en heb de hele zomer geskeelerd, zelfs tochten gemaakt. Ging erg goed (beter dan het schaatsen). Ben benieuwd of dat zijn vruchten af gaat werpen als ik weer op de schaatsen sta. Heb net gehoord dat Hoorn al open is (Alkmaar loopt achter...) en ga het zaterdag proberen. Kan ook niet wachten. Ben benieuwd hoe jouw schaatsen bevallen.
 15. DeStudent

  DeStudent New Member

  Om nou voor elke beginners vraag een nieuw topic te beginnen is ook zoiets dus ik lul gewoon hier gezellig mee :)

  Wat ik bij het inlezen in de verschillende topics heb gelezen is dat klapschaatsen minder krassen en je dus minder auditieve feedback krijgt van je schaatsen. Los van de vraag waar je op moet beginnen is dat geloof ik wel een redelijk geaccepteerd standpunt.

  Verder lees ik veel dat Viking goede schoenen maakt en dat je daar eigenlijk geen miskoop aan kunt doen. Ijzers wordt ook veel Maple gebruikt maar het gevecht tussen Maple en Viking lijkt (voor mij iig) een beetje op Ajax vs Feyenoord.

  Vorige week zelf begonnen met schaatsen en wat het overtrof al m'n verwachtingen. Nu wel veel last van spierpijn (onderrug bv.) en bij het schaatsen had ik al erg veel last van m'n wreef. Niet echt spierpijn maar drukplek. Lijkt dus dat de schaatsen niet heel erg goed zijn voor mijn voet; reed op Raps Voltage 06 geloof ik.

  Ik zit zelf nu dus op het standpunt van Viking Marathon Mid of Speciaal, vaste schaats om dan later evt. over te gaan op klap. Uiteraard nog wel even kijken of ze lekker zitten natuurlijk ;)

  Iemand anders nog mooie aanvulling voor dit verhaal?

  Ow ja en de vraag hoe Viking schaatsen vallen? Ik heb via Marktplaats een mooi setje gevonden maar twijfel altijd over de maat. Gelukkig heeft hij 45 en 44 en schaats ik nu op 45/46 (met sokken, ene voet groter dan andere).
 16. Niek

  Niek New Member

  Schaatsen moeten precies pas zijn. Meestal is dat 1 of zelfs 2 maten kleiner dan je eigen schoenmaat. Dit omdat je voet anders dan bij het lopen geen ruimte nodig heeft om af te wikkelen. (je voet buigt niet)
  Ik zelf heb met schoenmaat 42, viking marathon 1 maat 40 gehad en dat paste goed en nu viking gold 2000 en daar zit maat 41 het beste (kan er ook mee te maken hebben dat deze helemaal naar de voet gevormd worden)

  Mijn dochter heeft viking junior maat 34 en die zitten goed bij schoenmaat 35.

  Kortom in ieder geval bij viking maat kleiner, maar beter is gewoon passen zonder veters lip omhoog kijken waar de tenen eindigen en wanneer deze bijna tegen de neus aankomen dan zijn ze goed (paar mm ruimte mag als je er op staat met hiel goed naar achteren) Daarna even veters aantrekken om te zien of ze ook lekker zitten (geen randjes, etc) Schaatsen kopen op marktplaats en laten bezorgen per post is dus een minder goed idee.
 17. Steffanie

  Steffanie New Member

  Gisteren mijn eerste les gehad. Ging best goed maar wist vooraf niet waar ik heen moest dus dat was wel even een gedoe. Schaatshal in, schaatshal uit. Was wel mijn handschoenen vergeten van de zenuwen :shock:.

  Het ging best goed voor de eerste keer. Met de enkels redelijk. Ben er achter dat wanneer je doorzit en je je knieen naar buiten duwt dat dat al heel veel helpt. Op rechts kan ik nu een heel eind recht op de schaats door glijden maar links blijft nog lastig. Vooral richting het eind van de les als je toch een beetje moe wordt.

  Maar met nog 17 lessen moet dat best goedkomen (hoop ik :wink: )
 18. Enkeltje

  Enkeltje New Member

  Ik heb inmiddels ook al twee keer geschaatst. Dat viel niet tegen. Kan nu beide enkels recht krijgen (en de trouwe forumbezoekers weten dat dit bij mij een jarenlange strijd is geweest, was er bijna mee gestopt). Heeft alles te maken met de juiste schaatsen, de juiste techniek (!) en oefenen, oefenen, oefenen.....
 19. Schaatsfan86

  Schaatsfan86 Active Member

  Aan het begin van het seizoen alweer recht? Netjes! Ik moet zeggen dat ik zelf na de eerste keer schaatsen verrekte last van de enkels had... Ik sta al vanaf mijn 7e kaarsrecht op de schaatsen, maar mijn enkelbanden zijn het na de zomer niet meer gewend...
 20. ®onnie

  ®onnie New Member

  Ben dit jaar overgestapt op nieuwe schoenen en stond na twee keer ook weer recht op mijn schaatsen.
  Wat ik van de zomer met mijn trainingsmaatje heb gedaan om onze enkels te blijven trainen is in de sportschool op zo'n minitrampoline in de schaatshouding gaan staan en dat een minuut volhouden, je traint hierdoor niet alleen je evenwichtspunt goed kennen maar het verstevigd ook meteen je enkels. Let wel op dat je niet je voeten strak tegen elkaar zet want dan kunnen de binnenkant van je enkels nog wel eens tegen elkaar klappen. :lol:

Deel Deze Pagina