Hoe te beginnen (welk materiaal?)

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Steffanie, 26 feb 2008.

 1. Steffanie

  Steffanie New Member

  Hoi allemaal,

  Al een hele tijd loop ik met de plannen om op schaatsen te gaan en heb dan nu echt de beslissing genomen:
  Volgend seizoen ga ik les nemen!

  Maar dan....

  Ik wil me in de zomer vast een beetje voorbereiden en gaan skeeleren, maar stuit dan op het materiaal. De skeelers die ik tegenkom (Viking, Zandstra, Powerslide enz....) zijn vrij hoog geprijst en dat geld geef ik dan liever uit aan een paar goede schaatsen.

  Ook weet ik natuurlijk nog niet of dit mijn hobby is en wil dus het liefst op goedkoper materiaal beginnen om te kijken of ik het wat vind en dan kan ik altijd nog duurdere kopen. Maar ik lees hier en daar berichten dat je niet op materiaal moet besparen want als het dan niet lekker loopt, je meteen niet gemotiveerd bent om door te gaan ed.

  Kan iemand mij adviseren wat ik zou moeten doen? Ik heb ook al gekeken naar schoenen waar je zowel een skeelerframe als ijzers onder kan zetten maar daar weer het zelfde euvel: wat als ik het achteraf nou helemaal niet leuk vind (wat mij sterk lijkt want ik loop al 3 jaar met het idee om écht te gaan schaatsen :shock: )

  Alvast heeeeel erg bedankt!

  Groetjes,
  Steffanie
 2. Reitse

  Reitse Active Member Medewerker

  hoi Steffanie,

  Bel eens wat rond naar schaatsclubs in jouw omgeving. Met een beetje geluk hebben ze huurmateriaal liggen waarop je kan oefenen. Dan kan je kijken of het echt wat voor je is als het gaat om het skeeleren en je kan dan in de winter goeie schaatsen kopen. Als je het na een heel jaar leuk blijft vinden dan zou je ook de aanschaf van skeelers kunnen overwegen.

  Als je een setje schaatsen koopt waarbij het ijzer losgehaald kan worden dan zou je voor de zomer alleen maar een skeeleronderstel erbij hoeven te zoeken.
  Niet iedereen vind dit een ideale combinatie maar daarover is al wel wat geschreven hier :)
 3. Steffanie

  Steffanie New Member

  Hoiiii,

  Oh kan dat :D? Daar heb ik niet eens aan gedacht, bedankt voor de tip!
  Ik zal morgen eens rondbellen.

  Mochten er nog meer mensen zijn met grandioze ideeën, ze zijn van harte welkom! :D

  Groetjes,
  Steffanie
 4. Schaatsfan86

  Schaatsfan86 Active Member

  Op een aantal skeelerschoenen kun je ook prima schaatsen. Je hebt dan niet het goedkoopste materiaal, maar wel lekker stevige schoenen als je gaat schaatsen (ik weet niet hoe goed je kan schaatsen?).

  Kijk eens bij Powerslide of Raps bijvoorbeeld. De Viking skeelerschoen kan ook, maar die is wel een beetje duur.
 5. Tjark

  Tjark Active Member

  Als je toch nog nooit geschaatst of geskeelerd hebt, zou ik gewoon beginnen met skates (dus niet skeelers). Lekker comfortabel, genoeg steun, remblokje er op (want ja, je kan nog totaaaaal niet remmen).

  Zeker die moderne fitnessskates geven meer mogelijkheid tot een kleinere enkelhoek (vergeleken met oudere plastic skates) en ook die heb je met grote wielen (90-100mm). Maar 80-84mm wielen zijn ook zeker prima. Beginners zitten toch niet diep genoeg om skeelers te rechtvaardigen (ik zit met mijn oude semi-plastic skates vaak nog dieper dan beginners op skeelers).

  Skates zijn vaak goedkoper en ook nog wel eens in je vriendenkring te regelen.
 6. Tjark

  Tjark Active Member

  Maar het is niet handig met de thermoplastische schoenen. De 'duurdere' Viking thermoplastische schoenen zitten voor 't schaatsen erg goed, maar je hoort toch dat mensen er niet meer op skeeleren omdat de schoenen 'uitlubberen'. Veel skeelerschoenen zijn 'te lomp' om lekker op de schaatsen, je mist dan snel het fijn-gevoel door te lompe schoenen.
 7. Schaatsfan86

  Schaatsfan86 Active Member

  O dat wist ik helemaal niet. Maar misschien is het handig om te weten hoe goed Steffanie nu eigenlijk al kan schaatsen?

  Skates zou ik persoonlijk niet aan beginnen, ja alleen als je er echt niks van bakt, maar anders zou ik gewoon skeelers nemen. Ik heb als schoen Raps Voltage, daar zie ik ook wel mensen op schaatsen. En daar kun je prima op skeeleren met wielmaat 78 eronder.
  Met skates heb je toch een heel andere slag dan met schaatsen.
 8. Steffanie

  Steffanie New Member

  Ja dat is misschien wel handig :?
  Nou ik heb skates, en dat heb ik vroeger ook veel gedaan, en dat kon ik altijd wel goed. Maar dat was meer als kind en dan durf ja natuurlijk veel meer :wink:. Remmen lukt ook wel aardig, afhankelijk van hoe hard het gaat haha.

  Wat schaatsen betreft... Op kunstschaatsen :oops: ga ik best snel maar je glijd daar niet zo lang op door als op noren, volgens mij. Op kunstschaatsen wil ik het ook nog wel eens op overstappen wagen in de bochten maar dat wil nog niet echt lukken. De afgelopen keer heb ik het zelf verpest om eerst op die kunstschaatsn te gaan staan en daarna pas noren aan te trekken en dan heb je ineens ijzers aan de voorkant en moet je je voeten anders optillen. Ook zakte ik met mijn linker voet naar binnen zegmaar. Maar dat is volgens mij meer een probleem dat je niet recht op je schaats staat. Op de rechter voet sta ik best stevig.

  En de skeelers zijn me meer te doen om het qua conditie op te bouwen en om een 'beetje' een idee te krijgen. Het is me uiteindelijk echt te doen om het schaatsen.

  (lekker onsamenhangend verhaal, sorry!)
 9. Tjark

  Tjark Active Member

  Uit de startpost maakt ik op dat ze niet echt ervaring met schaatsen heeft:
  Waarom? Ik ken mensen die op skates rijdend, mensen op skeelers er uit rijden. De moderne skates rijden voor veel mensen en zeker beginners veel beter dan skeelers!

  [​IMG]
  [​IMG]
  (als willekeurig voorbeeld roces 84mm en K2 met 100mm. Zeker deze laatste is een goede kruising tussen skates en speed skeelers voor gevorderden, maar ik zou ze geen (speed)skeelers noemen.)


  Je kan daar 'elk' los frame (met goede steek) onder monteren, dus idd ook 84/90mm. Maar om op Raps Voltages te schaatsen: ik zie mensen het doen, maar ook hier weer het probleem dat mensen die later overstappen op 'echte' schaatsschoenen ze dan zeggen dat ze veeeel meer gevoel hebben, veel minder 'wollig'. Dan raad ik mensen nog veel liever aan om combinoren te nemen ipv Voltages.

  zeer waar :)
 10. Tjark

  Tjark Active Member

  @Steffanie: als ik je 2e verhaal zo lees: gewoon skates nemen en lekker wat rondrijden. Eventueel wat meer trainingsskates, maar ik zou geen skeelers nemen in eerste instantie.

  En in de winter: wat ik van je lees nu: koop een paar combi-noren. vooral ook vanwege je opmerking "Ook zakte ik met mijn linker voet naar binnen zegmaar. ". Niet al te duur, goede steun, slijp (of laat ze slijpen) ze regelmatig. Je kan ze 2e hands nemen, maar nieuwe gaan wat beter naar jouw voet zitten (2e handse kunnen te veel naar de vorige eigenaar zijn gaan staan bij de enkelknobbels, maar dat is gewoon passen)

  Als je het na een jaar nog steeds een toffe sport vindt en 't gaat goed: goed sparen en investeren in de goede schaatsschoen (lees: 400 euro voor de schoenen alleen al).
 11. Steffanie

  Steffanie New Member

  Is het dan niet zo dat mijn enkels juist 'lui' worden en dat als ik dan op skeelers/schaatsen ga met een lage schoen het alleen maar moeilijker is? (heb ik ergens gelezen... :? )
 12. Steffanie

  Steffanie New Member

  Bedankt voor de tips! Iedereen trouwens! :D Ik ga nu kijken bij skatezone in Amsterdam en even kijken wat er zoal te koop is qua die trainingsskates waar je het over had. Ik zal niet impulsief iets gaan kopen. Ik hou jullie op de hoogte :wink:
 13. Lieke V

  Lieke V New Member

  Ik zat vorig jaar met dezelfde beslissing, dus mijn antwoord is misschien niet van een ervaren iemand, maar wou mijn ervaring wel even delen.

  Ik heb skates gekocht (zoals op het plaatje hierboven). Zijn niet te vergelijken met de skates van vroeger en ik kan er lekker op rijden. Bovendien zijn ze voor een goede prijs te krijgen.
  Toen ik met schaatsen begon afgelopen september (had ook nog nooit op noren gestaan) heb ik eerst 2 keer combinoren gehuurd. Daar voelde ik me aardig veilig op en besloot (tweedehands) lage noren te komen.
  De eerste twee keer was ik aardig aan het zwabberen en kon ik er niet goed op staan, maar al snel ging het beter.
  Op combinoren sta je welliswaar steviger, maar het is toch een ander gevoel. Ook is het overstappen met deze schaatsen een stuk lastiger.

  Ik ben zelf wel blij met mijn keuzes. Ik heb niet te veel geld uitgegeven voor spullen die goed aan mijn eisen voldoen voor de komende tijd.
  Wellicht dat het in de toekomst niet meer voldoet, maar dan kan ik dan wel beslissen wel materiaal ik wil en hoeveel ik ervoor uit wil geven.

  Besparen op je spullen is niet goed (een vriendin kocht schaatsen voor 20 euro en was het idd vrij snel zat), maar je hoeft echt geen fortuin uit te geven om fatsoenlijk te kunnen schaatsen.
 14. Steffanie

  Steffanie New Member

  Hoiii,
  Ik kon vandaag niet meer naar de Skatezone, dus nog niks gekocht maar heb wel besloten om toch eerst voor skates te gaan, zoals hierboven afgebeeld, ik vind die k2 er erg mooi uitzien en die schoen ziet er ook een beetje soepeler uit. Sowieso gaan mijn oude Roces' skates weg, want dat zijn nog van die plastic schoenen die ik dus echt niet fijn vind zitten.

  Van de winter kijk ik dan wel wat ik met de schaatsen gaan doen. Misschien zijn er dan wel weer wat noviteitjes ofzo. Hoe dan ook, die skates zijn nu even belangrijker, want aan schaatsen heb ik nu nog vrij weinig.

  Lieke, ik had heel veel aan je reactie als 'ervaringsdeskundige' . Die trok me net even over de streep. Dank je! En ook de rest bedankt!

  Ik ga morgen even wat winkels af, even passen en afwegingen maken en ik laat jullie weten wat het word.
 15. Steffanie

  Steffanie New Member

  En daar was ik weer, :oops:

  Ik heb nog even een vraagje. Want ik heb nu mooie gezien voor een mooie prijs van k2, maar dan staat er bij de lagers: ILQ 9

  Nou heb ik wel gelezen dat ik er opmoet letten dat het min. ABEC 5 is, maar wat betekend dit dan weer :? .

  En is dat ILQ9 dan goed?

  Ik zit te kijken naar de K2 kinetic, die wielen zijn daar 80mm.
  En dan is er een stel, de K2 VO2 W, daar zijn de wielen 90mm. Beide hebben ILQ-9

  Edit: na wat verder gekeken te hebben zie ik nu de powerslide phuzion d3 pure erg zitten.
  [​IMG]

  Ze zijn volgens mij kwalitatief beter dan de 2 bovenstaanden, ABEC 7, wielen 90mm 81a, en E20,- goedkoper. Maar dat is ook niet het belangrijkste.

  En nou ja het oog wil ook wat :oops:
 16. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Wat betreft de lagers: die ILQ 9 lagers zijn vergelijkbaar met ABEC 5/ 7 lagers. Die ABEC waarde zegt overigens niet zoveel, want de precisie van een lager is na een aantal km belast rollen wel weg.
  K2 is wel een goed merk (net zoals bv. Rollerblade of Fila), daar heb je zeker veel plezier van.
 17. Steffanie

  Steffanie New Member

  En die Powerslides? Want die worden hier ook al genoemd als goed merk. Overigens ga ik even een maandje hard werken nu, zodat ik meteen alles in een keer kan aanschaffen qua helm, polsbeschermers etc.
 18. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Zal ook wel goed zijn. Alleen maakte Powerslide tot voor kort m.n. skeelerschoenen en geen skates. Dus is daar nog niet zoveel over bekend.
 19. Steffanie

  Steffanie New Member

  Ik heb gister een winkel gevonden die veel skates en skeelers momenteel voor de helft verkoopt, ook van Zandstra, Powerslide en Raps.

  Aangezien skeelers normaal duurder zijn, is dat wel een buitenkans natuurlijk, om meteen mooie skeelers te kopen. Of raden jullie me toch aan om op skates te beginnen (nu niet uitgaande van de prijs).

  @: de skates die ik zou willen hebben ze niet en van de skeelers nog een paar maten. Dus bovenstaande is niet meer van toepassing.
 20. Schaatsfan86

  Schaatsfan86 Active Member

  Als jij denkt dat je het kunt redden op skeelers, dan zou ik absoluut geen skates kopen! Ik zou dan lekker voor skeelers gaan, met een fijne schoen erop, dat is het belangrijkste. Het frame maakt dan niet erg veel verschil.

Deel Deze Pagina