Het geheim van Thialf ...

Discussie in 'Lange baan' gestart door SprintMaster, 17 dec 2018.

Tags:
?

Gebruikt Thialf blowers ?

 1. Ja, ik merkte het als toeschouwer tijdens de wedstrijden afgelopen weekend

  1 stem(men)
  4,2%
 2. Nee, niets gemerkt als toeschouwer tijdens de wedstrijden het afgelopen weekend

  2 stem(men)
  8,3%
 3. Ja, gemerkt tijdens de topsporturen

  1 stem(men)
  4,2%
 4. Nee, niets gemerkt tijdens de topsporturen

  1 stem(men)
  4,2%
 5. Ja, gemerkt tijdens recreatief schaatsen

  0 stem(men)
  0,0%
 6. Nee, niets gemerkt tijdens recreatief schaatsen

  2 stem(men)
  8,3%
 7. Ja, de tijden zijn zoveel sneller dan eerder, het kan hem niet in het ijs zitten

  7 stem(men)
  29,2%
 8. Nee, ze hebben een nieuw glijmiddel gebruikt

  2 stem(men)
  8,3%
 9. Hiermee gaat de charme van het tijden vergelijken eraf

  11 stem(men)
  45,8%
 10. Ik vind alles best, gooi de blowers maar op de hoogste stand

  3 stem(men)
  12,5%
Meerdere stemmen zijn toegestaan.
 1. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Ze zullen niet snel gaan verklappen wat ze hebben gedaan/eruit gehaald, al is het maar vanwege de onderlinge (onzinnige) concurrentie tussen ijsbanen.
 2. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  wat mij het meest stoort hieraan is de interpretatie van tijden ifv het niveau. Vorige WB was het niveau weer maar zozo, nu met quasi exact dezelfde schaatsers in quasi dezelfde vorm is het niveau weer ontzettend hoog?
  Bepaalde commentatoren laten zich hier graag aan vangen, en nog meer zogenaamde analisten en bepaalde presentatoren nog meer. De ergste van allemaal, verder wel een gezellig man, is gelukkig - mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen - gestopt. "Scorebordjournalistiek", bah.

  Het niet goed kunnen vergelijken van tijden (al doen sommigen op het forum hier verdienstelijke zo objectief mogelijke pogingen met correcties en allerhande) is inherent aan de sport , like it or not, dus mensen hoeden zich beter voor straffe uitspraken.
  Maar dat verkoopt niet lekker wellicht...
  strawbale en chicagodude vinden dit leuk.
 3. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Toch werkt het zo niet helemaal.
  Met de (eventuele) blowers creëer je langzamerhand een luchtcirculatie in het stadion. De voortdurende wind in één richting zal dan een beetje gaan leiden tot een luchtstroompje, genoeg inderdaad om ietsje sneller te rijden.
  Echter, het werkt niet zo direct dat als je hem aanzet je meteen een luchtstroom hebt die krachtig genoeg is voor wat verschil, en du moment dat je hem uitzet weer wegvalt.
  Als je in een kopje thee roert, duurt het ook even, maar draait het eenmaal goed en laat je het lepeltje los, dan draait ie ook nog best even door.

  Zouden de tijden van de vrouw van Herman Finkers opeens erg tegenvallen, dan was dat een sterke indicatie dat er inderdaad blowers aanstaan.
 4. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

 5. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

 6. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Bij de eerste vraag van het interview haak ik al af. Uitgangspunt lijkt te zijn dat het ijs zo snel mogelijk moet zijn. Waarom?
 7. proeme

  proeme Well-Known Member

  dat is jammer want dan mis je het gedraai over de blowers. Sven wist niet hoe hij daar om heen moest draaien en kwam niet uit zijn woorden. Dan weet je genoeg: die stonden aan.

  Terechte vraag: is dat erg? Als het bij iedereen aan staat is het een eerlijke wedstrijd. Prima toch?
 8. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Erg is een groot woord, maar ik vind niet dat er door blowers kunstmatige meewind gecreëerd zou moeten worden. Ik wil graag zien hoe hard schaatsers zelf op eigen kracht kunnen schaatsen. Ook om tijden met andere wedstrijden te kunnen vergelijken. Hoe hard laten we de blowers blazen? Straks zo hard dat je een een loser bent als je in Thialf de 500m niet in 33 seconden kunt schaatsen?
  Marcel Vos en Duif vinden dit leuk.
 9. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  maw met een extra jurylid dat de luchtcirculatiesnelheid controleert
 10. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Met het gebruik van blowers heeft Thialf nu wel een geloofwaardigheids probleem. Want het mag dan zo zijn dat deze oefensessie niet meetelt als officieële ISU wedstrijd. Maar wie zegt me dat Thialf niet bij eerdere wedstrijden blowers heeft gebruikt?
  De ISU kon hier wel eens rekening mee gaan houden en maatregelen treffen, zoals het niet erkennen van trainingswedstrijden als officiële wedstrijd of door het scherper stellen van limiettijden gereden in Thialf. En daar zullen dan niet de topschaatsers die toch wel genoeg mogelijkheden hebben maar juist de mindere schaatsers de dupe van zijn.
 11. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  graag camerabeelden van die roostertjes vanaf nu
 12. Lorca

  Lorca Well-Known Member

 13. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Ik heb genoeg wedstrijden in Thialf gereden om zeker te zijn dat ze niet gedraaid zijn. Op het rechte eind waar gefinisht wordt zijn deze roosters in ieder geval sinds de verbouwing in deze richting gezet. Of ze daarvoor in dezelfde richting stonden weet ik niet zeker.
 14. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Het gaat dan vooral om oefensessie 9 van 19 december. Om afgelopen weekend hoef je je geen zorgen te maken, die tijden liggen in lijn met eerder gereden tijden dit en vorig seizoen.
  Het WCKT 2019 en de World Cup december 2018 waren de eerste wedstrijden met de snellere tijden. Vooral die World Cup is redelijk verdacht.
  Eelco vindt dit leuk.
 15. proeme

  proeme Well-Known Member

  maar de reactie van Ritsma zegt ook wel wat toch?

  heb 2 dagen langs de baan gezeten en 1 dag samen met jou. Was nu zeker niet aan de orde. Want waar wij met de NOS stonden moet je het dan zeker voelen.
  Eelco vindt dit leuk.
 16. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ik heb er zelf eigenlijk geen mening over, want te weinig expertise. Daarnaast ben ik het eens met @SprintMaster. Ik zag dit weekend prachtige dingen gebeuren, maar geen onwerkelijke dingen waar mechanische assistentie voor nodig moet zijn. Ik zette in het WKKT-topic ook de 10km schema's uiteen. Als je naar normale luchtdruk zou omrekenen (ik schat zo'n 5 tot 7 seconden verschil op de 10km) dan wijken de 10km schema's in verhouding tot de gereden 5km's niet af van normaal. Bijna iedereen zit na zo'n correctie rond z'n normale schema. Bijvoorbeeld: Roest 5km tijd x 2 + 25. Bergsma 5km tijd x 2 + 18. Dat zien we vaker.

  Wat wel jammer is is dat overal opeens twijfel bij ontstaat. Wennemars rapporteert het, de NOS, Volkskrant, Proskating etc. Dan krijg je gelijk scepsis vanuit het buitenland. Hetgeen Thialf wellicht ook wel een beetje aan zichzelf te danken heeft met die oefensessies.
 17. JJS

  JJS Active Member

  Als ze blowers gebruiken moet die baan meteen afgekeurd worden.
  Met hetzelfde idee zou je ook wedstrijden op een 400m baan die eigenlijk maar 350 m is kunnen rijden. Levert ook de nodige record tijden op.
 18. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  VictorP vindt dit leuk.
 19. Mey

  Mey Well-Known Member

  Wat is eigenlijk het verschil tussen blowers en een chemisch goedje in het ijs doen? Of de ijstemperatuur tussen afstanden wat verhogen of verlagen? Is toch allemaal bedoeld om snellere tijden te krijgen? Waarom zou je dan alleen voor het eerste de baan moeten afkeuren?
 20. proeme

  proeme Well-Known Member

  duidelijk verhaal lijkt me


  zou het ook niet een beetje gek zijn als roosters ACHTER de boarding meewind veroorzaken? Daar zit dan toch de boarding tussen die dat verstoort?
  mi vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina