Het geheim van Thialf ...

Discussie in 'Lange baan' gestart door SprintMaster, 17 dec 2018.

Tags:
?

Gebruikt Thialf blowers ?

 1. Ja, ik merkte het als toeschouwer tijdens de wedstrijden afgelopen weekend

  1 stem(men)
  6,7%
 2. Nee, niets gemerkt als toeschouwer tijdens de wedstrijden het afgelopen weekend

  2 stem(men)
  13,3%
 3. Ja, gemerkt tijdens de topsporturen

  0 stem(men)
  0,0%
 4. Nee, niets gemerkt tijdens de topsporturen

  0 stem(men)
  0,0%
 5. Ja, gemerkt tijdens recreatief schaatsen

  0 stem(men)
  0,0%
 6. Nee, niets gemerkt tijdens recreatief schaatsen

  1 stem(men)
  6,7%
 7. Ja, de tijden zijn zoveel sneller dan eerder, het kan hem niet in het ijs zitten

  5 stem(men)
  33,3%
 8. Nee, ze hebben een nieuw glijmiddel gebruikt

  1 stem(men)
  6,7%
 9. Hiermee gaat de charme van het tijden vergelijken eraf

  8 stem(men)
  53,3%
 10. Ik vind alles best, gooi de blowers maar op de hoogste stand

  2 stem(men)
  13,3%
Meerdere stemmen zijn toegestaan.
 1. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Na een ongekende record regen is het tijd voor de vraag van het weekend: gebruikt Thialf blowers? Of is er iets anders aan de hand?

  Je kunt twee antwoorden invullen. Kies een van de eerste acht en eventueel een van de laatste twee.
 2. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Nee, het ligt aan de nieuwe generatie schaatsen.
 3. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Bij de eerste 8 kon ik niet kiezen. De optie 'ik weet het niet' zou er moeten zijn (misschien ipv dat glijmiddel). Het zou kunnen, maar het zou ook prima kunnen van niet. Zo onverklaarbaar snel waren de tijden nou ook weer niet en we hebben ons inderdaad al eerder verbaasd over de schaatsen en de verbetering die die leveren. En Wüst reed bijvoorbeeld technisch heel goed, anders dan normaal.

  Bij de laatste 2: mij maken tijden niets uit, het gaat om tijdsverschillen. En daar hebben blowers geen/zeer weinig invloed op, dus ik vind alles best.
 4. mi

  mi Well-Known Member

  Ik vraag me ook ernstig af of het zou kunnen natuurkundig gezien met de luchtbuizen zoals ze er nu hangen.
  Ik heb gisteren vanaf de west-tribune met wat meer aandacht dan voorheen zitten kijken naar het ventilatie-systeem zoals het er hangt.
  Er hangen er twee buizensets: een aan de binnenkant van de baan, deze is betrekkelijk dun met luchtopeningen die als je vanuit daar luchtstroom genereert op het ijs uitkomt en een dikkere buis waarvan de luchtopeningen op de tribunes uitkomen als je de lijn waarop ze staan ingesteld volgt. De afstand tussen die luchtopeningen en het ijs is natuurlijk groot (meter of 10-15? Hoe hoog is dat dak?) Om vanuit daar een luchtstroom te genereren die een luchtstroom op het ijs veroorzaakt moet er hoge flow worden gegenereerd, anders krijg je alleen ter hoogte van het dak een noemenswaardige circulatie. Aangezien er mensen zijn die zeggen wind op de tribunes te hebben gevoeld (ik heb echt opgelet maar voelde het echt niet overigens!) moet de op gang gebrachte luchtstroom best aanzienlijk zijn. Zo’n hoge flow door die kleine openingen betekent dat je er enorme blowers achter moet zetten én dat er geluid gegenereerd wordt omdat zoveel lucht door die kleine openingen nou eenmaal trillingen veroorzaken.

  Iemand met meer natuurkundig inzicht die kan voorrekenen hoeveel flow er nodig is voor noemenswaardig voordeel?
  Uiteraard als lucht net niet helemaal stilvalt heb je misschien maar weinig nodig om een gunstige luchtstroom te onderhouden maar om nou te spreken over wind mee lijkt mij echt wat ver gaan, maar ik ben geen natuurkundige.

  Wat ik al zei gisteren: ik voelde rijwind, dus net na het passeren van de schaatsers, daartussen voelde ik niks...
  Hakkie2 en Duif vinden dit leuk.
 5. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  De blowers zullen ze toch niet pas deze winter geplaatst hebben? De renovatie van Thialf is toch al eerder afgerond.
 6. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Maar Bowe rijdt daar niet op. En Kulizhnikov ook niet.
  SprintMaster vindt dit leuk.
 7. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik heb alleen de ena laatste aangevinkt, ik ben niet voor blowers. De enige reden daarvoor is dat er te veel mee gemanipuleerd kan worden door ze bij de ene rijder wel aan te zetten en bij een andere rijder niet. Ik zeg absoluut niet dat dat veel gebeurt maar als blowers helemaal verboden worden dan kan er ook niet mee gemanipuleerd worden.

  Als de garantie gegeven zou kunnen worden dat ze tijdens een bepaalde afstand van de eerste tot en met de laatste rit precies even hard gezet worden dan heb ik er niets op tegen, maar zo’n garantie kan je toch niet geven.
  Marcel Vos vindt dit leuk.
 8. mi

  mi Well-Known Member

  Deze buizen hangen er al jaren, en in het oude Thialf hing iets vergelijkbaars maar toen waren ze geel...
 9. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Bowe is in de vorm van haar leven en verbeterd een vrij oude tijd van zichzelf. Is dat nou opzienbarend snel? Vooral het gat met de rest was opzienbarend en de rest kwam dan ook niet aan het baanrecord.

  En Kulizhnikov? Die wint een 500m (is niet gek, als beste 500m rijder ter wereld) met een miniem gat op een groot Japans talent. En verliest gewoon op de 1000m.


  Uiteindelijk zijn er 4 baanrecords gereden: door een al jaren superieure Kodaira, door een technisch zeer sterke Wüst, door Bowe die eindelijk weer beter is dan ooit (en toen was ze met Richardson samen ook veel beter dan de rest) en door Semerikov.

  Die laatste is alleen opvallend, de andere 3 niet. En om dat ene opvallende baanrecord nou gelijk te wijten aan blowers gaat wel heel ver, eigenlijk.
  Eelco vindt dit leuk.
 10. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Ik vind het baanrecord van Bowe wel zeker opvallend. Het is 0.66 onder het oude baanrecord en dat is echt een gigantische verbetering op de 1000 meter. Buiten dat valt het mij vooral op het praktisch iedereen bizar snel reed dit weekend. Een paar uitschieters zijn logisch, maar de kans dat iedereen plotseling een stuk sneller rijdt dan normaal is vrijwel nul. Of dit door de blowers komt is niet zeker, maar er is in ieder geval iets dat de oorzak is.
  Laatst bewerkt: 17 dec 2018
  EenBrabander vindt dit leuk.
 11. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Maar dat record was vrij oud en van Bowe zelf. Bowe is nu gewoon eindelijk weer een stap beter dan toen, dat zag je eigenlijk in Polen ook al. Ze wordt dit weekend ook 3e (!!!) op de 500m, de beste achter Kodaira en Herzog dus. In Polen was ze meer dan een seconde sneller dan de nummer 2 op de 1000m. Dat je dan dik onder je eigen snelste tijd ooit in Thialf gaat (die nog voor de verbouwing was) is toch niet zo gek?
 12. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Het gaat er volgens mij m.n. om dat er twee baanrecords, gereden op piekmomenten (Wüst OKT 2013, Roest World Cup kwalificatie 2018) gebroken zijn. Verder brak Bowe haar WK afstanden tijd van 2015 toen er ook een hele snelle ijsvloer lag, nl. vlak na de 1:43 van Yuskov. We praten nu over een doodnormale World Cup in N.B. een na-Olympisch jaar. Om over een gelijke periode te staven met cijfers heb ik van alle november en december World Cups sinds 2006 bijgehouden hoe vaak een race, na de gebruikelijke correctie op luchtdruk/hoogte, op een bepaalde afstand in de top 10 tot dan toe terecht kwam. Dit levert dan dit op:

  WorldCups_top10_races.jpg

  (*) nov. 2006, verdacht snelle 5km in Berlijn, nov. 2012 verdacht snelle 1500m dames en 5km heren in Kolomna, dec. 2014 verdacht snelle 3000m in B groep.

  In de periode november 2005-november 2007 kwam het een paar keer voor dat er meer dan 10 races per weekend de top 10 haalden. Daarna gebeurde dit nooit meer … tot dit weekend. Op een afstand kwam het tot dit weekend maar 5 keer voor dat er meer dan 3 rijders de top 10 haalden. Dit weekend op 5 afstanden! Dat er iets aan de hand is, is zeker. Het lijkt erop dat we nu al op het niveau van februari zitten.
  EenBrabander, leenstrafan en Marcel Vos vinden dit leuk.
 13. proeme

  proeme Well-Known Member

  om iets te zeggen over of er hard gereden is, moet je niet alleen naar de BR's kijken. Bekijken hoeveel PR's er gereden zijn zegt al veel meer bijvoorbeeld. En ik had ook de indruk dat veel rijders een hoogland-PR uit de boeken reden of benaderden, maar hoe vaak dat was heb ik niet geteld.

  Dan is er toch echt wel heel hard gereden, ook al zijn 3 van de 4 BR's minder opvallend.
 14. Mcat

  Mcat Well-Known Member

  Of er blowers werden gebruikt kan ik niet met zekerheid zeggen. Wel was het kouder dan ik gewend was in Thialf (met uitzondering in de tijd van de verbouwing) en voelde ik regelmatig op beide dagen een koude luchtstroom op noord. Die koude luchtstroom zou sinds je niet meer direct vanaf buiten de tribunes betreedt er niet meer horen te zijn. Voor zover ik kon nagaan stonden de grondblowers langs de baan niet aan. Maar ik mocht in die directe ring om de baan niet komen, dus was afhankelijk van waarnemingen van anderen voor de zaterdag en zondag. Op vrijdag was ik wel in die ring en waren de grondblowers uit.

  Persoonlijk vind ik dat het gebruik van blowers bij wedstrijden niet hoort, omdat je er ongelijke omstandigheden mee kunt creëren.
  Nogevendit en chicagodude vinden dit leuk.
 15. Duif

  Duif Well-Known Member

  Op schaatsen.nl een kort interview met de ijsmeester van Thialf. Hij heeft het over "iets met het water" waarmee ze een jaar mee bezig geweest als verklaring voor de baanrecords van afgelopen weekend. Geen woord over blowers, maar misschien heeft de interviewster daar niet naar gevraagd.
  chicagodude vindt dit leuk.
 16. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  qua absolute PR's viel het uiteindelijk al bij al mee lijkt me, vooral wat nieuwe schaatsers of schaatsers die nog niet zo lang internationale wedstrijden op hoog niveau rijden
 17. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Tja, blowers zouden eigenlijk heel goed bij de Nederlandse drugscultuur passen... :rolleyes::rolleyes:o_O
  Eelco vindt dit leuk.
 18. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Ik weet het absoluut niet, maar vooralsnog zie ik geen ovrtuigend bewijs dat er blowers zijn die significant effect hebben. Die zouden er dus dit jaar zijn maar vorig jaar nog niet? Lijkt me onwaarschijnlijk.

  Voorlopig ga ik uit van het woord van de ijsmeester over een nieuwe/verbeterde ijstechniek, wellicht in combinatie met de buizen.
  Laatst bewerkt: 18 dec 2018
  Hakkie2 vindt dit leuk.
 19. mi

  mi Well-Known Member

  Zeker als je het overduidelijke geexperimenteer met de samenstelling van het water (en de aanslag op de buizen bij de schaatsers) meeneemt lijkt me dat een veel waarschijnlijker scenario?
 20. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Een vaag verhaal waarin hij niet het achterste van de tong laat zien.
  Vraag: Hoe weet je dat de baan er mooi bij ligt? Antwoord: "Dat meten we." Zonder verder in te gaan op hoe en wat.

  Ik zou toch zeggen dat men onderhand ruim 30 jaar ervaring heeft met wat er zoal in het water kan zitten en hoe men storingen moet oplossen. Blijkbaar doet men iets nieuws met het watersysteem en liep daarbij tegen allerlei kinderziektes aan? En wat is dat dan? De glijmiddelen kennen we al ruim 12 jaar.

Deel Deze Pagina