Gespot op de Gouwzee

Discussie in '2009-2010' gestart door BartR, 25 jan 2010.

 1. Anonymous

  Anonymous Guest

  De weersomstandigheden, de ijskwaliteit en de media zijn grote gevaren voor de schaatser.
  Het kan bepalen of je wel of geen leuke dag hebt. Als je zaterdag twijfelde en vandaag had gepland..................tja, dan wordt het lastig en gevaarlijk nu met de sneeuw..........
  Als je niet op de Gouwzee bent geweest, is het onmogelijk oordelen over de prachtige omstandigheden zaterdag. Wat mij ook opvalt is de af en toe negatieve zweem op het forum. De media kunnen er trouwens ook wat van. Gelukkig zijn er ook mensen op dit forum die heel deskundig de situatie kunnen omschrijven, zodat je zelf een inschatting kan maken. Je blijft per slot van rekening zelf verantwoordelijk.

  Er zijn altijd schaatsers die de grenzen opzoeken en door hun wak zakken. Kwestie van voorbereiden, nadenken en uit je doppen kijken.
  Er zullen ook altijd valpartijen zijn. Hoe meer schaatsers op het ijs, hoe groter het aantal gewonden. De trauma heli vliegt al snel in tegenwoordig. Dat zegt niets over de gevaarsaspecten. En die scheur...............daar kan dramatisch over worden gedaan. Dat is de charme van natuurijs. Ijs werkt altijd. Goed opgelost met de planken. Er heeft niemand klem gezeten toch?

  Dankzij de positieve (en nauwkeurige) berichten op dit forum, was lang in de auto zitten de moeite waard. Ik kijk terug op 1 van de mooiste schaatstochten van de afgelopen jaren. Volgende week zaterdag, dan maar weer 80 km schaatsen.....................op de 400 m baan..............
 2. Anonymous

  Anonymous Guest

  Hallo,

  Nou, ondanks alle waarschuwingen zijn we -heel eigenwijs- toch vanuit Amsterdam op de bus naar Marken gestapt (wel vroeg vertrokken). Even waren we bang dat het niet ging lukken, toen we in Waterland niemand zagen schaatsen, maar het was fantastisch! Trots op mijn zoontje en een hele mooie dag gehad.
  Ach, en die massa's zijn ook wel heel gezellig... Zelfs de massa's die uit Zuid-Holland komen...

  Hopelijk gaat het stiekem toch weer goed vriezen.
 3. Anonymous

  Anonymous Guest

  Vandaag, zondag op de houwzee geschaatst Monnickendam - Marken heerlijk en TOTAAL VEILIG.
 4. VvW

  VvW New Member

  Nou ja, totaal veilig?

  Ben vanochtend ook even geweest, maar ik was wel een beetje gedesorienteerd door de sneeuw. Ik was al heel vroeg dus ik moest op mijn richtingsgevoel van gisteren rijden. En dat viel nog niet mee, met gedachte in het achterhoofd dat er tochwel wat zwakkere plekken waren, was ik er toch niet gerust op.

  Zoals ik gisteren al opmerkte kan ik me alle waarschuwingen wel voorstellen.
 5. Sjoerd

  Sjoerd Active Member

  Uit het AD:

  Gewonden op het ijs van de Gouwzee

  MONNICKENDAM - Ondanks waarschuwingen zijn zondag opnieuw mensen het gevaarlijke ijs op de Gouwzee opgegaan. Daarbij raakten zeker twaalf mensen gewond.

  Dat meldt een woordvoerder van de gemeente Purmerend. Zaterdag ontraadden de gemeenten Edam-Volendam en Waterland het publiek al om het ijs op te gaan omdat het vol met scheuren zit. Vooral zaterdag was het aantal scheuren in het ijs ''onrustbarend'' toegenomen.

  Zondag zijn toch weer mensen op het ijs gegaan. Volgens een woordvoerder van de gemeente Purmerend tussen de 1500 en 2000 mensen. Verscheidene mensen moesten vanwege hun verwondingen - van schaafwonden tot een schedelbasisfractuur - door de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) van het ijs worden gehaald. (ANP/DHE)
 6. Anonymous

  Anonymous Guest

  WAT EEN KOMPETE NONSENS OVER AL DIE GEWONDEN EN GROTE WAKKEN OP DE GOUWZEE!!!!!!!!!!!!!!!1

  Het was zowel zaterdag als vadaag, zondag, UITSTEKEND SCHAATSEN op de gouwzee.
  Natuurlijk vallen er gewonden wanneer er op natuurijs door velen geschaatst gaat worden.
  Dagelijks zijn er gewonden op de jaap Edenbaan in amsterdam door het schaatsen op .......ijs! horen we nooit wat van.

  Volgens mij wilde gemeente en hulpdiensten niet dat er teveel mensen naar de gouwzee zouden komen, op zich is dat begrijpelijk.
  wat minder begrijpelijk is, is dat er door media klakkelooos informatie van gemeentebesturen overgenomen wordt zonder zelf polshoogte te gaan nemen.

  Hoe reageert U (lezer van deze reactie) wanneer er bijvoorbeeld in het teletekstbericht van vanavond op pagina 121 zou staan:

  ...
  Het was een geweldige dag schaatsen en schaatsplezier op de Gouwzee bij Monnickendam op zaterdag en zondag.
  Duizenden mensen zijn vandaag weer het ijs opgegaan dat op de doorgaande routes tussen Marken en Monnickendam de dikte van minimaal 10 cm had!!!
  Alleen van Marken en Monnickendam naar Volendam toe was het ijs veel minder betrouwbaar.
  De hulpdiensten spraken ook van een geslaagde dag, op een twaalftal mensen met verwondingen door valpartijen.

  Klinkt heel anders , niet waar?

  Groetjes Maatje
 7. Bert Breed

  Bert Breed New Member

  Ik ben het volkomen eens met iedereen, die de waarschuwing van de autoriteiten in de wind sloegen. We hebben een fantastisch weekeinde gehad op de Gouwzee. Je moet natuurlijk wel goed uit je doppen kijken, maar dat moet je altijd op natuurijs. Morgen ben ik vermoedelijk weer op de Gouwzee te vinden.
  Voor het verslag van vandaag zie http://bertbreed.blogspot.com/2010/02/e ... -mens.html
 8. Anonymous

  Anonymous Guest

  Maatje heeft groot gelijk. Ik ben vandaag geweest, god zij dank heb ik me niets aangetrokken van al die idioten die zeggen dat het gevaarlijk zou zijn. De feiten: Gouwzee is gemiddeld 1 meter diep, maximaal 1,80 meter, zoek maar op op waterkaarten. Ijs is gemiddeld 20 cm, dit vertelden de ijszeilers mij. De afgelopen 6 weken (!) hebben zij elke dag geschaatst en gezeild! Scheuren: Ik heb nog nooit zo weinig scheuren gezien. Op een rondje van 20 km (?) ben ik misschien 3 keer een scheur tegengekomen, terwijl ik eerder dit jaar op Loosdrecht om de meter een scheur tegen kwam. Sneeuw: Misschien 3 mm? Bijn niets dus. Kortom: Een van de mooiste en veiligste natuurijservaringen van mijn leven!
 9. Anonymous

  Anonymous Guest

  Mensen die voor gevaar waarschuwen zijn geen idioten. Dat het vandaag meeviel doet niet af aan de vooraf gedane waarschuwingen, vooral omdat er op een zondag veel onwetende schaatsliefhebbers met weinig ervaring op het ijs verschijnen. Wellicht dat een deel van deze groep zich bedacht heeft waardoor het ook allemaal meegevallen is. En meestal gaat het goed zolang er maar geen grote massa's op het ijs verschijnen. Vandaag ook erg mooi en bovendien op een erg rustige locatie geschaatst, prachtig keihard en glad kilometers natuurijs en bovendien dichter bij huis dan de Gouwzee.
  Ja...... waar zou dat geweest zijn? :) :)

  Voorlopig zal ik niet meer gespot worden op de Gouwzee.
 10. thijs1963

  thijs1963 New Member

  Heerlijke dag op de gouwzee gehad vandaag. Ik was erg blij met alle lichtkranten dat het onverantwoord was om er te gaan schaatsen. Anders had heel Nederland daar gestaan. Geen vuiltje aan lucht. Voor elk oplettend mens was het ijs helemaal top op een enkele schuimstukjes na waar je even je voeten stil moest houden. Wat een prachtige horizon met al die ijsschuiten en ijszeilers.

  Wellicht mijn laatste schaatsdag van het jaar, maar wel afgesloten in stijl.
 11. locuta

  locuta New Member

  Was fantastisch op Gouwzee vandaag! Heb verslag en foto's staan op www.locuta.nl
  Ik ga morgen weer :)
 12. Anonymous

  Anonymous Guest

  Wat een paniekzaaierij in het nieuws, zeg! Het ijs tussen Waterland, Monnickendam en Marken was volkomen betrouwbaar vandaag. En natuurlijk zaten er scheuren in. Op het kunstijs tref je ook wel eens een uitgetrapte bocht aan. Maar dat is om de 200 meter. Hier trof je een scheur aan om de kilometer. Kortom: heerlijk geschaatst met mensen van allerlei niveau's en er schijnt zelfs Berenburger gedronken te zijn met de ijszeilers. Topvermaak dus! Fuck alle paniek. Wat een bullshit.
 13. Tukker

  Tukker New Member

  Schaatsers

  Ook op het ijs was het verraderlijk. Ondanks waarschuwingen gingen zondag opnieuw mensen het gevaarlijke ijs op de Gouwzee op. Daarbij raakten zeker twaalf mensen gewond.

  Dat meldt een woordvoerder van de gemeente Purmerend. Zaterdag ontraadden de gemeenten Edam-Volendam en Waterland het publiek al om het ijs op te gaan omdat het vol met scheuren zit.

  Zondag zijn toch weer mensen op het ijs gegaan. Volgens een woordvoerder van de gemeente Purmerend tussen de 1500 en 2000 mensen. Verscheidene mensen moesten vanwege hun verwondingen - van schaafwonden tot een schedelbasisfractuur - door de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) van het ijs worden gehaald.

  Bron ANP
  http://nos.nl/artikel/136676-opnieuw-ge ... uwzee.html
 14. IJskrasser

  IJskrasser Member

  Ik ben daar niet geweest, maar heb vandaag (zondag) wel elders op het Markermeer fantastisch geschaatst. Ondanks de sneeuw en wat gesluierd weer. Het ijs was koud en robuust, de sneeuw hinderde nauwelijks. Pas later op de dag, of op een andere plaats, leek die zwaar te worden.

  Wat ik kwijt wil is dat ik mijn komst naar Monnickendam op heb gegeven vanwege het openbaar vervoer. Ik dacht vanaf station Purmerend even een bus naar Monnickendam te pakken. Ongelooflijk, de trein rijdt zondag elk half uur, de bus elk uur, maar dan dus na een half uur wachttijd... Bovendien gaat die bus eerst weer terug richting Amsterdam... Mijn oorspronkelijke plan om een vouwfiets mee te nemen was een beter idee.

  Ik heb dus opgegeven en heb na een half uur oponthoud de trein naar Hoorn genomen. Dat is qua OV wel een stuk makkelijker te bereiken! En prima schaatsen, zie viewtopic.php?f=12&t=5512&p=101896.
 15. Anonymous

  Anonymous Guest

  Vanmiddag heb ik heerlijk drie rondjes Gouwzee gedaan. Er stond bijna geen wind, dus het was echt lekker schaatsen. Ondanks de sneeuw is het ijs op de meeste plaatsen prima. Slechts twee keer reed ik in een scheur, maar ik kon staande blijven. Overigens is de IJsvereniging Marken begonnen met het vegen van de baan, dus gedeeltelijk is de baan sneeuwvrij. Het verbaast me wel dat de ijsvereniging gaat vegen terwijl ze zelf beweren dat het ijs onveilig is. Bij het Mirror-Paviljoen kwam ik politie tegen die op het punt stond het ijs op te gaan. Ik kon het niet laten om ze te waarschuwen, volgens de politie is het ijs onveilig. Ze sloegen mijn waarschuwing in de wind en gingen het ijs op. Ik denk dan ook dat er sprake is van een misverstand; waarschijnlijk zijn er veel criminelen op het ijs, en maakt de politie het voor ons allen wat veiliger door hun aanwezigheid?!

  Aan allen die niet naar de Gouwzee zijn gegaan vanwege de waarschuwingen; ga gewoon! Als je niet met je ogen dicht schaatst kun je bijna niet in een wak belanden, en scheuren, die zijn er dus bijna niet (althans, gevaarlijke, die in de glijrichting liggen). De hele route is betrouwbaar, alleen het stuk tussen Volendam en Marken is van wat mindere kwaliteit met veel sneeuwijs, zwanepoep en een 10 cm brede scheur (met zoals door anderen hier al vermeld, keurig een paar planken erover).
 16. Anonymous

  Anonymous Guest

  Vandaag voor de tweede keer heerlijk geschaatst op het "levensgevaarlijke" ijs van de Gouwzee. Het ijs gleed door de sneeuw iets minder goed dan zaterdag, maar de zon scheen dan wel weer en het was (mede dankzij de draconische waarschuwingen) lekker rustig. Het ijs leek er sinds zaterdag niet dunner op geworden, dus het was perfect veilig. Zelf heb ik het stuk tussen Monickendam en Volendam gemeden, maar veel anderen deden dat wel en Andreas te horen is dat ook te doen. Heb zelf een rondje gereden van Monickendam via de bocht langs de dijk naar Marken, vanuit daar heen en weer naar Volendam en daarna dwars over de Gouwzee terug naar Monickendam. Voor de komende dagen hoop ik dat de naar zuidoost draaiende wind geen negatieve effecten heeft.
 17. Mcat

  Mcat Well-Known Member

  Juist omdat er gewaarschuwd is voor slecht ijs, is half Nederland (de andere helft viert carnaval) niet naar de Gouwzee gegaan. Hierdoor was het kwaliteit van het ijs minder slecht dan als half Nederland wel gekomen was.
  Ik heb foto's gezien die echt heel slecht (al kruiend) ijs laten zien. Gelukkig heeft iedereen die hier op het forum hebben laten weten dat het allemaal meeviel en een leuke dag hadden geen verwondingen opgelopen, maar het had ook anders kunnen zijn. Men waarschuwt niet voor niets.
  Dat is hetzelfde als men zegt vanwege gladheid niet de weg op gaan. Als je heelhuids thuis komt, zul je zeggen dat het wel meeviel, maar je zal toch net die ene zijn die van de weg raakt.
 18. schaatsmier

  schaatsmier New Member

  Vandaag prima geschaatst op de Gouwzee! Ik heb tussen 11.15 en 16.30 daar geschaatst, de hele ronde Monickendam- Marken- Volendam- Monickendam vele malen. Als je de route volgt die de rest van de schaatsers al had gemaakt (vandaag zeker honderden mensen op het ijs) is het prima: nauwelijks scheuren gezien, prima ijs, af en toe een sneeuwrichel van soms een paar meter waar je vrij makkelijk door heen glijdt als je er met wat snelheid door heen gaat. Bij 1 moeilijke plek (tussen Volendam- monickendam lagen grote houten platen, en daar kon je prima overheen.
  In de loop van de middag werden er brede banen geveegd van Monndam naar Marken een boogje en rechtdoor over het meer, en nog een stukje van Marken ri Volendam.
  Kortom het was een superdag, zonnig en met mooi ijs!
 19. Bert Breed

  Bert Breed New Member

 20. Anonymous

  Anonymous Guest

  Ik schaats al 6 dagen op de gouwzee, tussen Volendam Monnickendam en Marken de ene dag is nog mooier dan de andere dag.Maar je moet wel goed opletten bij de scheuren, dit zijn er 5 of 6 gr Thomas

Deel Deze Pagina