Gespot op de Gouwzee

Discussie in '2009-2010' gestart door BartR, 25 jan 2010.

 1. BartR

  BartR New Member

  Zaterdag 23 januari: naast de vele ijszeilers was er ook een eenzame schaatser te zien op de Gouwzee. Hij reed van Hemmeland (recreatiegebied tussen de Gouwzee en Monnickendam) naar het zuiden. Na een kwartier keerde hij terug. Het ijs op de Gouwzee was even uit de oever redelijk, zelfs na een week dooi.
 2. Anonymous

  Anonymous Guest

  Ja maar ijszeilen kan al over 2 à 3 cm mits er voldoende wind staat. Ga dat maar eens met je schaatsen proberen ;-)
 3. BartR

  BartR New Member


  Goed lezen: er werd ook geschaatst en gelopen.
 4. Anonymous

  Anonymous Guest

  Vandaag (26-01-10) heb ik geschaatst op de Gouwzee! Het ijs is dik en van vrij goede kwaliteit, ondanks de opgevroren sneeuw. Naar het schijnt moet het mogelijk zijn het meer helemaal over te schaatsen, maar dit durfde ik niet aan omdat er te weinig schaatsers op het meer waren, en ik alleen was zonder priem. Morgen moet het sowieso kunnen na nog een nacht strenge vorst.

  Er wordt ook geschaatst in Waterland Oost.
 5. Anonymous

  Anonymous Guest

  Ja hoor, je kan helemaal rond: Monnickendam, Marken, Volendam. Weinig serieuze scheuren en wakken. Soms wat aangevroren sneeuw. Geen kunstijsbaankwaliteit. We zijn zelfs nog Z van Marken naar de vuurtoren van Marken gereden. Heel spectaculair daar maar ook uitkijken. Alleen voor ervaren natuurijsgangers. Er zit werking in het ijs. De bewoonster stond te zwaaien en vond het heel gevaarlijk.
 6. Anonymous

  Anonymous Guest

  Gouwzee, zaterdag 30 jan. Een plaatje! Prima ijs, echt mooi glad, heeel weinig hobbelstukjes, een heel dun laagje losse poedersneeuw. Helemaal rond: Uitdam-Marken-Hemmeland-Monninkendam-Volendam-Marken. Redelijk wat schaatsers, vooral vanuit haven Monnikendam. Tegen vijven begon de sneeuw wat aan het ijs te plakken. Vrees voor het mooie ijs!
 7. Anonymous

  Anonymous Guest

 8. Anonymous

  Anonymous Guest

  Inderdaad heel erg bedankt Vera. Ik dacht zaterdag na alle sneeuw al dat het nergens meer kon, maar na de natte sneeuw en regen van zaterdagnacht zag ik het helemaal niet meer zitten :(
  Zondagmiddag 12 uur zag ik je bericht en toen als een speer naar Monnickendam. Helemaal niet druk en alleen het eerste stuk uit de haven van Monnickendam was slecht, maar daarna werd het steeds beter. Vooral het stuk van Marken naar Volendam was prachtig. 3 cm losgereden sneeuw en daaronder prachtig ijs.
  Dankzij jou een werelddag gehad. :D :p :p
 9. MaartenF

  MaartenF New Member


  Geweldige reportage met die I-phone app. Bedankt voor het uploaden, ik heb echt een beetje het gevoel gehad dat ik er ook bij was bij het kijken. Applicaties als dit zijn echt fantastisch en ik gebruik dit soort voorbeelden altijd als ik iemand het nut van moderne technologie moet uitleggen.
 10. Mcat

  Mcat Well-Known Member

 11. Anonymous

  Anonymous Guest

  Vanochtend van Monnickendam naar Marken en Volendam geschaatst. Prachtig glad ijs. Enkele goed zichtbare,kleine en grote, wakken. Heel mooi.
 12. Anonymous

  Anonymous Guest

  Na op de Oostvaardersplassen te hebben geschaatst (met veel last van sneeuw) ben ik met de auto via Lelystad-Enkhuizen naar de Gouwzee gereden.
  En toen kwam ik op HET MOOISTE IJS VAN DEZE WINTER!.
  Glad als een spiegel, nauwelijks sneeuw op het ijs, wel af en toe een grote scheur, makkelijk over te steken, geen wakken, alles potdicht.
  Fantastisch.
  Jammer dat het al donker werd en dat het heel hard waaide.
  Als de sneeuw weg blijft is dit zeker voor herhaling vatbaar, vrijdag of in het weekend.
 13. Anonymous

  Anonymous Guest

  weet iemand hoe het op de gouwzee is vandaag / sinds de sneeuw van gisteren?
 14. Anonymous

  Anonymous Guest

  Het ijs op de Gouwzee is prachtig maar het begint door de harde no wind wel te werken.De scheuren worden steeds breder en sommige wakken zag je vandaag per uur groter worden.Het blijft dus goed uitkijken waar je wel en niet kan oversteken.Je kunt een rondje Monnickendam- Marken- Volendam maken.Vooral het stuk vlak onder de bukdijk is prachtig in de luwte.Wel af en toe overstappen bij scheuren.
  Als de wind naar het zuiden draait en hard blijft is de kans niet denkbeeldig dat een deel van het ijs bij Volendam het Markermeer ingeblazen wordt.Oppassen dus!
 15. Anonymous

  Anonymous Guest

  Mij valt op hoe snel de situatie verandert. Gisteren lag er door de wind weinig sneeuw, nu rond scheuren die je voor je er erg in hebt een paar natte tenen opleveren, je ziet de natte massa niet met de sneeuw erover. Ook was er vandaag opeens een groot wak tussen Marken en Volendam, terwijl ik er gisteren een veel kleinere zag. De situatie verandert dus van dag tot dag, zeker met een draaiende wind, maar dat is pas maandag volgens de voorspellingen.
 16. Anonymous

  Anonymous Guest

  Fantastisch was het vandaag op de Gouwzee, nog niet zulk mooi ijs gezien deze winter: maar kijk uit, de situatie kan snel veranderen door oa de wind. Kwam schaatsers tegen die een scheur waren overgestoken tussen Volendam en Monnickendam , maar er niet weer terug over konden omdat de ijs platen verschoven waren en hij te breed was geworden. Tussen Monnickendam en Marken lijkt de situatie stabiel.
 17. Anonymous

  Anonymous Guest

  Hoe is de situatie vandaag op de Gouwzee? Afgaande op de bovenstaande berichten moet het er prachtig zijn en ik zou graag morgen (zaterdag) een kijkje willen nemen, maar weet niet of de wind parten speelt. Vandaag waait het in ieder geval minder hard dan gisteren dus misschien valt het mee... Is het mogelijk om helemaal rond te schaatsen, dus van Monickendam naar Marken naar Volendam en terug? Zijn er andere mensen van plan morgen te gaan schaatsen op de Gouwzee? Hartelijk dank voor alle informatie!
 18. Anonymous

  Anonymous Guest

  Wij zijn zondag van plan om hier de ijzers onder te binden.
  Als ik het goed begrijp is het ijs tussen Monickendam en Marken goed, er moet echter tussen Marken en Volendam een groot wak zijn, waarbij er ook grote scheuren zijn.

  Ik ben er zelf niet geweest, ik heb deze informatie van verschillende sites en dit forum.
  Heeft iemand misschien nog tips voor wat onervaren schaatsers..? :wink:

  Wij komen uit de zaanstreek, hier zijn nog weinig grotere schaats mogelijkheden.
  Vandaar wat googlen, waarna ik op dit forum kwam. Wat een mooi forum!

  Keep up the good work!
 19. R6-je

  R6-je New Member

  als het goed is kun je gewoon rond schaatsen.
  ik zal zo even kijken vanuit de haven in volendam of het druk is op de gouwzee.
  morgen ga ik iniedergeval schaatsen daar , denk wel een paar rondjes pakken.

  laat het zo even weten of het druk is
 20. meshuggah

  meshuggah New Member

  Kom er net vandaan. Super ijs! Ronde van Monickendam naar Volendam naar Marken en weer terug naar Monickendam. Geen problemen, hier en daar ff stoppen om over een scheur te hoppen, maar verder veel pikzwart en superglad ijs. Er zijn inmiddels aardig wat mensen aan het schaatsen, maar er is zoveel ruimte, geen probleem. Lekkere friet in Marken! Ivm de wind raad in eenieder aan om in Monickendam te starten, en via Volendam, Marken weer terug. Veel plezier!

Deel Deze Pagina