Gespot op de Gouwzee

Discussie in '2009-2010' gestart door BartR, 25 jan 2010.

 1. Anonymous

  Anonymous Guest

  Hallo,

  Morgen wilde ik met mijn onervaren zoon van 10 Monnickendam-Marken rijden. Na alle goede berichten hier op de site dacht ik dat gaat goed, maar ineens zie ik hier: http://www.rtvnh.nl/nieuws/index.asp?newsid=106362 dat er afgeraden wordt te gaan schaatsen over de Gouwzee. Eerdere berichten gingen steeds over wakken in de buurt van Volendam. Zou 'onze tocht' nog wel kunnen of is het gebied tussen Marken en Monnickendam ook eng geworden? Wie is er vandaag nog meer geweest? Ik heb het idee dat er morgen toch veel mensen zullen gaan en ben erg benieuwd of wij de bus kunnen pakken.

  allemaal veel schaatsplezier!
 2. Peter73

  Peter73 New Member

  Hoi Nynke,

  Monnickendam-Marken was een prima stuk. Ik snap best wel dat de politie mensen afraadt om te gaan, want dat scheelt (tien)duizenden mensen op het ijs en daarmee veel potentiële risico's. Er waren vandaag echter héél veel kinderen die waarschijnlijk nét zo onervaren zijn als jouw zoontje en die hebben een geweldige ervaring achter de rug. Ik ben zelf vader, ik snap je angst, maar je moet het denk ik gewoon proberen. Hoe vroeger op de dag hoe beter natuurlijk.
 3. Anonymous

  Anonymous Guest

  Beste Nynke,
  vandaag was ik tussen 10 en 14 uur op de Gouwzee. Het ijs was prachtig, weinig scheuren en mooi glad. Aan het eind werd het wel slechter. Op verschillende plaatsen, bij Volendam en Monnickendam, kwamen scheuren waardoor water op het ijs kwam. Met een matige wind NO en temperatuur iets boven nul werd de kwaliteit van het ijs snel aangetast. Met een warme onderstroom kan het snel gaan. Het is dus niet helemaal onzin, dat nieuwsbericht. Afhankelijk van de temperatuur vannacht, kan het hopelijk morgen weer! Houd het weerbericht dus maar in de gaten!
  Sander
 4. locuta

  locuta New Member

  Ik heb dit jaar nog niet op natuurijs gestaan en word daar echt gek van. Wel al twee keer bij Flevonice geweest, een keer bij de Jaap Edenbaan en een stuk of 7 keer bij de Uithof.

  Morgen heb ik EINDELIJK tijd. De Gouwzee krijgt voorlopig de beste recensies, dus wil ik daar maar naartoe. Enige punt is: hier in Rotterdam houdt werkelijk niemand van schaatsen. Iemand zin om mee te gaan morgen?
 5. locuta

  locuta New Member

  (of als iemand elders nog beter ijs weet, ook goed. Ik doe het liefst een toertocht ergens, pakweg ergens tussen de 40-60km)
 6. raps klap

  raps klap New Member

  Heel mooi ijs op de Gouwzee, vannochtend op tijd was er geen scheurtje te bekennen. Lees net op teletekst dat er gewonden zijn gevallen vanwege de slechte ijs kwaliteit. Maar dat wij er aan het schaatsen waren was het prachtig ijs. Werd vanmiddag inderdaad wel heel druk. Veel ijs zeilers, maar die kijken goed uit en heb je geen last van. Er is zo veel ruimte
 7. FransS

  FransS New Member

  Zoals je hierboven al kan lezen, geweldig, zelden zulk mooi ijs gezien, wel wat krasjes in de glasplaat door de duizenden schaatsers.
  één echte scheur waar vanmiddag een aannemer langs is geweest en een zooi houten platen overheen is gelegd.
  Beetje oppassen voor wakjes, maar zolang het niet sneeuwt is alles goed te zien.
  Bij Monnickendam in de haven een groot wak waardoor je moet klunen, dus beter opstappen op een dijk.
  Kijk en geniet: http://www.everytrail.com/view_trip.php?trip_id=496958
 8. Anonymous

  Anonymous Guest

  Ik voorspel voor morgen Zondag een hoop narigheid bij en op de Gouwzee. Mede dankzij de aanmoedigingen hier op deze site, de onervarenheid van veel gelegenheidsschaatsers, de massale gekte die zich tegenwoordig bij de NLers voordoet omdat iedereen het eens meegemaakt moet hebben en de locatie zelf die de mogelijk tienduizenden mensen die morgen komen gaan niet aankan. Het ijs zal er in de loop van de dag aan zijn, KAPOT. Dit verwacht ik zeker nu ik gelezen heb dat de reeds aanwezige scheuren en zwakkere plekken vandaag al beroerder werden.

  Ik adviseer alle beginners en gelegenheidschaatsers naar een andere locatie te gaan, er zijn er genoeg. De Gouwzee is een diepe plas en daardoor veel meer complexe verschijselen van onderstroom en ijsgedraging waneer er in de huidige ijstoestand (10-15 cm dik) zo massaal op geschaatst gaat worden.
  Zoals altijd gaat ook morgen de massa het schaatsgenot verpesten. Veel plezier!
 9. rolandd

  rolandd New Member

  Als het vannacht niet streng gaat vriezen boven de Gouwzee, is het risico om erdoor te zakken morgen groot.

  De wind is vandaag iets meer noord geworden. Daardoor komt het relatief warme water wat over de bodem terug naar het noorden stroomt meer aan de kant van Volendam omhoog. Westelijk van het grote wak dus. Vandaag was al duidelijk te merken dat het ijs daar dunner werd. Op een gegeven moment begon het meer te lijken op schotsje springen op schotsen die steeds kleiner werden.

  (Bijna de hele afgelopen week was het Noord-Oosten wind. Daardoor kwam het water omhoog waar nu dat grote wak zit aan het eind van de dijk bij de ingang van de Gouwzee.)

  Dit samen met de belastende invloed van de meer dan 10.000 mensen (?) die er vandaag bij temperaturen van rond het vriespunt hebben geschaatst, maakt het ijs morgen erg onbetrouwbaar. (Behalve als het ijs vannacht de kans krijgt om te herstellen bij temperaturen onder de -10. Dit is helaas niet de verwachting.)

  Mijn advies: Ga hier morgen alleen het ijs op als je goed kunt zwemmen (ook met veel kleren aan) en als je sterk genoeg bent om jezelf en je natte kleren weer het ijs op te krijgen.

  Een doorgewinterde natuurijs schaatser.
 10. Anonymous

  Anonymous Guest

  "Zoals altijd gaat ook morgen de massa het schaatsgenot verpesten. Veel plezier!"
  Beste Capman, ik neem dus aan dat jij thuis blijft?

  Vandaag heerlijk geschaatst, geen moment gedacht dat het onveilig zou kunnen zijn. Ik ben dus een beetje verbaasd over de negatieve berichten op teletekst en radio. Tussen Volendam en Monnikcendam werd de scheur in de loop van de dag wel groter, maar de planken erover maakte het in mijn beleving veilig. Geen idee wie er gezorgd heeft voor die planken, maar bedankt daarvoor. Prachtig ijs en een gezellige sfeer. De vogelpoep op het ijs deed veel mensen denken aan Hilbert van der Duim. Opstappen kan je beter niet doen in de haven van Monnickendam, om van daar op de Gouwzee te komen moet je een eind klunen en het was een hele klus om weer terug te komen omdat het ijs bij de aanlegsteiger erg slecht werd (veel schotsen en open water).
 11. locuta

  locuta New Member

  Ik vind de reacties zeer verwarrend. De ene zegt dat de Gouwzee prima te doen is, de ander zegt dat je er zo ongeveer verdrinkt. Wat moet ik nu? :/
  Als niet Gouwzee, waarheen dan wel? Zuidlaardermeertocht schijnt slecht ijs te zijn (volgens twee bronnen), Schildmeer goed, maar dat is 3 uur rijden voor me om er alleen al te komen. :/

  Wie heeft de verlossende tip?
 12. Anonymous

  Anonymous Guest

  Vandaag tot 2 uur op de gouwzee geschaatst, vooral richting haven bij Volendam werd het ijs dunner.
  De ijsmeester had daar 7 cm gemeten dus de dikte nam af! Dat komt door de beweging die de massale toeloop zei hij.
  Wie morgen gaat opletten, de grote massa schaatsers die allemaal blind achter elkaar over hetzelfde stukje rijden veroorzaken nog meer scheuren. Als het niet vriest kan je erop wachten dat er daar mensen doorgaan.
  Stuk van Monnikendam naar Marken is het best. Veel plezier en let op elkaar!
 13. Anonymous

  Anonymous Guest

  Inderdaad denk ik er sterk over morgen niet te gaan.
  Mijn vorige bericht is serieus bedoeld, ook voor mijzelf. Het feit dat jij zelf al aangeeft dat er vervelende scheuren en lastige opstapplaatsen zijn geeft al aan dat het ook voor jou al af en toe tricky moet zijn geweest. De huidige weersomstandigheden wat lichte vorst komende nacht, lichte dooi overdag en wind uit de verkeerde hoek maakt dat het ijs aan het aftakelen is, waarbij de mensenmassa het proces zal versnellen. Nu ben ik geen gelegenheidsschaatser dus ben wel wat gewend en kan tegen eeen stootje, maar moet wel uit Den Haag komen, dus als ik na één rondje Gouwzee tot de conclusie kom dat het ijs aldaar niet meer is wat het was en dat er dankzij de vele zwakke plekken en scheuren niet meer lekker doorgeschaatst kan worden, is de lol er al gauw af en heb ik dan meer in de auto gezeten dan op het ijs gestaan.
  Bovendien zal er rond Volendam e.o. een verkeersinfarct gaan ontstaan.
  Wat je ook doet, waar je ook komt, of het nu om natuur gaat, sporten, uitgaan, maakt niet uit wat..... de massa verpest het. Zo zal het morgen ook weer zijn. En bovendien, als ik ergens een aversie tegen heb dan is dat schaapjes gedrag, blind achterelkaar steeds weer diezelfde "fuik" inlopen.
  Desalniettemin, veel plezier ermee morgen!
 14. Anonymous

  Anonymous Guest


  Zoals bekend geven resultaten uit het verleden geen garanties voor de toekomst. In dit geval zeer duidelijk, vandaag al ijsaftakeling, vannacht géén herstel, morgen op zeker verdere aftakeling, en een beangstigende waterdiepte. Hoe ernstig of slecht zal blijken, maar het moge duidelijk zijn, ik zie het op de Gouwzee niet meer zitten, althans als je er kilometers met een beetje tempo wil maken. Krabbelaars en waklopers zullen er ook morgen (of juist vooral morgen?) nog prima aan hun trekken komen. En verder... u zijt gewaarschuwd!
 15. Anonymous

  Anonymous Guest

  Wat een negativisme! Als er morgen echt zo'n verschrikkelijk verkeersinfarct ontstaat, terwijl het ijs door kudde's hersenloze schaapmensen aan flarden wordt geschaatst, dan vraag ik me toch af waarom het er vandaag zo heerlijk was. Ook vandaag waren er de hele dag duizenden mensen op het ijs. Niettemin ben ik in een nagenoeg lege bus vanaf Amsterdam CS in 20 minuten naar Volendam gereden, om vervolgens te schaatsen op het mooiste ijs dat ik deze winter heb gezien. De drukte was geen moment vervelend omdat de Gouwzee zo wijds en groot is dat iedereen er makkelijk oppaste. Van verkeerschaos ontbrak ieder spoor. Die dook pas weer op toen mijn bus op de terugweg in de koopzondag van Amsterdam-Noord belandde :)

  De enige kanttekening is dat ik vandaag om 13 uur van het ijs ben gegaan. Toen waren de omstandigheden nog prima, maar het zou inderdaad kunnen dat het 's middags door de drukte en de iets hogere temperaturen achteruit is gegaan. Ik kan me echter niet voorstellen dat het allemaal zo apocalyptisch is als de plaatselijke politie ons wil doen geloven. Het klopt natuurlijk wel dat de Gouwzee dieper is dan de ondiepe plassen (Loosdrecht, Ankeveen) waarop deze winter vooral wordt geschaatst. Wind en waterstroming spelen een grotere rol en tussen de ijsplaten ontstaat een interessant soort platentectoniek. Ik hoorde op een gegeven moment hoe er ergens een flinke scheur in het ijs trok. Verder heb ik wel nagenoeg kraakloos geschaatst over een spiegelgladde ijsvloer. Aan alle twijfelaars zou ik aanraden morgen vroeg te gaan, goed op te letten waar de anderen schaatsen (kuddegedrag is soms zo slecht nog niet) en te beginnen met Monickendam - Marken. Afhankelijk van de omstandigheden kan dan worden verdergegaan of omgekeerd. En voor wie bang is zijn autootje niet kwijt te kunnen: Monickendam en Volendam zijn prima met het OV bereikbaar!
 16. edwinwined

  edwinwined New Member

  Ik was vanochtend voor 9 uur op het ijs. Toen was het nog heerlijk rustig. Ik ging er om half 12 weer af en toen was het al aardig druk. De sfeer op het ijs was top! Ik heb heerlijk geschaatst, maar kan me voorstellen dat op het einde van de dag het ijs hier en daar slechter is geworden. Ik heb even snel een filmpje in elkaar geflanst: http://video.yahoo.com/watch/6974744/18130831
  Het kruiende ijs vanaf het IJsselmeer bij Volendam was echt schitterend om te zien.

  Edwin.
 17. Anonymous

  Anonymous Guest

  Vandaag van half twaalf tot half zes op het ijs gestaan (en OK, ook een uur lang aan de warme choco in een tent in Volendam. Leuk, klunen tussen de toeristen), een paar rondes gereden en kris kras over de plas gegaan. Het was erg mooi, de ijskwaliteit was over het algemeen uitstekend en dus allemaal zeker de moeite waard, maar het moet worden gezegd dat op het eind van de dag het ijs slechter werd. Inderdaad zo richting de haven van Volendam. Daar hard zwart ijs, maar later veel meer gekraak dan eerder. Verder golvend ijs op het stukje komende vanaf Volendam richting de planken waar anderen het ook al over hebben. Heb daar mensen min of meer van weg zien vluchten. Het linke is dat die plek zich bevindt op het stuk waar juist de route is ingeschaatst en alle sporen zijn.
  Beter dus op morgen je te beperken tot het rondje Marken, Monnickendam, Waterland.
 18. Anonymous

  Anonymous Guest

  Vanmiddag hebben we heerlijk geschaatst van 13.30 tot 16.30.
  Op het rondje monnikendam-waterland-marken-monnikendam prachtig glad ijs over 98% van de route.
  Af en toe een metertje klunen over een strook sneeuw-ijs. Kan me niet voorstellen dat dat morgenvroeg niet meer mogelijk is.
  Tenzij mogelijke sneeuwval van vannacht of morgenvroeg nog roet in het eten gaat gooien.

  Tja en of je dan nog naar Volendam gaat, is misschien wat meer voor de durfals.
  Maar hoeveel dunner het ijs daar wordt, kun je pas morgen goed inschatten.

  Rondje monnikendam-waterland-marken-monnikendam is ook al een leuke ronde.
  Ik schat een kilometer of zeven.
  Dus als je dan niet meer naar Volendam kunt is ook niet niet zo'n issue lijkt me.

  We zijn opgestapt bij P Hemmeland bij de jachthaven in Monnikendam. Was geen enkel probleem om daar het ijs op te stappen.
 19. Anonymous

  Anonymous Guest

  Omdat vandaag niet hetzelfde is als morgen.
  Koester de momenten en jaag ze niet na, zou ik in deze willen adviseren.
 20. Anonymous

  Anonymous Guest

  Er ligt een dik pak sneeuw nu hier in volendam en de gouwzee is wit.
  De scheuren kan je niet meer zien en het is nu echt gevaarlijk.
  Mensen ik woon op de dijk en ik heb net gekeken niet doen.

Deel Deze Pagina