Gespot op de Gouwzee

Discussie in '2009-2010' gestart door BartR, 25 jan 2010.

 1. Cecile

  Cecile New Member

  Helemaal eens met de vorige post! Supermooi ijs! Her en der scheuren waar je overheen moet (eentje was er met voet doorheen gezakt, dus wel opletten waar je oversteekt) maar vooral heel erg mooi superglad ijs.
  En inderdaad beginnen met tegenwind en eindigen met wind mee is lekkerst, van jachthaven Monnickendam met tegenwind naar Volendam waar prachtig kruiend ijs ligt tot een halve meter hoog, dan naar Marken (wind mee), koek en zopie op het ijs daar, dan met wind mee terug naar Monnickendam.
  Ook leuk om de ijszeilers te zien. Ik ga nog even uitzoeken hoe je hier foto's in kunt plakken. Anders hier alvast een boel te zien:
  http://www.facebook.com/album.php?aid=3 ... 08ad4b0038
 2. Anonymous

  Anonymous Guest

  Kun je aansluitend ook richting waterland oost schaatsen? Iemand een idee hoeveel km je zo zou kunnen maken (in een uniek rondje)?
 3. R6-je

  R6-je New Member

  een ronde volendam monnikedam marken volendam is 20 km temisnste als er een officiele toertocht is is het rondje 20 km
 4. edwinwined

  edwinwined New Member

  Ik zit hier echt te popelen om morgen even te gaan schaatsen. Ik ben volgens mij nog nooit in Monnickendam geweest. Waar kan ik parkeren? Als ik vroeg ben, kan ik dan gewoon aan de haven parkeren? Van eergisteren staan er uiteen lopende berichten op het forum. Kan je ongerust een rondje maken op redelijk ijs?

  Alvast bedankt,

  Edwin.
 5. Anonymous

  Anonymous Guest

  Edwin,

  Om je vraag te antwoorden: nee, je kunt niet ongerust een rondje maken. Wat je wel kunt is een rondje maken op een glasplaat. Ik moet wel toegeven, soms kraakt het wel onheilspelend. Mijn devies, blijf bewegen zodat de druk verdeeld blijft. Geen zorgen. Knallen.
 6. Anonymous

  Anonymous Guest

  schaatsen op de Gouwzee

  Wij hebben vandaag op de Gouwzee geschaatst en dat was geweldig! Heerlijk weer, helemaal niet druk en
  heel goed ijs. Wat een uitzicht en ruimte heb je daar. Een aanrader.
 7. Anonymous

  Anonymous Guest

  Ik ga morgen ook maar eens kijken...foto's en verhalen beloven iets moois :)

  Probeer lekker vroeg te zijn en bij de haven te parkeren.
 8. Anonymous

  Anonymous Guest

  De vemeende glasplaat genaamd Gouwzee is niet zonder gevaar. Vanwege de wind is het ijs continu in beweging en ontstaan er scheuren en vormt er kistwerk (overelkaar schuivend en op elkaar botsend ijs). Of dit een probleem is hangt af van de kwaliteit van de schaatser en de mate van risico die hij/zij wilt nemen. En omdat het een grote vlakte betreft kan de situatie doorlopend veranderen, dus oplettendheid blijft geboden.
  Dat is een van de redenen waarom er onder auspicien van de KNSB toertochten georganiseerd worden. Een zekere (ijs)kwaliteit wordt gewaarborgd en betreffende de ijstoestand wordt er voor u opgelet. Wel zo veilig want de hedendaagse mens is niet meer zo vertrouwd met nietalledaagse natuurverschijnselen.
 9. Anonymous

  Anonymous Guest

  zolang de wind niet draait zal het wel meevallen. Er is nu een groot open stuk water boven de haven van Volendam. Zolang de wind uit het Noorden of oosten blijft komen en het niet al te erg gaat dooien blijven de huidige platen wel liggen denk ik, maar zodra hij naar het zuiden of westen draait (voorspeld door knmi op maandag, maar wellicht eerder, er waren vandaag al veren van weers- en windverandering) gaat de plaat die ten N van het Grote Wak tussen Volendam en Marken ligt wellicht naar het Noorden afdrijven en word de scheur die je over moet (vandaag 10 cm) tussen Monnikendam en Volendam onoverbrugbaar. De plaat zal zich wellicht aan de andere kant losmaken bij het sneeuwveld waar een (potentiele) scheur (er kwam al water doorheen) halverwege Marken en Volendam. Allemaal hypothese, maar dit is een mogelijkheid en ijs odet altijd wat anders dan je denkt: dus gewoon goed opletten, maar zeker als de wind draait.
 10. WouterB

  WouterB Member

 11. kra

  kra New Member

  "WATERLAND De toertocht op de Gouwzee gaat aanstaande zondag niet door.

  Alhoewel het ijs goed leek te zijn, is daar toch verandering in gekomen door een warme onderstroom en de wind. Zo is het wak bij Volendam, eerder deze week nog 25 meter, uitgegroeid tot ongeveer driehonderd meter.
  Na gezamelijk overleg tussen burgemeesters en ijsmeesters van Waterland, EdamVolendam en Zeevang is besloten de tocht af te lassen. Bij alle invalswegen worden borden geplaatst met waarschuwingen voor wakken en scheuren op de Gouwzee. "

  Dit hoorde ik op de radio net Even gekeken op Radio Noordholland,
  http://www.rtvnh.nl/nieuws/index.asp?newsid=106362, en daar schrijven ze wat hier boven staat...
  Erg jammer!!!! Ik heb er nog nooit geschaatst, nog beginner ben en omdat het water er diep is, itt tot veel plassen, ga ik het risico niet nemen, al zal ik ook misschien wel spijt van krijgen :(
 12. Anonymous

  Anonymous Guest

  Beste Kra, ik wil je niet tot roekeloos gedrag verleiden, ik zal dan ook zeker niet beweren dat de Gouwzee overal helemaal betrouwbaar is, toch denk ik dat de risico's wel te overzien zijn. Zeker als je de tocht beperkt tussen Monnickendam en Marken, op deze route schaatsen de meesten, hier schaats je dus niet alleen. Er zijn geen wakken op deze route behalve bij de haven van Marken. Richting Volendam lijken de risico's wat groter. Ik ga vandaag in elk geval schaatsen op de Gouwzee. Ik begin me wel een beetje te ergeren berichten in de media van ijsmeesters die zo weinig risico willen nemen dat een officiële toertocht eigenlijk nooit gereden kan worden. Op zich wel weer goed voor de mensen die zichzelf in staat achten de actuele situatie te beoordelen, want deze groep kan heerlijk schaatsen terwijl de volksmassa's thuis blijven.
 13. Anonymous

  Anonymous Guest

  Net terug van een heerlijke ochtend Gouwzee. Er zijn nu zeker duizend mensen op het ijs. Ik heb 1 keer een scheur horen ontstaan, maar verder een 'spiegel' (behalve geultje van 10 cm tussen Volendam en Monickendam. Als je gewoon in de buurt van de grote stroom schaatsers blijft, lijkt het me sterk dat je iets kan gebeuren. Ik ga morgen zeker weer!
 14. HA01761

  HA01761 Active Member

  De laatste grote natuurijsperiodes waren in 95-96 en 96-97.
  Inmiddels leven we qua regelgeving en aansprakelijkheid in een totaal andere tijd (denk aan de cafébrand in Volendam, vuurwerkramp in Enschede, ingestorte werftrap in Utrecht, hittegolf tijdens Nijmeegse Vierdaagse), terwijl door internet de belangstelling voor tochten nog veel massaler is geworden.
  Ik vind het niet vreemd dat verenigingen terughoudender zijn om een tocht uit te schrijven, zeker als er maar op weinig plekken goed ijs ligt.
 15. Anonymous

  Anonymous Guest

  Dit is absoluut waar, een andere tijd. Eigenlijk een trend die in de jaren 80 al ingezet is (zie Ulrich Beck, Der Risikogesellschaft). Dit begrip neemt echter de ergernis niet weg. Het is een onderdeel van de persoonlijke vrijheid van het individu om risico's te nemen, naar mijn mening. Het is echter duidelijk dat deze vrijheid steeds meer onder druk komt te staan. Binnenkort misschien verplicht een helm op de fiets? Maar goed, dit wordt een beetje offtopic..
 16. Niet laten doorgaan van Toertocht is prima.
  Er kan maar op weinig plekken in west en midden Nederland geschaats worden.
  Als men nu een tocht uitschrijft komen er tienduizende mensen op af.

  Vandaag ben ik geweest en er waren volgens mij 1000 tot misschien wel 3000 mensen aan het schaatsen.
  Op een scheur tussen Monnickendam en Volendam na vondt ik het goed betrouwbaar.
  Bij Volendam is het wat dunner en daar zijn wat scheuren met een zeer klein beetje water.
  Omdat dit dunne stuk zwart ijs is is het erg sterk en ik denk dat het ook morgen daar nog wel gaat.
  Door het enorme oppervlak wordt de druk over het ijs goed verdeelt.
  Voor maximaal 5000 mensen gaat het wel, als het er tienduizenden worden dan kan het niet.


  Groeten
  Pieter
 17. HA01761

  HA01761 Active Member

  Niks mis met de vrijheid om risico's te nemen, maar wanneer mensen deelnemen aan een georganiseerd evenement verwachten ze (en slaan daar soms ook in door) dat risico's afgedekt zijn.
 18. VvW

  VvW New Member

  Het ijs op de Gouwzee is uitstekend geschikt voor doorgewinterde natuurijs freaks, maar niet voor de gelegenheids schaatser. Als ik burgemeester van de betreffende gemeente zou zijn, zou ik er ook een stokje voor gestoken hebben.
  Er zijn een aantal gevaarlijke plekken die met de huidige ijssituatie niet zorgvuldig beveiligd kunnen worden. Deze plekken zijn alleen goed te passeren door mensen die enig lef hebben, maar vooral voldoende schaatsbehendigheid bezitten hiervoor.
  Vanochtend werd dit weer even pijnlijk duidelijk toen de trauma helikopter eraan te pas moest komen.
 19. Anonymous

  Anonymous Guest

  Gewoon gaan!
  Over de 10 cm brede scheur werden keurig houten planken gelegd. Onwijs goed initiatief. De paar wakjes die er waren , zijn gemarkeerd met takken. Heb geen moment het idee gehad dat we met duizenden gevaarlijk bezig waren. Voor 85 % superglad ijs met af en toe een spot vogelpoepjes. Heel weinig scheuren. Alleen bij de koek en zopie Monnikkendam, wat water op het ijs door de massa. Verder nergens water op het ijs (alleen bij de grote scheur).
  Verder leek het net een toertocht. Overal koek en zopie en mega gezellig. IJszeilers met high tech boten en antieke schuiten.
  Gewoon de schaatsers en de sporen volgen. Als je de ingereden route volgt, schaats je een ronde van 15 km: Monnikendam, richting Waterland, Marken, Volendam en weer terug naar Monnikendam. Op de achterkanten hangen om over de sneeuwruggen heen te rijden. Dat is zo'n 15 x over een ronde. Iedereen was er, van jong tot oud en van ervaren tot "punters". De sociale controle was groot. Vallers werden overeind geholpen en gevraagd of het ging. Er kan dus niet zoveel misgaan. Morgen hetzelfde weertype met de wind uit de goede hoek, na morgen kan dat veranderen en kunnen de ijsplaten gaan schuiven. Vanacht weer wat vorst.
 20. Peter73

  Peter73 New Member

  Inderdaad, gáán! Nu kan het nog.

  Na een enigzins teleurstellende ervaring op de Oostvaardersplassen vanmorgen (teveel sneeuw) ben ik doorgereden naar Monnickendam. Wát een schitterend ijs! Keihard, spiegelglad, en als je gewoon uitkijkt is er niets aan de hand. Die grote scheur was even spannend, maar uiteindelijk zijn ook daar gewoon duizenden mensen (jong en oud, flitspakken en krabbelaars) gepasseerd. Ik zag dat ze bezig waren om er een bruggetje over heen te maken.

  Eenieder die twijfelt of geen andere locatie weet adviseer ik om morgenochtend om 9 uur op de Gouwzee te staan.

Deel Deze Pagina