Enthousiasme verboden.

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door EenBrabander, 16 okt 2016.

 1. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Beste schaatsforummers,

  De laatste tijd merk ik dat enthousiasme hier onderhand verboden lijkt. Er zijn zelfs al leden die niet meer durven te posten om deze reden.

  Laat me het illustreren.

  Een junior Chinees die Wereldrecords in zijn leeftijdsklasse aan elkaar rijgt? Breekt toch niet door. Want Chinees.
  Een Estse die meerdere nationale records rijdt? Doe niet zo blij over zo'n nobody.
  Een Koreaan doe eem goede 5 km rijdt? Geloof er niet in, die gaat mass starts rijden. Want hij is een Koreaan.
  Een Amerikaanse die een goede comeback maakt na jaren afwezigheid? Er zijn nog tien NL'ers beter.
  Een aardige tijd van Kai Verbij op de 500 meter? Die wordt weer een podium kandidaat dit seizoen, mooi zo!

  Als iemand uit Colombia 35.60 rijdt op de 500m, is hij daarmee de allereerste uit zijn land. Sterker nog, de allereerste Zuid-Amerikaan die zo hard rijdt. Dat er 34 Nederlanders ooit harder hebben gereden, maakt dan niet zoveel uit. Wij hebben in ieder gat een schaatsbaan, ieder weekend schaatsen op TV, goede trainers in overvloed, ga zo maar door. Zo'n Colombiaan heeft dat in de verste verten niet.
  Wat mij betreft beschreef @leenstrafan het in deze post goed.
  En natuurlijk, niet al die exoten gaan doorbreken. Dat weet ik ook wel. Maar hoe meer buitenlanders er zijn, hoe meer er gaan doorbreken. En echt niet al die buitenlanders zijn, om @Yuskov's botte formulering te gebruiken, nobody's. Toen Seung-hoon Lee ergens in oktober van 2009 6:42 reed, zal er vast iemand hebben gedacht "wat is dat nou weer voor nobody Koreaan". Een half jaar later had hij goud en zilver op de OS. Nog een voorbeeld van een nobody die zomaar alle aandacht op zich richt: werd ene Denis Kuzin niet eens wereldkampioen op de 1000 meter?

  Ik ben gewoon enthousiast over buitenlanders. Een Let die al jaren alles in zijn leven opgeeft voor het schaatsen, doet iets wat niemand anders uit zijn land doet. Een Rus die al jaren alles in zijn leven opgeeft voor het schaatsen, doet ook heel erg zijn best, maar is minder uniek.

  Gelukkig kan ik blij worden van een Lund die 4:07 rijdt. Gelukkig kan ik blij worden van 147 deelnemers aan een 1000 meter ergens in de woestenij in China. Gelukkig kan ik blij worden van een jonge Fin, Pool, Chileen, of wie dan ook die het schaatsen wat meer kleur geeft dan het geel van Lotto Jumbo en het blauw van Plantina.
  En je mag niet begrijpen dat ik daarover zo blij word, maar om nou te gaan klágen over het feit dat ik daarvan zo blij word...

  Ik hoor graag jullie mening hierover.

  Met positieve, vriendelijke groet,

  EenBrabander
  ZeeKoei en Eelco vinden dit leuk.
 2. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Hadden we niet een paar dagen terug nog bedacht om qua uitslagen van trainingswedstrijden en dergelijke twee topics te maken? Eentje met de resultaten van de bekende Nederlanders en de bekende buitenlanders, aangevuld met mensen die zo hard rijden dat ze redelijkerwijs om de medailles mee gaan strijden dit jaar en een ander topic met de resultaten van de junioren en exoten die voor hun doen heel hard schaatsen, maar waarschijnlijk nog geen internationaal aansprekende resultaten gaan halen (afgezien misschien van de WB junioren/neo-senioren of WK studenten). Volgens mij lost dat het probleem voor een groot deel op, want mensen die wel enthousiast worden van redelijke prestaties in de achterhoede kunnen dat ene topic helemaal vol kletsen en de mensen die daar weinig om geven laten dat topic links liggen en beperken zich tot het topic waar de prestaties van de "echte" toppers besproken worden. En mensen die in het exoten-topic alleen maar komen om te trollen en tegen de enthousiastelingen te roepen dat al die kneusjes het nooit tot Olympisch goud gaan redden, nou daarvoor bestaat een negeerfunctie.
  Hakkie2 vindt dit leuk.
 3. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  @leenstrafan heeft helemaal gelijk. Ik vind in de posts van @EenBrabander de info over de grote namen echt ontzettend leuk om te lezen en zeer informatief, alleen jammer dat die stukjes steeds doorspekt worden door schaatsers die een nationaal record voor B junioren van Estland hebben gereden. Die schaatsers kunnen mij gewoon echt niets schelen, als zo'n 15 jarige goed zal worden zien we die over een jaar of 5 wel in de wereldbekers.

  Die twee topics zijn wat mij betreft de ideale oplossing. Info over B junioren of exoten die 7:05 rijden op een 5000m staat natuurlijk in schril contrast met informatie over de vorm van Kramer, Bergsma, Nuis, Wüst of (heel spannend dit jaar) Verweij. Of over de vorm van Bloemen, Kulizhnikov en Sablikova.
 4. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Er zijn wat topics over exoten samengevoegd, dit is het nieuwe exoten topic:
  schaatsforum.nl/index.php?threads/schaatsers-voor-de-toekomst.9716/
 5. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Irritaties over ongepaste posts graag melden, dan kan daar iets mee gedaan worden. Dat veel mensen iemand op negeren hebben staan betekent niet dat er niet meer gemeld hoeft te worden.
 6. proeme

  proeme Well-Known Member

  als ik iemand negeer kan ik zijn posts niet meer melden ;)
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 7. Mcat

  Mcat Well-Known Member

  maar je kunt wel melden dat je iemand negeert vanwege zijn post's. Als meer mensen melden, kunnen de moderators er misschien iets mee.
 8. proeme

  proeme Well-Known Member

  ik denk dat de moderators wel weten dat meerdere mensen KK24 negeren
 9. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Ik vind dat iedereen zijn enthousiasme mag uiten op dit forum. Alleen hoef je niet te verwachten dat iedereen die enthousiasme in even grote mate deelt. Ik wordt persoonlijk niet zo enthousiast van een onbekende Colombiaan die 35.6 rijdt, maar iedereen zijn ding! Als ik ergens niet enthousiast van raak, dan voel ik ook niet de noodzaak er tijd aan te besteden en dus reageer ik er ook niet op.
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 10. Monique

  Monique Well-Known Member

  Helemaal mee eens, iedereen moet zich vooral uiten zoals hij of zij prettig vindt, maar niet iedereen zal daar op reageren. Ik ben zelf ook niet iemand die over alles uit zijn dak gaat en ik moet eerlijk zeggen dat ik posts die ellenlang zijn op voorhand over sla omdat ik niet heel veel forum tijd heb en dus selectief ben. Maar dat is geen enkele reden om dat niet meer te doen, ik kan zelf prima beslissen wat ik wel of niet lees.
 11. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member

  Ik vind al die ditjes en datjes over al die onbekende schaatsers juist fantastisch !
  Het laat zien hoe groot schaatsen wel niet is
  Veel groter dan alleen friesland wat de leek geneigd is om te denken
  Super ga zo door mart , ik lees het altijd graag
  jaap vindt dit leuk.
 12. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member


  KK is wel de laatste die daar mee zal zitten hoor :D
  jaap vindt dit leuk.
 13. Aleimon Thimble

  Aleimon Thimble Active Member

  Ik zag toevallig dit topic, tijd voor de analyse van een buitenstaander.

  Ik heb in mijn leven op een enorme hoeveelheid forums gezeten, en elk forum heeft zo zijn eigen unieke cultuur waarin je langzaam moet groeien om precies te begrijpen wat de normen en waarden er zijn. Op fok.nl is het bijvoorbeeld normaal om hard en recht voor zijn raap te zijn. Op een Engelstalig bordspellenforum waar ik veel rondhang maakt iedereen constant een bepaald soort flauwe grappen waarbij woorden uit hun verband worden getrokken, wat nieuwkomers vaak niet helemaal begrijpen. Op een animeforum waar ik jaren zat moest je heel voorzichtig zijn met kritiek op de leiding. Het zijn van die kleine dingetjes die je net even moet weten als je ergens op een forum wil integreren (want dat is het echt).

  Qua cultuur vind ik dit een heel vreemd forum. En niet per se op een positieve manier. Het heeft soms bijna iets incestueus, het is een soort circlejerk van een klein groepje mensen waar je maar héél moeilijk tussen komt. Als je iets zegt wat niet in de bijna onzichtbare mores past word je bijna onmiddellijk uitgekotst. Toen ik 2 jaar geleden hier een keer 'kut-ISU' zei kreeg ik aan alle kanten de wind van voren waardoor ik 2 jaar lang geen zin had om hier te gaan posten. Ik denk dat dit soort situaties de reden zijn dat er hier zo weinig aanwas van nieuwe leden is. Ik zal niet beweren dat ik de posts van KK24 nu zo geweldig vind om te lezen, maar het is volgens mij een beetje de gewoonte geworden om alle onbekenden te beschouwen als een soort KK24 tot ze het tegendeel bewezen hebben, ofzo.

  Maar ik ben terug omdat ik schaatsen zo interessant vind, én omdat dit forum ook een aantal uitgesproken positieve kanten heeft. Het meest positieve aan dit forum vind ik het enthousiasme dat in de eerste post wordt beschreven. Het is enorm aanstekelijk, als je leest over een of andere C-schaatser die wordt opgehemeld omdat hij/zij langzaam maar zeker in de buurt komt van de WB-limieten ga je die schaatser zelf ook ineens veel meer volgen. Dat vind ik heel erg tof. :)

  Kortom: stop er alsjeblieft niet mee, want met je enthousiasme geef je glans aan het forum, vooral voor de mensen die meer lurken dan posten!
  Nickel en EenBrabander vinden dit leuk.
 14. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member


  Je hoeft mij er niet bij te betrekken , ik ben juist uiterst positief geworden . Van mij zal geen kritische note meer komen , ik heb geleerd mijn mond te houden en mijn mening voor mij te houden

  Meningen worden niet op prijs gesteld dus dat doe ik niet meer
 15. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ik neem de posts van @kritischkijker24 niet altijd serieus, maar nu vat hij, in al zijn ironie, het huidige sfeerprobleem op het forum samen:
  Huh? Waarom een verbod op meningen? Dat is raar. Naar mijn mening moet je gewoon je mening kunnen geven - mits goed beargumenteerd.

  Niet iedereen durft hier meer zijn mening te geven, omdat een groep veelposters die mening niet accepteert. Ik citeer @Aleimon Thimble: "Als je iets zegt wat niet in de bijna onzichtbare mores past word je bijna onmiddellijk uitgekotst." Nu heb ik al gezegd dat die zin van de Kritische Kijker het sfeerprobleem samenvat, maar deze zin doet dat eigenlijk net zo goed. Zonder ironie, maar mooier in formulering. Er is een groep veelposters - ik noem geen namen - die inderdaad andere meningen dan die van henzelf lijkt te verbieden, of in ieder geval niet accepteert. Zo wordt er eigenlijk een "algemene forummening" voor jou als lid bepaald. En dat stoot nieuwe leden af. Een hechte groep? No problemo. Een hechte groep die mensen hun mening opdraagt en niet accepteert als ze die mening niet overnemen? Wel problemo.
 16. proeme

  proeme Well-Known Member

  Het komt wel van twee kanten he. Als je een minderheidsmening hebt is het logisch dat de meerderheid het met je oneens is. Daar moet je dan niet zielig over doen.

  Verschillende meningen zijn prima. Leuk zelfs. Die ruimte moet er zijn. Als mensen het gevoel hebben dat ze niet mogen schrijven wat ze denken zou ik dat echt niet goed vinden.

  Het probleem dat ik veel meer signaleer: het te pas en te onpas je mening rondslingeren zonder verdere onderbouwing of zelfs in tegenspraak met feiten is vrij irritant (voorbeeld: altijd Leenstra maar een middenmotor noemen zodra haar naam langs komt, zelfs als ze wint!)

  Het hebben van een mening is goed. Het kunnen uiten van die mening is fantastisch. Maar weten wanneer je dat wel en niet kunt doen is nog veel beter.
  Elina en leenstrafan vinden dit leuk.
 17. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member

  Sf is anders dan andere forums . Zoals Aleimon Trimle zegt, het is een groep waar je slechts 1 mening mag hebben en anders wordt je monddood gemaakt
  Ik ben er ondertussen aan gewend en heb mij keurig netjes aangepast. Van mij zal geen kritische mening meer komen

  Gelukkig hebben we voor een echt forum waar iedereen zijn mening mag verkondigen en een afwijkende mening mag hebben Fok
  Mijn nr 1 forum :p

  Modbreak SprintMaster: quote gefixt.
  Laatst bewerkt door een moderator: 1 nov 2016
 18. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Volgens mij kan iedereen hier altijd zijn mening geven en is de sfeer op dit forum over het algemeen fantastisch. Geef me één voorbeeld waar iemand verboden is zijn mening te geven op dit forum?

  Zelfs @kritischkijker24 mag zijn mening geven en hij heeft op een aantal punten nog best gelijk ook.
  JohnZero vindt dit leuk.
 19. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik zit hier zelf al jaren en heb helemaal niet het idee dat nieuwkomers niet welkom zijn. Wat mij betreft is iedereen iig welkom. Wil niet zeggen dat ik het dan met nieuwkomers altijd eens ben. Gelukkig is daar ook ruimte voor hier. Ik zou het echt jammer vinden als mensen het hier een incestclubje vinden want dat is zeker niet de bedoeling.

  En van mij mag je kut-ISU zeggen, ik gooi er zelf ook wel eens wat krachttermen tegenaan en word dan door anderen op mijn vingers getikt dat ze daar niet van houden. En dat mag dan ook weer, iedereen heeft toch zijn eigen manier van posten.
 20. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member


  Ik weet wel wat de reden is dat er geen aanwas is van nieuwe leden , dat hier altijd jaar in jaar uit precies hetzelfde kleine groepje zit maar ja die mening zal ik maar voor mij houden , want de waarheid wordt niet gewaardeerd :rolleyes:

Deel Deze Pagina