Elfstedentocht

Discussie in 'Elfstedentocht' gestart door jaap, 10 okt 2011.

 1. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Tja, als je alles bij het oude wil laten, moet je ook iedereen verbieden om op schaatsen van na 1997 te rijden. :mrgreen: Het valt echt niet te ontkennen dat er sindsdien heel wat verbeterd is op het gebied van het materiaal. Daarmee wordt een tocht rijden binnen de 14 uur voor veel meer mensen mogelijk.
 2. Flevo op kunstijs

  Flevo op kunstijs New Member

  Kijk je moet natuurlijk een beetje oppassen voor zalig- en heiligverklaringen rond de Koninklijke EST en teveel emoties. Vergelijkingen met de NNR en Weisensee zijn zinvoller gezien de afstand van 160 en 200 km, dan molen- en poldertochtjes van 25 of 50 km, waar je tussen 10 en 14.30 kan starten.
  Het vorige EST-bestuur is actief bezig geweest met het ledenbeleid en daar is veel veranderd in de loop van de jaren. Eerst werden er van de ""potentieele leden" 2000 ingeloot en dit aantal is nu gestegen tot 9000, de helft van de lootleden nu. Een voorstel van het bestuur na 1997 alle leden te laten loten heeft het niet gehaald.
  Verder noem je een punt, dat ook zou moeten worden meegenomen in het ledenbeleid. Voor iemand die is uitgeloot voor de EST uit Holland of een carnavalsmalloot uit Meestreech is natuurlijk niet prettig, maar helemaal zuur wordt het voor een Fries die langs de EST-route woont of in Friesland woont en niet kan starten door uitloting. Woorden als discriminatie kunnen dan snel vallen, maar het EST-parcours ligt niet in Zuid- of Noord-Holland.
 3. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  het continue herhalen van argumenten valt hier wel mee.
  Laat ik het 'probleem' tot het volgende samenvatten.
  rijder A heeft startrecht en is fervent schaatsliefhebber. Hij reed zelfs de molentocht in Zijnwoonplaatseradeel, en gaat nu op voor het echte werk !
  rijder B is niet ingeloot, maar zou de tocht zeer goed kunnen volbrengen, gezien bijv zijn prestaties op andere 200 km's, etc.
  Als de dag daar is, gaat rijder A van start, en voor de wind glijdt hij tot Staveren, en weet zelfs op zijn tandvlees Bolsward te halen, alwaar hij van het ijs gehaald wordt.

  Sommigen vinden dit jammer, anderen vinden dit de folklore. Dat mag.

  Het is overigens een feit dat
  (elfstedentocht '97, wikipedia).
  We praten dus over grote aantallen mensen die de tocht niet uitrijden. Afgezien van enkele pechgevallen zijn dit m.i. toch veel van het 'type A' rijders.
 4. Krizz

  Krizz Well-Known Member Medewerker

  Ik heb me nog niet met de discussie bemoeit.
  Ik ben dit jaar ingeloot en start in groep 17.. lekker laat kom ik een hoop mensen tegen onderweg. :(
  3 jaar geleden voor mijn knieblessure zou ik met de wedstrijdrijders mee mogen rijden (ivm klassering bij Masters)

  Ik snap ook niet waarom "oude leden" die dus voor 85 lid zijn geworden vast startrecht houden. De jongsten van die groep zIjn 48! (18 jaar in 1985) en hebben 3x de kans gehad om te starten.
  Wat mij betreft ieder lid loten en tevens ook startgroep loten.
  Zo heeft ieder lid de grootste kans om binnen de tijd de toertocht uit te rijden.

  Voor de betere rijders (lees de niet geselecteerde 1ste divisie rijders, landelijke masters, C-rijders en fanatieke weissenseerijders) is er een snelle toertocht van max. 500 rijders die 15 min na de dames starten. Echter hierbij de eis dat je binnen een vaste limiet ( een % aan de hand van de winnende tijd van de wedstrijd bij. 25% of 30%extra) voldoe je hier niet aan dan geen kruisje.
 5. Hallo Krizz en anderen

  Ik ben lid vanaf 1984. Ik ben 46 jaar, er zijn ook nog vaste leden die 45 jaar zijn.
  Vorige week gereden met een groepje waarvan de gemiddelde leeftijd 65 jaar was (4 personen buiten mijzelf).
  Stuk voor stuk rijders die de Elfstedentocht nog steeds in 10 tot 11 uur zouden kunnen rijden (makkelijk).
  Mijn ervaring is dat er tussen 1985 en 1997 ook veel rijders/rijdsters bijgekomen zijn die inderdaad bijna of geheel niet in staat zijn om de elfstedentocht uit te rijden (daar zitten dus vaste en ook loot-leden in). Sinds 1997 geld dat twee leden garant moeten staan, dit zal wel geleid hebben tot betere schaatsers die na 1997 lid zijn geworden, maar als de type A rijders (omschreven hierboven) ook garant hebben gestaan dan zijn er waarschijnlijk ook na 1997 type A rijders lid geworden.

  Je gaat dit bijna niet oplossen.
  Je zal altijd mensen hebben die het eigenlijk niet kunnen.

  Verder vindt ik persoonlijk dat de "echte" tocht wordt opgehemelt terwijl de wilde toch net zo mooi is.
  Waarom moet al dat publiek er bij zijn als je rijd.
  Een aantal clubgenoten hebben afgelopen vrijdag gereden en voor mij hebben zij De Elfstedentocht gereden.

  Ook wordt de prestatie door de buitenwacht overschat, ikzelf vond Luik Bastenaken Luik zwaarder dan de 4 elfstedentochten die ik heb gereden.


  Groeten
  Pieter
 6. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  zo zat ik ook al te denken. Het idee was om de tocht een dag van tevoren te rijden. Dit kan eigenlijk altijd als de echte doorgaat. Scheelt 12,50 per jaar, 125 bij inschrijving en erg, erg veel frustratie als ie net komt als je niet ingeloot bent.
  Ook speelt mee dat ik de OMT wel kan rijden. Bij strenge vorst ligt het toch in de verwachting dat beide tochten ongeveer gelijktijdig op het programma komen te staan, nl na 10-14 dagen strenge vorst. Je zal maar op zaterdag OMT hebben en op zondag EST.
 7. knukkel

  knukkel Member

  Dus 69% haalt de finish bij de EST.

  Dan doen er blijkbaar nog meer 'type A' rijders mee aan de Weissensse, want dit jaar heeft daar maar 54% van de toerrijders de finish gehaald.
 8. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Is dat wel helemaal goed vergeleken ? Ik kan me ook voorstellen dat er rijders zijn die de Weisensee rijden met het idee ook al tevreden zijn met 150 km of zo. Verder zou je dan ook even moeten melden of er wellicht erg slechte omstandigheden waren op de Weisensee. Ik geloof niet dat dit het geval was.
  Ten derde is de tijdslimiet op de Weisensee dacht ik een stuk scherper. Je mag daar toch niet meer in het donker doorrijden ?
 9. Herbertje

  Herbertje Member

  Zeker wel. Dit jaar lag er een ronde van 12,5km en je mocht om half 6 nog aan de laatste ronde beginnen en dan rij je je eind jan- begin feb echt wel in het donker.
  Wat betreft de omstandigheden, overdag rond -10 en een stevig windje (2e week zowel didag als vrijdag) zijn volgens de site van AEW zware tochten geweest!
 10. Flevo op kunstijs

  Flevo op kunstijs New Member

  Ik heb wat nieuws ontdekt: kleurtjes Kan sommigen misschien irriteren, maar ik weet niet of het argumenten extra kracht bij zet.
  Zaterdag (zie hieronder) kan je je bewijzen (goedkoper dan een vakantie naar de Weissensee) en als je veel stempels verzamelt (40?) zijn daar vast ook EST-leden, die daar rondlopen en rondschaatsen die daar meer van onder de indruk zijn en misschien hun handtekening zouden willen zetten dan een kadootje. Je zit hier niet op een vinologenforum maar een schaatsforum.
  Nog zo een uit een ander draadje "Schaatsvaardigheidsverklaring" : viewtopic.php?f=36&t=7082
 11. knukkel

  knukkel Member

  Wordt er inderdaad een stuk overzichtelijker van, met die kleuren. En de quotes uit een volledig ander topic hier plaatsen werkt ook verhelderend. :roll:
 12. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Wat ook erg kan helpen: gebruik de deleteknop eens wat meer !. Zit ergens rechtsboven op je toetsenbord.
  Als je dan iemand quoten wilt, doe dat dan zo:
  de (...) geven aan dat je een deel weglaat.
  Zo wordt duidelijk waar je op reageert. Ga ervan uit dat de rest al eens door forumlezers is gelezen.
  En ga niet alles herhalen.

  dat is echt wel iets anders dan de hele avond doorrijden, en daar ging het om in deze context. Uitrijden op Weisensee moet via 187,5 km in 11 uur, uitrijden in Friesland daar heb je veel meer uren voor.
 13. Flevo op kunstijs

  Flevo op kunstijs New Member

  Ok, beetje ingekort, ik ben vaak te langdradig. Wat ik wilde zeggen is op het pleidooi om iets fysieks te laten zien,
  sommige schaatsers die EST-lid willen worden na 2 handtekeningen onder de Schaatsverklaring, niet alleen mooie woorden, maar zelfs een fles wijn aanbieden (omkoping?) op dit forum of ""Uiteraard wil ik daar op een gepaste manier dankbaar voor zijn." , in plaats van in Biddinghuizen op 18 febr. 200 km te gaan schaatsen of een flinke afstand daar.
 14. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  In '97 was ik niet ingeloot en heb toen de tocht op de dag ervoor gereden. 3 januari '97 om 10 na 8 vertrokken op de Zwette aan de Boxumerdijk en om kwart na vijf op de Bonkevaart. Dus niets in donker gereden. Zou ik ook niet gedaan hebben want daar vind ten eerste niets aan en ten tweede veel te gevaarlijk. Als het voor mij op tijd binnen zijn in het gedrang zou zijn gekomen had ik me voorgenomen om in Bartlehiem rechtdoor te gaan en niet naar Dokkum heen en terug. Dan maar tien steden en slecht 174 km. Maar dat was niet nodig.
  Kortom het is me toen zo goed bevallen dat ik het bij een volgende keer overweeg weer zo te doen. Bijkomend pluspunt , naast de al door Nogevendit genoemde , was dat de rechtstreekse TV-uitzending de dag er na vanwege het "déja-vu" gevoel van het parkoers een extra dimensie had.
  Een nadeeltje was dat de kluunplekken in Sneek nog niet klaar waren waardoor ik daar iets meer oponthoud had. Alle andere waar ik pas later op de dag kwam lagen keurig klaar.
  En ik had de hele dag geen enkel groepje om af en toe eens uit de wind te zitten
 15. 2871rob

  2871rob New Member

  Ten eerste een enorm welgemeend compliment voor alle vrijwilligers die zich belangenloos ingezet hebben om 200km ijs in Friesland schaatsbaar te maken. Alleen hierdoor hebben duizenden schaatsliefhebbers als ikzelf deze (z) elfstedentocht kunnen schaatsen en deze geweldige ervaring kunnen hebben. Laat die Friezen maar schuiven, echt TOP!!!

  [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=flSPdsyZaKo[/youtube]

  Deze video blog geeft een chronologisch overzicht van de route vanuit het schaatserperspectief. Geen gelikte plaatjes maar hopelijk een beeld “zoals het echt was” Een geweldige zaterdag waar velen van genoten hebben. Ik denk dat velen met mij dezelfde conclusies getrokken hebben uit de persconferentie van Woensdag van het Elfstedenbestuur: Als de minimale ijsdikte 8cm op het parcours is, dan is dat misschien voor 16.000 deelnemers niet veilig genoeg. Als we echter normaal 5 cm genoeg vinden om het ijs op te gaan dan moet het kunnen. Dus gingen we op pad. Eigenlijk een Elfstedentocht zoals het vroeger ging: Wat goede schaatsers die zelf verantwoordelijkheid nemen en op avontuur gaan; zonder organisatie, zonder media, zonder kruisje. Wel veel goede schaatsers en veel jongere fitte mensen, daar waar de gemiddelde startbewijshouder inmiddels boven de 60 blijkt te zijn. Spontaniteit, sportiviteit en een geweldige sfeer: Reclame voor Friesland!
 16. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

 17. HA01761

  HA01761 Active Member

  Maar stel nu dat er nóg meer leden bij komen? Moet er dan ook een 3e dag georganiseerd worden, af wil je dan alsnog gaan loten? ;)
 18. Flevo op kunstijs

  Flevo op kunstijs New Member

  @HA01761
  Na deze winter zullen er weer leden bijkomen, die 2 handtekeningen moeten krijgen van EST-leden. Daar zitten helaas ook mensen bij die niet een 200 op de Weissensee of Flevonice hebben gereden, maar mensen die een fles wijn aanbieden voor een handtekening, zoals op dit forum zie viewtopic.php?f=36&t=7082
  (Sorry herhaling). Toch zal je dan niet gauw 2 x 16.000 EST-leden in totaal krijgen, dus een 3e dag lijkt me niet nodig, ook omdat nu er bij een tocht 11.000 startrecht + 9000 ingeloot= 20.000 er wordt uitgegaan dat 4000 !!! = 1/5 doodleuk niet komt opdagen, zodat er 16.000 uiteindelijk gaan starten. Nu is het ledenbestand 11.000+18.000 lootleden=29.000 Alleen als het ledenbestand met 11.000 zou stijgen boven de 40.000 zou je aan een 3e dag moeten denken, maar dat lijkt me niet reeel. 40.000= 2x 20.000 = 2x 16.000 uitgaande van 2 x 4000 niet-starters.
  Sterker nog, ik denk dat nog geen 16.000 EST-leden van de 30.000 zouden kunnen aantonen dat zij recent een 200 km hebben uitgereden op de schaats. Hoewel het niet meer recent vormbehoud is, denk ik dat als je bijvoorbeeld de 11.000 uitrijders van de EST 1997 (zitten ook mensen bij die er 18 uur voor nodig hadden) + mensen die de laatste 10 jaar op Flevonice+ Weisensee een 200 km hebben uitgereden, dat je nog onder de 16.000 komt en dat dus alles op 1 dag zou kunnen.
  Verder lijkt het idee van Krizz mij wel goed dat er geloot wordt voor startgroep, ook voor startrechtleden. Volgens mij zou het daarbij beter zijn om iedereen de tijd van de laatste startgroep te geven als totale rijtijd voor het kruisje (eindtijd wordt in Leeuwarden op de kaart geschreven en starttijd is bekend, dus organisatorisch eenvoudig uit te voeren), dus 13,5 uur als de laatste groep om 10.30 weggaat, zodat het ook in de Folkloretoertocht een wat gelijkwaardigere strijd wordt, zonder 4 uur bonus-verschillen van vroege starters. Groepen als 65-plussers en vrouwen kan je eerder laten vertrekken en meer rijtijd geven, bijvoorbeeld 14 of 14,5 uur.
  Nu ken ik mensen die in 1997 waren ingeloot en die niet verder dan 100 km kwamen en daarvoor en daarna nooit een 200 km hebben uitgeschaatst. Dat soort Folklore + de wijnflesaanbieders gaat ten koste van goede schaatsers die regelmatig een 200 km op de Weissensee rijden en dan zijn uitgeloot als er een echte EST komt. Die groep zou eigenlijk ook startgarantie moeten hebben, net als de inwoners van de provincie Friesland, want de route van ""hun"" tocht ligt in hun achtertuin en niet in Noord- of Zuid-Hollland.
 19. Hugo

  Hugo New Member

  Zucht... Flevo, richt alsjeblieft je eigen clubje op en ga niet proberen de Elfstedenvereniging te veranderen. Je hebt alleen maar idiote ideeën waar niemand op zit te wachten. De alternatieve EST en flevonice hebben beide helemaal niets/ nada/ nul komma nul te maken met de echte Elfstedentocht, dus stop met die loze vergelijkingen.
 20. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Ik ben het volledig eens met enige vorm van aantonen van kunnnen, maar dat niet, of niet per se, via een 200 km.
  Als iemand een rondje in 40 seconden kan rijden vind ik dat ook goed. Maar de toertocht bestaat natuurlijk ook uit, voor sommigen dan, die monsterprestatie die je eenmaal in je leven doet.
  Zo schaatste ik zaterdag met een maat die nog nooit > 100 km had gereden, maar wel veel bijv (race)fietservaring had.
  Als van de 16000 starters slechts 11000 hem uitrijden, is er echter iets aan de hand. Velen van die 11000 zullen dan ook nog in pakhaarbeet de laatste 2 uur gefinisht zijn, dus wellicht over de hierboven gestelde 13,5 uur.
  Omdat enige zelfreflectie hier ontbreekt, is het een idee om dit via organisatorische weg te bereiken.
  Eerder al volgden ideeen om deze 6 a 8000 eruit kunnen filteren, om zodoende meer lotende leden toe te laten
  zoals de proeve van bekwaamheid, de 13,5 uur voor iedereen, vrouwen, kinderen (18-20) en mensen op leeftijd (55+) die eerst starten.

  Alles overdenkende is het ook een optie om na anderhalf uur nettotijd in Sneek de stempelpost te sluiten.
  Zij die even sfeer wilden proeven, hebben dit nu gedaan. ben je hier niet in die tijd, dan ga je hem ook niet meer uitrijden.

Deel Deze Pagina