Bob de Jong organiseert 10km wedstrijd in Haarlem

Discussie in 'Lange baan' gestart door Elina, 24 nov 2014.

 1. Elina

  Elina Well-Known Member

  Langebaan wedstrijd over 10km heren / 5km dames in Haarlem op 22 februari 2015

  Doel is om 12 tot 16 heren aan de start te krijgen op de 10km en 12 tot 16 dames op de 5km.
  Het streven is om kleine geldprijzen beschikbaar te krijgen, er is hiervoor nog geen sponsor gevonden. Er zullen helaas geen vergoedingen voor verblijfkosten betaald kunnen worden.
  Graag ziet de BCH dat er goed getrainde specialisten en getalenteerde junioren A aan de start verschijnen. De 10km voor heren en de 5km voor dames mogen in onze boeiende schaatssport geen ondergeschoven kindje worden!

  Meer info: www.bobdejong.net

  ------------------------------------------------------------

  Hopelijk weet Bob enkele buitenlanders te strikken, mannen en vrouwen die zich niet hebben geplaatst voor het WK allround. Ook ben ik benieuwd naar de livestream van de NOS.
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 2. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Er zit wel wat in wat Bob zegt. Er zijn maar weinig specialisten, maar dat komt natuurlijk ook omdat het een afstand is die maar zo weinig wordt gereden. Eigenlijk zou de internationale schaatswereld snel de knoop moeten doorhakken, óf je voert meer wedstrijden in en lokt er met wat prijzengeld meer mensen heen, óf je schaft de afstand gewoon af.

  Waarom trouwens niet een tien kilometer voor vrouwen? Die wordt natuurlijk helemaal maar weinig gereden omdat die incourant is, maar als je naar het wereldrecord kijkt (13.48,33 Sáblíková) is dat de afstand waarop vrouwen nog relatief dicht op de mannen zitten.
  Laatst bewerkt: 25 nov 2014
  G1ant en fransvanbakel vinden dit leuk.
 3. Svenfan1

  Svenfan1 Active Member

  Leuk initiatief, ik ben voorstander van de 10km. Al sinds mijn begin als schaatsfan de 10 een mooie afstand gevonden, eerste 10 die ik zag was Kramers WR in Heerenveen. :cool:
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 4. proeme

  proeme Well-Known Member

  Mooie actie van Bob. Had wel in Groningen gemogen :p
 5. JohnZero

  JohnZero Well-Known Member

  Toch ben ik het niet helemaal met Bob eens, hij zegt dat men de 10km niet wil rijden omdat men daar bang voor is en dat er daarom weinig animo voor de 10km is. Ik denk toch eerder dat de 10km bij veel buitenlandse rijders niet meer tot de verbeelding spreekt, die gaan meer voor de sprint en de 1500 meter,die zijn veel spectaculairder. Wij (Nederlanders) moeten echt eens in willen zien dat de 10km meer een Nederlandse afstand is geworden, met hier en daar een verdwaalde buitenlander. De 10km van laatst bewijst dat eigenlijk maar al te goed, zowel in de A groep als in de B-groep was het een Nederlander die won.

  Hadden die Amerikanen niet een mooie omschrijving voor de 10km: "It's like watching grass grow", dat zegt toch meer dan genoeg.
  Bastiaan83 vindt dit leuk.
 6. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Ik snap echt niet waarom de 10km als zo moeilijk wordt gezien. Bij het inlinen rijden de toppers op een EK/WK binnen 1 week de 10km puntenkoers en 15 km afvalkoers op de piste. Vervolgens de 10 km puntenkoers en 20 km afvalkoers op de weg. En tot slot nog de marathon. Heren en dames, totaal een dikke 97 km. Dat men de huidige opzet van de 10km niet meer interessant vind, betekent niet dat men de afstand dan maar moet inkorten. Bart Swings rijd een wereldrecord op de inline marathon met gemiddeld 43.525 km/h en rijd een flink deel solo. De 10 km in Seoel rijd ie in 44.310 km/h, das vrij mager.
 7. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member


  Niet alleen Amerikanen die zeggen dat laatste altijd, ik ken er nog zo 1 :p

  Maar het probleem is niet alleen dat de 10 km voor buitenlanders niet tot de verbeelding spreekt, want dit is al langere tijd zo maar nu speekt de 10 km ook niet meer voor onze eigen Nederlandse schaatsers tot de verbeelding en tja als dát gebeurd dan heb je pas echt een probleem

  Sven die heeft de 10 km opgegeven, Jorrit die vindt het niet de moeite om de WC 10 km te rijden en Wouter die had zich geplaatst maar die besluit eerder naar huis te gaan en de 10 km over te slaan...

  Tja dat zegt genoeg over de interesse die onze eigen Hollandse jongens nog in de 10 hebben he...

  En als NL afhaakt op onze eigen afstand , dan kan je het verder wel vergeten met die 10 km :(
 8. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  Vond Ritsma de 10 niet net de makkelijkste afstand om voor te trainen? (als je geen allroundambities hebt tenminste)
 9. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  nochtans zat er ook een Amerikaan in een van die heerlijke 10k ritten op de OS.

  Er is volk dat voor spektakel en snelheid wil, prima, zij hebben sprint, shorttrack, mass start, whatever.
  Ik hoor bij het volk dat net een langzaam opgebouwde spanning en plotwendingen wil, dmv allround en 10k, mogen wij ook nog bediend worden? Of moeten wij de snelle spektakelzoekers zonder weerstand gewoon alles geven?

  Bokko in zijn gloriejare die op de afsluitende 10 er plots Kramer vanaf wil rijden, waarna Sven verschroeiend hard terugslaat, Bergsma die gehakt maakt van Kramer op de OS, Skobrev zijn gekke 10k races in het Kramerloze jaar... dat is minutenlang spektakel, niet gewoon ff 10 seconden, ook hiervoor staat het publiek recht op de banken.
  Laatst bewerkt: 26 nov 2014
 10. Elina

  Elina Well-Known Member

  ... is er ruimte voor andere om een medaille te scoren.
  Svenfan1, ZeeKoei en leenstrafan vinden dit leuk.
 11. JohnZero

  JohnZero Well-Known Member

  Als Nederland dan 2 startplekken heeft kun je de uitslag wel makkelijk voorspellen, dat wordt een en twee voor NL, die waarschijnlijk met een klein verschil zullen eindigen en de nr3 zal ergens ver achteraan komen. Ik vraag mij dan af of nr3 echt blij zal zijn met zijn derde plek in de wetenschap dat hij daar alleen maar staat bij afwezigheid van veel betere 10km rijders, maar die kunnen/mogen niet meer meedoen. Een topsporter met de juiste mentaliteit zal dat echt geen voldoening geven.
  Als men het de Nederlanders moeilijk wil maken op de 10km is het toch echt aan de landen zelf om schaatsers te vinden en te motiveren voor de langste afstand, dit is niet de schuld van Nederland.
 12. LeeMoZovski

  LeeMoZovski Well-Known Member

  Ik zie vrij toch vaak blije zwemmers en turners die bij afwezigheid van meerdere atleten uit 1 bepaald land (VS, China, Australië, Rusland, Japan) brons pakken.

  Laten we het eens omdraaien. Nu er voor ALLE buitenlanders "eindelijk" weer een plak te halen valt op de 10 kilometer wordt het wellicht ook weer interessant om wat meer op te gaan trainen. Ik verheug me nu al op een strijd van ZeeKoei-achtige proporties om het brons tussen een Pedersen, Rumyantsev, Swings, hopelijk Lee, en natuurlijk ook Patrick Geckert. Als het Ted-Jan Bloemen maar niet wordt ...
  McSmit vindt dit leuk.
 13. McSmit

  McSmit Active Member

  Precies! Ik vind het zwemmen nu best aantrekkelijk om naar te kijken.
 14. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Het voorbeeld baanwielrennen haal ik ook vaker aan. Slechts 1 deelnemer per land per onderdeel op de Spelen. Als er drie Britten mee hadden mogen doen op de keirin (naast Hoy ook Jason Kenny onder andere) had Teun Mulder wsl. geen olympisch brons gewonnen. Mulder was er ook niet minder blij om. En iedereen gunde het hem voor de volle honderd procent.

  En nog even dit. Ik snap best dat LeeMoZovski liever een 100% buitenlander een 10km-medaille ziet winnen dat TJ Flowers. Maar wil wel even aantekenen dat de vader van Flowers Canadees is. Hij is net zoveel Canadees als dat Dai Dai Ntab Nederlands is. Of Ranomi Kromowidjojo.
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 15. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Over 10km. Kip en ei verhaal. Het onderdeel spreekt niet tot de verbeelding in niet traditionele schaatslanden. Dat is niet zo gek. Zeg eens eerlijk: zouden wij naar een 5km atletiek (ook 13 minuten) of een 1500 meter zwemmen (15 minuten) kijken als het in paren van 2 werd afgewerkt? Daardoor krijgt de 10km minder media-aandacht en is het minder aantrekkelijk voor sponsoren. Daardoor wordt het voor sporters uit die landen ook minder aantrekkelijk om zich op de 10km te richten. En als je je niet echt op de 10km richt zul je er ook niet goed in worden. Dat verklaart het voorzichtige rijden van veel rijders in Seoul. Niet het feit dat ze weinig 10km-wedstrijden rijden, wel het feit dat ze er niet specifiek op trainen. Die Erik-Jan Kooiman heeft een stuk minder tien kilometers gereden dan SL Pedersen, maar is er minder bang voor. Gevolg: rijders buiten Nederland presteren niet goed op het onderdeel en de verschillen zijn belachelijk groot. Met de vaste-schaats-tijd van Koss doe je nog steeds leuk mee. Sterker nog: met het wereldrecord vrouwen doe je nog steeds leuk mee. Dat doet het onderdeel geen goed. En dan kun je weer terug gaan naar het begin van mijn verhaal en wordt het nog minder aantrekkelijk voor rijders om als een monnik voor de 10km te gaan. Etc. etc. Dan is er ook nog eens de pech dat een schaatsland als Noorwegen geen goede 10km rijders heeft op dit moment (met weemoed denk ik terug aan die paar goede jaren van Oystein Grodum en de uitschieters van Eskil Ervik). Rusland ook niet.
 16. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  Hangt maar af waar je van houdt. Het is net dat 'paar van 2' dat het voor mij aantrekkelijk maakt, maar dan moet je wel op rondetijden kicken. Daarom vind ik die kwartetstarten ook zo'n ramp, rondetijden absoluut niet te volgen, volgen elkaar te snel op van verschillende rijders en veel moeilijker om ook te onthouden wat ze rondes ervoor gedaan hebben (en net dan wordt het saai voor mij).

  En het 'paar van 2' zorgt net voor epische man tegen man gevechten.
 17. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  Swings, Roemjantsev, Pedersen, Beckert zaten als je Bergsma erbij zou tellen idd in de buurt van de vierde Nederlander ipv de derde, maar die mannen
  - reden in de A groep, scheelt wel wat seconden
  - pieken naar jan/feb, moeten er in nov nog niet staan
  - hebben wel allemaal ook allround ambities... die kunnen zich niet toeleggen op de 10, om maar 3 keer per jaar gezien te worden, niet iedereen is een fenomeen zoals Kramer.
  En dan leg je het idd af tegen specialisten die een heel jaar niets anders te doen hebben dan de marathonnen en tientjes te rijden.
 18. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Nee, dat gaat natuurlijk helemaal niet op. Bloemen, Ntab en Kromowidjojo zijn in Nederland geboren en opgegroeid dus zijn wel meer Nederlander dan Canadees c.q. Senegalees c.q. Surinaams/Indonesisch. Bloemen is evenveel Canadees als Ntab Senegalees is; maar beiden zijn toch echt primair Nederlanders.
 19. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Oke, daar heb je natuurlijk wel gelijk in. Hoe dan ook: ik heb geen enkele moeite met de keus van Bloemen omdat hij Canadees bloed heeft. Mijn neefje, van mijn in Schotland wonende Nederlandse zwager (met Schotse vrouw) voelt voor mij echt als een 50% Nederlands jochie. Ntab die voor Senegal kiest zou ik best leuk vinden, trouwens. Net als Ouardi die voor Marokko kiest.
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 20. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Sommige tropische landen op de Winterspelen staan daar met hele dubieuze redenen, denk maar aan het liegende echtpaar Di Silvestri uit "Dominica", de frauderende violiste Vanessa Mae uit "Thailand", Alessia Dipol die voor Togo uitkomt omdat haar vader daar een bedrijf heeft en "Bruno Banani" de rodelaar uit Tonga die zijn naam liet veranderen in opdracht van een onderbroekenfabrikant.

  Andere tropische landen doen inderdaad mee bij de gratie van in wintersportlanden opgegroeide personen zoals Adam Lamhamedi de Canadese Marokkaan, Luke Steyn de Zwitserse Zimbabwaan, Yohan Goutt Goncalves de Franse Oost-Timorees en Peter Crook de Amerikaanse Britse-Maagdeneilander etc.

Deel Deze Pagina