Betekenisinflatie woorden als "Prima" en "Uitstekend"

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door leenstrafan, 24 nov 2018.

 1. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  de goedpiet, is weer eens wat nieuws
 2. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Als ik mijn eigen topic over taalverloederingverandering even mag kapen, ik hoor de laatste tijd heel vaak "blijheid" in plaats van "blijdschap".

  Misschien is dit wel een natuurlijke ontwikkeling, waarbij woorden eindigend in "-schap" langzaam uitfaseren. Hoe vaak hoor je nog "maatschap" of "gramschap"?

  "Waterschap" zal misschien de komende paar maanden weer naar een vierjarige piek toegaan, maar daarna weer lang in de vergetelheid verdwijnen.
 3. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Nou, blijheid is natuurlijk wel al heel erg lang een vaak gebruikt woord (zie ook de uitdrukking "vrijheid, blijheid"), maar het zou kunnen dat 'blijdschap' iets minder gebruikt wordt tegenwoordig?

  Er is overigens wel een verschil tussen woorden als blijdschap (waar -schap een toestand aanduidt) en waterschap, waar -schap op een instelling/organisatie/geheel duidt dat iets omvat. Waterschap of landschap zie ik iig niet vervangen worden door 'waterheid' of 'landheid'. Tenminste, dat hoop ik dan he ;)

  Interessant is wetenschap (het geheel van het 'weten', oftewel georganiseerde kennis) waarbij 'wetenheid' niet echt gebruikt kan worden, vs. 'onwetendheid' (de toestand van het niet weten). Vreemd eigenlijk dat 'wetendheid' niet bestaat :D
  JohnZero vindt dit leuk.
 4. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  alwetendheid bestaat dan weer wel
  strawbale, EenBrabander en chicagodude vinden dit leuk.
 5. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Sinds wanneer (en hoe) kunnen woorden uitfaseren?

  Al een tijdje (24 jr) weg uit Nederland - wordt er niet meer gewerkt in een maatschap? En welke van deze -schappen worden er nog wel gebruikt: http://www.woorden.org/eind/schap
 6. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  alleen bij betweters, toch?
 7. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Kijkend naar de afgelopen wedstrijden heb ik het idee gekregen dat de betekenisinflatie van "uitstekend" zich vooral bij één man heel erg doorzet.

  De man in kwestie heet Erik van Dijk.
 8. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  De meeste -schappen worden nog wel gebruikt. Een maatschap, landschap of een kampioenschap is echt geen ander woord voor.

  Maar woorden worden veel vaker uitgefaseerd. Lees de Statenvertaling maar, vol woorden die nooit meer gebruikt worden. Maar zelfs een boek uit 1950 staan vaak woorden in die niemand meer gebruikt. Geef jij nog wel eens een belhamel een oorvijg omdat de rakker trammelant heeft veroorzaakt?
  strawbale en EenBrabander vinden dit leuk.
 9. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Zelden :D
  PS: producten en diensten kunnen uitgefaseerd worden, woorden niet; die raken in onbruik, zoals deze: https://www.allesopeenrij.nl/cultuur-2/taal/in-onbruik-geraakte-woorden/
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 10. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Dat zijn typisch de woorden die ik graag gebruik om mijn familie/vrienden/collega's/buren/andere kennissen te laten weten dat ik een ontzettende snob ben.
 11. proeme

  proeme Well-Known Member

 12. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Om nog maar niet te spreken van ‘alsmede’, ‘coulant’, en ‘plots’. Die behoren toch nog redelijk bij dagelijks taalgebruik dacht ik?

  Overigens wordt in de regio waar ik vandaan kom (tussen de rivieren) het woord ‘trammelant’ nog vaak gebezigd .

  Mijn favoriet uit dit lijstje is denk ik schoberdebonk, hoewel ‘scabreus ‘ wel aardig is om lekker elitair over te komen :D
  strawbale vindt dit leuk.
 13. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Die lijst lijkt me inderdaad niet helemaal juist. Al wordt volgens mij alsmede indeedaad nooit meer gebruikt, daar hebben we 'net zoals' of zoiets voor.

  Een woord wat van mij zo snel mogelijk in onbruik mag omdat ik me ontzettend erger aan het verkeerde gebruik (ook door journalisten) is mits. Er wordt steeds mits gebruikt waar tenzij wordt bedoeld en dan zeg je dus precies het tegenovergestelde. Dit seizoen bij schaatsen ook een commentator: die en die gaat degraderen naar de b groep, mits er nu nog iemand langzamer is... Ontzettend ergerlijk.
 14. Monique

  Monique Well-Known Member

  Nee, dan geef je tegenwoordig eerder een pokkenkind een fledder op zijn kop omdat dat kutjong een hoop bonje heeft geschopt.
 15. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Het woord bonje staat ook op de lijst van Strawbale met in onbruik geraakte woorden. Daar ben ik het niet mee eens, net zoals een hoop andere woorden op die lijst.
  SprintMaster vindt dit leuk.
 16. JohnZero

  JohnZero Well-Known Member

  Daarom moet je (zeker dit soort onzinnige) lijstjes dan ook nooit serieus nemen, alsof iedereen elke keer dat lijstje gaat checken om te zien of de woorden die men bezigt nog wel 'bruikbaar' zijn.
  Hoogstwaarschijnlijk zijn het voornamelijk de makers van die lijst die al deze woorden niet meer gebruiken, wat niet wil zeggen dat zij voor anderen kunnen spreken.
 17. Monique

  Monique Well-Known Member

  Misschien kunnen ze deze lijst samenvoegen met de lijst van “vergeten groenten”, ook zo’n vage lijst.
  JohnZero en strawbale vinden dit leuk.
 18. strawbale

  strawbale Well-Known Member

 19. JohnZero

  JohnZero Well-Known Member

 20. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Kijk wat ik net (o.a.) op de lokale markt gekocht heb: pastinaak en gele koolraap!

  DSCN8977.JPG
  chicagodude en Monique vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina