verbazing+ een kleine bijles
Hoi iedereen
Ik zit met verbazing te kijken hoe weinig de gemiddelde bezoeker hier weet van kromming/ronding
Zelf schaats ik zoon 14 jaar waarvan ik de laatste 3 jaar alleen nog maar shorttrack.
Ten eerste raad ik jullie aan niet zelf zomaar te beginnen je (eigen) schaatsen te krommen. Om goed te kunnen krommen heb je wel meer dan theoretische kennis nodig, Dan nog liever bij je "schaatsboer" alhoewel menigen van dat soort lui er ook weinig van kunnen. Bij de langebaan zou ik alleen ronald van den ing me messen toevertrouwen (maar dat is persoonlijk)
even kort
Ronding:
Standaart bij langebaan is idd een ronding 21. "toppers" maar vooral sprinters zullen ronder schaatsen, dit om beter te kunnen draaien.
Dit hebben ze mooi afgekeken van shorttrack waar rondingen als
(voorpot-midden-achterpot ) 7 - 10- 8 niet ongebruikelijk zijn.
Dit is allemaal om voor/achterop je ijzer goed te kunnen draaien en een goed glijstuk in het midden te hebben.
kromming heeft het zelfde effect als een "Carve- ski" heeft t.o.v een Gewone Ski. - alleen dan maar 1 kant op.
Je kromming kan je op 2 manieren controleren
1 houd een rondingsmeter dwars op je ijzer en bekijk de uitslag/ het verloop
2 Zorg dat je een mooie platte "balk" van ijzer/ alluminium o.i.d. koopt
en zet je schaats er op.
Houd je schaats tegen het licht
vervolgens
Kijk (vanuit de binnenkant van de Bocht) hoe je ijzer aanlegt op de balk als je schuin gaat. daar zie je bijvoorbeeld dus ook
- als je schaatsen heel krom zijn je veel grip hebt als je niet heel erg schuin gaat, en als je wel heel schuin gaat je totaal GEEN grip hebt ( een zgn BRUG)
Bovenstaande verklaart dus ook waarom vrouwen meer kromming hebben als mannen (ivm lagere snelheid)
Belangrijk is dus dat je weet van jezelf hoe schuin je ongeveer gaat
zodat je ook voor schaatsen onder die hoek je schaatsen kromt
Dit was voor nu in het kort even hoe het in elkaar steekt,
Krommen/ ronding is echt een wetenschap.
Ter geruststelling 95% van de Nl'se toplangebaners weten hier zelf ook maar heel weinig van af en laten wat materiaalmannetjes aanrommelen met hun schaatsen.
Het allersbeste is om een bender & meter te kopen (
www.cutproof.com)
en eens op een oud/reserve paar ijzers te gaan oefenen.
Maar wees altijd voorzichtig, en begin altijd met heel weinig. het Terugbuigen is het enige wat slecht is voor je ijzer is te krom maken (een zgn HOEK) en dan weer terugbuigen. dat is funest ->woorden van johan bennings (eigenaar maple)