Algemene dopingzaken

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Eelco, 18 mei 2016.

 1. sysya

  sysya Well-Known Member

  Even als voorbeeld, kijk voor de lol eens de skateboard finale van de olympische spelen in 2021. Podium bestond uit een 15 jarige, 12 jarige en een 13 jarige. Belachelijk natuurlijk maar dat hoort ook bij een relatief jonge sport (in leeftijd, maar ook omdat het een nieuwe sport is op de OS), maar kijk even hoeveel plezier ze hebben en hoe 'gezond' die omgeving is, zo kan het dus ook. Jonge sporters kunnen prima functioneren in een topsport omgeving als deze omgeving rekening houdt met het feit dat niet alle deelnemers volwassenen zijn.

  Je moet een 15 jarige niet als volwassene behandelen, maar er staat nergens beschreven dat dit moet, daar zijn juist die begeleiders voor. Overigens is een 16 jarige ook geen volwassene dus als jij zegt dat je een derde klasser niet als volwassene wil behandelen dan is een grens van 16 ook niet genoeg, dan moet je het op 18 leggen en dat is onmogelijk in topsport.

  Ga jij er nu trouwens van uit dat hard trainen pas begint als ze internationaal mee doen? Die kinderen gaan niet minder hard trainen met 12 jaar omdat de leeftijdsgrens een jaar hoger ligt. Als je dit nu bestempeld als kinderarbeid is het dat nog steeds als die leeftijdsgrens omhoog gaat.
 2. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Ach laat maar, fundamenteel verschil van inzicht. Ik ben ervan overtuigd dat je wel degelijk een ondergrens dient te hebben, jij blijkbaar niet.
 3. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  En betekent dat dan dat jij het goed vindt dat kinderen vanaf hun derde/vierde levensjaar volledig worden gedrilld om zo snel mogelijk wereldtop te worden in een sport?

  Wij zijn het meestal eens maar nu niet ;)
 4. sysya

  sysya Well-Known Member

  Je mag van mij best een ondergrens instellen, ik zeg alleen dat je daarmee in principe niks oplost. In mijn optiek is namelijk het voornaamste probleem dat er coaches rondlopen die jonge kinderen misbruiken (zoals ook hier het geval is), dat los je niet op met het verhogen van de leeftijd.
 5. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Ook daarmee ben ik het absoluut oneens (sterker nog, dit is gewoon een drogreden, maar goed). Daarom moeten we deze discussie maar staken, want dit komt niet dichterbij elkaar.
 6. sysya

  sysya Well-Known Member

  Nee, maar wie zegt dat dit moet? Niet alle kinderen dit met 15 wereldtop zijn, zijn gedrild als 3 jarige. Simone Biles is pas begonnen met turnen toen ze 6 was (normale leeftijd voor de start van een sport) en heeft eigenlijk alleen maar positieve verhalen over haar junioren tijd en toch was zij met 15 al de beste van de wereld. Zij is ook nooit gedrild, ze is als juniore op een hele normale mannier door het systeem heen gegaan. Het ging pas mis toen ze bij de nationale ploeg kwam en misbruikt werd door een dokter die al 20 jaar werd beschermt door de bond en zij geeft ook aan dat daar het probleem zit. Als 18 jarige had ze ook geen weerstand tegen hem kunnen bieden, niet als de bond waarvoor zij sport die man in bescherming neemt.

  Ik zou dolgraag willen dat het systeem van gedrilde 3 jarigen weg gaat, maar dat krijg je echt niet voor elkaar door de leeftijdsgrens met een jaar te verhogen, ze drillen hooguit een jaar langer.
  Laatst bewerkt: 14 feb 2022
 7. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Dit heeft echt niets te maken met het bovenstaande, noch met de discussie of het niet/verminderd toelaten van minderjarigen de kans op misbruik van diezelfde minderjarigen voor een sport verminderd.
 8. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Daar draait nu een Oscar-genomineerde film over in de bioscoop. King Richard, met Will Smith als de vader van Venus en Serena Williams die eigenlijk geboren werden met het idee om er tenniskampioenen van te maken.
 9. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik begrijp dat er aan het meiske geen medaille wordt uitgereikt mocht ze winnen, omdat de zaak nog verder vervolgd wordt na de Spelen. En er mogen 25 ipv 24 dames meedoen aan de finale. Het krijgt dus nog een staartje.
 10. sysya

  sysya Well-Known Member

  Ik snap regel technisch dat dit zo moet, maar wat ik niet snap is waarom die coach niet al lang en breed achter het behang is geplakt. Weer zo'n verhaal van een coach of hotemetoot die niet wordt gestraft terwijl iedereen weet wat voor schandalige praktijken ze uithalen met deze kinderen. Deze coach heeft ook al een hele lange lijst aan sporters die ze op deze manier heeft mishandeld en er wordt gewoon niks aan gedaan.
 11. mi

  mi Well-Known Member

  Check het vlaggetje, start Icarus en Athlete A op netflix nog even een keer op en voila.
 12. Monique

  Monique Well-Known Member

  Daar ben ik het helemaal mee eens, dat mens had allang ontslagen moeten worden. Maar in Rusland zijn ze denk ik heel blij met haar, ze produceert immers kampioenen en dat doel heiligt alle middelen.
 13. sysya

  sysya Well-Known Member

  Jup, maakt ze niks uit dat deze meisjes met 2 jaar compleet uitgebrand zijn dankzij haar praktijken. Er zijn ook al talloze meldingen geweest van uithongeringsdiëten, fysiek en mentaal geweld en nu dus ook deze doping perikelen erbij. Moeten wij trouwens geen mooi weer spelen, in Nederland gebeurd er ook bar weinig met beschuldigingen van misbruik door coaches of hotemetoten, maar de media in Nederland (en veel andere landen) kan daarin wel als een laatste redmiddel dienen dat teams en federaties dwingt tot actie. Maar ook dat is natuurlijk hartstikke fout, een slachtoffer van geweld zou niet naar de Telegraaf hoeven stappen om serieus genomen te worden.
 14. mi

  mi Well-Known Member

  Nou, de eerlijkheid gebied te zeggen dat ik mijn hand voor andere landen op dit vlak niet in het vuur steek hoor. Zie Athlete A (USA) en ook de interviews in helden van de Nederlandse turnsters.
  Sporten waarin je fysiek voordeel hebt als je lijf nog niet volwassen is hebben hier een heel grote kwetsbaarheid. Zelfs zodanig dat je je kunt afvragen of deze sporten bestaansrecht hebben. Maar de commerciele waarde van turnen en kunstschaatsen zijn gigantisch. De discussie die je écht moet voeren wordt dus niet gevoerd.
  Ik geloof niet in een leeftijdsgrens. De aanloop naar het Olympische podium is zo lang (in deze sporten beginnen kinderen met 4-5-6 jaar) dat je daar geen leed mee voorkomt.
 15. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Het is ook wel heel lastig om dat te verbieden. Mensen gaan van nature proberen salto's en radslagen te maken, en sommige willen daar heel goed in worden. Als dan iemand zegt "Oh, daar kunnen we een competitie van maken", ga je dan zeggen dat dat niet mag omdat er een wat grotere kans is dat minderjarigen misbruikt worden door de coaches en begeleidingsstaf? Dat lijkt me niet echt reëel en dat ga je er ook echt niet in krijgen bij een club waar geen enkele problemen voorkomen.
 16. sysya

  sysya Well-Known Member

  De discussie over het bestaansrecht van bepaalde sporten vind ik idd heel interessant. Een sport als turnen is echt ontzettend schadelijk voor het lichaam, zeker bij de vrouwen. Kunstschaatsen en Ritmisch gymnastiek zijn net zo, maar idd wat ik ook al zei, het leed voorkom je niet door een leeftijdsgrens in te voeren. Als je in het turnen 18 zou doen (is bij de mannen trouwens wel de grens) dan zou er niks veranderen qua leed, het enige wat je creëert is dat er heel veel vanwege een ongunstig geboortejaar nooit een OS zullen turnen, omdat ze met 21 niet meer in staat zijn om de net 18 jarigen bij te benen.
 17. sysya

  sysya Well-Known Member

  Dat is volgens mij niet de discussie, althans niet zoals ik het zie. Het bestaansrecht van de sport draait niet om coaches of om begeleiding, dat draait om het feit dat een sport als turnen gewoon echt niet gezond is voor het lichaam (veel meer nog dan een sport als schaatsen) wat de reden doorgaans is voor het feit dat je in deze sporten op je 22e al echt oud bent.

  Het misbruik van coaches is niet een reden om een sport te verbieden, dat is een reden om coaches bij hun oren aan een waslijn te hangen.
 18. mi

  mi Well-Known Member

  Nee, klopt ook hoor. Maar kijk eens naar de enorme discussies afgelopen zomer omdat de Duitse turnsters niet in de standaard pakjes maar in een modern pak met de benen bedekt aantraden.
  Terwijl het nieuws de mond vol heeft over seksueel grensoverschrijdend gedrag. De wereld kijk op een bepaalde manier naar deze meisjes en vrouwen. Bij het kunstrijden is de muziek over het algemeen heel klassiek, filmisch en romantisch. Het is toch een bepaald plaatje in stand willen houden. Terwijl dat plaatje niet meer past in de huidige tijd.
 19. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Hetzelfde argument staat. Ga je tegen meisjes die graag bijzondere sprongen doen dat ze niet een wedstrijd mogen organiseren wie dat het beste kan? Als de OS de sport zou schrappen om misbruik/gezondheidsredenen snap ik dat, maar veel verder dan dat kun je moeilijk gaan denk ik.
 20. sysya

  sysya Well-Known Member

  Nee klopt en persoonlijk zou ik daar ook geen voorstander van zijn. Veel beter zou zijn om gewoon betere richtlijnen te stellen. Turnen is een sport waarin echt belachelijk veel fout gaat zowel bij de (jongste) jeugd als bij de senioren. Maar een max aantal uren trainen stellen voor junioren zou geen inbreuk zijn op het uitoefenen van sport. Veel strengere straffen voor coaches die hun boekje te buiten gaat zou ook al helpen, de regel dat een turnster nooit alleen is met een fysio/coach/dokter is ook een goede standaard regel om te hebben. Zo zijn er echt van allerlei maatregelen die je kunt doorvoeren om de sport gezonder en veiliger te maken.
  Marcel Vos vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina