De NOS, en hoe ze het doen.

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Sabine, 10 jan 2010.

  1. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Oh god, beginnen ze daar nu ook al in NL mee?

    Zal wel weer uit de VS overgewaaid zijn, ze zijn er hier nl. gek op om verslaggevers zoveel mogelijk tussen de sporters neer te zetten, liefst zelfs tijdens de wedstrijden zelf. Soort participatie-journalistiek. Voor ons komt het misschien goedkoop/amateuristisch over, maar blijkbaar denkt men dat kijkers erop zitten te wachten, want die willen blijkbaar allemaal zo dicht mogelijk bij de sporters komen als ze voor de buis zitten....

    Zo zit er bij tennis wedstrijden er altijd minimaal 1 verslaggever in het publiek van ESPN (of welke VS zender ook), en worden er ook regelmatig interviews met coaches tijdens de wedstrijd zelf afgenomen (waarbij de coach steevast afgeleid is door de wedstrijd en de interviews nooit iets voorstellen). Bij het ijshockey is het nog erger, daar worden coaches en spelers in elke korte pauze ondervraagd.

    Ik verwacht dan ook binnen afzienbare tijd dat we ook in NL interviews krijgen met voetballers/trainers tijdens de rust, en bij het schaatsen moet je niet opkijken als we straks interviews krijgen met een Anema/Orie langs de kant van de baan terwijl hun pupillen aan hun ritten bezig zijn.
    Khlebnikov vindt dit leuk.
  2. borisz

    borisz New Member

    Grootste probleem van de NOS is dat ze vaak de eerste (twee) ritten missen.
  3. proeme

    proeme Well-Known Member

    bij het NK marathon gebeurt dat al (coaches interviewen tijdens de wedstrijd). Bij wielrennen ook (even bellen met de ploegleider). Vind ik geen probleem, geeft soms wel leuke achtergrond-info over hoe de wedstrijd verloopt. Zolang zo'n interview geen invloed heeft op de wedstrijd...
    leenstrafan vindt dit leuk.
  4. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Ik moet mezelf iets meer uitleggen. Ik heb er an sich niet zo'n probleem mee, mits a) de coaches/trainers er zelf mee instemmen, en b) er ook een beetje zinnige info uitkomt. Nou is punt b natuurlijk voor een ieder anders te interpreteren, maar goed....Laten we zeggen dat sommige sporten zich er meer voor lenen dan andere. Wielrennen is idd een prima voorbeels van een sport waar het erg goed werkt, omdat de ploegleider makkelijk zelf een paar minuten afgeleid kan zijn. Bij marathonschaatsen ook.

    Hier in de VS is het bij de meeste sporten zo dat sporters en coaches bijv. verplicht zijn tot persconferenties e.d. ivm de contracten die worden afgesloten met media. Volgens mij geldt dat zelfs voor interviews tijdens wedstrijden zelf in bepaalde sporten. Als gevolg hebben ze er vaak niet zo'n zin in en/of zijn ze afgeleid (aindien tijdens de wedstrijd zelf), en komt er weinig interessants uit.
    Als een Orie het zelf prima vind om even een minuutje te ouwehoeren over hoe de 10k van Roest op dat moment gaat dan is het mij best.
    leenstrafan vindt dit leuk.
  5. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Maar dat zal Orie niet doen. "2.7 voor Lee" schrijven op een bordje kan al desastreuse gevolgen hebben (Kemkers), en een interview is nog veel flinkere afleiding
  6. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Bij het marathonschaatsen doen ze het zo af en toe. Daar kan het prima.
  7. proeme

    proeme Well-Known Member

    klopt, ik verwacht ook dat weinig trainers daar aan mee gaan werken. Dan moet je al een assistent hebben die nog op het middenterrein rondloopt.
  8. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    In de VS is het contractueel vastgelegd dat spelers/coaches moeten verschijnen op persconferenties, als ik me niet vergis vaak bedongen door de televisiekanalen die grof geld betalen voor uitzendrechten. Uiteindelijk meestal vastgelegd (o.a. in de NFL) door de sportbond zelf, met het argument dat het ter promotie van de sport is.
    Ik vraag me af of het onder EU wetgeving uberhaupt mogelijk is voor bonden om een dergelijke plicht in te stellen?
  9. sysya

    sysya Well-Known Member

    In het schaatsen denk ik niet, dat is twee keer uit proberen en Anema die uit pure frustratie Wennemars over de boarding heen duwt voordat het idee (en Wennemars) van de baan is. In het voetbal zie ik het op zich nog wel gebeuren, maar schaatsen denk ik niet.

    Amerika is ook wel een grappig voorbeeld die zijn zo gecommercialiseerd dat commentatoren zelfs reclameteksten tijdens een wedstrijd uitspreken, omdat ze niet kunnen weg schakelen voor een reclameblok. Ik hoorde laatst tijdens een competitiewedstrijd, "drive something bigger than yourself, drive Volkswagen" en dan 10 keer in een wedstrijd van 90 minuten :eek:

    Stel je voor dat we dat tijdens een 10km krijgen, "rondje 30,5 voor Roest, rondje 30,6 voor Kramer, ECHT HEMA."
  10. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Ik zou er niet eens van staan te kijken als men in de nabije toekomst een soort van razende reporter de baan op stuurt en op bijv een 5km schaatsen een van de schaatsers gaat interviewen gedurende de rit.

    Krijg je vragen als;
    "Zeg Patrick (Roest), denk je dat deze lage 28ers kunt vasthouden?"

    Of tegen Bergsma;

    "Jorrit, houdt de kleine je nu s'nachts erg vaak wakker?"

    :D:p
  11. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Ondertussen ben ík blij dat we van die presentation break af zijn.
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  12. Camila

    Camila Well-Known Member

    Leuke carrièremogelijkheid voor Michel Mulder nu hij gestopt is. Ik zie Bert Maalderink nog niet in de buurt van de 500m schaatsers blijven:D
  13. Jaco

    Jaco Active Member

    Ik vrees dat Erben Wennemars het ook wel leuk lijkt.
  14. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    KAI
    kun je die binnenbocht dadelijk houden?!
    Kai!!
    Hoe ga je hem aansnijden? Mooi profiteren van Lorentzen en dan erachteraan?
    Oh hij hoort me niet, er staan tienduizend mensen te juichen hiero...
    Hey Kai, antwoord nou!
    Wacht ik ga even midden op de kruising staan, dan ziet ie me wel!
    Kai, Kai (hij komt nu de kruising op), ga je al 60 ?? Hij gaat niet zo hard als Kuli, beste kijk....

    *boem*
    Groetjes, Camila, Jaco en 3 anderen vinden dit leuk.
  15. Jaco

    Jaco Active Member

    Tegen Patrick Roest (waarbij het melkzuur uit de oren komt): Doet het zeer? Wat gaat er nu door je heen?
  16. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    "Vooral melkzuur Bert"
    Jaco en EenBrabander vinden dit leuk.
  17. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Mwoa, op sommige banen hebben ze zo'n leuke camera die gelijk optrekt met de rijders op het rechte end. Als ze die rail nou volledig rondom de baan maken, dan kan Bert daar lekker op gaan zitten als een soort rodeo-reporter. Krijgt hij elk rondje nog de andere schaatser naast zich ook, mooi man. Dat is pas participatie-journalistiek :D
    mi en Camila vinden dit leuk.
  18. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Ik heb net de samenvatting van het schaatsseizoen van Wennemars gezien op de NOS en je merkt wel hoe erg hij voor alleen de Nederlanders is. Volgens mij is de enige buitenlander die genoemd is Kulizhnikov. Niets over de wereldrecords van Fish en Voronina, niets over de baanrecords van Golikova en Shinhama, niets over de opkomst van Blondin, alleen maar de Nederlanders. Jammer.
    mhp1988 vindt dit leuk.
  19. Jaco

    Jaco Active Member

    Heb het programma opgenomen om het te verwachten geleuter van de dienstdoende analist door te kunnen spoelen. Uitzending werd natuurlijk onderbroken door het extra journaal, dus dat is waarschijnlijk ten koste gegaan van de volledigheid.
  20. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Ik denk niet dat dit de reden is. Ze hadden ook wat achtergronddetails over Leerdam of Roest kunnen weglaten en op zijn minst de buitenlandse prestaties noemen als ze dat gewild hadden.

Deel Deze Pagina