NK Allround en Sprint, 26 - 27 januari 2019

Discussie in 'Lange baan' gestart door JaapvdB, 18 jan 2019.

  1. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Nee, juist niet. Zn PR is 1.45.57, hij reed nog nooit onder de 1.46 in Thialf en zn SBs van vorige jaren waren 1.46.9 (Hv), 1.47.8 (Ngo), 1.47.7 (Inz), 1.46.7 (Clg), 1.46.6 (Hv). Alleen dit jaar reed ie 2* 1.46.0, kom ik op terug.

    Hoezo?

    Nee, gewoon niet. De Vries (36 jaar) heeft 3x in zn carriere onder de 6.18 gereden in Thialf, namelijk 6.13, 6.16 en 6.17.9. Wel dit jaar, maar dat maakt t niet vaker.
    Voornamelijk rijdt ie trager dan 6.18.

    Kijk, ik denk ook dat DDV Bergsma zou kloppen op dit NK. Maar ik ga daarvoor niet willekeurig algemeenheden stellen op basis van 2 wedstrijdjes dit seizoen, gemakshalve de ritten van DDV in Obihiro, Tomakomai en Collalbo negerend, en tegelijkertijd goede resultaten van Bergsma onder het tapijt vegend want 'boven verwachting'.
    De Keizer vindt dit leuk.
  2. jay

    jay Member

    Gezien haar duurvermogen, zou ik verwachten dat ze minder op de 500M en zeker op de 1500M verliest bij een lage luchtdruk dan bij een hoge luchtdruk.
  3. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Denk dat dat weinig scheelt. En ze kan eindelijk haar meer dan 3 jaar oude PR op de 500 gaan verbeteren, dan helpt die luchtdruk wel.

    Ze heeft deze week trouwens wel een PR op de 1000m gereden met 1'19, maar haar 500m was met 41'79 niet hoopgevend. 2 seconden achter Wijfje.
  4. sysya

    sysya Well-Known Member

    Ik ga uit van dit seizoen, waar moet ik anders vanuit gaan? DDV is veel beter dit seizoen dan kan ik zijn tijden van vorig seizoen toch niet gaan meenemen? Je zegt toch ook niet dat Esmee Visser gemiddeld 4,10 rijdt op een 3km, omdat ze dat 3 jaar lang gedaan heeft en nu opeens standaard onder de 4,04 rijdt? De tijden van Obihiro en Tomakomai zijn heel lastig te vertalen naar Thialf daarom heb ik ze niet meegenomen, sowieso reed Bergsma daar niet dus kunnen we ze ook niet vergelijken.

    Bergsma was bij dat NK een verassing omdat er een mindere tijd van hem verwacht werd, hoe moet ik dat anders noemen? Naar verwachting, terwijl iedereen een veel mindere tijd had verwacht? Sowieso ben ik in mijn voorbeeld uitgegaan van een hele goede race van Bergsma uit 2015 en een goede tijd van DDV van dit jaar, hoezo is dat geen eerlijke vergelijking? Moet ik in het voorbeeld dan uitgaan van DDV van vorig jaar en Bergsma zijn beste 1500m op laagland, dat is dan toch juist niet eerlijk?
  5. proeme

    proeme Well-Known Member

    ligt dat aan langebaanschaatsen of aan het feit dat allround niet (meer) de belangrijkste discipline is?

    het NK kortebaanschaatsen op natuurijs staan ook niet de beste sprinters van Nederland aan de start.
  6. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Opmerkelijk dat iemand die 1 keer mee deed aan dit toernooi maar waarschijnlijk nooit meer mee zal doen zoveel stof doet opwaaien in dit topic. Als je dan al gaat vergelijken, doe het dan meteen goed. Na luchtdrukcorrectie kom ik op dit lijstje van allround toernooien vanaf 2010 (2014 laat ik buiten beschouwing), allen gereden in Thialf.

    NK_allround_Bergsma_versus_anderen.jpg

    In 8 jaar waren er wel geteld 10 beter dan Bergsma, waarvan dan nog 3 in hetzelfde jaar. De winnaars van 2010 en 2012 waren slechter terwijl de winnaar van vorig jaar maar net beter was. Douwe de Vries was bij beide deelnames slechter.
  7. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Ik keek even naar de uitslagen van de NK's uit 2010 en 2012 en zag dat in 2012 bij de vrouwen ene Natasja Roest had meegedaan. Na even zoeken bleek dat zij de zus van Patrick Roest is. Ze heeft kennelijk wel vaker meegedaan aan NK's maar omdat ze altijd laag eindigde is ze mij nooit bijgebleven.
  8. sysya

    sysya Well-Known Member

    Het gaat hier toch niet over of Bergsma een goede allrounder zou kunnen zijn, maar of hij DDV dit jaar zou kunnen verslaan? Gezien het verschil in niveau van DDV dit seizoen kun je zijn resultaten van de afgelopen jaren eigenlijk niet gebruiken. Een ander ding is dat Kramer sinds 2010 maar 3 keer heeft meegedaan, waarbij hij ook nog eens een keer gediskwalificeerd is. Deze top 10 zou er heel anders uitzien als Kramer de overige 6 keer ook had meegedaan datzelfde geldt voor Blokhuijsen die ook 4 keer niet meedeed sinds 2010.
  9. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    @sysya: aan de hand van puntentotalen van Kramer concludeerde je dat het niveau in 2015 tegenviel. Wat hem overigens m.n. in de lange afstanden zat. Bij nader onderzoek blijkt dat een aantal allrounders die EK's en WK's haalden, moeite hadden om het niveau van Bergsma in 2015 te halen.
    strawbale vindt dit leuk.
  10. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Je zegt nergens dat je uitgaat van dit seizoen, je gebruikt termen als 'standaard' en 'bijna altijd' voor zaken die enkel sporadisch voorkomen. Je slaat de helft van de uitslagen van De Vries over, omdat ze niet in je verhaal passen. Je kunt de tijden van Tomakomai en Obihiro prima vertalen: kijk naar wat de rest van de schaatsers destijds reed en je ziet dat De Vries slecht reed. Kijk naar hoe hij reed in Collalbo, ook niet bijzonder. Dat is allemaal van dit seizoen en als je dus een inschatting wil maken van het niveau van De Vries moet je dat gewoon allemaal meenemen.
    Dit past allemaal in het patroon waarin je elke keer alleen de races wil zien die bij je verhaal passen.
  11. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Ik snap deze discussies nooit zo. De afgelopen jaar ook met Ter Mors, nadat ze sprintster geworden was. Zou ze ook wereldkampioen allround kunnen worden?

    Allrounden is eigenlijk ook een specialisme. Het is niet een kwestie van gewoon goed kunnen schaatsen, je moet je er in training specifiek op voorbereiden. Voor mij is het vrij simpel: Bergsma is in potentie een heel goede allrounder. Dat heeft hij laten zien. Hij richtte zich er in 2015 een beetje op en kon toen al goed meekomen. Als hij zich er vol op richt, dan schat ik hem minstens van het niveau in van Douwe de Vries en Bosker zoals die dit seizoen zijn. Misschien beter. In de verhouding allrounder/stayer is hij ook geen type Bob de Jong of Oystein Grodum. Ook geen Sven Kramer. Maar ertussenin. Carl Verheijen, zeg maar. Als hij zou trainen als allrounder, dus.

    Maar daar komt het: de laatste jaren richt hij zich er niet op en daarin heeft hij ook groot gelijk. Want op de 10 kilometer is hij in potentie de beste van de wereld, en dat is andere koek. En een mogelijke Elfstedentocht zit ook altijd in het hoofd van het team van Anema.

    Als die Bergsma die weekeinde had kunnen concurreren op dit NK met Douwe de Vries, zou dat eigenlijk een belediging van het allrouden als onderdeel zijn.
    mi, strawbale, alexander79 en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  12. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Visser heeft met haar postuur toch helemaal geen (last van) luchtweerstand?
    VictorP vindt dit leuk.
  13. JaapvdB

    JaapvdB Well-Known Member

    De eerste lootjes zijn getrokken. > Loting.
    Eerlijk gezegd zie ik er nog niet zo heel veel spectaculaire races tussen staan, behalve dan bij de mannen sprint.
    Ondanks dat, zit ik toch vanaf de eerste start op het puntje van m'n stoel.

    Fijn schaatsweekend allemaal!
    fransvanbakel vindt dit leuk.
  14. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Ik kijk het meeste uit naar de 5 km van Esmee Visser. Het baanrecord van Sablikova is met afstand het oudste baanrecord in Thialf.
  15. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Als het morgen een beetje tegenzit gaan we rondjes boven de 40 seconden beleven. Ik niet in ieder geval, het begin van de 3000 meter is een mooi gaatje om boodschappen te doen.
  16. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ik ga voor de iets kortere TV uitzending, niet de complete dag uitzending op nos.nl dit keer. Er doen net iets teveel oninteressante namen mee.
    EenBrabander en De Keizer vinden dit leuk.
  17. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Ze deed vorig jaar nog mee en werd 11e
  18. Monique

    Monique Well-Known Member

    Ik ga er ook niet uitgebreid voor zitten, idd vooral de 5000 van Esmee is interessant maar verder geloof ik het wel. Wij krijgen vrienden op bezoek morgen dus dan komt het er al helemaal niet van om te kijken. Zondag kan ik wel wat meepikken.
  19. proeme

    proeme Well-Known Member

    maar morgen is tegelijkertijd ook het open NK op de Weissensee op nos.nl... wat nu?


    edit: oh, er staat dat je er NIET uitgebreid voor gaat zitten. Verkeerd gelezen...
    Laatst bewerkt: 26 jan 2019
  20. Mcat

    Mcat Well-Known Member

    De extra tribune zal wel weer op Noord opgebouwd worden, ten koste van de staanplaatsen. Dat is de laatste tijd zo geweest. Uitverkocht betekent tegenwoordig 2 mensen achter elkaar op 1 tree bij de staanplaatsen. Ik had kaarten voor zaterdag, maar ga niet. Het wordt er niet leuker op in Thialf. Behalve dat de toppers zich te goed voelen om mee te doen (hoe kunnen de andere schaatsers weten waar ze staan ten op zichte van degenen die zich al geplaatst hebben cq aangewezen zijn voor de internationale toernooien) zijn de huisregels ook niet fijn. https://www.schaatsen.nl/media/38832/huisregels-thialf.pdf
    Koen vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina