Elfstedentocht 2012-2013

Discussie in 'Elfstedentocht' gestart door ijsfan, 28 okt 2012.

  1. ola26

    ola26 New Member

    Absoluut niet. Beter zoeken dus. Of beter lezen. Of misschien minder een punt willen scoren wat je niet kunt scoren. :mrgreen:
  2. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Bij DWDD ga het nu al over de Elfstedentocht :roll:
  3. Monique

    Monique Well-Known Member

    En dat allemaal omdat het maar liefst 1 hele nacht goed gaat vriezen. Toch is het wel een beetje goed nieuws. Vorig jaar ging ie o.a. niet door omdat het water in december te warm was gebleven waardoor het ijs niet dik genoeg werd. Daar zullen we dit jaar in ieder geval geen last van hebben.
  4. Danielle

    Danielle Well-Known Member

    Net als vorig jaar gaan zij er weer voor om iedereen helemaal gek te maken.
  5. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Laten we eerst maar eens de eerste marathon op natuurijs gaan afwachten. Gisteren waren ze wel al bezig in Noordlaren volgens mij. Maar dat komt nu wel heel slecht uit ivm de reguliere wedstrijd vanavond.
  6. proeme

    proeme Well-Known Member

    Die natuurijs-marathon gaat er nu nog niet komen hoor. Als die vanavond zou zijn hadden we dat toch wel moeten weten inmiddels? En morgen wordt het 5 graden boven 0 hier in het noorden, dus dan wordt het hem ook niet meer...
  7. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    het worden onderhand goedkope uitzendingen van DWGD.*
    paar gasten in de studio, en qua redactie kan er flink bezuinigd worden want nieuwe onderwerpen verzinnen hoeft niet meer.




    * (de wereld graait door, immers, er verandert niks in de bancaire wereld)
  8. vlasje79

    vlasje79 Member

    Klopt misschien wel, maar vroeger ging de elfsteden ook iets eerder door volgens mij. Nu stellen we dermate extreme eisen aan de kwaliteit ijs ed, omdat we alle risico's willen uitsluiten ivm veiligheid. Enkel een man of 75 in competitieverband hadden de tocht (weliswaar aangepast) best kunnen rijden eerdere jaren, maar met al die mediaaandacht en massa's mensen die erop af komen. Een jaar of 50 geleden waren we toch iets minder mobiel volgens mij....
  9. FMB

    FMB New Member

  10. ijsfan

    ijsfan Member

    cijfers liegen niet ;) officiële klimatologische statistieken van het KMI bekeken en vergeleken

    zoals beloofd een update bij vorst, maar van een tocht is voorlopig echt nog geen sprake : de tendens (ECMWF en GFS) gaat richting warmer vanaf eind volgende week, ik zou dus voorlopig nog niet te veel hoop koesteren, enigste voordeel is dat deze koude periode de zeewatertemperatuur wat naar beneden zal halen en dat is op langere termijn wel een klein beetje goed nieuws, maar ook niet meer dan dat vrees ik
  11. proeme

    proeme Well-Known Member

    Ik heb mijn hoop voor deze vorst inderdaad enkel gevestigd op aangelegde ijsbaantjes, niet op echt natuurijs.
    Hoe groot schat je de kans dat er ijsverenigingen zijn waar de ijsbaan open gaat?

    Ik woon in het noorden van het land, dus uiteraard hou ik Noordlaren in de gaten. Aduard is vaak ook wel snel.
  12. ola26

    ola26 New Member

    Het klopt van geen kant wat je zegt, IJsfan. Om te beginnen zijn de afgelopen winters thermisch gezien niet 1 a 2 graden kouder verlopen dan gemiddeld. En wanneer dat wel het geval zou zijn geweest dan geeft het nog steeds geen pas om ook maar 1 winter uit deze serie tot een strenge winter te bombarderen, mede ook omdat een verschil van 1 a 2C tav normaal een futiel verschil is.

    Feitelijk gezien valt niet één van de door jou aangehaalde winters onder de noemer koud, laat staan zeer koud, laat dus helemaal staan streng. De door jou aangehaalde winters vallen allemaal onder de categorie normaal, waarbij gezegd moet worden dat winter 09/10 uiteindelijk dicht bij de categorie koud (dus niet zeer koud, laat staan streng) is gekomen. De overige winters die je aanhaalt vallen allen met ruime marges binnen de categorie normaal.

    Conclusie: cijfers liegen niet, jij liegt. De vraag is waarom? Of heb je niets opgezocht en denk je jezelf er met deze larie wel even uit te praten?

    Edit.
    Tijdje geleden trouwens. Dacht eigenlijk al dat je geen gegevens kon vinden. :mrgreen:
  13. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    de afgelopen drie winters hebben we prima kunnen rijden, daar gaat het om. niet om de algemene temperatuur tussen 21 dec en 21 maart, of volgens de weerkundigen tussen 1 dec en 1 mrt. Want vooral vorig jaar (dacht ik uit m'n hoofd) hebben we ook een hele warme periode gehad, die haalt het gemiddelde dan enorm omhoog, terwijl het wel een goede schaatswinter wasi

    Er zijn eigenlijk twee definities van 'winter'. 1. Het bovenstaande seizoen van 3 maanden, en 2 een periode van aaneengesloten dagen waarin de temperatuur onder nul komt. ik dacht dat dat vorstdagen genoemd werden. Als dat een redelijke lange poos is, en binnen die termijn ook nog extra streng, dan krijg je uitspraken als 'we hebben een goede winter deze winter".
    (waarbij de twee betekenissen bedoeld wordt)
  14. ola26

    ola26 New Member

    Daar gaat het in deze niet om. Een prima schaatswinter is lang niet altijd een koude, laat staan strenge winter. Daar heb ik IJsfan inmiddels meermaals op gewezen.

    Een winter wordt ingeschaald aan de hand van het koudegetal:

    Koudegetal Hellmann (H) Classificatie
    H > 300 Streng
    H > 160 Zeer koud
    H > 100 Koud
    H < 100 Normaal
    H < 40 Zacht
    H < 20 Zeer zacht
    H < 10 Buitengewoon zacht

    De door IJsfan aangehaalde winters scoorden slechts tussen de 59 en 94 punten. Zijn herhaaldelijke beweringen kloppen dan ook van geen kant en dáár heb ik hem op aangesproken.
  15. proeme

    proeme Well-Known Member

    jongens, zullen we deze discussie maar stoppen? Het is toch al lang duidelijk dat de een het heeft over een bepaalde officiele telling en de ander over "hoe goed kunnen we schaatsen?"
    Daarover door blijven gaan welles-nietessen is onnodig, nutteloos en voor andere lezers ook vrij irritant.
  16. ola26

    ola26 New Member

    Prima, al begrijp ik nog steeds niet wat ''goed kunnen schaatsen op natuurijs'' te maken heeft met een strenge winter. Op papier gezien in ieder geval bitter weinig, daar sneeuw, vorst en een -mogelijk- gevolg daarvan te weten schaatsen op natuurijs gewoon thuishoren binnen de grillen van ons zeeklimaat.

    Overigens ben ik hier herhaaldelijk op doorgegaan omdat iemand hier een aantal beweringen heeft gedaan die aantoonbaar onjuist zijn. Dat is iets waar ik niet goed tegen kan. Maar goed, basta. Klaar. Punt.
  17. Volgens mij hebben jullie alle twee gelijk.
    Klimaatologisch waren het geen koude of strenge winters. De laatste die dat haalde was 1997.
    Maar het waren wel (in grote delen van Nederland, of soms in het hele land) 4 mooie schaats winters.
    De jaren daarvoor waren een stuk slechter (op 2003 na), bijna geen schaatsijs.

    Groeten
    Pieter
  18. ijsfan

    ijsfan Member

    het ziet er naar uit dat de vorstperiode iets langer zal blijven duren, met meestal weinig wind en ook weinig neerslag (lees : weinig sneeuw ;) ) dus een eerste aanzet tot een beginnende ijsvloer is er wel, vanaf zondag/maandag gaat de betrouwbaarheid van de weermodellen de mist in, met wel een kleine meerderheid die een koude optie neemt, dus richting tocht ben ik echt nog niet enthousiast (verre van zelfs) maar mocht het volgende week blijven vriezen, zal ik zoals vorig jaar wel elke dag een detail-voorspelling proberen maken hier
  19. ola26

    ola26 New Member

    Nog een lange weg te gaan inderdaad. De kans dat kleinere tochten verreden kunnen worden neemt daarentegen sterk toe deze week.:)
  20. ijsfan

    ijsfan Member

    bij GFS geven de meeste members (vrij vertaald : opties) vanaf 21 jan toch een warmere oplossing, dus laten we het er op houden dat er ongeveer 50% kans is dat de vorstperiode aan houdt als ik ook de ECMWF data er bij neem, de betrouwbaarheid op langere termijn is nu zeker niet zo groot als vorige winter waar je toch steeds een duidelijke tendens zag tot een (+)10 dagen vooruit

    net gelezen dat de gemalen zijn stilgelegd :D en de sneeuwzone (hier bij mij thuis is het nu goed aan het vallen) passeert ten zuiden van Friesland, dus dat is ook al positief nieuws

Deel Deze Pagina