Schaats-statistieken raadspelletje

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Marcel Vos, 17 jan 2023.

  1. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Moeilijk hoor. De 1500 vrouwen is in de eerste jaren erg afwijkend, net als de 10000 mannen. En zoiets zie je de laatste jaren bij de 3000 vrouwen.
    En dan nog iets van 5000 vrouwen de laatste jaren, de 500 mannen tussen 2010 en 2014 en de 10000 mannen 2018-2020. Daar zou je iets bij kunnen bedenken als Nederlandse overmacht.

    Maar het kan natuurlijk ook zijn dat de kleurschakeringen horizontaal zijn en niet verticaal.
  2. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Het zijn dus verschillen, maar wat is het niet?
    Ten opzichte van Russen, Japanners, Chinezen, want 2023 en 2021
    Laagland/hoogland/verschillen tussen banen, want 2021 alles op dezelfde baan
    Alleen Heerenveentijden, want in 2023 geen 10 kilometer

    Is het ten opzichte van een vaste tijd/wereldrecord? Maar dan niet van de snelste tijd, maar een gemiddelde tijd van de top-3,4,5,6,7,8 of zo? Of het verschil van de gemiddelde tijd t.o.v. de winnende tijd?

    Of een maat van de dichtheid: hoeveel schaatsers binnen 0,5 punt van de snelste tijd of zo? Dat is dan meer iets voor de smalle kolommen. Bij de 500 mannen zijn dat er doorgaans veel en op de lange afstanden minder.

    Ik kom niet echt verder.
  3. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Het gaat niet om verschillen tussen Nederland en de andere landen. Het gaat ook niet om tijden t.o.v. het wereldrecord of de winnende tijd.

    Per jaar wordt er iets bepaald op basis van alle voorgaande jaren t.e.m. het huidige jaar waarbij 2000-2001 het eerste seizoen is. Hint: kijk eens naar 2021. Wat valt op?

    Hier zat je in de goede richting te denken.
    Laatst bewerkt: 27 jan 2023
  4. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Goh, dat ik daar niet spontaan opkom.
  5. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Laatste hint: het gaat om ijsbanen. T.o.v. de dataset van het vorige raadsel is er één toegevoegd. Dan is het toch niet zo moeilijk meer?
  6. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    O, iets met Salt Lake City of juist zonder? Maar verder nog geen idee wat het dan is.
  7. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    NEEEE!!! Het is de baan die er wat tussen in hangt. De banen worden in twee datasets verdeeld, de kleuren zijn eigenlijk zelfverklarend. En dan worden er verschillen tussen de twee datasets berekend. Wat geeft het resultaat aan?
  8. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Ik snap er echt helemaal niets van. Inzell is die baan die ertussen hangt, maar verder kom ik niet.
    tostiees-31 vindt dit leuk.
  9. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Geen idee.
    tostiees-31 vindt dit leuk.
  10. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Nou dan ga ik het maar zeggen: centraal stond de vraag hoe Heerenveen zich verhoud tot de andere banen op ten hoogste 700 meter boven zeeniveau. Daarvoor kun je kijken naar de puntentotalen op alle klassieke afstanden opgeteld. Maar dan krijg je in bijna alle jaren Heerenveen bovenaan. Onderbrekingen waren er door Hamar (2009 t.e.m. 2013), Sochi (2014), Gangneung (2017 en 2018), Inzell (2019 en 2020). Dus wilde ik de boel splitsen per afstand en verder kijken dan naar alleen de snelste schaatser op een bepaald moment op een bepaalde baan. Zo dacht ik dat het meenemen van de drie snelste schaatsers (en niet de drie snelste tijden om een overheerser niet teveel invloed te geven) een beter beeld zou geven. Heerenveen dan als baan versus de andere banen. Vervolgens wou ik de historie laten zien en dan dus de verschillen van het top drie gemiddelde Heerenveen versus de rest. Is Heerenveen sneller, dan kleurt de afstand oranje. Zijn de andere banen gezamenlijk sneller, dan kleurt de afstand blauw.
    Als indicatie wou ik de omstandigheden meenemen (kleine cellen). Daarvoor kan het luchtdrukverschil t.o.v. de gemiddelde luchtdruk op een bepaalde hoogte genomen worden. Ook hier wordt het verschil van de top drie genomen. Ligt de luchtdruk in Heerenveen verder onder het gemiddelde, dan kleurt de afstand groen, anders rood. In het overzicht is te zien dat de 1500m dames en 10.000m heren in de beginjaren oranje kleuren. Dat komt door de snelle tijden van het trio Wüst, Klassen en Friesinger bij de dames en dan Kramer, Verheijen en Hedrick bij de heren die een aantal jaren bleven staan in de top 3 terwijl er op andere banen niet sneller werd gereden. Ik zie dat ik hier bij de dames waarschijnlijk de foute kleur heb gegeven aan de indicator ...
    Twee zaken waren goed te zien: de invloed van het WK in Inzell 2019 toen de afstanden weer meer en donkerder blauw kleurden. De 1500m heren sloeg om van oranje naar blauw. Als tweede het jaar 2021 met alleen wedstrijden in Heerenveen. Liefst vier afstanden sloegen van kleur om. Dat de 5 km dames en 10 km heren de laatste jaren nogal blauw kleuren komt natuurlijk door de beperking van het aantal wedstrijden dat wordt mee genomen.

    Een paar dingen nog met een lijstje laten zien. Het aantal verschillende tijden per baan die de top drie buiten Heerenveen haalden (als indicaties het aantal evenementen dat er plaats vonden en de afwijking van de gemiddelde luchtdruk):

    Aantal_top3_tijden_perbaan.jpg


    De tijden buiten Heerenveen die het langst bleven staan in de top 3 zijn:

    Langste_periode_top3_tijden.jpg

    Tot slot nog de puntentotalen van alleen de baanrecords na 2022 met als indicator de afwijking van de gemiddelde luchtdruk. Te zien is dat in Beijing de luchtdruk hierin 22 punten afweek van Heerenveen. Daarmee zou Beijing zo'n 2 punten verliezen t.o.v. Heerenveen. Beijing zou dus wel degelijk Heerenveen voorbij geweest zijn bij vergelijkbare omstandigheden. Net als destijds Sochi en Gangneung.

    Ranglijst_banen_punten_baanrecords_2022.jpg
    Thijs1410, Marcel Vos en EenBrabander vinden dit leuk.
  11. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Deze statistiek is zeker interessant, maar veel te ingewikkeld voor zo'n raadspelletje als dit. Wij hebben geen idee wat jou insteek is. Wij zien alleen wat kleurtjes voor elke afstand in elk seizoen, maar dat zou echt alles kunnen zijn. En die luchtdruk, er is echt niemand op het forum die op een paar extreme wedstrijden na weet wat voor luchtdruk er bij wedstrijden was, en daar zal ook niemand aan denken als de enige clue een stel gekleurde vakjes is.
  12. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Dat van die luchtdruk was alleen maar als indicator bedoeld. Misschien had ik dat maar meteen moeten zeggen. Ik had verwacht dat de combinatie oranje + groen (gunstig voor Hvn) die vaker voorkwam dan oranje + rood jullie op een idee zou brengen. Voor de rest, misschien had ik meteen de afstanden er bij moeten zetten. En er ging het e.e.a. mis bij het kopieren en plakken. Jammer, want dit is weer eens wat anders dan een lijst met cijfers.

    Uiteindelijk waren dus nog de eerste 4 jaar van de dames 1500m fout. Hier het goed plaatje met de afstanden erbij:

    Beste3_Hvn_versus_rest_laagland_oplossing.jpg

    Het aantal voorkomen van de kleurcombinaties:
    oranje + groen 31 (gunstig voor snelle tijden in Heerenveen)
    oranje + rood 7
    blauw + rood 77 (gunstig voor snelle tijden buiten Heerenveen)
    blauw + groen 65

    *Typisch geval van iets simpels willen bedenken maar dan zoveel denkstappen maken dat het alsnog moeilijk is.
    Laatst bewerkt: 27 jan 2023
  13. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Zelfs met de uitleg snap ik het nog niet. Maar je hoeft het niet verder uit te leggen, hoor.
  14. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Ik weet bijna zeker dat ook met de afstanden erbij niemand het geraden had. Je hebt niet gezegd dat het iets met Heerenveen tegen de rest was, dus dat moeten wij ook nog bedenken zonder dat iets ons in die richting wijst.

    Ik vind het wel leuk bedacht, maar bij je vorige raadsel met gekleurde cellen (die schema's 5000m) wisten we dat het om de 5000m ging en dat de kleur het verschil ten opzichte van de vorige ronde aangaf, wij hoefden alleen de wedstrijden te bepalen. Dat is heel wat minder ingewikkeld dan wat we hier moesten bedenken. Het lastige hier was dat we niet alleen de waardes niet hadden, maar ook niet wisten om wat voor soort waardes het ging. En dan waren het ook nog eens twee waardes door elkaar. Die luchtdruk was uiteindelijk niet zo belangrijk, maar dat wisten wij niet. Voor hetzelfde geld waren de kleine vakjes juist waar het om ging.
  15. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Je neemt voor elk seizoen voor elke afstand de gemiddelde tijd van de drie snelste schaatsers sinds seizoen 2000/2001. Je doet dat twee keer, een keer voor alleen Heerenveen, en een keer voor alle andere banen die onder de 700m hoogte liggen samen. Als het gemiddelde van Heerenveen sneller is dan is het hokje oranje, en als de andere banen samen sneller zijn dan is het hokje blauw. Hoe groter het verschil hoe donkerder de kleur.

    De kleine vakjes zijn hetzelfde, maar dan voor de gemiddelde luchtdruk in plaats van de gemiddelde tijd. Is ie groen, dan had Heerenveen de lagere luchtdruk en ie is rood had hadden de andere banen de lagere luchtdruk.
    Laatst bewerkt: 27 jan 2023
    SprintMaster en EenBrabander vinden dit leuk.
  16. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Ik zal ondertussen een nieuw raadsel posten, met bekende namen, nooit doorgebroken talenten en een Hongaar zomaar door elkaar.

    Raadsel 21: waarvan is dit lijstje?
    Philippe Riopel
    Tommi Pulli
    Philippe Riopel
    Guillaume Blais-Dufour
    Shota Nakamura
    Kai Verbij
    Thijs Roozen
    Konrad Nagy
    Zhongyan Ning
    David La Rue

    Op Sprintmaster's kleurenspel kom ik nog terug.
    Marcel Vos vindt dit leuk.
  17. Thijs1410

    Thijs1410 Member

    Met Inzell als tip er bij had ik waarschijnlijk wel een eind gekomen. Doordat er op vooral de midden afstanden hard is gereden. Maar dat met die luchtdruk leid te veel af en daarom is het eigenlijk ook te moeilijk voor zo'n spelletje. Ik vind het wel een erg interessante statistiek en ook erg knap bedacht!
  18. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Ik heb hem opgelost:

    Ik zocht eerst de schaatsers allemaal op op speedskatingresults.com en zag dat ze allemaal aardig goede 1000 en 1500 meter PRs hadden. Veel PRs waren gereden bij de Oval Finale, dus dat ging ook in mijn hoofd zitten.

    Ik ging naar de resultaten van de Oval Finales kijken en kwam erachter dat het deze lijst de snelste 1000/1500 combinaties gereden op de afgelopen 10 edities waren. Van La Rue t/m Verbij ging dat goed, maar toen gooide Nakamura roet in het eten.

    Uiteindelijk dacht ik te moeilijk en zijn het gewoon de schaatsers die de snelste 1500 meter hebben gereden op de 10 meest recente Oval Finales, van Riopel in 2010 t/m La Rue in 2022.
  19. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Raadsel 22. Na de te moeilijke van gisteren even een makkelijke. Ik denk dat deze wel te raden is aan de hand van de tijden en datums. Wat is de overeenkomst?

    Baanrecords_Thialf_luchtdruk_boven1032.jpg
  20. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Beste Heerenveentijd bij een luchtdruk boven de 1030 / 1035 / 1040 hPa?
    Dat is wel een mooi statistiekje.
    SprintMaster vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina