Olympisch Kwalificatie Toernooi 2022

Discussie in 'Lange baan' gestart door Yuskov, 22 dec 2021.

  1. sysya

    sysya Well-Known Member

    Klopt hoor, het is meer dat het hele team niet presteert, Esmee heeft natuurlijk gewoon pech gehad met die val, maar het is wel klap op klap voor de schaatsers, maar ook voor de ploeg en sponsor.

    Anema kan ik voor me zien omdat ik blijf terugdenken aan hoe hij Kleibeuker en Schouten aan de praat heeft gekregen. Schouten was één brok spanning zodra ze een voet op de lange baan zette, om over Kleibeuker nog maar niet te spreken. Ik heb bij tijd en wijlen echt een hekel aan Anema, maar hij heeft wel van allerlei verschillende schaatsers naar de top gebracht en ze daar ook gehouden en bij Anema weet je dat je niet vol in de wind staat. Ze kan lekker in de rug van Schouten haar ding doen zonder de druk van kopvrouw zijn of moeten presteren omdat ze de hoop van de ploeg is.

    Worldstream kan ik ook wel voor me zien met Flappie en de hofnar.
    EenBrabander vindt dit leuk.
  2. diploma

    diploma Active Member

    Wat een fantastisch OKT hebben we gezien. Een paar momenten vond ik echt onvergetelijk.
    -De laatste ronde van Ireen Wüst op de 1.500 meter heb ik schreeuwend, springend en biddend voor de televisie doorgebracht, iets wat mijn Deense Dog totaal niet begreep. Gelukkig redde ze het net. Wat een legende is zij; hopelijk kan ze in februari nog één keer pieken en een mooie individuele medaille winnen.
    -De ontlading bij Hein Otterspeer na zijn kwalificatie op de 1.000 meter. Prachtige kerel. Heel erg verdiend, maar nu ook doorpakken Hein! Geef je carrière dat laatste stukje glans dat het verdient!
    -Marijke Groenewoud: wat een heerlijk nuchtere meid is dat. Zij gaf Bert Maalderink precies het juiste antwoord op de vraag waarom ze niet euforisch was. 'Zo ben ik niet': de nuchterheid waar ik van houd. En ook leuk dat zij de mass-start nu kan rijden: als regerend wereldkampioene hoort dat natuurlijk ook, al had ik het Melissa Wijfje ook gegund (en stiekem denk ik toch dat Irene Schouten liever Wijfje erbij had gehad, maar dat feest ging op 0,02 niet door).
    -Erg blij dat Thomas Krol het zo goed gedaan heeft. Hij is door de jaren heen toch de meest constante rijder geweest, dus erg blij dat hij zijn Olympische droom kan gaan verwezenlijken. Al zie ik het hem op de 1.500 meter niet doen.
    -De teloorgang van Jorien ter Mors; in Pyeongchang heb ik haar nog naar fantastisch goud geschreeuwd en een dag later een onwijs leuk gesprek met haar gehad. Zij is in mijn ogen intrinsiek de beste schaatsster van allemaal, helaas wil het lichaam niet meer mee. Buiten dat een lief mens, al laat ze dat niet altijd zien.

    Tot slot: ik ben niet de forumbezoeker die het meeste post op het schaatsforum, maar ik volg alle discussies over schaatshoezen, matrixen, standaarddeviaties, voorspellingen, luchtdrukberekeningen en massastartdiscussies maar wát graag. Het maakt een weekje schaatsen kijken nóg leuker dan het al is. Bedankt daarvoor! En natuurlijk alvast de beste wensen voor het nieuwe jaar: op naar onvergetelijke Spelen!
    Camila, Lorca, EenBrabander en 17 anderen vinden dit leuk.
  3. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Tijd voor een reconstructie van de selectievolgorde. Aan de hand van sociale media berichten lijkt het er sterk op dat er van tevoren afspraken zijn gemaakt over het invullen van de drie aanwijsplekken.
    Na de 500m heren stond dit bericht op Twitter, geretweet door Jac Orie:

    @TimSenden

    Bijna 1,5 miljoen mensen zien hoe Merijn Scheperkamp zich plaatst voor de Olympische Winterspelen.

    Bron: https://twitter.com/TimSenden/status/1475732759670927360

    Kijkend naar de stand van zaken op dat moment in de selectievolgorde is dat nog helemaal niet zeker. Scheperkamp is de nummer 8 in de lijst. Het kan alleen maar als er boven hem twee dubbelingen zijn.

    Na de 1000m stond dit bericht op Instagram van Reggeborgh:

    Tranen van blijdschap, verdriet en een schreeuw van geluk tijdens de 1.000 meter.. Hein schaatst naar de 3e plek en pakt daardoor een ticket naar de Spelen!

    Bron: https://www.instagram.com/p/CYFB64ELSMX/

    Kijkend naar de stand van zaken op dat moment in de selectievolgorde is dat nog helemaal niet zeker. Otterspeer is de nummer 9 in de lijst. Het kan alleen maar als er boven hem drie dubbelingen zijn.

    Matrix_reconstructie.jpg

    Omdat die 2 resp. 3 dubbelingen er niet waren ten tijde van het bericht, kan dat er op wijzen dat van te voren besloten is dat de aanwijsschaatsers alleen zouden worden ingezet op de plekken 5000-3 en Mass start-2. De 1500-3 blijft dan wel een vreemde eend in de bijt want daar had dan de derde plek ingezet kunnen worden. Het lijkt er dus op dat er sowieso maar twee aanwijsschaatsers zouden komen. Wat er op wijst dat Bergsma reeds de mass start plek is toegezegd.

    Je gaat bijna denken dat die rare selectievolgorde is opgesteld om het voor de kijker nog spannend te maken (kunnen ze zich bij de NOS ook vermaken). Want de NOS besteedde er veel aandacht aan maar stelde geen kritische vragen aan de analisten over de rare wisselingen t.o.v. de oorspronkelijke lijst. Sterker nog: men noemde niet eens dat de KNSB en coaches nog wijzigingen hebben aangebracht in de lijst.

    Reeds op de eerste dag van het OKT heb ik de NOS een bericht hierover gestuurd maar ze hebben er niets mee gedaan. Wel zag ik dat ze op hun site het woord matrix vervingen door selectievolgorde. Op TV hebben ze het woord matrix niet geschrapt.

    EDIT: bericht iets aangepast tot iets minder stellig.
    Laatst bewerkt: 1 jan 2022
  4. Danielle

    Danielle Well-Known Member

    Ik denk dat je gewoon juichend over de finish moet komen, ook als je het nog niet helemaal 100% zeker weet. Daarom hebben ze die berichten de wereld in gestuurd, ik geloof niet omdat zij meer wisten dan wij. En ze kunnen zelf ook wel rekenen.
    Palko vindt dit leuk.
  5. proeme

    proeme Well-Known Member

    ja, dat kun je concluderen. Is wel een beetje een conclusie van niveau T. Baudet en W. Engel


    edit: oh, dat je elders suggereert dat de NOS het wist en mee ging in het complot maakt het nog veel meer niveau Baudet-Engel.
  6. RodyTur10

    RodyTur10 Well-Known Member

    Okay, even hypothetisch (we gaan buiten de regels om). Stel dat we op basis van dit OKT de ideale ploeg proberen samen te stellen. Waar komen we dan op uit?
    Dan nemen we als uitgangspunt de topkandidaten voor goud, kans op podia en dubbeltellers.

    Heren

    Krol (1000+1500), Nuis (1500), Roest (5000), Bergsma (10.000) staken er bovenuit op hun afstand en hebben een reële kans op goud.
    Dan heb je met Roest en Bergsma ook meteen startplekken 5000-2, 10.000-2, MS-1 en twee voor de TP ingevuld.
    Volgende die zo meekan is Verbij (1000-2 en 500-3). Kans op goud op de 1000 en met de 500 erbij weer een dubbelteller.
    Voor de TP heb je twee logische kandidaten: Kramer (5000-3) en Bosker (1500-5, omdat daar geen echte medaillekandidaat gepasseerd wordt).
    Op te vullen plekken met nog twee schaatsers: 500 (2x), 1000 (1x), MS (1x).

    Voor de MS geen aanwijsbare kandidaat, dus automatisch kan Scheperkamp als 500-1 ook door en laat hem dan ook maar de MS-2 doen.
    Dan blijft over de afweging Ntab (500-2) + Nuis (1000-4) of Krol/Nuis/Otterspeer (500) + Otterspeer (1000-3).
    Het verschil tussen Otterspeer en Nuis op de 1000m was dermate klein dat ik dan de voorkeur geef aan de eerste optie => Ntab (500-2) en Nuis (1000-4).
    Dus hoe pijnlijk ook zou ik Otterspeer thuislaten. Mijn ploeg:

    500: Scheperkamp, Ntab, Verbij (reserve: Krol)
    1000: Krol, Verbij, Nuis (reserve: Scheperkamp)
    1500: Nuis, Krol, Bosker (reserve: Roest)
    5000: Roest, Bergsma, Kramer (reserve: Bosker)
    10.000: Bergsma, Roest (reserve: Bosker)
    TP: Roest, Bosker, Kramer, Bergsma (reserve: ?)
    MS: Bergsma, Scheperkamp (reserve: Bosker)

    Dames

    Kok (500), Leerdam (500+1000), Schouten (3000+5000) waren de uitschieters dit weekend en natuurlijk krijgt Schouten ook de MS-1 (evenals TP) toegewezen.
    Antoinette de Jong kan ook zo ingevuld worden met een hele reeks aan verworven startplekken (1000-2, 1500-1, 3000-2, TP).
    Ook Wüst is medaillekandidaat op de 1500 en een goede optie voor de TP (1000-3, 1500-2, TP). Met 5 schaatsers heb je dan al heel veel plekken ingevuld.
    Nog open: 500-3, 1500-3, 3000-3, 5000-2, TP-4 en MS-2. En nu wordt het tricky, omdat de verschillen zo ontzettend klein waren.

    Groenewoud krijgt met haar voorgaande prestaties MS-2 en dan lijkt het logisch om dan ook de 1500-3 met haar in te vullen, maar wie wordt dan de volgende dame in de TP?
    Groenewoud noch Achtereekte zijn zekere opties. Dus kies ik voor Wijfje, die dan 1500-3 krijgt. Michelle de Jong vult plek 500-3 in en was relatief gezien een stuk sneller dan haar concurrentes i.v.m. de langste afstanden. Op de 5000m zat Achtereekte zo dicht op nr 2 In 't Hof, dat je eenvoudig Achtereekte daar kan doorschuiven (3000-3, 5000-3). Mijn ploeg:

    500: Kok, Leerdam, M.de Jong (reserve: ?)
    1000: Leerdam, A.de Jong, Wüst (reserve: M.de Jong)
    1500: A.de Jong, Wüst, Wijfje (reserve: Groenewoud)
    3000: Schouten, A.de Jong, Achtereekte (reserve: Wijfje)
    5000: Schouten, Achtereekte (reserve: A.de Jong)
    TP: A.de Jong, Schouten, Wüst, Wijfje (reserve: Groenewoud)
    MS: Schouten, Groenewoud (reserve: Wijfje)

    T.o.v. de verwachte uitkomst van de selectiecommissie op basis van de matrix en de aanwijsplekken gaan bij mij Ntab en Wijfje mee ten koste van Otterspeer en In 't Hof. Overigens gelukkig opnieuw een OKT met weinig incidenten (valpartijen, DQ's, afmeldingen etc.). Hierdoor blijkt de 9 schaatsers restrictie geen enorme belemmering om een vrijwel optimaal team te sturen naar China.
    Laatst bewerkt: 1 jan 2022
  7. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Welke oorspronkelijke lijst? Bedoel je diegene die jij zelf gemaakt hebt? Ik weet 1 ding zeker: dat is niet hoe de mensen van Ortec die lijst maken.
  8. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Patrick Roest en Marcel Bosker uiteraard.
    Palko vindt dit leuk.
  9. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Die lijst is op basis van kansberekening. Vandaar ook dat ik in mijn analyse vooraf bepaalde wisselingen bovenin de lijst (1000-1 boven 5000-1, 1000-2 boven 10000-1) wel kon verklaren. Echter op de cruciale plekken waar het spannend zou worden, vonden rare verschuivingen plaats die niet te verklaren zijn uit de onderliggende cijfers omdat de verschillen daarvoor te groot zijn: 500-1 boven 1000-3 en 1500-3 boven 5000-2. Dan ga je vragen stellen.
    Waar ik heen wil is dat er vooraf zeer waarschijnlijk een bepaalde streep getrokken is waarboven de plekken veilig zouden zijn. En dat is dan logischerwijs de 1000-3 plek. Daarmee bescherm je de 500-1 plek (Ben en Bart zagen meteen al dat die plek veel te hoog staat). Om die 1000-3 (plek 9) veilig te hebben zijn daarboven tenminste twee dubbelingen nodig: Roest of Bergsma wint de 5 én 10km, of Bergsma wint de 10km (en heeft de mass start plek min of meer toegezegd gekregen). Dat is één. De tweede is Krol of Nuis via een dubbel op de middenafstanden. Daarmee houd men 2 aanwijsplekken over voor de team pursuit en moet de tweede mass start plek door een al geplaatste schaatser worden ingenomen. Alleen in een zeer uitzonderlijk geval, dat naast Nuis nog een tweede naam nieuw zou zijn op de 1500-2 had dit hele verhaal doorkruist. Dan zou er, uit gegaan van die harde streep onder plek 9, nog maar één aanwijsplek geweest zijn en had men de team pursuit met Roest, Kramer en Bergsma moeten rijden. Dat was wel heel tricky geweest.
    Dat de NOS niet op de onlogische lijst bij de cruciale plekken in ging verbaasde mij enorm. Erben wilde zich niet aan bepaalde keuzes branden en trok er zijn handen vanaf. Als Orie die tweet over de plaatsing van Scheperkamp de wereld in stuurt, zegt dat wel wat. Hij weet immers precies hoe de vork in de steel zit. Voor de mass start twee plek zou vrijwel zeker nooit een aanwijsplek gebruikt zijn, dan zou Snel de 1500-3 hebben gekregen.
    Laatst bewerkt: 1 jan 2022
  10. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    IKO heeft het sponsorcontract zelfs al verlengd tot en met de Spelen van Milaan. Er moet nog wel een tweede naamsponsor bijkomen willen ze op dezelfde voet (lees: als topteam) verder. Misschien moeten ze afwegen of ze dat wel willen of moeten willen. Je zag na vorig seizoen al dat er 0 inloop was van goede schaatsers (en dat Wijfje en De Boer na 1 seizoen weg wilden) en hun reputatie heeft nu een nog fermere knauw opgelopen.

    Wie weet past het runnen van een topteam (en daarbij dus de verantwoordelijkheid van - het presteren van - wereldtoppers op zich willen nemen) hen niet. Voorheen zijn de broers Ten Hove volgens mij vooral assistenten geweest bij kleine topteams (Victorie) en RTC's. Misschien is iets kleinschaliger opereren beter. Meer a la JV-Development of TalentNED. Jonge neo's (of schaatsers die na hun neo-fase nog nét de stap naar de top niet hebben gemaakt) trainen en beter maken. Daar is ook best behoefte aan in het Nederlandse schaatslandschap.

    Of de ploeg Anema uitkomst biedt voor Visser weet ik zo net niet. Ze hebben al 5 jonge dames die lekker met elkaar trainen en elkaar goed aanvullen waardoor het algehele niveau enorm in de lift zit. Anema wil geen van die meiden kwijt denk ik zo. Je kunt vervolgens maximaal 5 dames inschrijven voor een marathonteam, dus een 6e aanvulling valt soms toch een beetje ''uit het team''. Daarnaast is met uitbreiding van het team ook meer geld nodig voor rijders en het liefst nog een extra coach (13 rijders op 2 coaches is eigenlijk al too much). Tenslotte is het de vraag in hoeverre Visser - deze Visser - een versterking is. Evelien Vijn mag na dit seizoen benaderd worden door de topteams en is gelet op haar achtergrond een logischer versterking. En je hebt In 't Hof die met haar vlakke manier van rijden best interessant is.
    Laatst bewerkt: 1 jan 2022
  11. Inimene

    Inimene Well-Known Member

    Marten Liiv, obviously ;)
  12. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    De gebroeders ten Hove kunnen zich beter op een specifieke discipline in het schaatsen richten. Een ploeg formeren rondom Ter Mors, Visser en Blokhuijsen gaat ook gewoon niet. Dat zijn gewoon drie random Nederlandse schaatsers. Een ploeg met Dai Dai N’tab, Lotte van Beek en Jouke Hoogeveen heeft ook geen zin.
    Ze kunnen beter bijvoorbeeld een allroundploegje maken of zo. Een treintje met Blokhuijsen, Huizinga en Verweij. Dát moet een succes worden ;)
    Nee zonder gekheid. IKO kan prima verder als ze maar niet denken dat ze alles tegelijk kunnen. Ze hebben nu een allegaartjes van mannelijke en vrouwelijke sprinters, milers, allrounders, mass starters waar geen lijn in zit. Richt je ergens op. Reggeborgh sprint. Anema stayert. TalentNed leidt op. Alleen Jumbo kan zich met van alles en nog wat bezighouden en zelfs die ploeg doet niet aan vrouwensprinten.
  13. mi

    mi Well-Known Member

    Nog naast het feit dat Visser op de MS en evt marathons eerder niet uit de verf kwam. Het rijden in een peloton…
  14. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Flexibel door een peloton manoeuvreren is niet haar sterkste punt nee :D Explosiviteit heeft ze al helemaal niet. Je kunt haar echter wel op kop van een peloton zetten om het tempo hoog te houden tot de finale. Of om op cruise control een gat dicht te rijden. Er valt voor iedereen een waardevolle taak te bedenken.

    Maar goed, de problemen van Visser zijn niet 1,2,3 opgelost. Ook niet bij een andere ploeg (al sluit ik niet uit dat een andere omgeving kan helpen). Wel zal IKO, als ze echt wat met Visser willen, de ploeg moeten omturnen. Er zijn geen vrouwelijke sparringspartners om veel mee te trainen of onderling mee te concurreren, terwijl mannen als Blokhuijsen en Swings haar voornaamste lange-afstandstrainingsmaten zijn. Dat lijkt mij niet de meest prettige verhouding. De marathontrein van Zaanlander, de allroundtrein van JV, de sprinttrein van Reggeborgh - je ziet bij die dames steeds dat het onderlinge niveau in de breedte stijgt omdat ze zich aan elkaar kunnen optrekken.
    mi vindt dit leuk.
  15. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    De ploeg IKO was zo goed bezig in 2018-2019 met Leerdam en Letitia de Jong die sterk opkwamen. Ter Mors was er uit maar leek wel goed terug te keren. Het ging minder toen ze wat meer richting allround gingen vanaf 2020-2021 na het uiteenvallen van TalentNED. Erg jammer dat nu echt alles verkeerd voor ze valt m.b.t. de Nederlandse toppers.
  16. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Over Visser: zou ze zelfs zonder blessure aan die 6:55 zijn gekomen? Knap dat ze toch aan de start kon verschijnen, maar 6:55 zou te hoog gegrepen zijn denk ik.. gelet op hele seizoen.
  17. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Volgens mij was de NOS al vrij stellig dat Scheperkamp en Otterspeer de OS gingen halen, en dat allerlei PR-malloten dat dan gaan twitteren, daar zit echt geen complot achter.
    Ik heb ook wat berekeningetjes gemaakt met kansen en op die laatste 6 plekken zat nauwelijks tot geen kansmassa meer. Dan heb ik het over alle 500 meter-plekken, 1500-3, 5000-3 en 10000-2. Dus a) met een iets andere weging (die ken ik niet, die ken jij niet) krijg je er dan wat anders uit en b) het maakt in feite allemaal niks uit, want iedereen is daar kansloos voor een medaille. Wel heeft men denk ik Roest zijn 10000 meter-prestaties opgewaardeerd, en men wilde in ieder geval de beste 500-meterrijder meehebben. Lijkt me vrij billijk. Ook heb ik geen enkele ploeg gehoord die het niet eens was met deze volgorde.
    Maakt nu natuurlijk ook niks uit: ook in andere volgordes onderaan zullen Ntab en Snel hun plek verliezen, als je Kramer en Bosker aanwijst.
    En dat die 2 een aanwijsplek krijgen als nodig, is al vanaf april duidelijk, toen Coopmans zijn selectie van 5 voor de TP bekend maakte. Toen hadden Bergsma (of eigenlijk Anema) stampij moeten maken, als ze echt een plekje in de TP wilden. Tijdens het OKT was dat al lang een gepasseerd station.
  18. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Het wordt niet door één of andere koekenbakker getweet maar door iemand die weet hoe het zit.

    Dus je geeft zelf aan dat de 1000-3 dus wel degelijk een aardige kans heeft? Die zes plekken ben ik met je eens. Het eventuele discussiepunt, als je de 500-1 dus onder de 1000-3 had gezet, was dan of je dan een voorkeur zou geven aan een mass start specialist of aan de winnaar van de 500m. Dan zou er best wat voor te zeggen zijn om voor de mass start te kiezen omdat die wel degelijk meer kans geeft dan de 500m. Die hele discussie hebben ze niet willen voeren. Erg jammer maar het verbaasd me natuurlijk niet. Door erg veel aandacht aan de 500m te besteden t.o.v. o.a. de 3000m dames, wordt er net gedaan alsof we op die afstand internationaal ook maar iets voorstellen.
  19. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Kunnen we i.p.v. zaniken over de plek van de 500m op de matrix niet beter gaan discussiëren over hoe we er als land voor kunnen zorgen dat we weer meetellen op de 500 meter?

    We constateren dat:
    - veel Nederlandse schaatsers (m) consequent slechte bochten rijden
    - Nederlandse 500m-mannen vaak ruime en wijde bochten rijden
    - Scheperkamp een groot talent is, goed opent en goede rondes rijdt, en een goed niveau haalt
    - N’tab niet meer goed kan openen en ook vaak slechte bochten rijdt
    - Krol wel het EK sprint won hoewel hij geen sprinter is
    - Verbij intrinsiek de beste allround sprinter van Nederland is, maar een 500m-topper zal hij nooit worden.

    Hoe kan het dat we ondanks de sprintploegen van Jumbo-Visma en Reggeborgh niet meer echt goed meedoen op de 500?

    P.s.: excuus voor dat ge-we en ge-wij. Het gaat om het Nederlandse schaatsen en niet om Nederland als geheel.
    Daarnaast ben ik natuurlijk een voorstander van internationale uitslagen in het schaatsen, maar om dan nou te zeggen: “Nederland doet het slecht... heel goed!!! Ga zo daarmee door!!!” gaat mij ook weer te ver.
    Duif, De Keizer en Ikbenerweer vinden dit leuk.
  20. Ikbenerweer

    Ikbenerweer Active Member

    Omdat die ploegen toch te weinig op de opening focussen. Alhoewel Otterspeer dit jaar sneller opent dan ooit, maar de rest....

Deel Deze Pagina