WK Kwalificatietoernooi (WKKT), 26 dec t/m 28 dec 2020

Discussie in 'Lange baan' gestart door Lorca, 17 dec 2020.

  1. proeme

    proeme Well-Known Member

    Otterspeer meldt op Twitter: "Gaat je schaats los tijdens de start..."

    en: "Op een of andere manier de finish bereikt en geplaatst voor de wereldbekerwedstrijden. Tot dit weekend geen fout gemaakt en nu twee keer pech!!"
    RodyTur10, SprintMaster en Lorca vinden dit leuk.
  2. Giel1

    Giel1 Well-Known Member

    Krol heeft volgens mij de op een na snelste ronde ooit op laagland gereden: 24,64. De snelste ronde is van Shinhama 24,61.
    RodyTur10 en Marcel Vos vinden dit leuk.
  3. diploma

    diploma Active Member

    En zou je Marcel Bosker ook een 500 meter kunnen laten rijden om hem daarmee startgerechtigd te maken voor de TP. Bergsma kan dan gewoon de 5 km rijden.
  4. michiel0128

    michiel0128 Active Member

    Bosker zijn PR is 36,39, limiet in 2018 was 35,70. Deze limiet wordt denk ik strenger in 2022.

    Dit idee is niet realistisch.

    Of je moet Bosker meenemen voor de mass start. The
  5. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Eens kijken wie relatief het meest uit hun 10km hebben gehaald. Normaliter geldt een schema'tje van 5km tijd x 2 + 30 sec voor de 10km. Voor de specialisten ongeveer 20 tot 25 sec. Over de cijfertjes achter de komma maak ik mij even niet druk.

    Roest: 6.08 x 2 + 19 = 12.35
    Bergsma: 6.13 x 2 + 11(!) = 12.37
    Talsma: 6.13 x 2 + 34 = 13.00
    Kooiman: 6.24 x 2 + 12(!) = 13.00
    Stoltenborg: 6.22 x 2 + 17 = 13.01
    Snellink: 6.18 x 2 + 28 = 13.04
    Bob: 6.25 x 2 + 18 = 13.08
    Jansman: 6.17 x 2 + 35 = 13.09
    Bart: 6.30 x 2 + 10(!) = 13.10
    Ramler: 6.24 x 2 + 23 = 13.11
    Huizinga: 6.22 x 2 + 43 = 13.27

    Twee kanttekeningen vooraf. De luchtdruk was vrijdag tijdens de 5km natuurlijk veel hoger dan vandaag. Vooraf was afdoende duidelijk dat de meeste schema's sneller zouden zijn dan normaal en dat vertekend aldus het beeld. Daarnaast komen de de marathonmannen vandaag duidelijk goed voor de dag, maar daar moet bij worden vermeld dat de 5km tijden van Kooiman en Bart de Vries tegenvielen en niet goed liepen. Op de 10km stonden beiden wel paraat en dan rijdt je al vrij snel een sterk schema verhoudingsgewijs. Kooiman had zelfs een nóg mooier schema kunnen rijden, als hij niet zo absurd rap van start ging. Anderzijds wist hij mooi door te knokken tot het eind en het is ook weer niet de man van rondjes 29 in het slot. Ramler en Snellink rijden hele nette schema's voor mannen met weinig 10km ervaring. We hebben de afgelopen jaren immers vaak zat kunnen zien dat het geen eenvoudige afstand is. Snellink is heel jong en Ramler reed vandaag zijn eerste 10km in Thialf. En dat is andere koek dan een 10km in de regen op de Jaap Edenbaan. Chapeau heren!

    Roest zit eindelijk onder een schema van zijn 5km tijd x 2 + 25 sec. Dat lukte de voorgaande jaren in december niet. Maar toen kon hij ook niet meegaan in Bergsma's versnellingen in hun confrontaties. Nu wel, en hoe! Bergsma duidelijk echt de specialist met een absurd schema. Talsma voor een specialist daarentegen een bijzonder matig schema, maar dat is natuurlijk eenvoudig te verklaren. Die heeft dapper boven zijn limieten gereden en niet zo'n klein beetje ook. Dat hij nog derde is geworden is al een prestatie van jewelste, want hij zat er duidelijk compleet doorheen. Jansman en Huizinga zijn de dissonanten. Van Huizinga konden we dat zien aankomen (normaliter al ver van de subtop 10km verwijderd), maar hij kreeg vooraf wel een aanwijsplek van de selectiecommissie. Al had zij zich via zijn 5km ook wel geplaatst voor vandaag, dus weinig reden om ons over druk te maken. Jansman is de grote verrassing in negatief opzicht. De 10km is relatief gezien zijn beste afstand, maar dit leek nergens op (met die 6.17 in het achterhoofd gehouden). Dit is iemand die met 6.20-6.22 onder de 13.05 heeft gereden. Had er echt op gerekend dat hij vandaag de 13-minutengrens zou beslechten. En hijzelf waarschijnlijk ook. Had duidelijk de benen niet vandaag.

    Al met al vrij goede ritten. Ook naast die ene fenomenale rit tussen Bergsma en Roest. Helaas weinig tijden onder de 13-minuten, maar Kooiman en Talsma hadden dat natuurlijk kunnen halen met realistische ritindeling.

    Edit: Bosker had nog onder de 13 minuten kunnen rijden, maar heb ik niet meegenomen vanwege DQ op 6000m.
    Laatst bewerkt: 28 dec 2020
    alexander79 vindt dit leuk.
  6. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    Luchtdruk tijdens de 10k fenomenaal goed? Anders is Thialf wel alle geloofwaardigheid kwijt.
  7. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    979 hPa dacht ik, dus ja. Enorm lage luchtdruk.
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  8. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    voor mij ook, in haar context, Beune. Seizoen leek gedaan, maar rijdt toch wereldbeker en EK allround. En knap hoe ze daar op die 5k bijna Visser klopt.
    Marcel Vos vindt dit leuk.
  9. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Scheelt 5.3 seconden volgens mijn nieuwe model. Bleek aardig te kloppen vandaag, ik had rond de 12:43 bij gemiddelde omstandigheden verwacht. Bergsma had dan x2 + 15 seconden. en Roest x2 + 24 seconden.
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  10. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Even terugdenkend aan het interview met Esmee Visser, en rekening houdend met de omstandigheden van het moment. Het wordt wel zeer interessant om te kijken wie de reserves zijn. De reserves gaan mee de bubbel in, mogen dan waarschijnlijk ook trainen op de topsporturen, en er kunnen nog gekke dingen gebeuren. Willen alle reserves mee de bubbel in of zijn er paar die liever iets anders doen dan reserve staan?

    Mannen:
    • EK allround: Roest, Bosker, Talsma. Reserve: Kramer, wil die een week eerder mee de bubbel in? Alternatieve reserve: Huizinga.
    • EK sprint: Otterspeer, Verbij, Krol. Reserve: Ntab, wil die een week eerder mee de dubbel in? Alternatieve reserve: Velema.
    • WB 500m: Verbij, Ntab, Mulder, Otterspeer, Velema. Reserve: Scheperkamp, zou dan mee de bubbel in gaan. Alternatieve reserve: Krol (al geplaatst).
    • WB 1000m: Krol, Verbij, Dijs, Otterspeer, Ntab. Reserve: Velema, geplaatst voor 500m dus geen probleem.
    • WB 1500m: Roest, Krol, Nuis, Dijs, Hollaar. Reserve: Verweij, mag dan met Jutta mee de bubbel in. Alternatieve reserve: Snel, Huizinga of Bosker.
    • WB 5000m: Roest, Kramer, Bergsma, Talsma, Bosker. Reserve: Jansman, zou dan mee de bubbel in gaan. Alternatieve reserve: Huizinga.
    • WK 500m: Verbij, Ntab, Mulder. Reserve: Otterspeer, zit al in de bubbel van de WB.
    • WK 1000m: Krol, Verbij, Dijs. Reserve: Otterspeer, zit al in de bubbel van de WB.
    • WK 1500m: Roest, Krol, Nuis. Reserve: Dijs, rijdt al de 1000 meter.
    • WK 5000m: Roest, Kramer, Bergsma. Reserve: Talsma, zit al in de bubbel van de WB.
    • WK 10.000m: Roest, Bergsma. Reserve: Talsma, zit al in de bubbel van de WB.
  11. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Vrouwen:
    • EK allround: A. de Jong, Beune, Schouten. Reserve: Wijfje, wil vast met vriend Bosker mee. Alternatieve reserve: Wüst.
    • EK sprint: Leerdam, Kok, Schulting. Reserve: Ter Mors. Slaat Schulting over komt M. de Jong in de reserverol.
    • WB 500m: Kok, Leerdam, Schulting, M. de Jong, Voskamp. Reserve: Ter Mors. Slaat Schulting over komt Van Elst in de reserverol.
    • WB 1000m: Leerdam, Ter Mors, Schulting, Kok, A. de Jong. Reserve: Wüst. Slaat Schulting over komt M. de Jong in de reserverol.
    • WB 1500m: A. de Jong, Wüst, Wijfje, Schouten, Ter Mors. Reserve: Beune, geplaatst voor 3000m dus geen probleem.
    • WB 3000m: A. de Jong, Schouten, Beune, Anema, Wijfje. Reserve: Visser, twijfelde over reserverol. Alternatieve reserve: Achtereekte (vervroegd in bubbel) of Wüst (al geplaatst).
    • WK 500m: Kok, Leerdam, Schulting. Reserve: M. de Jong, zit al in de bubbel van de WB.
    • WK 1000m: Leerdam, Ter Mors, Schulting. Reserve: Kok, geplaatst voor 500m dus geen probleem.
    • WK 1500m: A. de Jong, Wüst, Wijfje. Reserve: Schouten, rijdt al andere afstanden.
    • WK 3000m: A. de Jong, Schouten, Beune. Reserve: Anema, zit al in de bubbel van de WB.
    • WK 5000m: Schouten, Achtereekte. Reserve: Visser, twijfelde over reserverol. Alternatieve reserve: Beune (al geplaatst).
    alexander79 vindt dit leuk.
  12. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    En dat staat in Calgary !!
    Marcel Vos vindt dit leuk.
  13. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Met de huidige staat van de ijsbaan daar (kaduuk), en de staat van Heerenveen (supersnel, eventueel blowers), wordt het verschil tussen Calgary en Heerenveen steeds kleiner. De heilige graal qua recordijs staat natuurlijk nog altijd in Jutta.
  14. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Het verschil is nog altijd wel groot (behalve op de 10). 1:50.33 en 6:03.32 bijvoorbeeld zijn voor Thialf nog wel heel erg ver weg. Het grote verschil is dat Roest nu beter is dan op het WK allround 2019 en dat hij op elke afstand voluit moest vanwege plaatsing en hoge concurrentie. Op een allroundtoernooi heeft hij aan 4 redelijke afstanden genoeg en gaat hij niet compleet kapot op de eerste dag als het niet hoeft.
    EenBrabander vindt dit leuk.
  15. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Goh,wat vervelend voor Hein Otterspeer dat zijn schaats losschoot bij de start op de 1000m. Zo goed in vorm en dan krijg je dat. Het is ook altijd wat met hem. Echt flink balen. Krol en Verbij choken zelden. Dat Nuis overeind blijft is een waar wonder, maar uiteindelijk is Wesly Dijs spekkoper. Verrassend. Serge Yoro komt trouwens al heel dicht bij Davis’ beste Thialf tijd. En volgens mij heeft N’tab die al geëvenaard. Wow. De 1:08’en vlogen je echt om te de oren. De hele top-10 was onder de 1:09.

    Wat ik nog niet heb gehoord: aanwijsplekken! Calamiteiten! Selectiecommissie!!!

    doen we daar tegenwoordig niet meer aan? In een recent of verder verleden zouden Nuis, Wüst en Kramer wel een aanwijsplek hebben gekregen (misschien dan).
  16. proeme

    proeme Well-Known Member

    *slechte grap waarschuwing*

    sinds wanneer is Koen Verweij de heilige graal qua recordijs?
    JohnZero, VictorP en Marcel Vos vinden dit leuk.
  17. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Nuis zou er in dat geval nog wel eentje verdienen ten koste van Dijs, maar bij Kramer en Wüst waren er nou niet echt sprake van calamiteiten, ze waren gewoon niet goed genoeg. De concurrentie is moordend en je kunt het niet maken om die plek van Talsma en Beune af te pakken. Bij de 1000 mannen is er trouwens ook het probleem dat zowel Nuis als Otterspeer calamiteiten hadden dus je kunt het ook niet maken om maar één van hun twee een aanwijsplek te geven.

    Als Roest nou gevallen was in de laatste drie rondes van de 5 kilometer dan had ie hem wel verdiend, maar zo'n gevalletje ver voor staan en toch verliezen is niet gebeurd dit weekend.
    Duif vindt dit leuk.
  18. sysya

    sysya Well-Known Member

    Ik denk dat het niveau daarvoor in de breedte te hoog is. Geen van allen hadden echte calamiteiten, als Wust zich had ziek gemeld voor de 3km (ook al was ze nog niet ziek voor de wedstrijd) was er ook geen aanwijsplek gekomen. Daarvoor is het niveau op zowel het EK allround als de 3km gewoon veel te hoog. In het verleden moest je dan (met alle respect) schaatsers als Elma de Vries of Anice Das aan de kant schuiven die ook gewoon geen schijn van kans maakte op een medaille.
  19. sysya

    sysya Well-Known Member

    Ik denk dat het niveau gewoon heel hoog is, wie had 5 jaar geleden gedacht dat je met 14.3 en 4.03 geen plek zou hebben op het WK? We zouden degene die dat vooraf zou verkondigen voor gek verklaren. Het niveau in de breedte is hoger en foutjes worden veel harder afgestraft. Ter Mors, Beune en Wust vallen alle drie net buiten de wereldbeker plaatsen met echt geen slechte tijden op de 500/1000/1500 meter, die reden geen waardeloze races alleen ze werden op een paar tienden eruit gekickt. Achtereekte reed geen goede 3km, maar 4.03 is helemaal geen waardeloze tijd, ze had zich daarmee in 2014 geplaatst voor de Olympische spelen, nu wordt ze 7e. Kramer is eigenlijk de enige (die zonder logische reden) een waardeloze tijd reed op de 1500m, alle andere verliezers rijden helemaal geen waardeloze races, maar worden afgestraft door een hele brede top.

    Kwalificatie voor de spelen van Sotsji en WK nu even vergeleken, omdat het kan.

    Vrouwen
    op de 1000m moest je 1.15.52 rijden, nu 1.13.98
    Op de 3km moest je 4.03.70 rijden, nu 3.59,89.
    Op de 500m moest je 38,51 rijden, nu 37,72

    Mannen
    Op de 10km moest je 12.50 rijden, nu 12.37
    Op de 1000m moest je 1.09,17 rijden, nu 1.08,23
    Op de 1500m moest je 1.46.42 rijden, nu 1.44,68

    Je ziet dat er op een heel aantal afstanden ontzettend ontwikkelt is en ja dan wordt het dringen aan de top.
    alexander79 vindt dit leuk.
  20. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Ben ik niet met je eens Patrick Roest (22), Sven Kramer (19), Kai Verbij (23) en Ronald Mulder (23) waren onder de 24 toen zij hun Olympisch debuut maakten. Het is dus vrij gebruikelijk dat er in iedere Olympische cyclus één of meerdere toptalenten op staan die zich tussen de gevestigde orde weten te schaatsen. Zelfs indien zij zich plaatsen voor de OS, zijn Marwin Talsma en Marcel Bosker ouder dan de hiervoor genoemde toppers destijds.

    Bij de vrouwen zien we wel nieuw toptalent met Jutta Leerdam (21), Femke Kok (20) en Joy Beune (21).

    Ook een logisch gevolg van het verschil in prestaties bij de juniorencategorieën.

Deel Deze Pagina