WK allround 2019 Calgary 2/3 maart

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 18 nov 2018.

  1. Mey

    Mey Well-Known Member

    Calgary is eind maart meestal op zijn snelst. In november waren de schaatsers nog vol in training voor de spelen. Geen wonder dat schaatsers die nog zin hebben en fit zijn in maart dan veel sneller zijn. De redeneringen rond Kramer en Davis komen nogal als gelegenheidsargumenten over en zijn voor heel veel deelnemers net zo goed andersom te maken. Dit valt voor mij onder een typische sprintmaster-complottheorie.
    alexander79 en Hakkie2 vinden dit leuk.
  2. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Wust heeft gewoon een tik gehad van Takagi.. met als gevolg dat ze niet alleen geen PR rijdt maar ook nog nagenoeg kansloos is geworden voor de eindzege al na één afstand.. en daarna is haar 3 km goed maar niet super..
  3. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Dat is nou eens een complottheorie. Blowers of geen blowers... je moet het toch in de benen hebben en iedereen reed toch onder dezelfde omstandigheden? Als Kramer in 2017 het WR 10 km had verbroken in Gangneung.. zou je het nog steeds zo hebben over geflatteerde WR?
  4. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    @Mey, @Hakkie2: met de cijfers in de hand valt het des te meer op hoe snel Calgary 2006 was. Maar ik heb niet het idee dat ik jullie daarmee ga overtuigen.
    En ondanks dat ik zelf heb geconstateerd dat in Heerenveen ontzettend veel wind stond toen ik er was om te schaatsen, ga ik jullie ook daar niet overtuigen. Het zij zo. Ik vind het wel ontzettend storend dat jullie de discussie met allerlei kreten proberen te verstoren Dat maakt jullie zaak er niet sterker op.
  5. Mey

    Mey Well-Known Member

    Zelf Heerenveen erbij halen is ook geen al te sterk argument. Omdat Heerenveen het in 2019 doet, zal Calgary het in 2006 ook gedaan. De kreten van complottheorieen zijn inderdaad niet nodig, maar je komt zo vaak hier met enorme stelligheid (nu ook weer "einde discussie"; je haalt het gelukkig weg, maar dat doe je wel vaker) dit soort gedachten als feiten presenteren dat we daar nog al sterk naar neigen. Nu al 3 mensen in een uur tijd. Zet je dat niet aan het denken?
  6. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Je gaat me inderdaad nooit van het feit overtuigen dat 2,3 seconden op de 1500m (naar Wüst, dat jaar olympisch goud op de 3000 en brons op de 1500) een klein gat is. En 4 seconden op Pechstein 13 jaar geleden op de 3000m ook niet. Zijn we het in elk geval ergens over eens.
  7. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    De prestatie van Sablikova nu is waarschijnlijk een betere prestatie dan Klassen destijds als je kijkt naar de omstandigheden... maar is onzinnig om het over geflatteerde prestaties te hebben t.o.v. Klassen.
  8. Monique

    Monique Well-Known Member

    Ik ga even terug naar het WK: wat jammer dat Sven zijn 500 meter heeft verprutst, anders deed hij nog mee voor de titel. Nu kan dat alleen nog door een val of DQ van Roest of Pedersen en dat is ook geen leuke manier om te winnen. Die kans is natuurlijk ook bijna nul. Als Sven dan toch niet kan winnen dan hoop ik persoonlijk dat Pedersen wint, die vind ik net even leuker dan Roest. En verder hoop ik van ganser harte dat Ireen haar vaatje extra energie vindt voor de 1500 meter en dat Martina ook een vaatje energie vindt voor nog een wereldrecord op de 5 km. Ik verwacht geen wereldrecord van Ireen dit weekend maar als ze er een beetje bij in de buurt kan komen dan geeft dat hopelijk een mooie boost voor volgend weekend.
    mi vindt dit leuk.
  9. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Ik zou het vooral heel erg mooi vinden als Pedersen een dijk van een 1500 rijdt en Roest een snelle 10k moet rijden om nog te kunnen winnen, dan wordt het echt spannend.
    EenBrabander vindt dit leuk.
  10. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Sablikova staat nu 0,96 punt achter op Takagi. Als Takagi twee seconden pakt op de 1500 (bijna exact het verschil tussen hun PR's), moet Sablikova 32,6 seconden goedmaken op de 5 kilometer. Dat is niet onmogelijk met haar huidige vorm, maar ik acht de kans daarop ook niet heel groot. Het ligt vooral aan hoe goed Takagi is op de 5.
  11. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Het is een 5 hè, geen 10 ;). Maar ik wil het wel zien en laatste rit Takagi-Sablikova waar Takagi 16 seconde mag verliezen. Spektakel gegarandeerd. Grote kans dat er aan het eind van het toernooi 2 totaal verschillende rijstijlen vlak bij elkaar staan, zo leuk kan allrounden zijn.
    Marcel Vos en mi vinden dit leuk.
  12. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Die heb ik inderdaad ook vaak gezien. Wat een schaatser is die Davis toch. Hij was de eerste die mokersnelle eerste rondes neerzette op de 1500 meter en je ziet dat nu mensen dat steeds meer doen, zoals Krol met een 24,9 in Inzell.
    ZeeKoei en HaagscheBluf vinden dit leuk.
  13. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Als Sablikova een wereldrecord onder de 6:40 rijdt en Takagi teveel last krijgt van het laat aankomen en het meer toeleggen op de sprint is het niet onmogelijk. De kans is zeer klein, maar niet nul.
  14. sysya

    sysya Well-Known Member

    Zeker, maar zo'n tik is veel makkelijker te verwerken als je recht overeind staat dan wanneer je al op de grond ligt. Ze heeft wel eerder tikken, kwam ze vaak juist sterker van terug dat lijkt nu gewoon niet te lukken.
  15. mi

    mi Well-Known Member

    Plus dat ze gewoon technisch gezien een belangrijk stuk van haar seizoensopbouw gemist heeft. Dus naast moe, emotioneel, bezig met andere dingen mist ze gewoon meters. Is heel erg jammer want ze heeft dat WR dit jaar mogelijk wel in de benen getuige thialf en inzell maar ja, als het vat leeg is kun je niet toveren. Als het haar lukt is het op wilskracht, niet op basis.
  16. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Inderdaad... veel zal afhangen van de 1.500 m... ik denk dat Sablikova gewoon voor plek 2 moet rijden, dus niet te veel verliezen op de 1.500 m en dan haar ding doen op de 5 km.
    Je geeft Sablikova geen kans zo te zien.. maar je ziet Wust nog iets doen t.o.v. Takagi?
  17. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    ik denk dat plek 2 het hoogst haalbare is en zou zijn voor Kramer tenzij Roest foutjes zou gaan maken. Ziet er niet naar uit op dit moment... Pedersen heeft ook een goede 1.500 m in de benen dus verwacht dat hij en Roest allebei tijd zullen winnen op Kramer... dan laat die 10 km maar komen.

    een weekend met 3 WR's bij de dames? Doe je best dames!
  18. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Ik noem Wust helemaal niet. Ik denk dat Wust en De Jong vrij kansloos zijn omdat ze op de 1500 niet veel zullen pakken als ze al iets pakken en op de 5 echt geen 20 seconden gaan goedmaken. Als Sablikova een zeer goede 1500 en 5 rijdt dan geef ik haar nog een kleine kans om Takagi te verslaan.
    strawbale en SprintMaster vinden dit leuk.
  19. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Oh het was meer een vraag.. ik bedoelde: zie je Wust nog iets doen? Zij is de betere 1.500 m rijdster en normaliter ook de betere 5 km rijdster, maar het gat is inderdaad te groot.
  20. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Even over de geflatteerde tijden: Martin Hersman refereerde aan de Chinook die voor gunstiger weer zorgde in 2006. De koude omstandigheden buiten maken een rondje warmfietsen niet prettig en de luchtdruk is gigantisch hoog. Tegelijk is de luchtvochtigheid in de hal heel laag, misschien wel te laag nu.

    Bij de vrouwen zijn 5 van de 8 snelste vierkampen in Calgary afkomstig uit 2006. Dat is opmerkelijk veel. De snelste vierkamp op laagland van 2006 of eerder staat allang niet meer in de laagland-top 20 en is nog van Niemann. Aan de andere kant ging het niet op iedere afstand retesnel in de breedte in 2006. Bij de 1500m mannen reed weliswaar de top-3 1:42-hoog, maar de nummer 5 reed al 1:45.

    Wel opvallend is het lage aantal PR's: op de 3km reden twee vrouwen een PR, Weidemann en natuurlijk Sáblíková. Op de 5km waren het er 3: Roest en Riku Tsuchiya bij hun eerste grote toernooi op hoogte, en Thorup. Daarentegen moeten we nu nog de scherven opruimen van alle PR's op de 500 meter die aan diggelen gingen, dat waren er 12 resp. 11.

    Vier jaar geleden gingen er op de 500 meters 15 en 13 PR's aan, nog meer dus, werden er op de 3000 meter 11 PR's gebroken en gingen er op de 5000m 6 aan. Acht jaar geleden waren er zelfs 16 vrouwen en 15 mannen met PR's op de 500m, knalden 14 vrouwen naar een PR op de 3000m en vlogen 9 mannen naar een PR op de 5000m. Voor 2006 is het lastiger te vergelijken, omdat een PR dat niet meer staat op Speedskatingnews.info niet meer als PR wordt aangemerkt. Hoe dan ook, het aantal PR's daalt, maar de winnende tijden zijn daarentegen redelijk vergelijkbaar gebleven.
    Kijk maar:
    2006-2011-2015-2019
    500m 37.5-37.7-37.1-37.2
    500m 35.1-35.0-34.9-35.5
    3000m 3:53-3:55-3:55-3:53
    5000m 6:09-6:10-6:07-6:08.

    Conclusie: de tijden blijven in Calgary even snel, terwijl ze op andere banen de afgelopen jaren steeds sneller werden; dan wordt Calgary zelf dus minder snel met de jaren. In ieder geval verliest Calgary terrein op de andere banen, omdat er iedere keer minder PR's worden verbroken.
    Duif vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina