Pavel Koelizjnikov betrapt op het gebruik van meldonium

Discussie in 'Lange baan' gestart door MasterAJA29, 8 mrt 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Dat laatste bericht gaat over een aantal soorten doping en is al decennia bekend (maar wetenschappers houden van open deuren intrappen, dat is hun werk). Maar dat gaat niet om het type doping dat Meldonium is. Gaat vooral om anabole steroïden.


    En Kulizhnikov is zo veel beter op de 1000m, zo'n groot verschil maakt Meldonium niet. Als het al daadwerkelijk verschil maakt (nooit bewezen), is dat hooguit een klein percentage, geen 2 seconden op de 1000m.
    Laatst bewerkt: 13 apr 2016
  2. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Kom, Kom... zou van Beek uberhaupt het een rondje volhouden zonder EPO? DAT is een veel betere vraag.

    Ik twijfel echt dat Pavel K zijn goede 500 en 1000m ALLEEN aan Meldonium te danken zou hebben...
  3. Eelco

    Eelco Well-Known Member



    Hoe weet je dat Meldonium niet zo'n groot verschil maakt? Is er een studie waar dat uit blijkt? Als het niet zo'n groot verschil uitmaakt hadden al die Russen het ook niet gebruikt.

    Stel dat je 10% extra vermogen kan leveren door Meldonium (door een oud-wielrenner heb ik me wel eens laten vertellen dat EPO 25% scheelt). 10% Extra vermogen is ongeveer 3% in snelheid. 3% op 70 seconden is 2,1 seconden. Daar komen de 2 seconden al naar voren.......

    De discussie hier gaat over Meldonium en Pavel en sprinten. Van Beek, de marathon en EPO komen in een ander topic ter sprake.
  4. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    fransvanbakel vindt dit leuk.
  5. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Er is op epo na geen doping die meer dan een paar procent scheelt. 25% is trouwens ook veel meer dan uit testen blijkt, epo komt meer in de buurt van een procent of 10. De rest komt daar allemaal niet in de buurt. En ook echt bij lange na niet in de buurt, in vergelijk met epo is elke andere dopimg kinderspel. En zeker een paracetamolmiddel als Meldonium niet.

    En tegenwoordig wordt er doping gebruikt om 0,5% te verbeteren. Minidoseringen. Geen grote hoeveelheden meer. En die Russen gebruikten het hooguit zoals de Nederlandse wielrenners bietensap gebruikten: een heel klein beetje sneller herstel.

    Edit: @SprintMaster: mij is ooit een college gegeven dat je gegevens over een groep ouderen zeker nooit op een groep topsporters mag toepassen.
  6. Duif

    Duif Well-Known Member

    Waar ik al bang voor was gaat nog gebeuren ook. Het Delgado scenario. Denk niet dat dit gebeurd zou zijn als er 14 Liechtsteiners betrapt waren maar nu het 140 ( en waarschijnlijk nog veel meer) Russen zijn moet er ineens een tussen oplossing komen. Om misselijk van te worden.
    Eelco vindt dit leuk.
  7. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    @Hakkie2: Maar jouw stellige bewering dat het niet prestatiebevorderend is (paracetamol) wordt wel onderuit gehaald. Verder wat @Eelco zei, de WADA heeft het onderzocht bij topsporters en geconstateerd dat het prestatiebevorderend werkt.
  8. FuGeE_Volkova

    FuGeE_Volkova Well-Known Member

    In kulizhnikov's geval was de meldonium hoeveelheid in de dopingtest van 14 februari heel laag
    ZeeKoei en EenBrabander vinden dit leuk.
  9. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Niet helemaal, in het geval Delgado stond het middel wel op de lijst van het IOC maar niet op die van de UCI. Beetje dom dus.
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Pedro_Delgado

    Zelf zou ik, op basis van de nu beschikbare gegevens, geneigd zijn om iedereen die boven de 1 μg/mL zit te schorsen voor minimaal 1 jaar, dan missen ze de OS en is het meteen een harde les voor m.n. de Russen. Onder de 1 μg/mL vrijspraak kan ik mee leven.
    Het geval Kuliznikov moet je denk ik apart behandelen t.o.v. de andere betrapten. Ben echt benieuwd op welke waarde hij betrapt is. Zit ie behoorlijk boven de 2 μg/mL dan mag ie van mij flink in de ban.

    EDIT:
    OK, als dat onder de 1 is komt ie goed weg.
  10. Monique

    Monique Well-Known Member

    Ik lees in een post van Sprintmaster:
    - na 3 weken kan het maximaal 2μg/mL zijn.

    En nu gaat de WADA een grens van 15 of meer aanhouden om iemand te schorsen? Ik zou dan zeggen dat ze dat rap terug moeten schroeven naar 2 ipv 15, in ieder geval vanaf februari. Op deze manier komen heel wat schuldigen er toch weer lekker vanaf en dat gun ik ze echt niet.
  11. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Paracetamol is 100% zeker wel prestatiebevorderend. Ik heb dus ook niet gezegd dat het niet prestatiebevorderend werkt, alleen dat het effect nooit daadwerkelijk is onderzocht. Dat heeft iemand van het WADA zelf toegegeven. WADA heeft alleen gevonden dat veel sporters het gebruiken en toen aangenomen dat het werkt. Zo werken ze veel vaker.

    Moet zeggen dat ik wel blij ben dat ik voor het eerst nu enig onderzoek zie dat prestatiebevordering zou kunnen uitwijzen, al is het op de verkeerde doelgroep. Voor iemand met nierfalen werkt epo zo sterk dat het van een bedlegerige zieke iemand kan maken die gewoon weer zwaar werk kan doen, dat effect is bij een sporter ook veel minder, al blijft het groot. De goede doelgroep testen is dus wel belangrijk.
  12. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Puur theoretisch: als je de 7W uit het onderzoek neemt en dit voordeel absoluut geld, dan zou dat op de 500m waar een gemiddelde van 1000W wordt gehaald uitkomen op een voordeel van 0.7%, ofwel zo'n 0.08 sec op een eindtijd van 34.4. Op de 1000m, uitgaande van 850W 0.8% ofwel 0.19 sec op een eindtijd van 1.08.2.
  13. Bastiaan83

    Bastiaan83 Well-Known Member

    'Politieke spelletjes achter verbod op meldonium'

    Volgens Douwe de Boer, dopingexpert aan de universiteit van Maastricht en in het verleden hoofd van het IOC-laboratorium in Lissabon, is er meer aan de hand. Hij vermoedt een koude oorlog op dopinggebied tussen de Amerikanen en de Russen.

    "Ik denk dat meldonium misschien niet het echte probleem is", stelt De Boer. "Ik denk dat er een stukje politiek achter zit. Het gaat niet zozeer om meldonium, maar om de Russische houding ten opzichte van doping. De Russen hebben tot nu toe lak gehad aan de houding van de rest van de wereld. En de rest van de wereld heeft op een gegeven moment gezegd: als jullie niet luisteren, dan gaan we ook iets doen, zoals meldonium verbieden."

    De Boer vermoedt zelfs dat er sprake is geweest van een deal tussen de Amerikanen en de WADA. "Die hebben een signaal willen afgeven aan de Russen. Ik denk dat de Amerikanen hebben gepusht om meldonium op de dopinglijst te zetten. Zonder dat er van tevoren gedegen onderzoek naar is gedaan. Want is het wel prestatiebevorderend en zo ja, hoe lang is het aantoonbaar?"

    Lees verder op:
    http://nos.nl/artikel/2099036-politieke-spelletjes-achter-verbod-op-meldonium.html
  14. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    @Bastiaan83: dat zei ik al eerder, als Meldonium een vooral Amerikaans product was stond het niet op de lijst.

    Amerika heeft een flinke vinger in de pap bij zulke dingen, omdat sponsors als Coca Cola, Nike, Adidas, McDonalds en vele andere grote sponsoren van het IOC en WADA daar vandaan komen. En wie betaalt, bepaald.
    Laatst bewerkt: 14 apr 2016
    Bastiaan83 en ZeeKoei vinden dit leuk.
  15. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Haha, de schrijfwijze van dat laatste zinnetje haalt voor mij de geloofwaardigheid van de stelling volkomen onderuit. Maar dat terzijde.

    Deze discussie volg ik al een tijdje niet meer, gezien de haarkloverijen en de boude beweringen over en weer. Maar ook dat terzijde.

    Waar ik me zorgen over maak, is dat hiermee het zorgvuldig opgebouwde imago van schaatsen als een sport voor gezonde Nederlandsche jongens en meisjes aan gruzelementen gaat. De 4-jarige die schaatsen ondergebonden krijgt en meteen er op wegrijdt en vervolgens door boterhammen met pindakaas wereldkampioen wordt. Dat werk.
    Nu blijkt dat er allerhande prestatiebevorderende middelen geslikt worden en dat er zaken de doofpot in gaan. Dan zal er vast wat te verbergen zijn. En niet alleen in het Boze Rusland, maar ook bij een Van Beek.

    Kijk, dat dat in wielrennen zo is, dat weten we wel. En het klinkt misschien vreemd, maar dat past dat bij het imago van die sport. Het linkeballen, profiteren van alles en iedereen, huichelen, we zien het bij elke koers weer.
    Maar bij het oercleane schaatsen, waar we zeuren over plaatsing van de blokjes en de plek van de starter, daar past het niet.

    Daarom vind ik het ook heel erg, dat -als ik het AD mag geloven- de ploeg van Van Velde een nieuwe sponsor krijgt. Eentje die prestatiebevorderende middelen verkoopt. Als ik hun website zo zie, gaan bij mij alle kwakzalver-alarmen af.
    Zodat we komend seizoen er bij elke race mee geconfronteerd worden dat deze jongens niet op een boterham met pindakaas rijden, maar zich volproppen met pillen.

    Dodelijk voor het imago van het schaatsen, lijkt me.
    EenBrabander en strawbale vinden dit leuk.
  16. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    FF googlen levert dit resultaat op:

    http://www.ergogenics.org/wielrenners-fietsen-harder-op-paracetamol.html

    Ok. De doelgroep was klein en de onderzoeksmethode wordt slecht toegelicht maar ik houd erg van de JBF (Jan Boeren Fluitjes) methode. Een vermogensverbetering van 6%.

    Vorig jaar een stuk van een Engelse journalist (amateur wielrenner) gelezen. Helaas kan ik die link niet meer vinden. Met micro-doses epo en getest door een WADA lab had hij geen verdachte bloedwaarden maar nam zijn vermogen ongeveer 15% toe. Volgens mij was de periode waarover hij dit deed ongeveer 12 weken. Ik vind dat nogal schrikbarend en afwijkend van wat je hier beweert. Ook met een n=1 onderzoek.
  17. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    En daar post je nooit. Says a lot. Bye hater.
  18. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    @Mjøsaman: dit was toch bepaald niet het eerste dopinggeval in de schaatssport en zal ook niet de laatste zijn, dat imago van een boterham met pindakaas had het misschien bij jou, maar dat imago heeft profsport natuurlijk eigenlijk al lang niet meer. En dan gaat het om elke profsport. Profsport is ook helemaal niet gezond, dat is zo langzamerhand toch ook wel genoeg bekend.
    Nickel, Bastiaan83 en G1ant vinden dit leuk.
  19. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Ik heb mijn mening daar duidelijk gegeven. Ik zal hem voor je samenvatten:
    1. Van Beek heeft doping gebruikt. Hij moet daarvoor gestraft worden.
    2. Waarom is de verontwaardiging minder? Het gaat daar om een appel en een ei.
    3. Het gebruik van Van Beek is zielig te noemen.
    Er is geen nieuws en iets bijzonders aan dat front dus valt er weinig te reageren.
  20. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    1. Goh, tenminste dat.
    2. Appel en een ei? Hij had bijna getekend met Lotto..dus het had hem bijna meer dan een appel en ei opgeleverd.
    3. Oh ja dat zielig verhaal.. omdat het om appel en ei ging zeker? Please.. :rolleyes:
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina