World Cup Finale Salt Lake City (6-7 maart)

Discussie in 'Lange baan' gestart door leenstrafan, 16 feb 2009.

  1. Sportgekkie

    Sportgekkie New Member

    Zo te lezen toch balen dat ik de 5km niet live meer heb gezien want er waren blijkbaar een aantal mooie ritten.
    Toch prettig dat Kramer 'weer' de 5km won en dat Carl & Ted-Jan een nette race hebben gereden.

    Vind het heel mooi voor Skobrev dat hij nu het Russische record in handen heeft (ook goed voor zijn zelfvertrouwen, wat ie wel eens mist).

    Marsicano blijft me echt verbazen: eerst een WR op de 1.000 meter & dan een zeer goede 5km rijden binnen een paar uur :p

    (Niet van toepassing qua tijdsbeeld maar komt Marsicano niet het dichtst in de buurt van Eric Heiden m.b.t. de afstanden die Heiden won in 1980?
    Vind Marsicano op de lange afstanden beter dan bijvoorbeeld Davis.)
  2. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Dat is ie zeker niet. Misschien op dit moment, maar dat komt dan omdat Davis zich er totaal niet meer op richt. Maar van de 6:10 op de 5km (PR Davis) kan Marsicano alleen nog maar dromen. Van de 13:05 al helemaal. (PR van Marsicano is 13:37).

    Ik vindt Marsicano een geweldenaar, dé sensatie van dit seizoen en kanshebber voor drie keer Olympisch goud (1000, 1500 en Team Pursuit). Maar zéker geen type Heiden. Ik zie hem als een verbeterde uitvoering van Derrek Parra. Een 1000 en 1500 meter man die op een snelle baan ook een nette 5km kan rijden. Maar de 10km zal voor hem altijd te lang blijven, of ik moet me heel sterk vergissen.

    Zijn PR op de 500m is trouwens 36,23. Daar kan in deze vorm ook een dikke seconde van af. Dan kruipt die ook lekker richting de top-5 van de Adelskalendern. Hopelijk gaat ie naar de Oval Finals.
  3. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Wat een tijd van Davis zeg! Een dikke halve seconde onder het oude wereldrecord. Zeven tiende onder het tot vorig jaar zo onaantastbare record van Van Velde. Een perfecte race. Goede opening voor een type schaatser zoals hij. Supersnelle eerste ronde. Ideale laaste kruising, en mede daardoor nauwelijks verval. Ik denk nu écht dat het niet veel sneller kan. Deze tijd blijft lang staan, dat kan bijna niet anders.

    En Marsicano: prachtig.

    Beide mannen uit het shorttrack. Als je kijkt naar hoe slecht Marsicano vorig jaar reed onder Veldkamp, met zijn Europese trainingsmethodes (veel fietsen en trainen met gewichten), en hoe sterk nu, met zijn eigen trainingmethodes, dan is dit toch wel iets om even voor achter de oren te krabben. Het is natuurlijk maar één voorbeeld, maar het is wel redelijk tekenend dat een aantal Amerikaanse schaatsers relatief snel richting de top schaatsen met hele andere trainingsprincipes dan hier.

    Eric Heiden was de Nederlandse en Noorse concurentie de baas, mede omdat hij minder conservatief over training dacht. Voor Marsicano en Davis en de Hedrick van een paar jaar terug geldt dat misschien ook wel.

    En, ja, ik weet wat jullie gaan zeggen. Wij hebben ook Sven Kramer. Natuurlijk. En er zijn veel meer schaatsers die dankzij de Europese trainingsmethode de wereldtop hebben gehaald. En we hoeven het roer ook niet meteen drastisch om te gooien. Maar de prachtige progressie van Marsicano zet me wel aan het denken.
  4. Passion-for-Skating

    Passion-for-Skating Well-Known Member

    ik denk dat de progressie meer met leeftijd, volwassener worden en rijping te maken heeft. Natuurlijk spelen trainingsmethoden ook mee, maar deze jongen is er gewoon klaar voor! En ik vind dat een super ontwikkeling.
    Ik ben nu echt benieuwd wat ze op de TP kunnen laten zien. In ieder geval een genot om naar te kijken, wat de uitslag ook is
  5. Duif

    Duif Well-Known Member

    Marsicano is een groot talent, maar een type Heiden is hij niet en zal hij ook nooit worden. Net als bij Davis ligt zijn kracht door zijn hoge basissnelheid op de 1000 en 1500 meter, maar ik geloof nooit dat hij de 5 en 10km zal beheersen zoals Heiden dat wel deed.
    Hij lijkt idd meer op een verbeterde uitgave van Parra.

    Davis is inderdaad de schaatser van het jaar voor mij, maar waar er kritiek is op Kramer dat hij het duel op de 1500m met de Noord-Amerikanen niet aandurft kan je ook van Davis zeggen dat hij het niet meer tegen Kramer op durft te nemen in een grote vierkamp.

    Zorgelijk voor Kramer vind ik wel dat hij dit seizoen op de 4 klassieke afstanden niet één pr heeft gereden, terwijl zijn concurrenten dat wel deden. Ook op een minder snelle banen.
    Ik vond zijn houding over het verlies van zijn eerste plaats op de wereldranglijst erg gespeeld. Vorig jaar was hij er nog zo trots op dat hij die eerste plaats veroverd had.
  6. Duif

    Duif Well-Known Member

    Het vele trainen met gewichten is volgens mij de hoofdreden dat het bij veel Nederlanders dit jaar zo slecht loopt. Het is leuk en aardig om door krachttraining ieder jaar 10 kilo meer te liften en te zeggen dat je weer sterker geworden bent, maar het grootste voordeel is ook het grootste nadeel. Het levert meer spiermassa op, maar meer spieren betekend ook sneller verzuren en een lomer en trager bewegingsritme. De 4 TVM dames zijn hier het beste voorbeeld van. Geen van hen kan nog versnellen in de bochten, iets waarvan Martin Hersman altijd zegt dat dat essentieel is in het moderne schaatsen.
    Vergelijk ook de omvang van de bovenbenen eens van Marrit Leenstra (heeft Leenstra fan vast wel eens gedaan :lol: ) t.o.v. vorig seizoen; veel dikker geworden, maar ze is er juist trager en niet sneller door geworden.

    In het verleden zijn bijvoorbeeld Romme en Ervik hier ook de fout mee ingegaan. Spieren als kabels maar juist zij waren het voorbeeld van rijders die enorm snel verzuurden en het hoge tempo steeds korter vol konden houden.
  7. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    Davis had die grote vierkamp al gewonnen en wou die andere scalp; met succes.
    Met de tijden die Davis op 500 en 1500 rijdt mag ie veel verliezen op de 5 en de 10k, en heb de indruk dat velen hier vergeten dat ie ook op die langere afstanden zeker niet slecht was, ik hoop zoooo hard dat ie binnenkort terug naar het allround gaat...
  8. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Ah kom op, het joch is 19. 19! En dus nog maar Neo1. Zoveel 10km's heeft hij niet gereden in z'n carrière tot nu toe. Zoveel kan je er nog niet over zeggen. Momenteel zijn de 1500m en sinds gister de 1000m de beste afstanden, maar ik denk dat hij de 10km ook nog wel voldoende onder de knie gaat krijgen om allroundtoernooien te winnen.
  9. Monique

    Monique Well-Known Member

    Helemaal mee eens schaatsfan! De 10 km van Marsicano zal vermoedelijk nooit (maar zeg nooit nooit) snel genoeg zijn om op die specifieke afstand wereldkampioen te worden, maar hij zal 'em zeker nog genoeg verbeteren om er wereldkampioen allround mee te kunnen worden.

    Verder moest Sven hard werken voor zijn 5 km, maar toch een mooie tijd en een nieuw baanrecord.
  10. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Daar moeten we dan nog 2 jaar op wachten - we zullen het weten op 13 februari 2011.
  11. 41O

    41O Member

    Ja dat viel mij laatst ook al op, krachttraining is tot een bepaalde aantal gewicht goed voor kracht opbouw maar je moet zeker niet je explosiviteit niet vergeten en ook zorgen dat je leenig blijft en niet een bonk spier daar kom je namelijk niet ver mee.
  12. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Tja, die kantekening hoor/lees je de laatste tijd (sinds Kramer's opmars?) wel vaker; het blijft echter nuttig de 30 jaar oude prestaties in het juiste perspectief te plaats: het tijdperk was anders voor het merendeel van die schaatsers die goede allrounders waren (ze hoefden én konden zich niet specialiseren op bepaalde afstanden); de overige allrounders probeerde de schade te beperken op de kortere dan wel de langere afstanden om zo doende toch hoog in het eindklassement te eindigen. Voor de echte sprinters (voor wie in die tijd, net als voor sommigen nu, de 1000m al te lang was), zoals toenmalig wereldrecordhouder Kulikov was er de sprintvierkamp.

    Totdat ene Eric Heiden dacht: ik ga mijn trainingsmethodes varieren en aanpassen aan de te rijden afstanden én ik wil ze allemaal trainen om ze allemaal te winnen. En voegde de daad bij het woord: 5x OS goud, specialist Kulikov verslagen 0p kortste afstand, WR op 10km met 12sec voorsprong op n° 2 (ene Piet Kleine, stayer bij uitstek en de laatste allround wereldkampioen van voor het Heiden tijdperk).

    Hoe zo "het tijdperk van Heiden" was anders? Nee, Heiden was anders: zijn tijd en zijn sport 10 jaar vooruit. Hetgeen nog duidelijker in de annalen zou zijn vastgelegd als hij wél op Medeo had mogen/kunnen rijden, de enige reden dat als Stenshjemmet en Storholt (echte allrounders met, net als Heiden, in eerste instantie beter kortere afstanden dan langere) hem op de Adelskalendern nog enigszins konden benaderen, maar in een one-to-one hélemaal naar huis (en in eigen huis, Bislett 1979) werden gereden: op 5 punten!
  13. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Dat dachten ze 30 jaar geleden ook al, tot dat (sorry voor de ogenschijnbaar herhaling van zetten), ene Eric Heiden liet zien dat je met de dkste dijen en de hoogste power output (zijn max vermogen is tot op de dag van vandaag nog door geen enkele Amerikaanse schaatser of wielrenner benaderd laat staan verbeterd…)
    Een deel van zijn geheim: héél véél reps maar met "weinig" gewicht. Heiden: "We never did a lot of weights, but a lot of repetitions. The most I would use doing squats was 300 pounds." (en dat 100x) Dat doet het hele TVM nog niet bij elkaar.
  14. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Marrit Leenstra 12e in 1.57,18. Weliswaar haar derde beste tijd ooit gereden (en haar beste tijd dit seizoen), maar toch niet echt goed. Vorig jaar reed ze immers 1.55,14 in Calgary en 1.57,24 in Kolomna.

    Maar ze is nog steeds pas 19 en niet iedereen is dan al in staat om wereldrecords te rijden (Marsicano, Kramer) of Olympisch kampioen te worden (Wüst). Ik weet nog steeds of het gewoon een iets minder jaar is of dat het echt te maken heeft met de vermeende zware trainingen bij TVM (inclusief dikkere benen).

    Toch wel een keer interessant dat in de sport die van oudsher zo Nederlands is de show wordt gestolen door twee Amerikaanse shorttrackers.

Deel Deze Pagina