WK afstanden, Heerenveen, 2-5 maart 2023

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 13 nov 2022.

 1. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Wat een geweldig WK! Niet met de allersnelste tijden, maar wel met bijzondere prestaties van mensen die boven zichzelf uitstegen.

  Mijn absolute winnaar van het weekend was niet Jordan Stolz (al is het zeker historisch dat hij klassieke 3 afstanden wist te winnen; nooit eerder vertoond op een WK Afstanden).

  Nee, het was Irene Schouten. Het is moeilijk om aan de top te komen, maar aan de top te blijven is nog veel moeilijker. Dit seizoen was Irene weer een mens geworden. Iemand die fouten maakt, die ook gewoon slechte periodes kan hebben waar het niet allemaal vanzelf gaat. En die daar ook gewoon eerlijk over is. Als je er mentaal zo doorheen zit en je dan op de 3 kilometer mede door een ongelukkige loting net naast het goud grijpt, op de ploegenachtervolging door een technische fout gediskwalificeerd wordt en je op de massastart een ingecalculeerde overwinning naar je ploeggenootje ziet gaan, dan moet je van hele goede huize komen om niet gedemotiveerd te raken voor je allerlaatste kans om er nog iets van te maken. Je bent driemaal Olympisch kampioen en je dreigt met nul titels naar huis te gaan.

  Om je dan weer op te kunnen richten, terug in je flow te kunnen komen en één van je beste races ooit neer te leggen, dan ben je één van de allergrootsten. Er zijn er maar weinigen die mentaal zo sterk waren als Irene Schouten gisteren was. De grootsheid straalde van haar race af en deed zelfs de stoïcijnse Jillert Anema een traantje laten. En dan het Wilhelmus dat heel hard door het publiek meegezongen werd. Prachtige beelden en de mooiste apotheose die dit schaatsseizoen zich kon wensen. Schaatsen leeft in Thialf en Thialf leeft voor het schaatsen. Het was fantastisch om alle schaatsers uit binnen- en buitenland zo te zien genieten van de bijzondere sfeer van het rijden in een bomvol Thialf.
 2. Duif

  Duif Well-Known Member

  Als je de beelden van '87 vergelijkt met die van nu, zie je toch nog wel veel verschil hoor. Destijds stond het publiek samengepakt als op een oude staantribune in een krakkemikkig voetbalstadion. Je kon alleen maar hoofden zien en geen lichamen, dat was nu toch wel anders. Ook sleepten mensen toen pallets en ander bouwmateriaal naar binnen om op de omloop hun eigen tribunen te bouwen. Dat zal nu niet gebeurd zijn neem ik aan.
 3. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Het was absoluut een prachtig toernooi. De sfeer in Thialf spatte er vanaf en de wedstrijden werden daardoor ook meer een gedenkwaardige belevenis. Ik had zo'n klassieke schaatssfeer echt nodig na de klinische coronajaren en dit - tot op heden - karige seizoen. Veel momenten van dit toernooi die zullen beklijven. Vooral de apotheose was er natuurlijk eentje waar je als programmamaker alleen maar van kan dromen. De thuisfavoriet die vanuit een diep dal moet komen tegen de rising star uit Noorwegen voor wie het geluk dit seizoen juist niet op kan. Een storybook ending, maar je moet het maar even doen als de druk er zo op staat. En dan zó goed rijden. Dat is echt groots. Het moment waarin Wiklund iets verzwakt, Anema direct richting Schouten rijdt en zij onder luid gejoel van het publiek vol de binnenbocht aanvalt was werkelijk schitterend. En tsja, die taferelen na de finish. Diep ontroerend. Dit soort momenten zijn zeldzaam.

  Mijn hoogtepunten:
  1. Schouten op de 5 (sowieso ook de 5 als geheel - die afstand maakt echt een ontwikkeling door)
  2. Stolz op de 500m (lekker de hele zomer blijven kwijlen bij die laatste binnenbocht)
  3. Ghiotto op de 10 (Italianen feesten leuk)
  (Team Pursuit Nederlandse dames -> de uitslag was een dieptepunt, maar sportief heb ik er écht van genoten. Ze mogen trots zijn)
  4. Mass Starts (Swings die weer bewijst dat hij de maatstaf der dingen is op de MS en Groenewoud die solo aankomt en er een feestje van mag maken)
  5. Wiklund op de 3 (en de 1500m en de 5000m; razendknap weekend)
  Marcel Vos en SprintMaster vinden dit leuk.
 4. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  De medailleoogst per Nederlands commercieel team:

  Jumbo-Visma
  Goud: Leerdam, Rijpma-De Jong
  Zilver: Krol, Rijpma-De Jong, Bergsma
  Brons: Leerdam, Krol

  AH-Zaanlander
  Goud: Groenewoud, Schouten
  Zilver: Schouten
  Brons: Schouten

  Reggeborgh
  Goud: Roest, Kok
  Zilver: Nuis
  Brons: -

  Reggeborgh Marathon
  Zilver: B. Hoolwerf

  IKO
  Goud: Swings
  Zilver: -
  Brons: Swings

  Team NL:
  Goud: TP Mannen (2x Reggeborgh, 1x JV)
  Zilver: TS Mannen (2x Reggeborgh, 1x JV)

  Mooi verdeeld. Te meer nu AH-Zaanlander en IKO ook teammedailles hadden binnengehaald zonder DQ. Gelet op budgetten en beschikbare schaatsers binnen de gelederen hebben die ploegen ook weer sterk geconcurreerd met JV en Reggeborgh.
 5. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Als Schouten niet een nieuw baanrecord had gereden was er iets unieks gebeurd: Het is nog nooit voorgekomen dat er op de Olympische Spelen of WK afstanden geen baanrecord is gereden op één van de klassieke afstanden.

  Recentelijk zat Heerenveen 2012 heel dichtbij, maar Michel Mulder reed met 34.66 toch nog een baanrecord op de 500 meter. In 1996 in Hamar gebeurde het ook bijna, maar wederom was het op de 500 meter raak, waar Shimizu 35.91 reed.

  De Olympische Spelen van 1932 tel ik niet mee omdat daar alle afstanden met een massastart verreden werden.
  EenBrabander en SprintMaster vinden dit leuk.
 6. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Juist door de andere aanpak reed ze nu een nog betere race dan in Beijing. Als je laatste ronde je snelste is, is dat eigenlijk zonde. Dan heb je nog snelheid aan de finish waar je niets meer aan hebt. Je had dan dus eigenlijk te veel over. Maar hard erin vliegen is wel een risico, dus ze had groot gelijk dat ze dat in Beijing niet durfde. Toen was het ook niet nodig. Nu wel.

  Wel jammer dat het haar nét (op 0,01 seconde na) niet gelukt is om alles onder de 32 te rijden. Dat zou ik echt geniaal hebben gevonden. Als eerste vrouw ooit op de 5000 meter. Op de 3000 meter lukte dat alleen de top-3. Op de 5000 meter mannen lukte dat niet voor 8 van de 20 schaatsers, waaronder Bloemen en Engebraten.
  alexander79 en Marcel Vos vinden dit leuk.
 7. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Het is mij wel duidelijk dat in goede vorm onder goede omstandigheden Irene Schouten richting 3:50 en 6:35 kan in Salt Lake City. De vraag is of ze dat ook kan en wil zonder een kolkend Thialf, maar als je deze tijden rijdt op laagland moet je dat kunnen op hoogland. Ze heeft vorig seizoen al bewezen dat ze goed op hoogte kan rijden met 3:52.89 en 1:52.12 toen ze absoluut niet piekte.
 8. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Naar aanleiding van de diskwalificatie van de team pursuit dames vraag ik me af of er ergens een lijst is met de snelste tijden van gediskwalificeerde rijders per afstand. Van de ISU wedstrijden zijn ze wel terug te vinden. Van de Nederlandse wedstrijden zijn ze niet te vinden op de OSTA site. Daar is het hele resultaat geschrapt. Schaatsen.nl heeft hun archief bij het grof vuil gegooid.
 9. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Als ze tot de finish had doorgeschaatst had ze die 0,01 sec eenvoudig gepakt. Maar goed, dat is natuurlijk bovenal te wijten aan vermoeidheid.

  Dit seizoen zijn er overigens slechts 30 Nederlandse mannen sneller dan Schouten op de 5000m. Er zijn zelfs maar 26 Nederlandse mannen sneller dan haar Thialf 3000m-BR van afgelopen november. Zegt zeker wat over het mindere niveau in de breedte bij de mannen op de langere afstanden, maar het zegt ook een hoop over Schouten.
  Duif, alexander79 en G1ant vinden dit leuk.
 10. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  En op 0,1 ook net niet de 2e tijd ooit... 6:41 op laagland is gewoon bizar. De 6:39 van Voronina lijkt klaar voor het grijpen.
 11. MasterAJA29

  MasterAJA29 Active Member

  Whahahaha Trol, ik dacht al met het lezen van de reacties waar blijf je...........
 12. Duif

  Duif Well-Known Member

  Ik weet niet of het een Trol is of gewoon een heel chauvinistische Noor. Iets waar Noren wel heel erg om bekend staan.
  proeme vindt dit leuk.
 13. MasterAJA29

  MasterAJA29 Active Member

  Mooiste race van dit hele WK en beste prestatie. Dit moet de Oscar opleveren kan gewoon niet anders.
 14. Hans050570

  Hans050570 Member

  Fantastische WK afstanden.
  Kan niet wachten op Salt Lake City met Jordan Stolz en Schouten. Nieuwe wereldrecords in de maak. Kan niet anders.
  500 meter naar de 33.2
  1000 meter naar de 104 hoog.
  1500 meter eindelijk onder de 1.40
  Als Stolz ook nog de 5 K onder controle krijgt dan kan er zomaar onder de 6 minuten worden geschaatst.
  Schouten moet toch makkelijk wereldrecord op de 5000 meter kunnen verbeteren.

  Geen idee wanneer dat is, maar ik kan niet wachten voor Salt Lake City
 15. MasterAJA29

  MasterAJA29 Active Member

  Bij dit rijtje kan ik mij volledig aansluiten. Toch ook bijzondere vermelding voor Kok dan, heel knap en onverwacht.
 16. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Kok heel knap inderdaad, maar het voelt wat minder super omdat de tijd niet bijzonder was.
 17. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  voor mij hoort de 500 van Stolz er ook bij, als ze hem de Oscar geven daarvoor kan ik er prima mee leven, en dat zou dan direct recht doen aan de bizarre prestatie van hem dit hele WK
  Marcel Vos vindt dit leuk.
 18. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Trol? Ik ben erg kritisch geweest op Trymare, maar dit is toch geen trollengedrag? ikzelf heb ook vraagtekens gezet bij het voordeel danwel nadeel van ARDJ en Wiklund op de 1500, hoewel ikzelf niet denk dat dat 0,7 opgeleverd heeft. De vraag is wel redelijk nochtans, net zoals we ons wel degelijk af kunnen vragen in hoeverre Wiklund op de 5k had kunnen winnen zonder die zware 1500 al in de benen.
 19. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Drie laagland PRs (en nationale records) zelfs.

  500m: 38.99 -> 38.63
  1000m: 1:16.45 -> 1:15.28
  1500m: 1:59.23 -> 1:56.38
 20. Mcat

  Mcat Well-Known Member

  Dat is wel het plan. In ieder geval naar House of Sports die de kaartverkoop regelt.
  G1ant vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina