WielerVSS 2015 (15) Giro d' Italia

Discussie in 'Wielrennen' gestart door stijnsportgek, 2 mei 2015.

 1. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  ben ik niet met je eens. Ja, je moet ergens een grens trekken, maar die trek je daar waar ie het mest logisch is. Leg je m in een vlakke etappe net wat verder weg, dan loop je dus net wat minder kans op dit soort valpartijen, die zeker geen incident zijn. De finale begint rond tien km, maar het gedrang loop op naarmate de finish in zicht komt. Met vijf km dupeer je echt niemand.
  Dat het hier u precies 3,2 km betrof daar gaat het nu niet om. Dat je net buiten de grens zit, en daarmee dus een soort 'pech'hebt daar gaat het nu niet om. Ik gaf het aan als voorbeeld dat je met iets ruimere regels nu wel goed had gezeten. Of gelegen dan in dit geval.
 2. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  De etappe van gisteren heeft de boel weer overhoop gehaald: Van den Broeck, na de tijdrit nog op een mooie 5e plaats verliest bijna 6 minuten, favoriet Uran zelfs 8 minuten.

  1. Contador 60h01m34s
  2. Aru op 2.35
  3. Amador 4.19
  4. Landa 4.46
  5. König 6.36

  11. Van den Broeck 10.05
  13 Hesjedal 11.17
  14. Kruijswijk 11.42
  15. Uran 12.15
  16. Izaguirre 14.10
  23. Atapuma 19.41
  27. Porte 35.57
  62.. Zakarin 1.37.48
  76. Paterski 1.59.32
  101. Paolini 2.25.28
  Uitvallers: Pozzovivo

  Jaco en Svenfan1 hebben naast Contador als 1e Aru als 2e.
  Laatst bewerkt: 25 mei 2015
 3. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Contador staat inmiddels 1.08 op unibet, voor gisteren was dat nog 1.3 en toen overwoog ik het nog even. Was gisteren nou zo opvallend dat die koers nog zo daalde ?
 4. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Het klassement krijgt vorm. Contador is favoriet en Aru zijn uitdager. Amador houdt knap stand (waar dat eerder verwacht werd van andere Movistar-renners) en gaat de grootste prestatie in de geschiedenis van de Costaricaanse wielersport neerzetten. Landa staat er goed bij, jammer dat hij niet meer bij Euskaltel rijdt/dat Euskaltel niet meer bestaat). König sluipt naar de vijfde plaats en is de absolute kopman van Sky nu Porte af zal stappen. Met Trofimov, Caruso, Monfort, Visconti en Geniez een aantal namen die je niet per se van te voren voor de top tien opschrijft, maar die wel als klimmer of klassementsrenner bekend staan dus heel onverwacht zal het niet komen.

  Maar hè, er komen nog vier bergetappes, dinsdag een monsterrit met vijf cols waaronder de Mortirolo, donderdag aankomst bergaf, vrijdag drie keer eerste categorie en zaterdag de Colle delle Finestre die op de diverse wielerklimprofielenwebsites vrijwel bovenaan staat van alle courante wielercols. Wegzakken is makkelijker dan stijgen en aanhaken kan je zomaar de top tien of zelfs vijf binnenleiden.
 5. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  en op maandag.....een ver(mot)regende dag waar ik prima een etappe had kunnen zien, is er een rustdag. :(
 6. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  wat een fantastische Kruiswijk vandaag ! Kan nog een eind komen in het klassement als ie zo goed rijdt. Maar liever de bergtrui.
 7. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Nee, gezien dit topic liever een top-3 plek...
 8. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Knap staaltje van Contador op de Montirolo, in zo'n 5 km een achterstand van 50 sec wegpoetsen en daarna Aru een patat geven. Hij probeerde nog Kruiswijk naar de overwinning te helpen door op de laatste klim Landa het gat te laten dichtrijden.
 9. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Kruijswijk in een officieuze alliantie met de roze trui, dat gaat misschien nog hele mooie dingen opleveren. Ik zet in op minstens twee van de volgende drie doelen:
  • Een positie in de top vijf van het klassement (achter twee Astana's is dat eigenlijk een podiumplek).
  • Het winnen van een van de resterende bergetappes, meest waarschijnlijk vrijdag of zaterdag.
  • Het vasthouden van de blauwe bergtrui tot in Milaan.
  Het winnen van de bergtrui in de Giro zou een hele bijzondere prestatie zijn, als Kruijswijk slaagt wordt hij:
  • De eerste Nederlander in de geschiedenis die het bergklassement in de Giro wint.
  • De eerste Nederlander sinds 1988 die een nevenklassement in de Giro wint (na Van der Velde paarse trui Giro 1988).
  • De eerste Nederlander sinds 1989 die het bergklassement in een grote ronde wint (na Theunisse bolletjestrui Tour 1989).
  • De tweede Nederlander sinds 1989 die een nevenklassement op punten in een grote ronde wint (na Mollema groene trui Vuelta 2011).
 10. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Wat een heerlijke, onvoorspelbare Giro is dit toch. In één etappe gebeurt er zóveel:
  • Aru verliest zijn 2e plek aan een teamgenoot
  • Contador rijdt lek en maakt 50 seconden in 5 kilometer goed op de Mortirolo op een legendarische wijze
  • Kruijswijk sleept Contador en Landa in zijn eentje diezelfde berg over en wint de bergtrui met één punt
  • Landa linkebalt en gaat met de overwinning aan de haal
  • Het klassement kan weer op de schop: Visconti en Monfort vallen uit de top 10, Kruijswijk en Hesjedal komen erin. De rest verliest opnieuw tijd, behalve Landa en een verrassende Trofimov
  Het mag nu wel duidelijk zijn: Astana heeft op het verkeerde paard gewed. Landa blijkt in het hooggebergte flink sterker te zijn dan Aru en dat is nou juist hét punt waar je deze Giro echt kunt verliezen.
  leenstrafan vindt dit leuk.
 11. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  ik vond vooral de lekke band van Contador en zijn inhaalrace daarna erg spannend om te zien. Een gevecht op de Mortirolo, als je dat verzint klinkt het te ongeloofwaardig.
  Grappig ook om te zien, dat toen hij in het begin erg veel seconden goedmaakte, dat de Rai de GPS-verschillen even weghaalde. Zo bleef het nog spannend.

  Toch, voor wie de afgelopen dagen gevolgd had, was het geen verrassing dat Contador beter bergop rijdt dan Aru (spreek uit Aaaroe). Dat ene Kruiswijk, spreek uit Kroiswiek op z'n Italiaans, zomaar voorop ree, was dat wel ! En Contador had hem op zeker deze etappe gegund. Zo'n vriendje kun je maar beter even aanhouden, voor in de Tour en zo...
 12. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Nou weet ik niet of Kroiswiek ook de Tour gaat rijden, het blijft een loodzware dubbel en dan is het misschien makkelijker om via Zwitserland en wat meer rust richting op de Vuelta aan te sturen, die combinatie lijkt makkelijker. Steven uit Nuenen is wel iemand die geknipt is voor zware koersen met zware bergetappes, dus twee grote rondes per jaar, hoe lastig ook, lijkt me voor hem nuttig dan tussendoor eendagskoersjes en rittenkoersen van het type Eneco Tour rijden.

  P.S. Volgens mij heb ik wel eens gezegd dat een van mijn favoriete type bergritten die is waarbij een superzware col wordt gevolgd door een minder zware slotklim, omdat dan de koers al openbreekt op de een-na-laatste berg en de verschillen uiteindelijk groter en significanter zijn. De etappe van dinsdag is daar een goed voorbeeld van, evenals die van zaterdag. Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat aankomsten bergaf (vandaag), of reguliere aankomsten bergop (morgen), niet spannend kunnen zijn, maar de meeste memorabele bergetappes zijn die waarin de favorieten elkaar al zo vroeg mogelijk kapot proberen te rijden en die zijn er tegenwoordig niet zo veel meer.

  Code:
          /\ 
    /\__/\  | \ _~
  _/\/   \__/  \/
  
 13. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Ironisch genoeg hebben juist de Astana's afgelopen dinsdag Aru ten onder gebracht. Omdat daardoor Contador in actie moest komen (eerst in de achtervolging en doordat hij zo snel terugkwam ging hij ook maar door) en Landa in eerste instantie bij kopman Aru moest blijven. Terwijl juist de veel beter in vorm zijnde Landa had moeten wegrijden om verschil met Contador te maken.
 14. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Kruijswijk is de blauwe trui kwijt door de lange ontsnapping van Visconti. Op de slotklim reed Hesjedal ook nog eens weg zodat hij een plek zakte in het klassement. Vandaag de beslissing voor de trui op de Finestre (18.5 km aan 9.2% gemiddeld!) met 45 punten voor de 1e en 30 voor de 2e. Sestriere telt slecht voor 7 punten.

  Stand:
  1. Visconti 125
  2. Kruijswijk 109
  3. Intxausti 107
  4. Landa 76
  5. Betancur 75
 15. Krizz

  Krizz Well-Known Member Medewerker

  Ik stel voor dat de rituitslag van gisteren telt als eindklassement. ....
  :p:p:p:p:p:p
 16. Krizz

  Krizz Well-Known Member Medewerker

  Van vandaag mag ook hoor....
 17. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  +++ Spanning en Sensatie. Geen enkele dag was saai. Elke dag strijd en verrassingen. vooraan of achteraan. Elke etappe gebeurde er iets totaal onverwachts en gebeurde er iets belangrijks of controversieels.

  + Alberto Contador. Wint de Giro en kan in juli de strijd aan met Quintana, Froome en Nibali voor een legendarische dubbel. Weliswaar wint hij geen etappe en viel hij vandaag wat tegen, maar over de hele drie weken was hij duidelijk de beste en heeft hij het tegenvallen van zijn ploeg (met toch wel grote namen als Rogers, Basso en Kreuziger) goed gecompenseerd.
  + Fabio Aru. Twee keer etappewinst, met enorme afstand de witte trui, de tweede plaats in het klassement. De Giro was te zwaar om elke dag indruk te maken en winnen was vooralsnog teveel gevraagd, maar hij reed goed.
  + Mikel Landa. De revelatie van deze Giro? Had misschien kunnen winnen als Vinokoerov hem meteen als kopman had ingezet. Had ook voor zichzelf kunnen rijden als hij gewoon in een oranje of rood shirtje van Team Baskenland had gereden, wat mijns inziens authentieker is dan oliegeld dat alles ompkoopt.
  + Ryder Hesjedal. Als oud-winnaar is vijfde misschien niet zaligmakend, maar Ryder heeft erg aanvallend en enthousiast gereden.
  + Steven Kruijswijk. Wat baalden wij er van dat hij zeven à acht minuten verloor in een lastige etappe door het heuvelgebergte in de eerste week. Ging vervolgens in de aanval, knokte zich terug in het klassement en streed met de besten meeste op de flanken van de Alpen. Uiteindelijk geen bergtrui, geen etappewinst en een zevende plaats in het klassement. Erg sterk, maar net geen memorabele hoofdprijs. Hij zag zelf deze Giro als een belangrijke test of hij een ronderenner was. Ik zie hem hem graag nog vele grote rondes voorin meestrijden.

  ± Rigoberto Uran. Na tweede te zijn geworden in de Giro van 2013 en 2014 viel hij dit jaar tegen. Toch herpakte hij zich goed en reed opvallend mee.
  ± A. Amador, L. König, D. Caruso, A. Geniez en J. Trofimov. Top tien rijden in een grote ronde is best mogelijk zonder al teveel op te vallen. Geen slechte dagen kennen is soms genoeg.
  ± M. Monfort, J. Van den Broeck. Reden aardig mee, maar top tien bleek te veel gevraagd.
  ±/? Domenico Pozzovivo. Vooraf een van de kanshebbers, deze zware Giro had hem misschien niet slecht gelegen. We zullen het nooit weten.

  − Richie Porte. Moet zich misschien toch maar definitief richten op het winnen van éénweekse rondes.
  − Sprintetappes, waren die er dan? Geen enkele sprinter kon echt indruk maken deze Giro, het klassement was dominant zelfs in de vlakke etappes.
  −/? Geloofwaardige wielersport. Tsja... Señor cero cero cero wint de ronde. Astana rijdt bizar sterk met plaatsen twee en drie, vijf etappes, een witte trui en het ploegenklassement. Dubieuze zondaars Diego Ulissi en Ilnoer Zakarin pakken ook een ritzege. Als er achteraf wat controles positief uitpakken dan zal ik me niet rot schrikken (tenzij het foute plasje uit de buurt van Nuenen komt).

  P.S. Bedankt Sporza, Eurosport en de illegale internetstreams voor het uitzenden van deze Giro, waarbij Sporza zich ook het lot van Steven Kruijswijk erg aantrok. Wel moet volgend jaar de Ronde van België gewoon ervoor kiezen om óf nog eerder 's ochtends te vertrekken óf kortere etappes te rijden óf avondetappes in te voeren, want de finish van de Ronde van België zat vandaag voor de derde keer op rij het begin van het vuurwerk uit de Giro in de weg.
  SprintMaster, Joris180 en fransvanbakel vinden dit leuk.
 18. Joris180

  Joris180 Active Member

  Mooi overzicht.
  Het zwaarste niet als laatste, zoals vandaag blijkt weer een mooie koers op te leveren.
 19. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Qua geloofwaardigheid: Mikel Landa behaalde voor deze ronde maar een paar keer een podiumplek in een etappe koers:
  - 2012: Grote Prijs Miguel Indurain 2e
  - 2013: Ronde van Madrid 2e
  - 2013: Ronde van Asturië 2e
  - 2015: Ronde van Trentino 2e
  De 5 dopinggevallen bij Astana van vorig jaar en het gedoe rondom de licentie blijven in het achterhoofd zitten.
 20. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Jaco en Svenfan hadden Aru als tweede, naast de veelgespeelde winnaar.
  Die overigens lang niet iedereen had, dat kost relatief de meeste punten.
  Niemand krijgt de derde plek-bonus.

  Opvallend: Svenfan had Attapuma, en laat die nou net.....16e staan in het klassement.

Deel Deze Pagina