WielerVSS 2012 (16): Vuelta a España

Discussie in 'Wielrennen' gestart door dedeut, 2 aug 2012.

 1. dedeut

  dedeut Well-Known Member

  Er waren een tijdje geleden geruchten dat ten Dam naar Astana zou gaan om voor Nibali te knechten...

  Overigens, bij betfair staan zowel nu Rodriguez als Contador 1:2 genoteerd. Zelfs de markt heeft dus geen idee wie er gaat winnen.
 2. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Rodriguez is echt een horzel, jammer dat Contadors aanvalslust niet een keer beloond word. Maar er komen nog genoeg kansen. Froome valt beetje bij beetje terug. Mollema valt me echt tegen, hij leek zijn vorm toch terug te hebben. Gesink is minder geschikt voor dit soort onregelmatige beklimmingen. Dat de Nederlanders te kort zouden komen voor de top vind ik voorbarig. Gesink zou zonder val een keer podium hebben gereden in de Vuelta en Mollema won er vorig jaar de puntentrui.
 3. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Ik denk dat Contador wel erg graag iets zal willen winnen, liefst de ronde maar anders toch minstens een etappe. Van de andere kant is Rodriguez wel een van de beste ronderenners van de laatste jaren die geen grote ronde op zijn naam heeft staan (Froome en Samu Sanchez zijn andere kandidaten). Tussen die twee zal het vermoedelijk gaan en dan zullen Valverde en Froome het wel uitvechten om de derde podiumplaats.

  Degenkolb leed vrijdag aan hetzelfde syndroom als Cavendish op de Olympische Spelen, namelijk dusdanig topfavoriet zijn in de sprint dat niemand anders je wil helpen de race in een massasprint te laten eindigen. Degenkolb kan misschien zelfs nog uit de top drie vallen als het op deze manier doorgaat (bergetappes met favorieten voorin, vlakke etappes met een groepje vooruit).

  Voor mijn VSS zit ik voorlopig wel goed, behalve het bergklassement dan, maar daar kan nog vanalles gebeuren, Moncoutie wil in ieder geval wel, maar komt waarschijnlijk sprintsnelheid te kort.
 4. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Zo, dat was nog eens een trage finish op de Cueto Negro! Rodriguez even getimed tussen 200 en 100 m voor de finish. Hij deed er 40 (!) sec over, ofwel 2.5 m/s = 9 km/h :shock:
  Als Rodriguez nog even zijn best doet in de laatste bergetappes (vrijdag en zaterdag) kan hij alle drie de klassementen winnen.
 5. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Ik was aan het kijken naar die etappe en zat gewoon hardop te lachen om het idiote stijgingspercentage. Deze ronde is gewoon op maat gemaakt voor Rodriguez.
 6. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  9 is anders een snelheid die ik best nog vaak rijd hoor !
  9 is nl zo ongeveer de snelheid waarmee ik mijn pedalen (bij 34:26) nog redelijk rondkrijg. Is het dus erg steil, met de kans dat het daaarna nog steiler wordt, of dat ik moe zou worden, dan schakel ik dat kleinste blad en rijd zo'n 9. Zodat ik nog wat macht over heb om op t erg steile ook 9 te blijven rijden. Dan heb ík het niet over 24 % hoor...

  Cataldo had overigens een te grote versnelling staan. ja, hij had niet kleiner natuurlijk, maar dan moet je daar van tevoren rekening mee houden.
 7. dedeut

  dedeut Well-Known Member

  De Vuelta wordt nu beslist; Contador is zojuist weggereden en ligt al bijna 2 minuten voor op Rodriguez! Kijken als je de mogelijkheid hebt (nos.nl/sport)!
 8. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Op de zwaarste klimmen lukt het niet en nu wel in een relatief makkelijke etappe met een slotklim van 17 km à 4% gemiddeld.
 9. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik vind het wel heel mooi dat Contador de leiding heeft overgenomen, gun hem dit wel.
 10. dedeut

  dedeut Well-Known Member

  Ik ook zeker. Contador is by far the aantrekkelijkste wielrenner (qua wielrennen dan :wink:) uit peloton. Aan de andere kant gunde ik het Rodriguez ook wel. Contador gaat waarschijnlijk nog veel rondes winnen, voor Rodriguez was dit DE (enige) kans. Gemengde gevoelens bij mij dus.
 11. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Op een steile klim kan Rodriguez met zijn minilijfje altijd makkelijk mee omhoog, op een lopende klim ligt de snelheid hoger, heb je minder voordeel van die 5 kg die je minder weegt en als je er dan eenmaal af bent, dan wordt het een tijdrit en dat ligt Rodriguez dus minder.
  Het is jammer van Rodriguez, maar de aanvalt loont en Contador is nu toch echt de betere allround-ronderenner. Maar zaterdag is nog de Bola del Mundo (met ook nog vier klimmen ervoor), dus het is zeker nog niet afgelopen, de koninginnerit moet nog komen.

  Dat Rodriguez nu naar de derde plaats gezakt is, is in het voordeel van Monique, die Rodriguez niet had opgeschreven voor het algemeen klassement, maar in het nadeel van Jippie, die met Rodriguez als kopman juist flink gescoord zou hebben.
  Het bergklassement is nog helemaal niet beslist en hangt af van twee factoren:
  • Wie zitten er in de "groep van de dag" op zaterdag en zijn dat Clarke, De Gendt en/of Cataldo?
  • Wordt de "groep van de dag" teruggepakt en eindigen Contador, Rodriguez en/of Valverde in de top?
  Voor het puntenklassement is het de vraag hoe Degenkolb (112 punten) het gaat doen in de drie resterende vlakke ritten (en of er wel massasprints komen) en of hij daarmee Rodriguez (170), Valverde (159) en Contador (152) kan inhalen.
 12. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Ik gunde het Contador zeker, hij was toch de beste deze Vuelta, probeerde keer op keer weg te komen, maar dat lukte steeds net niet. Heeft iemand beelden van hoe hij precies weg is gereden ? het zou gaan om een tussensprint waar hij 'meesprintte'? Maar er reed ook een groep vorruitgestuurde knechten voor...
  Wel heb ik gehoord dat Purito lange tijd op 15 sec heeft gereden, maar dat het daarna plots brak. Moet prachtige koers geweest zijn.
 13. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Helaas heb ik het zelf niet gezien en moet ik afgaan op de berichten van de Vuelta-site. Omdat ik een stuk van deze route zelf ooit gefietst heb, had ik hem graag willen zien....
  Contador is ontsnapt op de laatste col, de Collado del Hoz. Dat is in mijn herinnering een steil geval met aan het begin een haarspeld als een muur.
  Na de afdaling van die col, is er een brede, gluiperig oplopende weg. Ik weet nog dat het leek alsof ik omlaag fietste, maar in werkelijkheid blijf je zo'n paar procent stijgen. Ik neem aan dat de profs dat weten, maar ik heb me op dat stuk volslagen over de kop gefietst.

  Ik ben geeindigd in het dorpje Potes, maar uit het routeschema zag ik dat die weg nog heel lang doorliep, in totaal ruim 40 kilometer gluiperig vals plat. Ik kan me voorstellen dat je dan een keer breekt...

  Altijd leuk om etappes te bekijken waar je zelf ook gefietst hebt. Zoals zondag de Covadonga (inderdaad, de dag na bovenstaande gebeurtenis).
 14. dedeut

  dedeut Well-Known Member

  De uitzending begon toen Contador al 15 sec voor lag op Rodriguez; maar dit gebeurde er ongeveer (afgaand op de verhalen van de commentator): in de afdaling van de Collado de Ozalba reden een aantal ploeggenoten van Contador naar de kopgroep (die maar een kleine minuut had op het peloton) toe waarna Contador aan het begin van de Collado del Hoz de jump maakte op een moment dat Rodriguez en Valverde niet op zaten te letten. Inderdaad kon men toen het gat heel lang op 15 sec houden, maar Rodriguez verloor steeds meer ploeggenoten terwijl Contador wel veel hulp had voorin (niet alleen van huidige maar ook van voormalige ploeggenoten). Dat Rodriguez nu de Vuelta verliest wordt dus veroorzaakt door een combinatie van een aantal factoren: (1) een slechte dag hebben, (2) een minder sterke ploeg hebben dan Contador, (3) de aanvalslust en het tactiek van Contador, (4) zoals leenstrafan al aangeeft: minder allround zijn dan Contador. Contador kan namelijk wel goed uit de voet op lange niet stijle klimmen en Rodriguez niet, (5) onoplettendheid (Contador mag natuurlijk nooit wegrijden als je weet dat er veel van ploeggenoten in de kopgroep zitten.
 15. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Ja, zo moet het ongeveer gegaan zijn, van Danny Nelissen begreep ik dit ook. Cruciaal is dan natuurlijk de jump, in één keer een minuut dichtrijden op de klim is lastig. Je ziet wel vaak een jump van 30 seconden, zoals ook bijv een Gilbert wel enorm kan 'jumpen', maar dan zit je wel eventjes stuk, dus grotere gaten worden lastig. Wellicht konden ploegmaats toen al even terugzaken.

  Iedereen noemt die Riis maar zo slim, maar zijn anderen niet een beetje dom ? Natuurlijk is het moeilijk de gehele dag op je qui vive te zijn, maar als SaxoTinko er meerdere vooruit stuurt, is er toch wel iets aan de hand.

  De regie van deze koers is toch wel slecht, brengt het moment supreme niet in beeld. Als je dan geen uitzending hebt, vooruit, maar toon het dan later. Ook het moment dat Valverde wegreed van Rodriguez was nauwelijks te zien. Valverde sprong weg, Rodriguez erachteraan, en dan heel langzaam zie je hem breken.

  Voor ons VSS heeft dit wwel grote consequenties, vooral nu Valverde 2e staat.
 16. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Het Bergklassement wordt, zoals ik al eerder zei, inderdaad volledig beslist in de voorlaatste rit, naar de Bola del Mundo. in een bergrit met een 1e, 2e, 1e, 1e en hors categorieklim, de laatste zelfs 20 punten voor de winnaar.
  Dan kan iedereen nog winnen. Wellicht een kansje voor een laaggeklasseerde ?

  over de coup van Contador hoorde ik Jose de Cauwer toch wijze woorden spreken: stel nu eens, dat Rodriguez wel goed genoeg geweest was. Dan kan hij met Valverde mee, en rijden ze samen wél dat gat dicht naar Contador, en meer. Dus dat Contador zo aanvallen kon lag 'm met name in het feit dat Rordiguez al niet goed genoeg meer is. Dat zagen we eerder ook al, met slechte dagen en wat meer achterin rijden
 17. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Valverdes eindsprintje levert hem twee truien en mij een paar extra puntjes (ten opzichte van mijn concurrenten) op.
 18. dedeut

  dedeut Well-Known Member

  De Uitslag

  Algemeen Klassement
  1. Contador 6 punten (12 als kopman)
  2. Valverde 4 punten (8 als kopman).
  3. Rodriguez 2 punten (4 als kopman)

  Puntenklassement
  1. Valverde 3 punten (6 als kopman)
  2. Rodriguez 2 punten (4 als kopman)
  3. Contador 1 punt (2 als kopman)

  Bergklassement
  1. Clarke 3 punten (6 als kopman)
  2. De La Fuente 2 punten (4 als kopman)
  3. Rodriguez 1 punt (2 als kopman)

  Het punten- en het bergklassement maken zoals zo vaak in de WielerVSS het verschil. De winnaar van deze ronde is droomteam. Hij speelde zowel Rodriguez en Valverde in het puntenklassement als Rodriguez in het bergklassement. Daarmee verdient droomteam 23 + 3 punten. leenstrafan loopt in het klassement uit. Hij pakt namelijk 2 bonuspunten, voornamelijk omdat ook hij Valverde speelde voor het puntenklassement. Datzelfde geldt voor SprintMaster (1 bonuspunt), die zijn inzending echter later postte dan leenstrafan.

  Het klassement

  1. leenstrafan 139 (+24)
  2. Monique 123 (+18)
  2. SprintMaster 123 (+23)
  4. dedeut 122 (+20)
  5. stijnsportgek 121 (+19)
  6. Jan Blokland 119 (+20)
  7. Nogevendit 117 (+19)
  7. eddy 117 (+20)
  7. raakie 117 (+20)
  10. Jippie 114 (+14)
  11. Wroeter 111 (+20)
  12. proeme 108 (+18)
  12. Sabine 108 (+19)
  14. schaatsgirl 106 (+11)
  15. Mjosaman 103 (+11)
  16. dammer 97 (+18)
  16. Edwin 97 (+10)
  18. USDutchie 87 (+0)
  19. willempaap 81 (+17)
  20. droomteam 80 (+26)
  21. Alicja1 79 (+10)
  22. sarah 77 (+18)
  23. Boertje 74 (+16)
  24. Svenfan1 67 (+14)
  25. Jaco 66 (+0)
  26. Tijs 64 (+0)
  27. Reitse 52 (+22)
  28. chrissy1979 23 (+20)
  29. Rabbiej 12 (+0)
  30. Palko 0 (+0)
 19. eddy

  eddy Well-Known Member

  Op dit moment lijkt het, dat alleen een dopingverhaal leenstrafan nog van de titel kan afhouden, maar we hopen natuurlijk dat een natuurlijke inzinking nog roet in het eten kan gooien.
  Anders wordt het alleen nog een eervolle strijd voor het podium.
  Proficiat Droomteam80,Leenstrafan en Sprintmaster met jullie Vuelta scores!!!
 20. dedeut

  dedeut Well-Known Member

  Niet alleen de eer hoor, ook de tweede plaats krijgt een mooie prijs, en die strijd ligt nog volledig open!

Deel Deze Pagina