Marcel Vos
Well-Known Member
In de schaatspodcast zeiden dat hij zijn schouder uit de kom had en had het 30 minuten heeft geduurd om hem er weer in te krijgen.iemand nog nieuws over de blessure(s) van Verbij ?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Nota: This feature may not be available in some browsers.
In de schaatspodcast zeiden dat hij zijn schouder uit de kom had en had het 30 minuten heeft geduurd om hem er weer in te krijgen.iemand nog nieuws over de blessure(s) van Verbij ?
In tegenstelling tot de ophef, die dit weekend in de UK ontstond, naar aanleiding van de spreektijd die Jos Verstappen kreeg op Sky Sports, denk ik dat er buiten deze site, laat staan in het buitenland, niemand rondloopt, die vraagtekens zet bij de progressie van onze Prins.We kunnen vraagtekens zetten bij snelle tijden uit Milwaukee, maar dit waren de verhoudingen vorig jaar bij het WK junioren uit Inzell. Hoe kijken ze er in het buitenland naar dat Prins 2 seconden harder rijdt en De Boo zelfs 2,5 seconden sneller is?
Bekijk bijlage 4958
In de schaatspodcast zeiden dat hij zijn schouder uit de kom had en had het 30 minuten heeft geduurd om hem er weer in te krijgen.
Ik vraag me af of de complete ploeg gaat/mag afzeggen. Alleen Groenewoud heeft het nadrukkelijk gezegd in de media, dus die zal sowieso niet gaan en voor de marathons in Nederland blijven. Denk dat het eerder onderdeel is van het onderhandelingsspel met de KNSB. Als je kijkt naar de ontwikkelingen dit weekend dan lijkt het er op dat Schouten en Dul wel zullen gaan. Zie de uitslag van de mass start (2. Schouten, 3. Dul) en het nadrukkelijk in de spotlights zetten van Dul op liefst 5 (!!!) afstanden. Dan hebben ze meteen een goed blok voor de team pursuit en mass start. Zeker dat laatste onderdeel is niet goed in te vullen zonder de twee. Overigens mooi interview met Dul op zondag.In het AD stond nog dit:
- Ploeg Anema laat één van de twee Aziatische wedstrijden schieten. Weten nog niet welke. Schouten wil graag in Peking rijden vanwege de Olympische herinneringen.
Ik vraag me af of de complete ploeg gaat/mag afzeggen. Alleen Groenewoud heeft het nadrukkelijk gezegd in de media, dus die zal sowieso niet gaan en voor de marathons in Nederland blijven. Denk dat het eerder onderdeel is van het onderhandelingsspel met de KNSB. Als je kijkt naar de ontwikkelingen dit weekend dan lijkt het er op dat Schouten en Dul wel zullen gaan. Zie de uitslag van de mass start (2. Schouten, 3. Dul) en het nadrukkelijk in de spotlights zetten van Dul op liefst 5 (!!!) afstanden. Dan hebben ze meteen een goed blok voor de team pursuit en mass start. Zeker dat laatste onderdeel is niet goed in te vullen zonder de twee. Overigens mooi interview met Dul op zondag.
Ik denk dat het uiteindelijk ter vrije bepaling van de schaatsers is. Als het aan Anema zou liggen, dan gingen ze waarschijnlijk helemaal niet naar Azië. Wierda heeft aangegeven net zo lief marathons te blijven rijden in Nederland, maar Schouten en Groenewoud zullen echter wel naar één van die wereldbekers moeten en ik verwacht dat ze dan kiezen voor Peking. Dan kunnen ze nu nog zoveel mogelijk ijsuren in Thialf maken.Ik vraag me af of de complete ploeg gaat/mag afzeggen. Alleen Groenewoud heeft het nadrukkelijk gezegd in de media, dus die zal sowieso niet gaan en voor de marathons in Nederland blijven. Denk dat het eerder onderdeel is van het onderhandelingsspel met de KNSB. Als je kijkt naar de ontwikkelingen dit weekend dan lijkt het er op dat Schouten en Dul wel zullen gaan. Zie de uitslag van de mass start (2. Schouten, 3. Dul) en het nadrukkelijk in de spotlights zetten van Dul op liefst 5 (!!!) afstanden. Dan hebben ze meteen een goed blok voor de team pursuit en mass start. Zeker dat laatste onderdeel is niet goed in te vullen zonder de twee. Overigens mooi interview met Dul op zondag.
De 1000m heren kende een verrassende uitslag door de valpartij van Kai Verbij en de daarop volgende lange pauze. Wat zou de invloed hiervan geweest kunnen zijn? Hiervoor heb ik de oktober/november kwalificaties WCKT/NK afstanden sinds eind 2018 afgezet tegen de trainingswedstrijden in september/oktober. Tijden terug gerekend en de verschillen bepaald in secondes en percentages. Eerst de cijfers van dit jaar:
Bekijk bijlage 4962
De voorgaande jaren:
Bekijk bijlage 4963
Daaruit volgen de top 5 gemiddeldes. Hierbij eerst de 5 gekwalificeerden met hun tijden vergeleken met hun beste trainingsresultaat. Vervolgens wordt er gekeken naar de vergelijking van de 5 gekwalificeerden met de 5 beste rijders in de trainingswedstrijden.
Bekijk bijlage 4964
Dan gaan we verder met de tweede tabel. Het gemiddelde verschil over de voorgaande vijf jaar is 0.647%. Dit percentage is duidelijk hoger dan de 0.217% van dit jaar. De mediaan is 0.650%, de waarde van vorig jaar en ligt vrijwel op het gemiddelde.
Tot slot volgt hieruit een verwacht gemiddelde dit jaar van 68.131 sec. Om dit gemiddelde te halen worden eerst de waardes ruw geschat. Hieruit volgt dat er 4 schaatsers (Wennemars ligt al bijna gelijk aan Snel) van na de pauze meegenomen moeten worden en alleen Prins van voor de pauze.
Dit levert de volgende geschatte eindtijden en uitslag op:
Bekijk bijlage 4965
Snel valt dus terug naar plek 6. Met Otterspeer en Dijs zouden er nu twee dubbels bijkomen en gaat Botman er af.
Nu de grote vraag: lag dit verschil aan de mindere luchtcirculatie, wat Nuis in de podcast suggereert. Of komt het door de verstoorde voorbereiding waardoor de schaatsers wat afgekoeld waren en wat uit hun flow werden gehaald?
Ik snap de behoefte om het gevolg van de pauze meetbaar te maken, maar ik denk dat dat niet kan. Het heeft vooral ook te maken met hoe het individu ermee omgaat. Elke schaatser plant zijn voorbereiding voor de wedstrijd. Op de 1000 meter kan het zijn dat iemand die in rit 9 zit, bij de start van rit 1 zijn pak en schaatsen gaat aandoen, bij rit 4 het ijs op gaat, dan op het ijs nog wat warm rijdt en bij de start van rit 8 zich meldt ter hoogte van de start om de overkleding uit te ritsen, de cap op te zetten en zich klaar te maken. Iedere schaatser heeft daarin een beetje zijn of haar eigen rituelen, maar het is allemaal ongeveer tot op de minuut gepland. Als je dan een verstoring krijgt door iemand die in een eerdere rit valt waardoor de wedstrijd stil komt te liggen, moet je als schaatser een plan B improviseren dat past bij de situatie. Dat plan B moet er voor zorgen dat je spieren warm genoeg blijven, maar je niet al buiten adem aan de start verschijnt en dat je de juiste focus behoudt. Dat is moeilijk en helemaal als je niet weet hoe lang het oponthoud duurt. Het meest vervelende is het voor de rijders die direct in de volgende rit aan de beurt zijn.
Daarnaast kan ook het persoonlijke aspect een rol spelen. Verbij en Krol zijn vrienden. Nu was het bij Verbij duidelijk dat hij niet in levensgevaar was of iets dergelijks, maar Krol weet wel wat voor tegenslag Verbij heeft moeten overwinnen. Dat de manier waarop hij wordt afgevoerd, waarbij het toch leek dat hij iets gebroken, iets doet met Krol kan ik me best indenken.
Kortom: ik denk dat niemand door een onderbreking harder gaat schaatsen, maar de mate waarvan de rijders er last van hebben gehad, zal wisselen van persoon tot persoon.
De prestatiematrix voor 2022-2023 heb ik laten uitrekenen. De scores geven de afwijking t.o.v. het top 5 gemiddelde aan. De World Cups tellen 1x mee en het WK afstanden 2x. De beste 75% van de uitslagen zijn meegenomen. Tot slot nog de schaatsers ingevuld.
Ten opzichte van de matrix van 2022 zijn er wel wat veranderingen. Over het algemeen zijn de scores m.n. in de onderste helft flink verbetert. Duidelijk is dat bij de heren de laatste drie plekken er wel duidelijk uitvallen. De eerste 500m plek is niet veilig. De 1000-3 plek staat nu terecht in de gevaren zone (was een 8e plek in 2021-2022).
Bekijk bijlage 4999