Of Schouten de beste sprinter is, is de vraag. Blondin is haar qua pure snelheid wel de baas. In een langzame wedstrijd is Blondin voor mij de favoriet voor de sprint, in een harde wedstrijd is het 50/50 tussen die twee. Groenewoud zit daar heel dicht achter en Kilburg daar weer vrij dicht achter. Het scenario met Groenewoud voorin was juist ideaal voor Schouten. Groenewoud reed op halve kracht. Als het groepje voorop was gebleven had zij een meer dan goede kans gehad om te winnen. Dat was meer een zekerheidje dan de sprint van Schouten of Groenwoud na een saaie rustige wedstrijd. Daarnaast: de Canadezen moesten wel wat doen. En Kilburg ook. Zij zaten in de tang, de Nederlandsen zeker niet. Dat is geen achteraf praten, dat was tijdens de race al duidelijk. Het lange wachten verbaasde me juist. Over jouw laatste zin. Blondin is gewoon een heel serieuze concurrent. Kilburg is gevaarlijk en de Japansen komen eraan. Schouten en Groenewoud vertrouwen niet meer op hun massasprint tegen Blondin, en daarom krijg je nu veel leukere wedstrijd dan de afgelopen jaren. Ze moeten uit gaan spelen dat ze inderdaad het beste duo zijn. Het enige was de vrouwenmassastart echt mist (het is al vaker gezegd) is echte aanvallers. Vrouwen die 4.00 op de 3km kunnen rijden, maar die niet kunnen sprinten. Sablikova, Weidemann, In 't Hof, dat soort types bijvoorbeeld. Die moeten dan gaan aanvallen en die kunnen het ook. Maar Sablikova acht zichzelf waarschijnlijk kansloos tegen Schouten, Groenwoud en Blondin. En Weidemann en In 't Hof komen uit de verkeerde landen, waardoor zij nooit de massastart zullen rijden de komende tijd. In ieder geval niet in vrije rol. Verder is het vrouwenpeloton in de breedte jammer genoeg te zwak. Tien rijdsters zijn al bij voorbaat kansloos. Hopelijk gaat dat niveau omhoog. Maar je moet ook waarderen dat Schouten en Groenewoud gewoon steengoed zijn. Dat kun je ze niet kwalijk nemen, en de rest ook niet. Beide extreem allround en ervaren met het schaatsen in een peloton. Hebben eigenlijk geen zwakke punten. En dan ook nog teamgenoten. Het is alsof je bij de mannen twee rijders zou hebben. De ene is Bart Swings, maar dan nog nét een tandje beter op veel facetten (Schouten). De andere is Koen Verweij in zijn allerbeste jaren, maar dan met meer ervaring op de massastart en in de marathon (Groenewoud). Die twee zijn dan ook nog eens landgenoten van elkaar. En ook nog eens ploeggenoten in de dagelijks leven, waardoor ze elkaar heel goed aanvoelen. Daar zou de concurrentie bij de mannen ook moedeloos van worden.
Daar is de ISU dan toch in geslaagd. De vraag is nu: wat hebben we liever. Dit óf meer wedstrijden, meer verspreid over de wereld, maar dan met meer afzeggers. Ik dat laatste. Heb persoonlijk nooit zoveel moeite met afzeggers. Dat geeft anderen weer de kans. En deze kalander vind ik erg karig.
Wat ik me afvraag is waarom sommige schaatsers de massastart niet lijken te proberen. Schaatsers als Patrick Roest, Davide Ghiotto, Peder Kongshaug, Sander Eitrem, Ted-Jan Bloemen, Ragne Wiklund en Miho Takagi hebben toch het niveau om er in de finale nog bij te zijn. Waarom het gewoon niet proberen?
Tot het EK vind ik de kalender dit seizoen best goed in elkaar zitten. 3 weken tussen WB 2 en 3 is prima. Wel jammer dat er 2x in Calgary gereden is ipv nog een uitstapje naar SLC. Vanaf het EK wordt het anders. Het EK had beter een week later kunnen worden gepland. De dubbele WB in Tomazsów had beter een enkele kunnen zijn, met een week eerder of later een WB in Berlijn of Erfurt. Beiden makkelijk bereisbaar vanuit Polen. Na het WK afstanden weer een echte WB finale met alle afstanden ( dus met 5km dames en 10km heren ! ) had makkelijk in Heerenveen gekund omdat iedereen daar toch al is voor het WK afstanden.
Toch maar een opmerking herhalen: waarom is er niet een poging gedaan om Nuis of Dijs tenminste één mass start te laten rijden? Dat Hollaar in vorm zou zakken zat er wel in. Bart Hoolwerf had het vorige week al lastig en pakt deze week maar 15 punten. Zonder die punten staat hij nog steeds top 10. Gemiste kans. Ik heb het idee dat Ritsma niet heel veel vrijheid heeft om verrassende keuzes te maken als de situatie er om vraagt.
Angst voor valpartijen en blessures misschien? Of gewoon niet comfortabel in een grote groep. Toen ik ooit nog jurylid bij marathons was heeft Ted-Jan Bloemen wel eens meegedaan aan het NK Jeugdmarathon in Deventer. Herinner ik me nog goed, omdat zijn moeder kwam vragen of hij nog even uit mocht rijden op de baan, terwijl de zamboni's al rondreden, omdat hij de dag erna een belangrijke wedstrijd had. Maar waarom later inderdaad bijna nooit meer? Nils van der Poel had ik vorig jaar ook heel graag eens gezien. Dat zijn wel het soort rijders die, als ze echt een gat van 50 meter hebben, alleen door een goed samenwerkend peloton teruggehaald kunnen worden.
Het kwam gisteren in beeld dat hij last rondom zijn mond had. Dan is het al helemaal onbegrijpelijk dat ze hem nog opstellen. Of zou de KNSB expres niet zo scherp zijn zodat niemand schuldig is aan het mindere presteren op de team onderdelen? Je gaat het bijna denken ...
iemand anders zei al een mogelijke vrees voor valpartijen/blessures, wat zeker mee kan spelen. maar waarom niet het meest waarschijnlijke? Namelijk omdat ze simpelweg geen interesse hebben, wat dan voor een groot deel te maken kan hebben met het feit dat ze allemaal kansen zien op medailles op de klassieke afstanden, die voorlopig toch echt nog meer aanzien genieten dan medailles op de MS (tenminste bij het grootste deel van de schaatsers en publiek, durf ik wel te stellen) edit: of dat laatste terecht is, is een andere vraag
Het lijkt erop dat schaatsers die zich wél committeren ook alle vrijheid krijgen van Ritsma om te rijden, helemaal fit of niet. Niet onlogisch natuurlijk met die rits aan schaatsers die zich afmelden zodra ziek, zwak of misselijk. Een Hoolwerf zal zichzelf vervolgens niet zo snel afmelden. Die Mass Start is zijn hoofddoel en dat is het enige waarvoor hij in Canada zit. Daarnaast is niets zo veranderlijk als de Mass Start zodat hij ook iedere kans moet aangrijpen om te imponeren. We zien al jaren dat je niet zo snel als onmisbaar wordt aangemerkt op dit onderdeel. Niettemin kun je zo'n jongen het beste tegen zichzelf in bescherming nemen. Dit doet z'n zelfvertrouwen ook geen goed, terwijl een optimale prestatie bij voorbaat al heel moeilijk wordt indien niet fit. Daar ligt het niveau simpelweg te hoog voor. Hij was al veilig in het klassement. Alle mogelijkheid om aan het begin van de week eens iemand anders in te schrijven. Ook zat keuze onder de schaatsers die daar al zijn. Kjeld Nuis was natuurlijk de meest interessante optie geweest (zeker naast Bergsma), maar ook een ploegmakker van Bergsma had daar m.i. voor gepolst kunnen worden (Snellink of Van Workum bijvoorbeeld). Met die tweede optie win je waarschijnlijk geen wedstrijd, maar je kunt wel hun individuele kwaliteiten/potentie voor het onderdeel testen.
'Of Schouten de beste sprinter is, is de vraag. Blondin is haar qua pure snelheid wel de baas' Dit waag ik wel te betwijfelen. Hoe staan de statistieken hierin?
Ik betwijfel dat ook. Leuk dat Blondin wint bij WB1, maar in mijn optiek had dat meer met een positioneringsfout van Schouten te maken. Gisteren was het natuurlijk een eitje voor Schouten om de sprint te winnen nadat de concurrentie (voor zover je het concurrentie kunt noemen) elkaar kapot gereden had.
Statistieken van de afgelopen jaren zeggen me weinig. Het gaat mij puur om de vorm op dit moment. Blondin is beter dan ooit, zo laat ze op de traditionele afstanden zien. Zesde worden op de 1000 meter, rondje 26 rijden, dat kan Schouten niet. Ik weet het... dat zegt niet zo veel over een sprint in de massastart, maar wel iets over haar vorm. Ik baseer mijn gevoel ook vooral op de sprint tijdens de race van anderhalve week terug, toen Blondin een DQ kreeg. Ze moest toen op 200 meter van de finish compleet in de ankers, maakte een misser, liet een slag lopen en ging met een flink gaatje op Schouten de bocht in, met veel verloren snelheid. 200 meter later zat ze er toch nog heel dicht op.
Blondin is een waardige tegenstandster... niemand zegt dat Schouten met 2 vingers in de neus, achteruitrijdend nog van Blondin wint. En dichtbij maakt niks uit, een millimeter is al voldoende.
Stolz won dit wereldbekerweekend: - zilver op de 500m - goud op de 1000m - zilver op de 1500m Bij de vrouwen komt zo'n combi van de 3 kortste afstanden in één weekend vaker voor, maar bij de mannen ben ik, ook na navraag op twitter, niet verder gekomen dan dat Jan Bos in 2000 in Calgary ook medailles op de 500-1000-1500 haalde (zonder goud). Wennemars, Groothuis en Davis lukten het niet. Weet iemand een database waar je dit soort dingen eenvoudig kan terugzoeken?
Ådne Søndrål won op 3 maart 2002 de 500 (!) en 1000 meter in Oslo. Een week later de 1500 meter in Inzell, allemaal World Cups. Erben Wennemars won op 9 maart 2003 de 500 én 1000m in Heerenveen en op 14 maart de 1500m op het WK afstanden in Berlijn. Dit soort zaken kosten net iets meer moeite en zijn niet met één selectie op te halen.