Wereldbeker 4, Calgary, 10-12 december 2021

Discussie in 'Lange baan' gestart door Lorca, 6 dec 2021.

 1. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Medaillespiegel na Calgary op alleen de Olympische nummers;
  1. Japan 11-13-8
  2. Verenigde Staten 11-5-3
  3. Nederland 9-10-8
  4. Canada 6-9-7
  5. Zweden 4-0-0
  6. Rusland 3-6-10
  7. China 3-4-1
  8. Italië 2-1-4
  9. België 1-1-0
  10. Polen 1-0-3
  11. Zuid-Korea 1-0-1
  12. Noorwegen 0-2-4
  13. Denemarken 0-1-0
  14. Duitsland 0-0-1
  14. Kazachstan 0-0-1
  14. Tsjechië 0-0-1

  Opmerkelijk:
  - Schaatsen is een zeer internationale wintersport met veel medaille winnende landen uit 3 continenten. hoera!
  - Nederland stond voor Calgary al niet meer bovenaan, maar is inmiddels ook gepasseerd door het opgeleefde Amerika;
  - Italië en Polen draaien een uitstekend voorseizoen;
  - De Noren moeten zich diep schamen. Na de succesvolle spelen van 2018 dreigt nu een deceptie;
  - Zuid-Korea en Duitsland zijn al een paar jaar in verval.
  Marcel Vos, G1ant, SprintMaster en 3 anderen vinden dit leuk.
 2. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Ik vond het een verrassend mooie World Cup. De combi SLC en Calgary in die volgorde belooft meestal niet veel goeds. Doorgaans is het dan veel van het zelfde, maar dan allemaal nét een tikje langzamer. En dan ook nog zonder veel Nederlandse toppers dit keer. Maar ik werd aangenaam verrast. Heb niet alles gezien, maar wel veel mooie dingen. Fenomeen Stolz, superweekend van Lolo, prachtige 500 meters bij de mannen - vooral de eerste, Ning met een sublieme 1000 meter, uitstekende TP van de Amerikaanse mannen, ook van de Canadese vrouwen, 1500 meter vrouwen met allemaal 1.52's. De massastarts waren allebei niet echt sprankelend, maar ook dat belooft op de Spelen heel interessant te worden. Geen uitgesproken favoriet bij de mannen. En bij de vrouwen lijken de grootste concurrenten van Schouten sterker dan ooit.

  De winst van Hoolwerf was een Nederlands lichtpuntje. Knap gereden, maar absoluut geen reden om hem een aanwijsplek te geven. Die tweede aanwijsplek gaat heel veel discussie opleveren, vooral hier op dit forum, voorspel is alvast. Want grote kans dat dat geen massastart- of marathon-specialist wordt, maar degene die achter Roest en Bergsma derde op de 5km wordt. Bosker of Kramer, bijvoorbeeld. Ik sla vast popcorn in.
  Laatst bewerkt: 13 dec 2021
  strawbale, Mcat, chicagodude en 2 anderen vinden dit leuk.
 3. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  In Tomaszow reden ze de 2e tijd van de dag. Het is weliswaar niet eerste, maar weinig reden tot paniek op zeeniveau dus.
 4. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Michalski rijdt nog een mooi nationaal record met 1:07.13. Samen met de 34.18 kan hij goed meedoen op het WK sprint.
  Mcat vindt dit leuk.
 5. vergeer

  vergeer Well-Known Member

  ik ben het niet eens met al je conclusies. Noorwegen hoeft zich allerminst te schamen. Lorentzen en Magnussen rijden allebei zoals je mag verwachten. Lorentzen zit maar kort achter een podiumplaats op de 1000. Op de 1500 viel eigenlijk alleen Engebraten wat tegen, maar in Calgary ging het al een stuk beter. Hij kan wel eens op het juiste moment gaan pieken. En dan vooral als sterkhouder in de TP. Tot nu toe het onderdeel waar Noorwegen al aardig op koers ligt. Terwijl kopman Pedersen nog aan het terug komen is en alleen maar beter zal worden. Kongshaug als eerstejaars senior doet het gewoon erg goed. Zeker in de TP ploeg. Op de langere afstanden viel het misschien allemaal niet mee met de Noren . Maar dat lag toch vooral aan Engebraten. Naast Pedersen de enige man met stayerskwaliteiten. Daarentegen is er ook de jonge Sander Eitrem, die zich sensationeel heeft verbeterd dit seizoen en er voor heeft gezorgd dat de Noren een startplek hebben op de 5k. (Ik hoorde Pedersen gisteren trouwens beweren dat Noorwegen 2 startplekken heeft???) .
  De prestaties van Wikkund waren natuurlijk meer dan prima.

  Duitsland zit inderdaad al jaren in een vrije val, maar ik zie toch echt wel wat lichtpuntjes. Bij de vrouwen zijn er de twee zeer talentvolle jonge sprintsters Ostlender en Warmuth en bij de mannen heb je naast Dufter ook nog Dombek, Emele maar vooral ook Klein. De laatste ontwikkelt zich razendsnel op de 1000 en 1500. Ik ben heel benieuwd waar dat eindigt. En dan hebben we nog Rhijnen op de 5k die nu al niet onder doet voor Beckert en waarschijnlijk nog niet aan zijn plafond zit. Voor de 10k dient zich ook een nieuwe naam aan met Petzold. Alleen de prestaties van de TP ploeg zijn erg onder de maat. Maar dat is ook weer niet zo verrassend gezien alle bestuurlijke onrust.
 6. Inimene

  Inimene Well-Known Member

  And can we please also mention Johansson? One can't possibly omit him after his absolutely smashing first half of the season. Allan has grown so much in terms of technique, speed and overall strength. He is the driving force of the team at the moment and I'm so thrilled to finally see him unleash his true potential
  ZeeKoei en Marcel Vos vinden dit leuk.
 7. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Hij rijdt even hard als 4 jaar geleden en zijn conditie is slechter dan toen (kijkend ook naar zijn race-opbouw) want hij rijdt geen 5 kilometer meer. Nee, dit seizoen kunnen we hoogstens gemiddeld noemen na 3 jaren die vooral nóg slechter waren. Kijken we naar de 1500 meter, de enige afstand waar hij internationaal mee kan komen, die reed hij als A2-junior in 1.45,5 in Stavanger en dit jaar, unleashing his true potential reed hij een smashing 1.45,7.

  We zijn 4 jaar verder sinds hij als 1500-meter medaillekandidaat startte op de OS in Zuid-Korea en hij is nu misschien ook een kandidaat voor brons ofzo, maar het goede gevoel dat er toen was over zijn rijden heb ik nu in ieder geval nog niet.
  alexlondon, chicagodude en Asterisk vinden dit leuk.
 8. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Op zich is het inderdaad niet zo dat Duitsland helemaal niemand heeft. Maar dat was natuurlijk eerder ook niet zo, alleen lag het verwachtingspatroon voor Duitsland hoger, waardoor het relatief misschien slechter leek dan nu. In het vorige Olympisch seizoen zaten Geisreiter, Hesse, Hirschbichler, R. Dufter en Ihle op een degelijk A-groepniveau terwijl Kraus toen geblesseerd was (en helaas ook nooit meer terugkwam). Nu heb je eigenlijk alleen Beckert en J. Dufter op A-groepniveau en die waren er toen ook al. Het klopt dat er nu een paar wat jongere rijders aankomen en ik heb ook goede hoop, maar het algehele prestatieniveau van Duitsland zit momenteel wel echt op een dieptepunt.
 9. vergeer

  vergeer Well-Known Member

  ze staan nu inderdaad over de gehele breedte nog ver van de top, maar het echte dieptepunt hebben ze al achter de rug. De tijd dat er geen enkel talent zich aandiende en de Duitse toppers flink op leeftijd waren. Op dat moment lijkt het allemaal nog redelijk goed te gaan vanwege de prestaties maar als je verder kijkt dan staan ze er eigenlijk heel slecht voor. Net als toen de Polen tijdens de OS van 2014 op hun top waren en Herbert van de daken bleef schreeuwen dat het Poolse schaatsen in opmars was terwijl er amper talenten aan kwamen. Op dit moment lijkt Canada in dezelfde situatie te zitten. Veel oudjes op hun top en weinig aanstormend talent. Zeker bij de dames.
 10. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Volgens mij vergeet je dat Connor Howe nog maar 21 jaar is.
  Op de middenafstanden bij de mannen staat Canada er het best voor. Van de 8 Canadese rijders onder de 1:09 dit seizoen, zijn er vier onder de 23.
  Op de lange afstanden is er helaas helaas geen breedte achter het treintje Bloemen - Belchos - Fish.

  Bij de dames zijn Pearman (1.54), Scott (1.55) McDougall (37,8) en Lamarche (1.17 en 1.59 in Quebec) in opkomst. Dat zijn nog geen wereldtoppers, maar misschien stoot een van hen uiteindelijk wel echt door tot de top.
  Weidemann zou qua leeftijd echt nog wel een Olympische cyclus mee moeten kunnen, maar het is niet zeker of ze na de OS door wil.
 11. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Ik doel hierbij niet zozeer op de individuele prestaties van de Noren, maar wel op de prestatie van Noorwegen als schaatsland. In een Olympisch seizoen moet je er als schaatsland staan en ik vind het voor Noorwegen beschamend dat het dan na 4 world cups exact 0 wedstrijden heeft gewonnen en twaalfde staat in het medailleklassement. Als de Noorse bond zich daarvoor niet schaamt, dan beschikt het mijns inziens niet over een topsportmentaliteit. Het zoeken van excuses past daar niet bij. Zo hebben de Russen ook voldoende excuses, maar hebben zij in vergelijking met de Noren wel een karrevracht aan medailles gewonnen.

  Maar in februari krijgen de Noren een buitenkans om zich te revancheren. Het winnen van medailles op de OS is uiteindelijk veel belangrijker dan bij world cups.
 12. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ik blik nog even terug op wat aspecten van de WB in Calgary.
  • Dichter bij een pilot op hoe het internationale schaatsen eruit zou zien als Nederland niet bestond, zullen we waarschijnlijk niet meer gaan komen. Lekker internationaal zo. Maar dat was het dit seizoen sowieso al :) .
  • Ignat Golovatsiuk ontwikkelt zich echt tot een allround sprinter met goede 500 én 1000 meters. Hij is nog wat wisselvallig, maar hij reed dit seizoen inmiddels 4x top-10. En 34,12 is gewoon heel erg mooi. Deze man was ooit wereldkampioen 500 meter bij de junioren en heeft het inmiddels tot bijna een 33'er geschopt.
  • De wereldtop is erg breed op de 500 meter mannen, maar de Europese top ook. Alleen al in Calgary reden vier Russen, drie Polen, twee Noren, een Wit-Rus, een Italiaan en een Duitser onder de 34,50.
  • Stolz. Ik moet hem gewoon noemen, anders is deze post niet compleet. Jordan Stolz. Stolz. Jordan Stolz. Stolz. Jordan. Stolz. Jordan Stolz. Stolz. 34,11. 1.06,96. Toen Groothuis die tijd reed, vielen we steil achterover. Alleen knoopte Groothuis daar die dag 34,74 aan...
  • Wat naar, die DQ van Llop. Het kost hem de Spelen. En waarom hij na die 34,64 een DQ achter zijn naam kreeg: hij heeft zelf ook geen idee. En dat is het ergste.
  • Erg bijzonder dat Amerika het zo goed doet op de allroundafstanden bij de mannen. Voor het eerst in tien jaar zullen er drie Amerikaanse mannen meedoen aan het WK allround, mits ze al hun startplekken invullen.
  • Topweekend voor Felix Rijhnen. De eerste individuele Duitse WB-medaille in vier jaar en ook nog 6:12 achter zijn naam. Hij is alleen al wel dertig jaar, geen piepjong talent meer dus.
  • Hebben we ooit eerder twee Belgen én nul Nederlanders in de top-10 van een Wereldbekerwedstrijd gehad? Het gebeurde op de 1500 meter mannen.
  • Dat Japan zich niet plaatst voor de TP mannen, vind ik onbegrijpelijk.
  • Francesca moet veel lol hebben gehad dit weekend. Alleen de winnaars van de Wereldbekerwedstrijden 3km in SLC en Calgary reden harder dan Schouten in Heerenveen.
  • Nog even over SLC: de 1.49,99 van Miho was echt onwaarschijnlijk sterk. Ze zou met die tijd tien jaar geleden de vijfde snelste Japanner (m/v) van het seizoen zijn geweest. Slechts vier Japanse mannen reden dat jaar onder de 1.50...
  • Terug naar Calgary. Nadat Rusland al drie WB's droog stond waren er nu eindelijk drie zeges. Mooie strijd op de 500 meters. 10.19 en 9.39 waren flitsende openingen. Knap ook hoe Wójcik weer twee keer onder de 37 reed.
  • Leia Behlau werd achtste in de B-groep met 1.56,17: slechts 0.06 achter Reina Anema. Zo'n tijd had ik niet gezocht achter Behlau, iemand die zelfs ik een gewezen talent noem. Dit seizoen vermorzelt ze eindelijk haar tijden van 2015.
  • Ik snap Ji-woo Park niet. In SLC reed ze 1.15,92 op de 1000 meter, een prima tijd, geknoopt aan 2.04 en 4.12. In Calgary reed ze 1.24, 2.05 en 4.23. In Stavanger reed ze dit jaar al 2.00.
  • De helft van de top-16 op de 1500m vrouwen komt uit Azië en ze rijden allemaal 1.54 of sneller.
  • Deze wereldbeker geeft aan: ook al organiseer je maar vijf Wereldbekers in een jaar, dan nog zeggen erg veel Nederlanders af. De truc van Minder-Wedstrijden-Organiseren-Zodat-Iedereen-Dat-Beetje-Dat-Nog-Overblijft-Wel-Gaat-Rijden werkt dus niet.
  Laatst bewerkt: 17 dec 2021
  RodyTur10, G1ant, Duif en 5 anderen vinden dit leuk.
 13. CasperW

  CasperW Well-Known Member

  Llop had een blokje aangeraakt, las ik ergens

  Google Translate: "Unfortunately, however, fifteen minutes later the judges determined that Llop had touched one of the cones that delimits the track and the infraction is penalized with an immediate disqualification ." https://fosbury.cat/fosbudiary/pati...als-jocs-despres-duna-amarga-desqualificacio/
  Laatst bewerkt: 17 dec 2021

Deel Deze Pagina