Wereldbeker 3, Berlijn, 5–7 december

Discussie in 'Lange baan' gestart door leenstrafan, 23 nov 2014.

 1. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Na twee mooi en verrassende weekenden in het verre (en voor de live-kijkers vroege) Azië komt de wereldbeker terug naar Europa, allereerst naar Berlijn. Dit is de zevende keer in elf jaar dat Berlijn wordt aangedaan voor de wereldbeker in het begin van het seizoen (november of december), we kunnen dus wel van een soort klassieker spreken.

  Programma:
  • Vrijdag 5 december: 3000m dames, 1e 500m dames, 1e 500m heren, ploegenachtervolging heren
  • Zaterdag 6 december: 1000m dames, 1000m heren, 5000m heren, ploegenachtervolging dames
  • Zondag 7 december: 1500m dames, 1500m heren, 2e 500m dames, 2e 500m heren, massastart dames en heren
  Baanrecords:
  • Dames 500 meter: 37,36 van Lee Sang-hwa (WB december 2013)
  • Dames 1000 meter: 1.14,51 van Heather Richardson (WB december 2013)
  • Dames 1500 meter: 1.54,88 van Jorien Ter Mors (WB december 2013 in de B-groep!)
  • Dames 3000 meter: 4.00,75 van Martina Sáblíková (WB november 2009)
  • Dames achtervolging: 2.58,19 van Leenstra/Ter Mors/Wüst (WB december 2013)
  • Heren 500 meter: 34,70 van Joji Kato (WB november 2008)
  • Heren 1000 meter: 1.08,53 van Shani Davis (WB november 2009)
  • Heren 1500 meter: 1.44,47 van Shani Davis (WB november 2009)
  • Heren 5000 meter: 6.09,76 van Sven Kramer (WB november 2006)
  • Heren achtervolging: 3.43,10 van Davis/Kuck/Marsicano (WB november 2010)
  Nederlanders:
  Sven Kramer gaat trainen in Klobenstein dus die zal er niet bij zijn, of er meer schaatsers van LottoNL-Jumbo zijn die daardoor Berlijn overslaan weet ik niet. Natuurlijk zien we wel de terugkeer van de ploeg Clafis (Anema) die om financiële dan wel jetlag-technische redenen Azië overgeslagen heeft (en zo duur is een Eurolines-busreisje naar Berlijn niet, het ligt ook nog eens in dezelfde tijdzone). Ook is Michel Mulder eindelijk klaar met inline-skaten en mag hij het Russische fenomeen Koelizjnikov proberen te bedwingen.

  Volgens de selectienormen wordt de ploeg morgen (maandag 24 november) bekend gemaakt, maar waar er vroeger nog wel eens uitgelegd stond hoe de slechtste Nederlander na twee of drie wereldbekermanches vervangen mocht worden, zijn er nu geen exacte richtlijnen opgesteld. Dit betekent dat het onduidelijk is of het eventuele instromen van Azië-skippers ten koste gaat van de nummer minst van het NK, of van de minste schaatser in de wereldbeker. Op een aantal afstanden hoeft het niet tot een probleem te leiden, bijvoorbeeld als Antoinette de Jong (brons NK) weer de 1500 wil gaan rijden, kan Melissa Wijfje zich weer op het juniorencircuit (WB Minsk 14–16 december) richten.

  Op de massastart moet bij de mannen het roer om, bij de vrouwen lijkt die noodzaak minder hoog. Qua ploegenachtervolging is er ongetwijfeld ook een heel sterk team te bouwen zonder Kramer, dus dat zal wel goed komen, tenzij er ook Douwe de Vries en Wouter olde Heuvel dan in Italië zijn, want dan wordt het wel passen en meten. Bij de vrouwen-TP gaan Wüst en Leenstra gewoon naar Berlijn en dan zou Antoinette de Jong wel een snelle derde dame moeten zijn (maar hier al helemaal keuze genoeg).

  Buitenlanders:
  Onder andere Nesbitt, Bowe, Richardson, Yu, Joeskov, Bøkko, Was, Greig en Contin waren er niet in Obihiro en Seoel. Een deel van hen mogen we hopelijk toch wel in Berlijn zien? Misschien dat de diverse specialisten op het forum antwoord kunnen geven op deze vraag?
 2. Duif

  Duif Well-Known Member

  In ieder geval gaan WOH en Havard Bökko (!) met Kramer naar Collalbo hoorde ik op de NOS.
  Tuttifrutti vindt dit leuk.
 3. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Ik verwacht Contin in Berlijn en ook Babenko.
 4. Tuttifrutti

  Tuttifrutti Well-Known Member

  Klopt inderdaad! Op het Noorse schaatsforum vertelde vader Bøkko dat Håvard was uitgenodigd door Kramer & WOH om met hun mee te gaan naar Collalbo! Het plan is dat hij in Heerenveen zijn eerste Worldcup van het seizoen gaat rijden.
  jaap vindt dit leuk.
 5. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Zou er nog een tweede Nederlandse man op de massastart mogen rijden? Het aantal rijders is beperkt tot 28 en elk land mag minimaal 1 rijder opstellen. Ik verwacht in ieder geval rijders uit:

  CAN USA NOR SWE FIN
  DEN NED BEL FRA ESP
  GER SUI AUT ITA POL
  HUN EST LAT BLR RUS
  KAZ CHN KOR JPN AUS
  NZL

  Dat zijn er al 26. Er zijn dan nog 2 plekjes over en die worden verdeeld aan de hand van de nummers 2 per land in de WB-stand. Met dien verstande dat men wel een rijder bij de beste 32 in de massastart-WB van vorig jaar moest hebben. Zuid-Korea valt daarom af. Het rijtje is dan als volgt: 1 JPN 2 AUT 3 GER 4 ITA 5 NED. Er moeten er dus 3 afvallen wil Nederland met 2 man mogen starten op de massastart. En dan maar hopen dat er niet nog de Mongool, Roemeen, Tsjech of Taiwanees opduiken, die we het hele jaar nog niet gezien hebben, maar wel vorig jaar de limiet al hebben gereden. Of dat de Slowaken en Indiërs in een ultieme poging volgende week de limiet rijden....
 6. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Ik denk dat de Geert Kuiper nu erg zal balen dat ie Jorritsma niet uit de opstelling gehaald heeft. Die was duidelijk niet hersteld van zijn 500m. Hij had veel beter Bob de Jong kunnen opstellen als aanvaller en dan Verweij achter de hand kunnen houden voor de sprint. Een beslissing die wel eens grote gevolgen kan hebben want wie moet hij als enige opstellen? Ik denk dat ie dan niet meer om Bergsma heen kan.

  Nevendiscussie is de team pursuit , maar daar zal Anema zich wel niet meer druk om maken.
  G1ant vindt dit leuk.
 7. proeme

  proeme Well-Known Member

  Als Nederland maar 1 deelnemer heeft doordat er een Mongool, Taiwanees, Slowaak en Indiër meedoen, dan vind ik dat prima.
  (2 daarvan dan, anders zit je boven het maximum van 28)
  LeeMoZovski en Eagle vinden dit leuk.
 8. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Als iedereen voor zich rijdt is dat natuurlijk heel apart, hoewel er ongetwijfeld toch allianties ontstaan (Team Stressless, Team Kia Academy, Toekomstig Team Davis) wat mogelijk de boel een beetje verstoort. Dat de Nederlanders niet heel kansrijk zijn vind ik geen probleem, liever twintig nationaliteiten in de MS dan elke keer een Nederlandse zege. Uiteindelijk is de wedstrijd wel te kort om on-the-fly allianties te vormen dus zal het altijd onvoorspelbaar blijven.

  Als Sven Kramer én Wouter olde Heuvel er niet bij zijn in Berlijn en Jan Blokhuijsen is nog steeds uit vorm dan zal Geert Kuiper toch even bij Jillert Anema moeten polsen of hij nog iemand heeft om zich bij Koen Verweij en Douwe de Vries aan te sluiten. De spoeling blijft toch wel dunner dan bij de vrouwen waar de 1500 en 3000 dichter bij elkaar liggen dan bij de mannen de 1500 en 5000.
 9. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Het Finse team in Berlijn (5-7.12.) En Heerenveen (12.-14.12.) Wereldbekerwedstrijden

  Elina Risku (500 m, 1000 m)

  Pekka Koskela (500 m, 1000 m)
  Mika Poutala (500 m, 1000 m)
  Tommi Pulli (500 m, 1000 m)
  Juho Vaittinen (500 m, 1000 m reserve)

  En uit Zweden meldt men:
  Följande aktiva har tagits ut och kommer att deltaga:

  Eva Lagrange: 3000m
  David Andersson: 2x500m, 1000m och 1500m
  Nils van der Poel: 1500m och 5000m
  fransvanbakel en leenstrafan vinden dit leuk.
 10. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  De Polen.... Juist ja!! Met een interessante nieuwe naam

  Aleksandra Goss, Angelika Fudalej, Urszula Włodarczyk, Katarzyna Woźniak, Luiza Złotkowska, Zbigniew Bródka, Roland Cieślak, Sebastian Druszkiewicz, Sebastian Kłosiński, Piotr Michalski, Konrad Niedźwiedzki, Artur Nogal, Piotr Puszkarski, Jan Szymański, Artur Waś, Adrian Wielgat.
  vergeer en jaap vinden dit leuk.
 11. IKE

  IKE Active Member

  Norway team: Sverre Lunde Pedersen, Espen Aarnes Hvammen, Håvard Holmefjord Lorentzen, Fredrik van der Horst, Christoffer Fagerli Rukke
  Ole Bjørnsmoen Næss, Aleksander Waagenes (both debut), Ida Njåtun, Hege Bøkko, Håvard Bøkko (Thialf only, in training camp first week) (2/2)
  Tuttifrutti vindt dit leuk.
 12. AIAIAI

  AIAIAI Active Member

  Het is inmiddels 1 december.
  Iemand al iets gehoord?
 13. Jan Blokland

  Jan Blokland Well-Known Member

  Opvallende afwezigen voorlopig op de lijst van Zweeler in Berlijn zijn toch de Finnen Koskela en Poutala, de Amerikaan Mantia, nog steeds geen Ying Yu uit China en Contin uit Frankrijk.
  Rijden Richardson en Bowe alle afstanden in Berlijn in de A-poule. Ik ga er vanuit dat ze toch op de 2x 500, 1000 en 1500 uitkomen.
 14. ChefSpijker

  ChefSpijker Well-Known Member

  Richardson heeft een wildcard voor de A-groep voor de 500, 1000 en 1500 en Bowe voor de 1000 en 1500. Bowe moet op de 500 dus wel in de B-groep starten. Dat geldt ook voor de andere namen die je opgesomd hebt (de Finnen, Mantia en Contin). Daarom staan ze bij Zweeler ook niet op de startlijst omdat ze in de B-groep geen punten kunnen scoren voor het spel.
 15. ChefSpijker

  ChefSpijker Well-Known Member

  De selectie was toch in principe al na het NK bekend? Alleen het wegvallen van Kramer en Olde Heuvel is van invloed op de selectie die toen gemaakt is. Daardoor zullen Schipper en Verbij (nr. 6 en 7 NK) ook de 1500 meter mogen starten en Verweij en Vreugdenhil (nr. 6 en 7 NK) op de 5000 meter, lijkt mij.

  Komt dus neer op het volgende, tenzij nog iemand zich terugtrekt:
  500 dames: Van den Brandt, Boer, Oenema, Van der Werff, Das
  1000 dames: Leenstra, Wüst, Van Riessen, Van Hemert, De Neeling (Van Hemert en De Neeling in B zonder afzeggingen)
  1500 dames: Wüst, Leenstra, Linda de Vries, Joling, Antoinette de Jong (De Jong sowieso in B)
  3000 dames: Wüst, Voorhuis, Joling, Kleibeuker, Achtereekte (Achtereekte sowieso in B)

  500 heren: Michel Mulder, Smeekens, Otterspeer, Schipper, Jorritsma (Jorritsma in B zonder afzeggingen)
  1000 heren: Nuis, Groothuis, Verweij, Otterspeer, Verbij
  1500 heren: Nuis, Verweij, Krol, Schipper, Verbij (Schipper en Verbij sowieso in B)
  5000 heren: Bergsma, De Jong, Douwe de Vries, Verweij en Vreugdenhil (Vreugdenhil in B zonder afzeggingen)
 16. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Richardson werd vorig jaar 17e in de World Cup 1500m. Lijkt me dat ze daar in de B groep moet starten.
 17. IKE

  IKE Active Member

  ze was wel 7e op de os is dat niet genoeg voor een wild card?
 18. ChefSpijker

  ChefSpijker Well-Known Member

  Competitors with a "Wild card":
  A Skater may use a “Wild card” for Division A only the first time the Skater competes in the distance (category)
  concerned in the World Cup 2014/15. A “Wild card” for Division A may be granted only if the Skater was
  placed among the 10 best in the final World Cup 2013/14 ranking or among the 10 best in the 2014 Olympic
  Winter Games for the distance category concerned.
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 19. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  nu.nl meldt:
  =
  Bergsma houdt vast aan boycot achtervolgingsploeg
  Gepubliceerd: 2 december 2014 09:10 | Laatst gewijzigd: 2 december 2014 10:43
  Jorrit Bergsma stelt zich ook deze winter niet beschikbaar voor de achtervolgingsploeg.
  ''Ik had hem graag opgesteld bij de komende wereldbekerwedstrijd in Berlijn, maar Jorrit heeft gezegd dat ik hem maar even buiten mijn selectie moet houden'', vertelt bondscoach Geert Kuiper dinsdag in het AD.
  Bergsma was reserve bij de Nederlandse ploeg bij de Olympische Spelen in Sotsji, maar hij trok zich terug voor de finale.
  De olympisch kampioen op de 10 kilometer voelde zich niet serieus genomen en daardoor geen volwaardig teamlid. Nederland won vervolgens goud op de 'teampursuit' met Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij in de ploeg.
  ''Geert weer wil beginnen op nul, wat ook goed is. Maar voor mij nu nog maar even niet. Er zijn te veel spelletjes met mij gespeeld en daarom wil ik me er even helemaal uittrekken'', licht Bergsma zijn besluit toe.
  De achtervolgingsploeg rijdt deze winter na de wedstrijd in Berlijn nog een wereldbekerwedstrijd in Thialf en de WK afstanden.
  =
  Jammer natuurlijk, maar duidelijkheid is altijd goed. Niet meer over zeuren. Hij is de op-5-na beste ploegenachtervolger van Nederland, dus er zijn ergere dingen.

  Naast Verweij en Douwe de Vries is de spoeling dun met deze deelnemers in Berlijn. Maar er zit een prima derde man tussen. Frank Vreugdenhil. Marathonman. In bloedvorm (twee zeges afgelopen weekend). En kan ook een 1500 meter rijden.
 20. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member

  Goed zo Bergsma!

  Hij zou ook wel gek zijn om alleen op te draven, wanneer de belangrijke mannetjes besluiten een WC over te slaan,
  Ja dan ben je opeens wel goed genoeg maar de rest van het jaar laten ze je buitenspel staan

  Laat ze het verder maar lekker zelf uitzoeken

  Schaatsen is géén teamsport en je bent ze níets verschuldigd

Deel Deze Pagina