Weerribben

Discussie in '2009-2010' gestart door Anonymous, 23 jan 2010.

 1. Anonymous

  Anonymous Guest

  Vanochtend wezen schaatsen in de Weerribben in de kop van Overijssel. (opgestapt bij Café de Weerribben) IJs was dik genoeg, maar van schaatsen kwam niet veel: de bovenkant is veel te bros. Om de paar slagen duiken de punten van je schaats het ijs in....het ziet er beter uit dan het is.
 2. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Ik heb op dezelfde dag een duurloop gehouden in het gebied.
  Opmerkelijke feiten: op de ene plek ziet het er prima uit, de sneeuwprut lijkt gesmolten, en redelijk
  massief weer bevroren. Het leek me toe dat je er op rijden kon, maar twijfel bleef. Bovenstaande post
  bevestigd dit beeld. Daarnaast was het opmerkelijk dat op vele, zeer vele andere plaatsen, zoals bij bruggen, de Kalenberger vaart, de gehele gracht bij Nederland, het weer gewoon helemaal open ligt. Op zondag zal er een vliesje ijs op gekomen zijn,
  dat dan nu waarschijnlijk onder het sneeuw ligt. Dus op de ene plaats nog erg dik, op de andere is alles weg.

  Goed de toplaag bestudeerd, maar volgens mij was er niet of nauwelijks geschaatst. Wel zag ik fietssporen (zo leek mij, kan ook van een sleetje geweest zijn).
 3. Anonymous

  Anonymous Guest

  Zondagmiddag geschaatst in de trekgaten tegenover Cafe Weerribben / Hogeweg. Door de sneeuwval was ijsdikte onduidelijk. Daarom eerste lopen en stampend op het ijs een groot stuk verkend, daarna schaatsen ondergebonden. IJskwaliteit was redelijk, dikte in de trekgaten was veelal meer dan 10cm. Het was een adembenemend mooi gezicht. Mijn indruk is dat het stuk tussen Cafe Weerribben, kalenbergerpad en de eendekooi goed beschaatsbaar is. Inmiddels zijn we 2 nachten/dagen met vorst verder...
 4. Anonymous

  Anonymous Guest

  vandaag wezen schaatsen in de weerribben.
  ben opgestapt tussen ossenzijl en cafe de weerribben, bij parkeerplaats.
  prachtig ijs! maar er ligt 2 centimeter sneeuw op.
  ik was alleen dus durfde niet ver weg te gaan omdat je de zwakke plekken niet ziet. nog een paar nachten stevige vorst en je kunt er vegen.
  (was wel fantastisch mooi helemaal alleen, midden in de weerribben met dit prachtige weer van vandaag!)
 5. HilbertG

  HilbertG New Member

  Is hier vandaag nog geschaatst en hoe staat het ervoor?
 6. Anonymous

  Anonymous Guest

  Hallo,

  wie kan mij vertellen hoe het ijs eruit ziet in de weerribben,
  kan daar zoals morgen al op geschaatst worden??

  hopelijk kan iemand mij meer vertellen

  alvast bedankt
 7. Anonymous

  Anonymous Guest

  Vanmiddag bijna drie uur in de Weerribben geschaatst. Mooi glad en hard ijs en je kon bijna overal komen maar de Kalenbergergracht is nog onbetrouwbaar. Wel ligt er inmiddels zo'n 5 cm sneeuw, maar die is (nog) mooi los en daar valt goed doorheen te schaatsen. Door de harde wind vanavond onstonden er wat kleine duintjes hier en daar. Het landschap met die sneeuw is natuurlijk adembenemend mooi maar ik kwam slechts zes andere genieters tegen. Een aanrader voor iedereen!
 8. Anonymous

  Anonymous Guest

  Vandaag na een uurtje op de geveegde route in Belt Schutsloot, toch maar weer naar Café de Weerribben gegaan: het ijs is in de Weerribben namelijk weliswaar niet geveegd, maar wel veel mooier en gladder dan in Belt Schutsloot. Je moet je alleen niet laten ontmoedigen door het papijs vlak tegenover het café, maar direkt het eerste het beste trekgat inrijden en dan rechtsaf, een paar meter klunen, en je rijdt op geweldig ijs de Weerribben door aan de oostkant van de Kalenberger gracht. Ook de Kalenbergergracht zelf is inmiddels intensief bereden vanaf halverwege Ossenzijl, tot aan Kalenberg. Het ijs op de gracht is van uitzonderlijk goede kwaliteit.
 9. Anonymous

  Anonymous Guest

  Vandaag ook de Weerribben verkend, en opgestapt bij Cafe de Weerribben. Kan bovenstaande posts enkel beamen. Het ijs is doorgaans prachtig onder de 2cm sneeuw, hoewel er hier en daar nog wel wat plekken zijn waar oude sneeuw van voor de vorige dooiperiode ligt, en die dus prut-ijs veroorzaakt.

  De Kalenberger gracht is goed te doen (ook mooi ijs), behalve in de dorpen zelf (Kalenberg en Ossenzijl). Ook bezuiden de Kalenbergergracht liggen vele vaarten en kanalen die over het algemeen behoorlijk goed begaanbaar zijn. Enkele Noord-zuid-lopende sloten zijn helemaal schoongewaaid, maar meestal ligt er een cm of 2 a 3 sneeuw, soms meer.
 10. HilbertG

  HilbertG New Member

  He Rinke,

  Helemaal met je eens, ook mijn ervaring. Met de ijsvereniging gesproken. De verbindingskanalen zijn te onbetrouwbaar om er met vegers overheen te gaan. Waterschap heeft nog vorige week het gemaal nog aangehad op de wetering. Soms ligt er 20cm en soms 2-4cm. Ik vermoed dat er ook deze ijsperiode geen geveegde km's gemaakt kunnen worden in de weerribben.
 11. Anonymous

  Anonymous Guest

  Inmiddels is er vandaag op grote schaal geveegd. Aan de Oostkant van de Kalenberger gracht over het algemeen uitstekend ijs, met uitzondering van de hele smalle slootjes. Aan de Westkant zijn er hele beroerde stukken, die je beter maar helemaal kan mijden.
 12. Anonymous

  Anonymous Guest

  Weerribben 14 februari 2010 - vanaf café de Weerribben was een mooie baan geveegd met grote stukken prima ijs. Bij het afwijken van de geveegde baan richting Ossenzijl of op de smallere sloten door de bosgedeelten was het ijs minder goed begaanbaar. Vanaf Ossenzijl was de dag tevoren wel een poging gedaan om een baan te vegen, maar daarbij was men met veegmachine en al door 't ijs gezakt...

  Voor een impressie zie:

  [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=T_t_X40dE8Q[/youtube]
 13. Anonymous

  Anonymous Guest

  Misschien wordt hier dinsdag een tocht georganiseerd. Eind van de middag werd er heel druk geveegd en onder de sneeuw kwam veel goed ijs vandaan.
 14. Anonymous

  Anonymous Guest

 15. Anonymous

  Anonymous Guest

  Vandaag een 'rondje' Weerribben gedaan. Grote stukken zeer goed ijs, geveegd.

  Zie het kaartje voor de route van 27 kilometer.

  (groen= erg goed ijs, oranje=matig,bobbelig ijs, rood=nauwelijk doorkomen aan). De delen westelijk van de Kalenbergergracht zou ik dus zeker niet links laten liggen (of rechts al je uit het noorden komt :wink: ) Het stukje vlakbij Cafe de Weerribben is prut, maar dat is maar 50 meter. Helemaal tot Ossenzijl kun je niet komen, maar van de de bushalte daar tot het beschaatsbare ijs is het maar 5 minuten lopen.

  Voor meer indrukken zie de foto's (onderaan)
 16. marieke

  marieke New Member

  @ Jeroen
  Je kaartje is niet zichtbaar, hij zegt "Must login as hiero to view this image."
  Je foto's zijn wel zichtbaar en schitterend!
 17. Anonymous

  Anonymous Guest

  Oops, mijn fout, het kaartje is nu wel zichtbaar als het goed is ....
 18. Anonymous

  Anonymous Guest

  Weerribbentocht dinsdag

  Opregte Steenwijker Courant:
  zondag 14 februari 17:07

  Wetering - Na dertien jaar wordt dinsdag weer een Weerribbentocht gehouden.
  De tocht telt een afstand van dertig kilometer. De startplaatsen zijn: Hoogeweg, Kalenberg, en Ossenzijl. Gestart kan worden tussen 9.30 uur en 14.00 uur. Meer info: Jente Muis, Wetering West 81, Tel. 0521 371344
 19. Anonymous

  Anonymous Guest

  Na zondagochtend eerst 2 rondjes van de blokzijlermerentocht te hebben meegepakt, vanmiddag ook nog even in de weerribben gaan kijken.
  Waren we daar vanmorgen maar meteen naar toe gegaan. Het ijs is er echt vele malen beter: met name het geveegde stuk over de kalenbergergracht ligt er over het algemeen prima bij.
  Jammer dat er morgen weer gewerkt moet worden, anders had ik zeker nog wat km's gemaakt hier!
 20. Anonymous

  Anonymous Guest


  Mensen let op: deze tocht gaat morgen NIET door. Net gebeld met de organisatie, ze vinden het niet verantwoord om duizenden het ijs op te laten gaan. Jammer....

Deel Deze Pagina