Wedstrijden oktober 2021

Discussie in 'Lange baan' gestart door Lorca, 30 sep 2021.

 1. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Geen Guus Hiddink met Zuid-Korea, geen Leo Beenhakker voor Trinidad en Tobago, geen Bert van Marwijk bij de Verenigde Arabische Emiraten, geen Dick Advocaat bij Irak. Bij voetbal hebben we een behoorlijk aantal bondscoaches geleverd aan andere landen, en volgens mij is dat juist goed voor de sport.
 2. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Volgens mij was de strekking van mijn post duidelijk. Het ging niet om een etappezege maar de eindzege.
 3. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Maar hebben die voetbalcoaches hun kunstjes geleerd bij de KNVB of elders?
 4. mi

  mi Well-Known Member

  Ik vind het redelijk hilarisch dat we al enkele pagina’s vollullen over een WUR poging van vd Poel terwijl we nog niet eens weten om wie het in potentie gaat en of het uberhaupt doorgaat!

  voor hetzelfde geld gaat het om Hulzebosch die het senioren-record wil verbeteren ;)
  Laatst bewerkt: 12 okt 2021
  Duif, Yuskov en EenBrabander vinden dit leuk.
 5. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Dadelijk blijkt het Irene Schouten te zijn :D
  Lorca, proeme en mi vinden dit leuk.
 6. proeme

  proeme Well-Known Member

  nou dat... hoezo gaan we klagen over meer aandacht voor schaatsen?
 7. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Ik ben benieuwd wie het is. Ervan uitgaande dat het een Nederlander is en iemand die niet per se bij het nk afstanden wil presteren:
  - Sjoerd den Hartog
  - Crispijn Ariëns
  - Lisa van der Geest
  - Mats Stoltenborg

  Ik neem aan dat het wel iemand is met redelijke kans op succes anders is het een beetje een waardeloos voorprogramma.
  SprintMaster vindt dit leuk.
 8. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Als het een Nederlander blijkt te zijn, dan kan mijn aandeel in de discussie gelijk de prullenbak in.

  In dat geval moet het haast wel een marathonneur (zonder World Cup-kansen) zijn die een poging wil wagen? Een uur gemiddeld rondjes onder de 32,9 rijden (bereken ik dat goed zo? De afstand na 1 uur was 43,735km) gaat je niet in de koude kleren zitten en doet je kansen op andere afstanden geen goed. De diesels van het kaliber Kleibeuker zijn bij de dames een beetje schaars, dus daar zie ik niet snel iemand een poging wagen. Wellicht Esmee Visser in de toekomst. En als ik er toch eentje voor nu moet noemen...Maaike Verweij? Reed als juniore al 100km voorop in de Alternatieve Elfstedentocht, dus duurvermogen heeft ze wel.

  Bij de heren lijkt mij Mats Stoltenborg inderdaad een logische naam. Kan deksels vlak rijden, zit bij een ploeg die zoiets kan regelen en heeft een topconditie, maar mist de snelheid om echt kans te maken op plaatsing voor de 5km (wel een outsider voor het 5e World Cup ticket op de 10km). Crispijn Ariëns kan ook. Hij is alleen van de zomer een paar maanden uit de roulatie geweest met een zware hersenschudding. Misschien toch niet de meest logische kandidaat. Verder denk ik aan Jordy Harink. Kilometervreter pur sang en een Elfstedenfavoriet, maar mist de snelheid en techniek om serieus mee te doen op de 5/10km. Andere marathonmannen met een serieuze kans zijn juist net met pensioen. Zoals Jouke Hoogeveen.

  Qua langebaners kan ik mij eigenlijk alleen Kars Jansman (net z'n schouder uit de kom) voorstellen.
 9. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Als Henk Angenent tegelijk in de andere baan start, dan koop ik vanavond nog een kaartje.
 10. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Na het mislukte marathon seizoen vorig jaar zei de net gestopte Erik-Jan Kooiman gekscherend tegen zijn oud-ploeggenoten: degene die mijn wereldrecord durft aan te vallen krijgt een kratje bier per gereden kilometer. :) Jullie hebben de hele zomer om te trainen!
  Camila vindt dit leuk.
 11. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Camila en SprintMaster vinden dit leuk.
 12. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Zoals beloofd volgt hier mijn interpretatie van de wedstrijden in Inzell. Over de Nederlanders is het meeste al gezegd, dus ik zal me eens richten op de prestaties van de schaatsers die niet de driekleur en de letters "NED" achter hun naam hebben staan.

  Polen (deel 1)
  "Hallloooooo !!! Ik ben Andzelika uit Polen en ik kan heel hard schaatsen." Dat nieuwe NR van 37.64 is gewoon een zeer serieuze tijd in Inzell. En dan rijdt ze ook nog gewoon twee keer 37.8. Dit lijkt verdacht veel op wat Herzog liet zien in het voorseizoen liet zien van het jaar dat ze wereldkampioene werd. Die Wójcik kan nog wel eens een 36er gaan rijden. Maar eerst maar eens kijken of ze in Tomaszów voor een medaille kan zorgen. Veel andere Polen zullen daar niet toe in staat zijn. Die 1000m in 1:15.34 is trouwens ook zeer netjes. Wat heet, want haar oude PR uit 2018 stamde uit SLC of all places en was 1:17.57. Sindsdien had ze de 1:18 nooit meer doorbroken. En nu dus 1:15.34. Op de 500 meter is ze sneller dan alle Nederlandse vrouwen dit seizoen, en op de 1000m hoeft ze alleen Wüst en De Neeling voor zich te dulden, maar die reden in een ander weekend en in het geval van Wüst ook op een andere ijsbaan. Waar veel schaatsers hun best moeten doen om enigszins in de buurt te komen van hun niveau van vorig jaar, breekt Wójcik gewoon door twee muren heen. En zij hoeft nog niet in topvorm te zijn eind oktober.
  Sowieso doen de Polen het goed. 38.14 is prima op niveau van Ziomek. Spellings-challenge Magdalena Czyszczoń verbeterde zich op de 5km. Czerwonka reed een nette 1500m. Alleen Bosiek valt me echt tegen met 1:17 en 2:00.

  Polen (deel 2)
  Ook bij de heren loopt het lekker. De 500m-mannen zijn erg aan elkaar gewaagd en Kania rijdt zich er leuk tussen. Michalski mag trots erop zijn dat hij Nuis én Verbij én Lorentzen en nog een hele hoop anderen heeft verslagen op de 1000 meter. Hij rijdt voor het eerst buiten Calgary onder de 1:09. De allround-Polen zijn zeker op de 5km nog erg zwak, maar op de 1500m rijdt bijvoorbeeld Palka zijn tweede tijd ooit, dus er zit schot in de zaak. Een echt groot talent zou Polen wel kunnen gebruiken bij de mannen op de middenafstanden, want ik zie de huidige generatie nog niet direct in de voetsporen treden van het rijtje Bródka-Niedzwiedzki-Szymanski. Gelukkig is daar nu Szymon Wojtakowski. Hij is nog erg jong, 16 pas, maar hij reed toch al 36,98, 1.11,72 en 1.49,40. Vooral die 1.49,40 is goed. Natuurlijk hebben een hoop Aziatische B-junioren dat gereden, maar qua Europese B2's heb je Pedersen en Bosker en dan houdt het wel zo'n beetje op. Deze jongen is dus goed bezig. Maar laat hem alsjeblieft gewoon lekker schaatsen en stuur hem niet naar alle senioren-WB's. Doe dat maar vanaf 2024. (Bij mijn zoektocht naar B-junioren onder de 1:50 zag ik ook dat Yuuto Ide vorig jaar in Nagano al 1.47,84 reed als B2. Dat is snel. En nu Japan beter met talenten omgaat, is er serieus kans dat we meer gaan zien van deze schaatser.) Bij de vrouwen waren er ook leuke tijden van B2-junioren: 4:23 van Kubin uit Polen en 4:24 van Jasch uit Duitsland.

  Wit-Rusland
  De spoeling in Belarus is wat dunner, maar ook zit er ontwikkeling in. Nifontova rijdt ook onder de 38, en dat is voor haar toch nog best onontgonnen terrein. Er reden ook 3 Wit-Russische vrouwen onder de 1:19, iets waar geen sprake van is in bijvoorbeeld Noorwegen en Duitsland (zucht...). De 4.07 van Zueva is niet goed en niet slecht. Golovatsiuk klampt zich qua tijden vast aan Michalski en dat is momenteel geen verkeerd voorbeeld. Rudenko rijdt 1.10,04 en zodoende hebben de Wit-Russen met hem, Golovatsiuk en Chaban toch een leuk sprint-treintje. Tot slot valt me op dat Stefan Neumiarzhytski voor het eerst onder de 36 seconden reed. Net als Sloeva was hij trouwens voorheen een Rus. Dat is dan weer jammer, dat de breedte-ontwikkeling in Wit-Rusland door overstappende B-Russen komt in plaats van door geboren Wit-Russen. (Neumiarzhytski is trouwens qua gecompliceerdheid van de naam een soort Wit-Russische Czyszczoń. Als die twee nou samen zouden gaan wonen in Tsjechië, zou Magdalena de achternaam Neumiarzhytskiová-Czyszczońová gaan dragen. Dat past niet in beeld, me dunkt).

  Duitsland
  Tja.
  39,7, 1.17,7, 2.01, 4.17 en 35,5, 1.10,2, 1.48,1, 3.46, 6.25.
  Op individueel niveau zitten er echt wel wat verbeteringen tussen, zoals het PR van Fridtjof Petzold op de 5km (6:25 – prachtige naam trouwens), het PR van inlinester Hofmann op de 3km (4.17) of de nette tijden van Scholz, maar ik zie nou nog niet meteen een Peter-Mueller-effect. Stirnemann werd zelfs roemloos laatste op de 3km.

  Noorwegen
  Ook dat valt best wel tegen. Lorentzen en Dufter zouden een goed trainingskoppel moeten vormen onder Wotherspoon, maar het betaalt zich in elk geval nog niet uit in spetterende tijden in het voorseizoen. Niet erg, maar als N'tab en Otterspeer 34,7 en 1.07 rijden, zal het toch niet heel fijn aanvoelen om zelf 35,5 of 36,0 en 1.09 of 1.10 te rijden. Maar goed, het gezegde: goede tijden in het voorseizoen zeggen veel, slechte tijden in het voorseizoen zeggen niks. De 4.07 van Wiklund van vorige week is trouwens niks bijzonders, maar ook niet verkeerd. Tijden van het allround-mannenteam hebben we nog niet gezien (afgezien van 3kms van augustus): Pedersen heeft dat fietsongeluk gehad, Kongshaug had een lichte blessure en de rest was ziekjes. In Stavanger was er wel een lichtpunt: Sander (wie?) Eitrem reed 3.45,66, een ruim PR. Hij was vorig jaar nog junior en dit jaar maakt hij erg grote sprongen.

  Alpenlanden
  Wenger reed een fijne 5km-rit. Hij begint toch echt serieus netjes te presteren op de traditionele afstanden. Twee Zwitserse vrouwen rijden 4.21 en Kaitlyn McGregor begint eindelijk weer op het niveau te komen dat ze als juniore had (1.18).
  Herzog is niet slecht aan het seizoen begonnen. De 1.16 van een tijdje terug was niet goed, maar de 1.15,15 mag er zijn. Alleen in haar beste seizoen reed ze sneller in oktober. Nog geen spectaculaire dingen van Odor of Gschwentner.

  België
  Swings reed een zeer nette 3.41 maar ook een wat matige 1.47. Lastig in te schatten. Toch wacht ik eigenlijk op het moment dat Swings weer eens echt mee gaat doen om de WB-winst op de traditionele afstanden. Dat zou mooi zijn! Zo vreemd dat hij een keer de WB-finale 1500m won in 2013 en sindsdien dat nooit meer voor elkaar heeft gekregen. Waarom is Vanhoutte in Inzell, maar Tas in Heerenveen? De tijden van Tas zijn tot nu toe een stuk beter, wat me weinig hoop geeft voor een Belgische TP, maar wel aan kan duiden dat Tas dit jaar beter zal zijn dan Vanhoutte.

  Andere landen
  - Er reden maar liefst drie Roemeense vrouwen onder de 41 en twee onder de 1:20.
  - De 1500m van Liiv (1.47) is verhoudingsgewijs beter dan zijn 35.5.
  - Llop rijdt alweer net geen PR. Maar die limiet voor de OS zal er komen!
  - Suomalainen zit maar 0.16 achter Dufter op de 500 en maar 1.02 achter Lorentzen op de 1000. Al zegt dat misschien meer over Dufter en Lorentzen dan over Suomalainen.
  - Weer een nationaal record voor de Portugees Marreiros: 3.54. Ik vermoed dat hij op de Olympische massastart aast.
  - De 3.47 van Silovs is niet ver boven zijn beste tijd in Inzell. Niet spectaculair, maar wel op niveau dus.

  Polen (deel 3)
  Sjongejongejonge, hoe durf ik Bródka in het rijtje der gestopten te zetten !!!
  Hij reed afgelopen weekend een prachtige 3.46,34. Zijn PR is 3.44,08 en zijn beste tijd in Inzell is 3.45,19.
  Dan is dit dus spetterend! Om het met een iets te veelgebruikt cliché te zeggen: als de brandweer ..................
  Camila, ZeeKoei, Eelco en 5 anderen vinden dit leuk.
 13. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Inderdaad die Wojtakowski valt op. Kania kende ik helemaal niet, maar verbetert zich spectaculair. Het wordt alleen oppassen dat Kania niet hetzelfde carrierepad gaat volgen als Klosinski, die ook hard op kwam zetten maar de laatste tijd toch weinig progressie meer laat zien. Nogal valt me voorlopig ook nog wat tegen.


  Ultratalent Stirnemann die het in haar eentje op zou gaan nemen tegen Nederland op Europees vlak. Laten we hopen dat ze nog Wiklundachtige stappen kan gaan zetten, maar voorlopig valt het niet mee. Hetzelfde geldt overigens voor de talentvolle lichting jongens van een paar jaar geleden Galczinsky, Jeske, Reder, Mann (deze heeft misschien nog het meeste kans op een enigszins succesvolle carriere, al was het maar vanwege de sterke Duitse traditie van (sub)toppers op de lange afstanden)

  Ik las laatst nog een interview met Rykkje op schaatsen.nl waarin voor de verandering maar weer eens werd gesteld dat het Noorse schaatsen in de lift zit. Dat is dan wel een lift die al jarenlang kapot is. Eeuwig zonde dat Skarli stopte na Gangneung.

  Ik wou gaan typen dat Odor toch ook al vrij lang stilstaat als voormalig toptalent, maar vorig jaar heeft 'ie toch een paar aardige resultaten gereden. Ook jonger dan ik dacht, pas 2ejaars senior, wat vaak het jaar is dat topjunioren de aansluiting naar de echte top beginnen te maken. We geven hem nog een jaartje respijt.


  De kans dat Swings ooit nog de stap naar de echte top gaat zetten lijkt me heel klein. Zijn techniek is gewoon nooit echt goed genoeg geweest en lijkt de afgelopen jaren ook eerder weer minder te worden dan beter. Zijn beste resultaten komen eigenlijk allemaal uit de eerste paar jaar dat 'ie de overstap had gemaakt.

  De Belgische dames zijn toch vooral sprintsters volgens mij, die hebben sowieso niet zoveel te zoeken op de achtervolging. Aan de andere kant zijn er weinig damesteams die wel wat te zoeken hebben op de ploegenachtervolging, dus waarom ook niet.

  Suomalainen. Die heeft echt alleen maar stappen achteruit gezet sinds 'ie senior is. Ik weet niet wat Mueller heeft gedaan in Finland, maar hij heeft zijn enige serieuze talent niet veel verder geholpen. Het gat met zijn broertje is wel iets groter dan het vorig jaar op een gegeven moment was. Ik blijf hopen dat Kivioja in ieder geval de nieuwe Risku kan worden bij de vrouwen, die zijn nog veel zeldzamer in de Worldcup dan Finse mannen.
 14. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Heel knap. Afgelopen WK Afstanden scheurde hij zijn achillespees volledig af. Ik denk dat hij dus heel erg tevreden mag zijn met zijn progressie. Al zagen we met Loubineaud vorig jaar dat zo'n revalidatie met ups en downs kan gaan. Die noteerde sterke tijden bij oefenwedstrijden, maar had het niveau niet tijdens de bubbel.
 15. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Vannacht zijn de nationale kampioenschappen van Canada begonnen met een 500m en 3000m voor vrouwen en een 500m en 5000m voor mannen. Volgens de commentator van dienst was de luchtdruk zelfs voor Calgary-begrippen erg laag en dat was ook wel terug te zien in de tijden en vele PR's. In ieder geval leverde het een paar mooie ritten en mooie tijden op. Het bevestigt eveneens wat we al wisten: dat Dubreuil, Bloemen en Weidemann al erg vroeg in vorm zijn.

  500m vrouwen:
  1. McDougall - 37,85(1)
  2. Hudey - 37,85(6)
  3. Irvine - 37,93

  500m mannen:
  1. Dubreuil - 34,12
  2. Junio - 34,59
  3. Brunet - 34,97 (wie??)
  (nummers 1 en 2 openingen in de 9,5)

  3000m vrouwen:
  1. Weidemann - 3.56,89
  2. Blondin - 3.59,99
  3. Maltais - 4.01,23

  5000m mannen:
  1. Bloemen - 6.06,69
  2. Fish - 6.13,31
  3. Belchos - 6.18,94

  Terugkijken kan hier:
  EenBrabander, Duif en SprintMaster vinden dit leuk.
 16. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Het was andersom. McDougall won met 37.851, Hudey had 37.856.
  Lorca vindt dit leuk.
 17. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Thanks, even aangepast.
 18. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Een paar opvallende dingen van gisteren:

  - Hudey opent extreem snel met 10.24 maar rijdt maar een ronde van 27.6, wat nogal teleurstellend is.

  - Bloemen begint met twee keer 28.28 en een 28.59, wat behoorlijk onder schema wereldrecord is.

  - Dubreuil opent 9.57. Dit is niet zijn snelste opening ooit, maar zo vaak opent hij niet onder de 9.6.
 19. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ik zou maar niet afgaan op die commentator, volgens hem heeft een 500 meter vier bochten.

  De luchtdruk was volgens Wunderground History (klik) 884 hPa, op een weerstation waar de standaard 890 hPa zou moeten zijn, gebaseerd op de hoogte. Dat is dus een SLP van 1007: prima, maar niet uitzonderlijk. Het is maar een klein beetje lager dan bij de laatste WB in Calgary (eerder op de dag 887, maar tijdens de 5km 890). Bij Kramers 6:03 in 2007 was de luchtdruk op dat weerstation ook 884 hPa. Bij de 6:07 op het WK allround 2015 was de luchtdruk 894. Alleen bij de 6:04 van Kramer eind 2013 en bij de 6:08 van het WK allround 2019 was de luchtdruk echt ongunstig: 905 hPa. Als de luchtdruk in Calgary net zoveel afwijkt van het gemiddelde als de luchtdruk in Heerenveen tijdens het WKKT, zou de luchtdruk rond 852 hPa uitkomen, vergelijkbaar met het gemiddelde in SLC. (Ik nodig uit om @SprintMaster dit verhaal te factchecken, mocht ik me ergens vergist hebben.)
 20. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  De tijden die van de andere kant van de oceaan komen overwaaien zijn gewoon echt heel erg snel !!! De tijden van Dubreuil, Weidemann en Bloemen komen in de top-25 snelste tijden ooit gereden. De tijden van Weidemann en Bloemen zijn de snelste tijden op die afstanden ooit buiten World Cups of WKs. De tijd van Bloemen is zelfs de allersnelste tijd in Calgary sinds 2013, terwijl er sindsdien toch twee WKs allround en drie WBs 5km zijn geweest. Wellicht is de baan wat sneller geworden bij het onderhoud vorig jaar.

  Vergelijken we de tijden met de World Cup Trials van vier jaar geleden, dan is de algemene trend dat de winnende tijden veel sneller zijn (behalve de 500m vrouwen), maar dat toen het niveau hoger was in de subtop (net achter het podium). De tijden van de plaatsen daarna zijn nu weer sneller (behalve op de 5km).

  Code:
  nr 1 17/18  nr 1 21/22    nr 4 17/18  nr 4 21/22    nr 8 17/18  nr 8 21/22  
   37,30    37,85       38,52    38,81       39,80    39,42
   34,49    34,12       34,58    35,00       35,62    35,26
  4.03,87   3.56,89      4.08,53   4.10,91      4.15,88   4.13,86
  6.17,35   6.06,69      6.23,84   6.29,44      6.37,29   6.47,35
  

Deel Deze Pagina