Wedstrijden December 2018

Discussie in 'Lange baan' gestart door Duif, 30 nov 2018.

 1. Duif

  Duif Well-Known Member

  Komend weekend een wat aarzelende start op langebaan gebied deze maand.In ieder geval nationaal.
  Ik ontdek ik op de kalender alleen selectiewedstrijden voor verschillende junioren NK 's, o.a. in Den Haag, Haarlem en Leeuwarden. Verder vooral veel club- en regio wedstrijden.
  Ook internationaal is het geloof ik stilte voor de storm.
 2. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Wat?! Hoe heb ik die gemist?
  Ah, staat niet op SSN. Wel op SSR.
  Mooie tijd om het seizoen mee te beginnen. Meteen de 8e rijder in de seizoensranking.

  De Neeling klopt trouwens Hudey. Volgens mij heeft Sanneke nog niet zo vaak 38.5 gereden in Thialf.
  Duif en Lorca vinden dit leuk.
 3. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Sterker nog; het is pas de tweede keer ooit dat ze 38,5 rijdt. Ze was slechts twee keer sneller. In Calgary wel te verstaan. Haar Thialf (en dus laagland-)record verbetert ze met een tiende.

  Dat haar 1000m vervolgens wat aan de magere kant is (het blijft wisselvallig bij haar), laat ik maar even voor wat het is. Hoewel; het is natuurlijk maar een trainingsritje en ze zit alsnog maar een paar tienden boven haar gereden toernooi (dus piek) tijden.
  Laatst bewerkt: 3 dec 2018
 4. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  De Neeling lijkt gelukkig de weg omhoog weer te hebben gevonden. Vond haar op het WCKT al opvallend sterk rijden tov vorig seizoen. Die 38,5 is de bevestiging dat ze straks best wel eens een ticket voor het WK Afstanden zou kunnen pakken (en wie weet zelfs een titel op het NK). Goede zaak!
  Eelco en fransvanbakel vinden dit leuk.
 5. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Na zijn bijzonder nette 1:45.52 in Calgary rijdt de lange Connor Howe nu 1:10.09 en 1:46.90 op de ijsbaan in Fort Saint John. Kijkend naar de andere winnende tijden, is deze junior bijzonder goed op dreef! Fort Saint John is qua hoogte bijzonder goed vergelijkbaar met Inzell (690m om 691m), maar heeft tot dusverre geen vergelijkbare ijskwaliteit gehad.
  Zhongyan Ning was dit seizoen de enige andere junior onder de 1:47. Hij is de man van de goede slotronde op de TS bij China.
  ZeeKoei en fransvanbakel vinden dit leuk.
 6. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Bij wedstrijden in Obihiro rijdt B2-junior Motonaga Arito eventjes 13:39. Alleen Ryosuke Tsuchiya en Emery Lehman waren ooit sneller als B-junior, maar die hadden daar een hooglandbaan voor nodig. Dit is dus een WR-laagland B-junioren. Sneller dan Roest die toen 13:49 reed, en ook beter dan de 13:44 van Chung uit Stavanger.
  strawbale en Duif vinden dit leuk.
 7. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Linus Heidegger toont in Inzell weer een teken van leven. 3.49 lijkt me een prima eerste rit van het jaar (enkele seconde voor Geerdinck en Lex Dijkstra, 5 achter Bergsma). Jammer dat hij niet net wat eerder besloot terug te komen, hij had prima mee kunnen doen aan het EK Allround. Bij de vrouwen rijdt Schouten 4.15, die zal zich voornamelijk op de massastart richten.

  Bij het NK Sprint in Polen staan na dag 1 Michalski en Bosiek bovenaan (Was, Nogal en Czerwonka zijn afwezig).

  Bij een trainingswedstrijdje in Heerenveen klopt worldcupdeelneemster Stollenga Vd Brandt op de 500 (39,06 om 39,21). Het lijkt lastig te worden voor Van den Brandt om nog internationaal mee te gaan doen. Op de 3 krijgt Visser een DNF achter haar naam, terwijl Moller-Rigas een voor haar meer dan prima 4.14 rijdt (sneller dus dan Schouten in Inzell). Bij de mannen wint Jansman de 3 in 3.44 voor De Vos (3.46) en Remco Schouten (3.47).

  In Zakopane is de ijsbaan inmiddels blijkbaar weer open, want daar heeft een heel scala aan Poolse, Spaanse, Roemeense, Wit-Russische, Oekraïense, Estische, Slowaakse en zelfs Indiase jeugd een wedstrijdje gereden. Leuk om te zien!
  EenBrabander vindt dit leuk.
 8. proeme

  proeme Well-Known Member

  in haar blog schrijft ze dat ze zich ook op de 3 en 5 km wil plaatsen
 9. JaapvdB

  JaapvdB Well-Known Member

  In Noorwegen, hét land van gelijke kansen voor mannen en vrouwen, is dat nog niet helemaal doorgedrongen tot in de schaatswereld. Over een week zijn daar de nationale kampioenschappen Allround (in Arendal) en Sprint (in Gol).

  Bij het Allround doen 26 mannen mee (inclusief Oystein Grodum) en 6 ( jawel, zes) vrouwen.

  Bij de Sprint is het niet veel beter. Daar doen maar liefst 7 (zeven) vrouwen een gooi naar de titel, tegenover 19 mannen.

  Maar er is hoop: bij de junioren (Sprint) is de verhouding beter: 22 dames, 25 heren.
 10. Duif

  Duif Well-Known Member

  Thialf is weer snel vanavond. O.a. Dai Dai Ntab 34.79, Ronald Mulder ook onder de 35. Sven Kramer 36.91. Letitia de Jong 38.18. Achtereekte 4.04 op de 3km. Verder een hele rits pr's. Geen Kjeld Nuis in de uitslagen.
 11. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Ik vind de daarop volgende onderbouwing zwak. Gelijke kansen betekent niet dat er evenveel mannen als vrouwen ergens aan mee hoeven doen. Ik weet niet op basis waarvan de startplaatsen worden verdeeld. Uitgaande van (relatief) even zware limiettijden, zou het best zo kunnen zijn dat er meer Noorse mannen dan vrouwen aan de limiettijden hebben voldaan. Overigens is Noorwegen in schaatsen historisch gezien vrijwel altijd sterker bij de mannen dan bij de vrouwen. Ik heb eigenlijk geen idee waardoor dat komt.
  Hakkie2 vindt dit leuk.
 12. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Of misschien is het zelfs interesse en willen er niet meer dames mee doen...

  Gelijke kansen betekend niet dat overal evenveel mannen als vrouwen moeten zijn, die fout wordt veel te vaak gemaakt (bij topfuncties bijvoorbeeld ook). Dat betekent dat vrouwen net als mannen een kans moeten hebben gehad. Maar als er dan bijna geen vrouwen zich plaatsen, maakt dat niet dat er te weinig kans was. In dit geval een gebrek aan kwaliteit en interesse bij de vrouwen in Noorwegen voor het schaatsen, blijkbaar.
 13. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  De Finnen zijn bezig met hun NK allround. Maar denk maar niet dat zo maar elke Piitje Pukkala mee mag doen aan het NK. Er is een heuse limiettijd. Je moet wel een 5000m onder de 9 minuten hebben afgelegd. Perfecte anti-Gomez regel dus (PR van Gomez was 9.06). Dat betekent dat ook Franz Wathén nog mee had kunnen doen (de Finse kampioen van 1901).

  Bij de heren leidt sprinter Samuli Suomalainen na dag 1 met tijden van 38.16 en 4.19.98. Zijn 500-meter tijd was niet veel slechter dan wat hij in Tomakomai liet zien, dus zo bar zijn de omstandigheden ook niet...Tweede is de 36-jarige veteraan Brandt met 40.72 en 4.18.17. Samuli heeft dus een ruime voorsprong, maar er komt nog een gruwelijke 5000 meter. De 10 kilometer is al een paar jaar geleden gesneuveld bij het NK.....

  Bij de dames leidt de juniore Kivioja met 44.37 en 2.28.63. Dat is ongeveer het niveau van de Finse kampioenes van eind jaren '70.

  Wat is daar gebeurd, dat het zo ver is afgezakt?
  Duif, EenBrabander, Eagle en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 14. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Niet veel / te weinig ?
 15. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Tja, iedereen die daar schaatsen koopt, koopt daar denk ik ijshockeyschaatsen.
 16. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Zo is Eric Heiden ook begonnen.
 17. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  In de jaren '90 was Finland ook ver weggezakt. Weliswaar niet zo ver als nu. Daarna kwamen er na Janne Hänninen, de gebroeders Koskela en Rosendahl en Mika Poutala. Wel vooral mannen waarvoor de 1500m wel de maximale afstand was. Nu Pekka Koskela en Mika Poutala gestopt zijn, zijn er geen opvolgers.

  Bij de vrouwen was er de laatste jaren alleen Elina Risku. Nu is er niets.

  IJshockey is natuurlijk een belangrijke wintersport. Finland is van oudsher een echt wintersportland, maar presteert ook in andere sporten ondermaats. Overigens is Finland traditioneel ook altijd sterk in autosport.

  De scores van Finland op de medaillespiegel van de laatste winterspelen:
  1998: 11e met 2-4-6
  2002: 8e met 4-2-1
  2006: 19e met 0-6-3
  2010: 24e met 0-1-4
  2014: 18e met 1-3-1
  2018: 18e met 1-1-4

  Dat terwijl Finland bij de eerste winterspelen ooit, tweede werd met 4-4-3 (=een kwart van de medailles) en daarna vaak hoog scoort. In de jaren '80 is het nog 2x vierde. Finland heeft ietsje meer inwoners dan Noorwegen, maar haalt in wintersport al heel lange tijd niet meer hetzelfde niveau. In totaal aan zomer en winterspelen heeft Finland meer gouden medailles gewonnen dan Nederland. De laatste keer dat Finland goud won bij Zomerspelen dateert echter van 2008. In 2016 won het slechts één bronzen medaille.

  Kortom sportland Finland verkeert in diepe crisis. Het schaatsen is daar een goed voorbeeld van. Het kan niet zo zijn dat de aandacht voor het schaatsen is afgenomen door de overweldigende successen in andere sporten. Die zijn er simpelweg veel minder dan vroeger.

  Hebben we een Finland-kenner op het forum die de Finse teloorgang kan verklaren?
  Giel1 vindt dit leuk.
 18. JaapvdB

  JaapvdB Well-Known Member

  Klopt allemaal, wat jullie zeggen. Mijn eerste zin was dan ook niet helemaal serieus bedoeld en toch ook een beetje wel.
  Jaren geleden werd er al (door de noren) over geklaagd dat de begeleiding van de meisjes sterk achterbleef bij die van de jongens. Hoe, wat en waarom, geen idee.
  Als je nu Ida Njatun en Hege Bokko even niet meerekent (Njatun getraind en gecoached door haar vader, Bokko in de slipstream van haar broer) dan blijft er ook wel erg weinig over.
 19. proeme

  proeme Well-Known Member

  Juist. Wij wilden vanwege de verhoudingen in het team graag een man aannemen afgelopen zomer. Toch werd het een vrouw. Niet omdat de mannen geen kans kregen, maar omdat er simpelweg geen mannen (met diploma) solliciteerden.
 20. proeme

  proeme Well-Known Member

  als je mannen mee laat doen die 9 minuten rijden over de 5km, dan is het misschien maar goed ook dat ze geen 10km hoeven te doen...

Deel Deze Pagina