Verminderde kwaliteit schaats

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Schaatstom, 11 feb 2015.

  1. Schaatstom

    Schaatstom New Member

    Beste mede-schaatsers,

    Ik schaats nu al zo een 3 à 4 jaar op viking nagano marathon mid klapschaatsen(niet-thermoplastisch). In deze jaren stond ik altijd 2 à 3 keer per week op het ijs. Nu heb ik het idee dat mijn schaatsen(het leer) door het gebruik deze jaren slapper rondom de enkel zijn geworden. Mijn techniek en wedstrijdtijden zijn ook verbazingwekkend achteruitgaan tegenover vorig seizoen. En ik vraag me af of dit deels kan liggen aan het slapper worden van het leer.

    Is het mogelijk dat het leer slapper kan worden en zijn hier ook oplossingen voor?

    Alvast bedankt!
  2. Tuttifrutti

    Tuttifrutti Well-Known Member

    Herkenbaar! Ik heb hetzelfde gehad met Vikings. Weet niet meer precies welk type. Leer was erg slap geworden en ik ging slechter en langzamer schaatsen.. Ik weet niet of er een oplossing voor is. Heb zelf nieuwe (thermoplastische) schaatsen gekocht. 2 weken later had ik weer een wedstrijd en ik kwam opeens weer in de buurt van mijn PR's!
  3. Schaatstinus

    Schaatstinus Active Member

    Idem een zelfde ervaring lang geleden met Viking Thermosschoenen. De achteruitgang gaat heel geleidelijk zodat je het niet direct merkt, je lichaam, je spiercoördinatie corrigeert het slapper worden van de schoenen tot op een zekere hoogte. Wat een verademing was het toen ik de Thermo schoenen afdankte en de eerste rondjes op de nieuwe schoenen reed.
    Uit zuinigheid heb ik de oude Thermo schoenen nog bewaard met het idee om als mijn skeelerschoenen op waren ze op mijn skeelers te monteren. Dat moment brak een paar jaar later aan. Ik heb toen........... 300m gereden, ben me rot geschrokken van de slapheid van de schoenen, omgekeerd, de schoenen er weer af gesleuteld en gedaan wat ik al jaren eerder had moeten doen, de oude schoenen in de vuilniscontainer gooien.

    Succes met je nieuwe schoenen Schaatstom
  4. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Viking schaatsen zijn gemaakt van leer. Leer is een hoogwaardig natuurproduct met bepaalde eigenschappen die het materiaal geschikt maken voor het maken van (schaats)schoenen. Zo is leer goed bewerkbaar, slijtvast, sterk en in meer of minder mate rekbaar. Deze rekbaarheid zorgt er voor dat het leer zich perfect rond de voet kan vormen. Voor schaatsen moeten we echter voorkomen dat het leer te ver oprekt en de schoen zijn ondersteunend vermogen verliest. Daarom zijn de duurdere schaatsen van viking van Kangeroeleer gemaakt. Dat is sterker en lichter dan runderleer. Daarnaast kan je zelf een aantal dingen doen om te voorkomen dat jouw schaatst te snel te wijd wordt.

    1. Koop schaatsen in de juiste maat. Bij schaatsen hoef je je voet niet af te wikkelen. Bij het passen moet je grote teen daarom tegen de neus van de schoen aan zitten. Daarnaast is een goede breedtemaat van belang. Als je nieuwe schaatsen al helemaal dicht moet snoeren om strak te zetten dan is de schoen waarschijnlijk te breed.
    2. Bindt je schaatsen nooit te strak. Tijdens het schaatsen zet je voet iets uit en komt hij vanzelf strak te zitten. Bind je voor het schaatsen je schaatsen al te strak aan, dan zal de schoen alleen maar extra uitrekken tijdens het schaatsen.
    3. Bind je schaatsen ook weer niet te los. Bij te losse schaatsen worden eventuele krachten niet gelijkmatig over het leer verdeeld. Daardoor rekken sommige delen meer uit dan andere delen en verliest de schoen zijn vorm. Rijg de veters van buiten naar binnen door de ogen en trek de veters gelijkmatig aan.
    4. Gebruik nooit leerversoepelaars (creme of spray) voor het onderhouden van je schaatsen. Het leer dat Viking gebruikt is standaard geïmpregneerd om het te beschermen tegen vocht. 1 à 2 keer per jaar wat transparante schoenpoets dun aanbrengen en uitwrijven is genoeg om je schaatsen netjes te houden.
    5. Laat je schoenen nooit drogen bij de kachel. Vocht en leer gaan niet goed samen. Mochten je schaatsen toch nat worden, laat ze dan langzaam bij kamer temperatuur drogen. Leg ze niet op of bij de verwarming want dan droogt het leer uit en verliest het zijn sterkte en rekbaarheid.
    6. Vervang op tijd je veters. Wasveters rekken minder dan gewone veters. Na verloop van tijd verdwijnt de was echter uit de veters en komt er toch weer meer rek in. Gevolg is dat je ze strakker aan moet snoeren en komt er extra spanning op het leer te staan.
    7. Schaats op souplesse en niet op kracht. Ga je op je punten rijden, dan komt er extra (trek)kracht te staan op het leer. Blijf daarom goed achterop zitten en met je hakken af zetten.
    8. Koop schaatsen die passen bij jouw ambitieniveau. De krachten die op je schaatsen komen te staan nemen exponentieel toe met de snelheid waarmee je de bocht in rijdt. Rij jij rondjes 45' dan volstaan een paar Viking mids. Rij jij rondjes 32', dan kan je beter voor een thermoplastische schaats kiezen. Thermoplastische schaatsen behouden beter hun vorm, bieden meer steun en kunnen meerdere keren opnieuw rond de voet gevormd worden.

    Hopelijk voorkomen bovenstaande tips dat meer mensen vroegtijdig hun schaatsen moeten vervangen.
    Laatst bewerkt: 13 feb 2015
    ZeeKoei, schaatsbart en Tsuki vinden dit leuk.
  5. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Daarnaast is schaatsen ook vooral een psychische sport. Als je gezond eet maakt je lichaam het hormoon serotonine aan. Dit hormoon is verantwoordelijk voor de huishouding van adrenaline, endorfine en dopamine hormonen. Endorfine zorgt er voor dat je minder snel pijn voelt en dopamine zorgt voor positieve gedachten en adrenaline voor goede lichaamscoördinatie. Serotonine is dus extreem belangrijk om goed te kunnen schaatsen. Wanneer je (tijdelijk) laag zit in magnesium, chroom en vitamine B dan daalt ook je serotonine niveau. Tijdens het sporten (zweten) verliest je lichaam veel van deze stoffen. Het is dus zaak om dit na het sporten weer aan te vullen door het drinken van goede sportdrank en het eten van fruit en groenten.

    Als je te weinig serotonine hebt gaat dus zowel je lichaamscoördinatie als je moraliteit omlaag. Je schaatst minder lekker en je gaat zoeken naar de oorzaak. Je raakt bevangen in negatieve gedachten en vind problemen die er misschien wel helemaal niet zijn. Alle invloeden van buitenaf die sub-optimaal zijn weerhouden jou ervan snel te schaatsen. Als je vervolgens hebt geconstateerd dat er iets aan het materiaal niet helemaal goed is dan zit er nog maar 1 ding op. Nieuw materiaal.

    In werkelijkheid ligt het hier natuurlijk helemaal niet aan. Ard Schenk reed zijn 10km op vaste Viking 1's buiten in de sneeuw met een dikke trui aan en een warme muts op zijn kop ook in 14 minuten en 55 seconden. Slechts 2 minuten langzamer dan Jorrit Bergsma gisteravond en nog geen minuut langzamer dan de langzaamste gisteravond.
    Laatst bewerkt: 13 feb 2015
  6. Schaatstom

    Schaatstom New Member

    Bedankt voor alle reacties en tips! Ik zal er zeker op gaan letten. Ik was al aan het twijfelen om nieuwe schaatsen te gaan kopen. En ik heb besloten om morgen nieuw materiaal aan te gaan schaffen :D

    Nogmaals bedankt!
    Tuttifrutti vindt dit leuk.
  7. GlobeskaterIJshaas

    GlobeskaterIJshaas Active Member

    En? waar is je keuze op gevallen?

    Ik heb het zelfde probleem op moment, mijn schaatsen zijn versleten, het leer is slap en het kuipje van mijn viking special is ingezakt en gebroken.. wel kan ik er nog op schaatsen en schaatsles geven maar echt leuk schaatsen lukt niet meer.. Vandaag de viking gold 2005 gepast en dat zit al zo anders dan mijn schaatsschoenen.. Ik kan niet wachten tot ik nieuwe schaatsen heb en daar lekker op kan schaatsen!
    Tuttifrutti vindt dit leuk.
  8. Schaatstom

    Schaatstom New Member

    Ik heb uiteindelijk gekozen voor een marchese shinobi schoen met een viking nagano 2005 onderstel op sprinthoogte. En het schaats tegenover mijn vorige viking schoenen zo veel beter.
    De stoemp vindt dit leuk.
  9. HA01761

    HA01761 Active Member

    Top!
    Marathon Mids zijn notoir slappe schoenen. Als je dan overstapt op iets beters weet je niet wat je meemaakt, je kunt gewoon zoveel harder afzetten en zoveel harder de bocht door.
  10. Oxylus

    Oxylus Well-Known Member

    beetje mosterd na de maaltijd, maar serotonine is een neurotransmittor, net als dopamine en endorfine. Adrenaline kan je zowel als hormoon als neurtransmittor zien.

Deel Deze Pagina