Veldrijden 2015/2016

Discussie in 'Wielrennen' gestart door leenstrafan, 17 sep 2015.

 1. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Dat amusent belangrijk is (mee eens) is iets anders dan dat de grootte van een sport afhangt van de amusementswaarde. Het zijn compleet verschillende dingen. Als je die stelling volhoudt kom je echt klem te zitten. De lingerie football league in de VS (bestaat echt!) heeft ook amusementswaarde en veel kijkers. En zo kan ik, als je wilt, nog heel wat voorbeelden noemen.

  Bij marathonlopen komt de top weliswaar uit drie of vier landen, maar het heeft wel serieuze beoefenaars in letterlijk elk land ter wereld. En daaronder vele miljoenen recreatieve beoefenaars. Dan ben je een grote sport, of het nu amusant is om te kijken of niet. Veldrijden wordt beoefend door mensen in een paar kleine landen. En ook nog eens door heel weinig mensen in die landen. Want Belgie heeft geen 200 serieuze veldrijders, hoor. Onder het WB/SP/GvA-circuit zit maar heel weinig.

  Maar ik kan me echt goed voorstellen wat jij er leuk aan vindt. Dat plezier gun ik je. Ik kijk er zelf stiekem ook graag naar. Maar ik blijf volhouden dat een heel kleine sport is. Veel kleiner dan schaatsen.

  Verstuurd vanaf mijn GT-I9515 met Tapatalk
 2. Joris180

  Joris180 Active Member

  Een wielerwedstrijd wordt meestal ook maar het laatste deel uitgezonden / gekeken. Alleen een enkele bergetappe in de Tour de France.
  Laatst bewerkt: 4 feb 2016
 3. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Ik schakelde na iets van drie kwartier of een uur in. Meestal is het niet zo dat als ik wakker word dat ik dan gelijk Omroep Brabant op zet.
 4. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Ik vind atletiek marathons best leuk om te zien. De strijd tegen de klok (de verwachting van een wereldrecord). De vraag of Nederlandse atleten een limiet lopen (zoals in Amsterdam een half jaar geleden, toen er drie een poging deden). En het is gewoon een mooi gezicht om mensen zo makkelijk hard te zien lopen. Met een tempo dat veel mensen ongeveer 50 tot 200 meter kunnen volhouden. De vraag welke Keniaan er wint is voor mij niet interessant. Het klikt heel fout, ik weet het, maar ik houd ze niet uit elkaar. En omdat ik geen achtergronden ken heb ik ook geen voorkeur. Zo kijken buitenlanders waarschijnlijk naar een 10 kilometer schaatsen als er 5 Nederlanders om de eerste vijf plekken strijden.

  Ik snap best de principiële bezwaren tegen het instellen van een maximum aantal deelnemers per land, maar het is absoluut nodig om een sport internationaal te houden/krijgen.

  Daarnaast is ook niet zo oneerlijk als sommigen doen geloven. Nederlanders hebben al het voordeel van meer sponsoren, meer geld, betere ploeggenoten, meer keuze qua trainers, enzovoorts. Buitenlanders hebben als enige voordeel dat ze zich makkelijker kunnen plaatsen voor internationale toernooien. Minder kwalificatiestress. En op jonge leeftijd al meer ervaring met het rijden van grote toernooien. Daardoor kon Sablikova bijvoorbeeld al op jonge leeftijd in de keuken van het internationale topschaatsen meekijken. Als zij dat niet had kunnen doen was ze misschien niet de topper geworden die ze nu is. Ik vind het niet meer dan fair dat kleinere schaatslanden dat voordeel hebben. Al is het wel goed dat er in het schaatsen een basislimiet is qua tijd. Lachwekkende deelnames zoals bij het WK veldrijden (die na vijf rondes al bijna een ronde achter lagen) horen niet op een WK of in een worldcup thuis, vind ik.
  EenBrabander en leenstrafan vinden dit leuk.
 5. proeme

  proeme Well-Known Member

  om maar even te onderstrepen dat "amusement" niet de enige factor is om een sport een grote sport te noemen
 6. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  En zelfs dan was de grootste wielerwedstrijd ter wereld jarenlang gedurende 98% saaie boel een dag of tien. Ontsnapping, wordt 1-10km voor de streep teruggehaald, massasprint en repeat x 10. Als kijker heb je tien dagen aan kwartiertje genoeg terwijl ze vaak genoeg halve dag op de fiets zaten.
  EenBrabander en fransvanbakel vinden dit leuk.
 7. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Dat geldt voor elke sport. Ik heb als wielerliefhebber daar nooit last van gehad.

  Maar praktisch elke sport kun je samenvatten in een kwartier. Schaatsen ook zeker. En bijvoorbeeld voetbal kun je meestal samenvatten in minder dan 5 minuten.
 8. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  fransvanbakel vindt dit leuk.
 9. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member


  Je kunt veldrijden vergelijken met allround schaatsen of de 5 / 10 km .
  Het is even ' mondiaal'

  Met de sprintafstanden moet je het niet vergelijken nee
 10. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Morgen de sluitingsprijs in Oostmalle.
  Dit is , doordaat het de laatste wedstrijd van de grootste sportman allertijden met voornaam Sven is (niet toevallig op dezelfde dag jarig als de grootste allertijden:Eddy Merckx) de belangrijkste sport gebeurtenis van deze maand of in ieder geval van dit weekend.
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 11. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

 12. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  En de allergrootste sportman allertijden met de voornaam Wout reed na een fenomenale Ronde van Valencia ook een prima Ronde van Andalusië.
 13. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Wout Wagtmans reed nooit een grote uitslag in die wedstrijden en ik vraag me zelfs af of hij die überhaupt oiit heeft gereden.
 14. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Als afsluiting van dit historische seizoen de komende dagen nog een paar keer de TV opzetten:

  zaterdag op één : 13,35u Sporza veldrijden , Samenvatting van de Cyclocross Masters in Waregem. Commentaar: Chris Picavet.
  zondag ook op één: 22,10u Merci Sven , Samenvatting van de huldiging voor Sven Nys in het Antwerpse sportpaleis.
  En als apotheose maandag 21.05 uur : http://www.canvas.be/sven-het-laatste-jaar 15. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Zo dadelijk op Canvas (21.05 u) het 2e deel van SVEN het laatste jaar

Deel Deze Pagina