Veldrijden 2015/2016

Discussie in 'Wielrennen' gestart door leenstrafan, 17 sep 2015.

 1. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  In het kader van aanverwante sporten. Hier alles wat je kwijt wil over veldrijden in het winterseizoen 2015/2016.

  Het veldrijden (cyclo-cross) bestaat traditioneel uit een brede selectie aan crossen in verschillende landen. Elke cross heeft als overeenkomst dat de renners in rondjes van 2 à 3 kilometer door zand, gras, modder en kunstmatige obstakels gaan en voor mannen meestal om en nabij een uur duren. Vrouwen, beloften en junioren rijden hetzelfde parcours, maar meestal een paar rondjes minder, waardoor de koers eerder zo'n 30 à 40 minuten duurt.

  Naast de belangrijkste serie crossen, de Wereldbeker, zijn er nog allerlei andere crossen, die ook vaak deel uit maken van een serie. Dergelijke series zijn meestal open competities met een puntensysteem waarna aan het einde van het seizoen de beste gekozen wordt. De Britten hebben de NTS, de Zwitsers de EKZ, en de Tsjechen de TOI TOI.
  De twee belangrijkste andere cross-competities zijn de Bpost bank trofee‎ (vroeger Gazet van Antwerpen) en de Superprestige. Voor die twee competities geldt dat ze zich voornamelijk in en rond Vlaanderen afspelen en bovendien flink wat startgeld betalen om de beroemdste en beste veldrijders te laten meedoen. De Superprestige werkt met een puntensysteem en de Bpost bank trofee‎ (vroeger Gazet van Antwerpen) werkt sinds een paar jaar met een systeem van tijdsverschillen, vergelijkbaar met een etappekoers in het wielrennen, met als grootste verschillen dat de BBT over acht manches van oktober t/m februari verdeeld is en dat het maximale verschil per manche tot vijf minuten beperkt is.

  Vorig jaar won de jonge Nederlander Mathieu van der Poel de Wereldtitel, de Nederlandse titel en het Superprestige-klassement. De zwijgzame Belg Kevin Pauwels won de Wereldbeker en de jonge Belg Wout Van Aert won de Bpost en zilver op het WK.
  Laatst bewerkt: 17 sep 2015
  stijnsportgek en fransvanbakel vinden dit leuk.
 2. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  De eerste van zeven wereldbekerwedstrijden was in Las Vegas vannacht. De wedstrijd werd zoals veel UCI-wedstrijden inclusief de wereldbeker wegwielrennen voor dames in HD via Youtube uitgezonden vanmorgen en de timing was voor veel Europeanen denk ik niet slecht met een hele aardige cross rond vijf uur (te vroeg) voor de vrouwen, maar tussen 6.30u en 7.40u Nederlandse tijd. Voor mij was dat vanmorgen heel leuk wakker worden, maar de rest van de belangrijke crossen gaat gewoon in Europa zijn en vrijwel altijd rond een uur of twee, drie 's middags.

  De winnaar vanmorgen? Katerina Nash namens Tsjechië bij de vrouwen en Wout Van Aert namens België bij de mannen. De eerste wereldbekerwedstrijd veldrijden buiten Europa en in de top tien? Zeven Belgen, twee Nederlanders en één Amerikaan. Voor zover de internationalisering van het veldrijden.
  EenBrabander vindt dit leuk.
 3. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Veldritkalender:
  • 16 september. Wereldbeker. Las Vegas. Wout van Aert. Katerina Nash.
  • 18 oktober. Wereldbeker Valkenburg.
  • 7 november. Europese kampioenschappen.
  • 22 november. Wereldbeker Koksijde Duinencross.
  • 20 december. Wereldbeker Namen Citadelcross.
  • 26 december. Wereldbeker Heusden-Zolder.
  • 10 januari. Nationale kampioenschappen.
  • 17 januari. Wereldbeker Lignières.
  • 24 januari. Wereldbeker Hoogerheide.
  • 31 januari. Wereldkampioenschap Heusden-Zolder.
 4. Danielle

  Danielle Well-Known Member

  Dat hadden natuurlijk drie Nederlanders moeten zijn, maar de regenboog zat nog thuis in verband met een blessure.
 5. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Hoe staat er voor met het veldrijden? Wout Van Aert was in het begin van het seizoen behoorlijk dominant, maar zodra Mathieu van der Poel teruggekeerd was, bleek dat die minstens zo sterk is. Daar achter completeren Lars van der Haar, Sven Nys en Kevin Pauwels wat inmiddels "de grote vijf" genoemd wordt.
  • De Bpost Bank Trofee is inmiddels voor Van Aert, hij won 6 van de 7 wedstrijden en is niet meer in te halen. Tom Meeusen won er 1. De laatste is op 6 februari.
  • In de Superprestige gaat ook Van Aert aan de leiding met winst in 4 van de 6 wedstrijden. Zijn voorsprong op Pauwels (één zege) en Nys is echter klein. Van der Poel won ook één wedstrijd. De Superprestige wordt beslist op 7 en 13 februari.
  • In de Wereldbeker zijn Van Aert (1 zege), Van der Haar (1 zege), Nys (1 zege) en Pauwels (0 zeges) nog in de race. Van der Poel won de laatste twee, maar staat in punten al ver achter. Laatste wereldbekerraces op 17 en 24 januari.
  • Het EK in november ging naar Lars van der Haar. De NK's zijn komende zondag (10 januari) en het WK is over vier weken (31 januari).
  Bij de vrouwen is de Belgische Sanne Cant dit seizoen veelwinnares (o.a. EK-titel). De vraag is of ze die vorm door kan zetten tot het WK. Veel vrouwen zijn aan elkaar gewaagd, waaronder de Britsen Harris en Wyman, de Tsjechischen Nash en Havlikova, de Belgisch Van Loy, de Amerikaanse Compton en de Italiaanse Lechner. Hier achter een o.a. aantal Nederlandse vrouwen, maar niemand die consequent in de top rijdt.
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 6. Joris180

  Joris180 Active Member

  De Wereldbeker zit er op. Van Aert won bij de mannen, Cant bij de vrouwen. Van der Poel miste de eerste wedstrijden en reed daarna een goede serie. De laatste wedstrijd ging naar Van der Poel en De Boer. Wie wint het wk volgende week in Zolder?
 7. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Nu is het WK voor vrouwen. Het parcours is enerzijds erg snel, maar nu toch ook erg modderig.

  Eerder vandaag bij de beloften vrouwen U23 won vrij verrassend de 18-jarige Britse mountainbikester Evie Richards. Bij de jongens junioren U19 won de Nederlander Jens Dekker, de neef van Erik Dekker.
 8. Danielle

  Danielle Well-Known Member

  PRACHTIGE KOERS.

  Echt, machtig mooi. Beresterke de Jong. Hoera!
 9. Joris180

  Joris180 Active Member

  Na een achterstand toch terug komen. Mooi
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 10. proeme

  proeme Well-Known Member

  ik vond het vanmiddag niet zo erg om veldrijden te kijken ipv schaatsen. Was een mooie koers. Lekker van genoten.
 11. proeme

  proeme Well-Known Member

  mooi WK gezien. Jammer dat VdHaar het nét niet kan afmaken.
  SprintMaster vindt dit leuk.
 12. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Wie dit WK-veldrijden heeft gevolgd zal misschien begrijpen dat dit een veel groter gebeuren is dan welk (mondiaal) schaatstoernooi ook.
  kritischkijker24 vindt dit leuk.
 13. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  Gedraagt het Nederlandse veldritpubliek zich zo boertig naar de Belgen toe als de Belgen naar de Nederlanders? Wat een schaamtelijke vertoning vandaag weer.
  Voetbalsfeertje inderdaad, maar de slechte kant van de voetbalbeleving dan. Ik mag hopen dat als er ooit 400m geschaatst wordt in België deze marginalen ver wegblijven.
  LeeMoZovski en leenstrafan vinden dit leuk.
 14. proeme

  proeme Well-Known Member

  top 8 bestaat volledig uit Belgen en Nederlanders. Mondiaal gezien niet erg groot dus. Wel veel publiek, dat klopt. Waarbij een aantal Belgen zich de ogen uit de kop moeten schamen als je ziet wat VdHaar allemaal naar zijn hoofd kreeg.
  LeeMoZovski, SprintMaster en ZeeKoei vinden dit leuk.
 15. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member

  Ik heb het vandaag voor het eerst gezien en mooie sport !
  Al dat dol enthousiaste publiek
  Een echte sport voor échte mannen !
  Quarantenove vindt dit leuk.
 16. Krizz

  Krizz Well-Known Member Medewerker

  Naar de Toppers komt ook veel publiek maar om dan meteen te zeggen dat het goede muziek is. ....
  Maar de mensen die gaan zeggen dat na een paar biertjes het echt een feest is.

  CX is momenteel geen grote mondiale sport terwijl ik mooie wedstrijden heb gezien dit weekeinde....
  G1ant vindt dit leuk.
 17. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Schaatsen lijkt in dat opzicht mondialer maar dat is slechts een schijnmondalisering door een absurde reglementering wat de enorme beperking van het aantal deelnemers met dezelfde nationaliteit tot gevolg heeft.
 18. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ik heb vandaag ook gekeken... En vooral veel bier gezien en boegeroep gehoord. De vergelijking met iets als De Toppers of een idiote kermis gaat meer op dan met een sport als schaatsen. Sport was bijzaak, de bierpompen en het gooien van bier naar de renners hoofdzaak voor de helft van de supporters.
  G1ant vindt dit leuk.
 19. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Hetzelfde verhaal kun je voor het alpine skiën houden. Oostenrijk kan met gemak 10 toppers opstellen.
 20. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Als je dit vandaag in Zolder met de Nederlanders op L'Alpe d'Huez vergelijkt dan was er bij wijze van spreke vandaag niets aan de hand.

Deel Deze Pagina