topschaatsen buiten NL is end of life

Discussie in 'Lange baan' gestart door bantega, 28 mrt 2010.

  1. xRedStar

    xRedStar New Member

    Dit is helemaal niet zorgwekkend en gebeurd in vele sporten. (is al in een eerder bericht genoemd)
    En er zijn ook genoeg nederlanders die van schaatsen een overstap maken naar wielrennen(of MTB/baanwielrennen) en daar zeer goed mee kunnen komen met de top.

    De mensen die overstappen zijn in andere sporten ook al goed ze komen niets zomaar uit het niets en kunnen de belastbaarheid dus waarschijnlijk snel aan. Het is niet zo dat iemand die tijdens de spelen schaatsen keek en verder helemaal niet sporte nu in eens aan de top zou kunnen meedoen.
  2. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Hoeveel sporten zijn er waarin er tientallen mensen professioneel hun sport beoefenen, best wel veel zou ik zo zeggen. Maar als je dan de zomersporten en de wintersporten opdeelt dan is het ineens iets heel anders. Voor een wintersport is schaatsen juist best wel professioneel en breed enzo.

    En bovendien was het vroeger niet veel beter (of eigenlijk: nog veel slechter). De laatste paar jaren zijn er steeds meer sporters bijgekomen uit voorheen kleine schaatslanden zoals Frankrijk, Italie, Tsjechie, Polen en Zuid-Korea. Als deze lijn zich doorzet zullen er misschien ook meer buitenlandse sponsoren bijkomen.

    Lee Seung-Hoon (de OS op de 10km weet je nog) was niet op het WK allround omdat hij in Zuid-Korea in allerlei televisieprogramma's verscheen, je maakt mij niet wijs dat hij daarbij niet in het achterhoofd houdt dat hij misschien wel een sponsor wil hebben voor op de langebaan. Aangezien ook Tae-Bum en Sang-Hwa olympisch kampioen zijn geworden lijkt het me niet onwaarschijnlijk als er een bedrijf in Korea besluit redelijk wat geld in de sport te pompen. Shorttrack is razend populair in Korea dus voor de sportfans is het niet eens zo'n grote stap om ook langebaanschaatsen te gaan kijken.
  3. allard

    allard Active Member

    Sterker nog: zo'n bedrijf is er al enkele jaren. Sportsnavigator wordt gesponsord door Kia, en daardoor worden zeer veel buitenlandse schaatsers, waaronder de Koreanen zelf, financieel ondersteund.
  4. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Ja, dat is ook preciues wat ik aangaf, maar misschien was mijn post te lang.
    Ik zou de Matzers, Bantega's daarom willen vragen: welke wintersport is dan breder dan schaatsen.
    Of zullen we die hele winterspelen maar afschaffen ? En de paralympics dan ook, da's pas smal.
    Of volleyballen: alleen mensen boven de 2.00 m doen mee, da's pas smal.
    Alle gemotoriseerde sporten: veel te duur, dus voor te weinigen bereikbaar.

    en over de overlopers: Hedrick was ongeveer 50 x wereldkampioen in schaatsen, alleen op wieltjes.
    Had toch nog twee jaar nodig om om te scholen.
  5. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Wat me bij de skeeleraars die overstappen vaak opvalt is dat men op de langebaan toch niet zo succesvol is als in het skeeleren. Voor zover ik weet (ik volg skeeleren niet op de voet) waren bijvoorbeeld Dobbin, Muir, Caicedo, Roger Schneider, Contin en Briand absolute wereldtoppers. Op de langebaan komen sommigen best aardig mee, maar echt van wereldklasse zijn zij niet. Zelfs de misschien wel beste skeeleraar ooit, Hedrick, was weliswaar top op de langebaan, maar zeker niet veel beter dan andere toppers. Kortom, de overstap valt voor skeleraars wel te maken, maar de absolute top halen blijft toch lastig. Of dat komt omdat de overstap toch te groot is of het niveau op het ijs hoger ligt, kan ik niet beantwoorden.
  6. bantega

    bantega Member

    ok dan. Kon het toch niet nalaten: de tijden vd nrs 1,3 en 10 in seconden. In de laatste kolommen de verschillen in % tussen nr 10 en 1 en idem tussen 10 en 3 (om uit te sluiten dat het verschil veroorzaakt wordt door een uitzonderlijke topper); M.i. geeft dit een goede indicatie van de breedte van de sport; waren er pakweg tien serieuze kanshebbers op goud/een medaille. En natuurlijk hadden er net weer andere getallen gestaan als ik de nr 8 of 12 of 20 had genomen...
    1 3 10 10 vs 1 10vs 3
    10km m 778.55 786.73 815.73 4.78 3.69
    5km v 410.95 415.73 433.27 5.43 4.22
    afd m 114.31 114.4 114.88 0.50 0.42
    slalom v 102.89 103.9 105.14 2.19 1.19
    bob 2m 206.65 207.51 209.4 1.33 0.91

    Geloof me ff dat ik drie willekeurige andere OS-onderdelen heb gepakt met individuele start. Wie denkt dat ik een a-selecte keus heb gemaakt; feel free om andere onderdelen te vergelijken. Bij de langlaufers weet ik niet wat individueel is, geen verstand van. Bij massastarts zijn de verschillende vanzelf kleiner, dus die vergelijking heb ik niet gemaakt. Hoe dan ook de verschillen bij het schaatsen zijn véél groter dan bij de andere 3 onderdelen.
    Wat me ook meteen opviel dat er niet of nauwelijks sport(onderdelen) zijn waarbij zo lang individueel, dus zonder directe tegenstanders (nou ja eentje dan) wordt gestreden als bij het schaatsen. Vergelijkingen in de atletiek, zwemmen, wielrennen, roeien, gaan daardoor de mist in. Dat is denk ik dan ook een belangrijke reden voor de relatieve impopulariteit van de langere afstanden vh schaatsen; als je niet heel erg fan bent van een van de deelnemers of een heel groot kenner, mis je de spanning omdat je geen directe tegenstanders ziet.

    Bovenstaande lijkt misschien tot de conclusie te leiden dat hoe langer, hoe groter ook het %-verschil,
    Maar ik vond ook nog de uitslagen vh WK wielrennen, de tijdrit.

    wk2007 3341 3400 3461 3.59 1.79
    wk2008 3122 3174 3207 2.72 1.04
    wk2009 3475 3625 3724 7.17 2.73

    Inderdaad 1 verschil groter dan bij de schaatsers met dank aan de uitzonderlijke klasse van Cancelara (kunnen we meteen een leuk doping-topic op een wielrensite mee beginnen :roll: ).
    Iemand nog andere suggesties, dan google ik nog wat rond.
  7. bantega

    bantega Member

    o jee dat kopieert niet echt lekker uit xls. :oops:
  8. Mazter

    Mazter New Member

    Het probleem in de cijfers ligt hem niet zozeer in de aantallen maar in de percentages. Er is een totale scheefgroei gaande waar het langebaanschaatsen alleen in Nederland sterk groeit. In andere landen neemt het af of groeit het maar mondjesmaat. En het wordt nu nog een beetje gecamoufleerd door skeeleraars uit "exotische" oorden die een overstap maken voor Olympische glorie, maar skeeleren staat op de nominatielijst om Olympisch te worden in 2016. Als dat gebeurt zal dat een gevoelige klap zijn, want bij gebrek aan ijsbanen is het skeeleren toch een opleidingsbron voor de langebaan.

    Ook de stijgende populariteit van het shorttracken is ongunstig. Als het ook in commercieel oogpunt het langebaanschaatsen gaat overstijgen zal ook de toevoer vanuit het shorttracken minder worden of stoppen. Sowieso zorgt de groei van het shorttracken er al voor dat talenten eventueel niet voor het langebaan kiezen. Een Lee eindigt nu door dom geluk met 2 medailles op de 5 en 10, maar hij had wel voor een shorttrackcarriere gekozen. En zo zullen er wel meer rondschaatsen in de subtop/middenmoot van het shorttracken, die misschien toppers hadden kunnen zijn op de langebaan.
  9. Tjark

    Tjark Active Member

    Hopen dat dit mooie plan doorgaat, dan komt er weer wat bij:

  10. xRedStar

    xRedStar New Member

    Ook in NL groeit schaatsen niet. Kijk maar bij de pupillen.. daar zijn er veel minder dan 5 à 10jaar geleden.
    Missschien typisch maar toen kon er buiten geschaatst worden (zelfs elfstedentocht) en gingen er veel meer kinderen op schaatsen deze kinderen zijn nu groot en daarom is de top in NL op het moment steeds breder. Doordat er bij de pupillen veel minder licentiehouders zijn dan jaren geleden zal dus ook in NL over enkele jaren een veel smallere top zijn.
  11. Duif

    Duif Well-Known Member

    Dat klopt inderdaad.

    En als je nog verder terug gaat zie je dat de 3 strenge winters in het midden van de jaren 80 de kraamkamer zijn geweest voor de successen in de periode 95-04.
    Alle in de jaren 70 geboren toppers hebben het toen geleerd.
  12. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Bij bijvoorbeeld bobslee, maar ook de afdaling van alpineski wordt de kracht geleverd door de zwaartekracht. Het enige waar winst op te halen is, is met net iets betere techniek de bochten aansnijden, volgens mij lijdt dit inherent tot percentueel kleinere verschillen. Als ik een 10km moet schaatsen tegen Kramer of een 50km fiets tegen Cancellara dan verlies ik minstens 50 tot 100% omdat ik gewoon minder kracht in mij heb zitten, in een bobslee of op ski's zou het verschil kleiner moeten zijn omdat mijn gebrek aan spieren minder een rol speelt. Datzelfde zou ook spelen bij bv. autoracen, daar zal het percentuele verschil tussen mij en Jenson Button ook kleiner zijn dan bij een sport waar het de kracht wel door onze spieren geleverd moet worden.

    Ik hoop dat mijn punt een beetje duidelijk is.
  13. wereldrecord

    wereldrecord New Member

    Hier ben ik het totaal niet met je eens. Als Formule1 coureur moet je gigantisch afgetraind zijn. Misschien nog wel meer dan in bijvoorbeeld het voetbal. Je moet je meer dan 90 minuten concentreren. Daarbij is een Formule1 wagen besturen heel erg zwaar. Heb je een Schumacher of een Alonso wel eens gezien naar een hele zware race.
  14. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Ik zeg ook niet dat Formule 1 geen fysieke sport is en getraindheid geen voordeel opleverd, ik zeg alleen dat de kracht niet door de persoon, maar door de machine geleverd wordt en daarom de verschillen inherent kleiner zijn. Ik weet niet of ik 300 km (60 rondjes) zou kunnen volhouden zoals een F1-coureur, maar met een beetje oefening kom je met bv. de rondetijd percentueel dichter in de buurt dan met wielrennen of schaatsen.
  15. wereldrecord

    wereldrecord New Member

    Denk het niet. Als je een beetje oefent met schaatsen en wielrennen, kom je denk ik dichter in de buurt, dan met een Formule 1 auto.
  16. bantega

    bantega Member

    Zullen we het weer over schaatsen hebben? Leenstrafan: ik snap je punt over de zwaartekracht & auto-pk's; die zijn voor iedereen gelijk en bepalen een soort basissnelheid. Bij wielrennen speelt dit niet. Als je niks doet, is je snelheid net als bij het schaatsen nul. Heb je gezien dat de tijdrit bij het wielrennen, vier keer zo lang als de 10km schaatsen bij WK's waar vaak een deel vd toppers a/h eind van het seizoen verstek laten gaan de verschillen een stuk kleiner zijn. Dit terwijl de wedstrijdopzet (met de meeste toppers grotendeels tegelijk op het parcours; ze horen de tussentijden en weten halverwege vaak dat ze het toch niet gaan winnen; bij schaatsen rijden ze echt na elkaar en op +-volgorde van slecht naar goed) tot grotere verschillen bij het wielrennen leidt.
    Hoe langer ik erover nadenk; de wedstrijdopzet is een groot deel vh probleem; er zijn bijna geen sporten waar tegenstanders niet tegelijkertijd strijden. moeilijk oplosbaar. Massastart a la marathoncircuit/shorttrack? 1 tegen 1 (of met 4 ofzo) al la Snowboard-Sauerbrei met kwartfinale etc? Achtervolging a la TP? Of met 4 man in de baan om de 100 meter; je ligt er uit als je bent ingehaald? Zijn er trouwens nog meer sporten waar je elke keer van baan moet wisselen; daar heb ik het sinds vorige maand ook wel mee gehad :wink:
  17. Payday

    Payday Well-Known Member

    Ja voetbal, per 1 april worden er een paar honderd betaaldvoetballers ontslagen in Nederland, allemaal op zoek naar een andere baan.
    Net als Kramer zullen velen die andere baan niet vinden ben ik bang.
  18. guus

    guus New Member

    Maar wat was nou ook alweer het probleem? Je wilde met de relatief grote verschillen in het schaatsen toch aantonen dat schaatsen een relatief smalle sport is? Nu heb je zelf een alternatieve verklaring gevonden: weg probleem! De relatief grote verschillen in het schaatsen zijn dus niet (uitsluitend) het gevolg van de smalte van de sport. Schaatsen is dus misschien toch niet zo'n smalle sport als je dacht. Hoera!

    Verder heeft Leenstrafan natuurlijk volkomen gelijk. Bobsleeën illustreert dat het beste, vind ik: minieme verschillen. Ook wij zouden relatief dicht bij de toppers komen (relatief dan natuurlijk, vergeleken met de verschillen die je bij het schaatsen zou zien als ik ...). Aangenomen natuurlijk dat je heelhuids beneden komt. Wat dan weer minder waarschijnlijk is.
  19. Payday

    Payday Well-Known Member

    Zo maar een vergelijking tussen schaatsen en een aantal andere wintersporten.

    Bij het schaatsen zijn tijdens alle WK's (allround, sprint, afstanden) in totaal 1113 medailles verdeeld over 28 landen.
    Nederland heeft hiervan de meeste medailles gewonnen, namelijk 247 (22%).

    Bij de Noordse skisporten (skispringen, noordse combinatie en langlaufen) zijn tijdens de WK's 998 medailles verdeeld over 24 landen.
    Noorwegen heeft hiervan de meeste medailles gewonnen, namelijk 253 (25%).

    Bij Alpine skieen zijn 960 medailles verdeeld tijdens WK's, verdeeld over 23 landen.
    Oostenrijk heeft hiervan de meeste medailles gewonnen, namelijk 252 (26%)

    Ik neem aan dat er geen discussie is of de Noordse skisporten en het alpine skieen op de OS thuishoren.
    De verdeling van de medailles is echter eenzijdiger dan bij het schaatsen. Er winnen minder landen medailles en het leidende land heeft ook relatief meer medailles gewonnen dan bij het schaatsen.
  20. Payday

    Payday Well-Known Member

    Nog een over de vermeende overheersing van Nederland.
    Zonder Kramer zouden we bij de laatste zes WK's allround geen enkele wereldkampioen hebben gehad en slechts 1 tweede plaats (Verheijen in 2007).

Deel Deze Pagina