Opvallend dat je titelinflatie noemt en tegelijkertijd wil dat de OS minder belangrijk worden. De OS gaat juist titelinflatie tegen, doordat die titels slechts één keer in de vier jaar te halen zijn. Wat mij betreft is er niets mis met de huidige rol van de Spelen in het internationale schaatsen. Als je kijkt naar de emoties en verhalen die loskwamen de afgelopen weken, dat is toch juist wat sport mooi maakt. Verder staan de vierkampen onder druk. Ik weet niet of je vraagstelling de juiste is. Het zou een strategie kunnen zijn om de vierkampen aantrekkelijker te maken, maar dat zal toch wel lastig zijn. Je zou er ook voor kunnen kiezen om als ISU de aandacht te verleggen naar andere competitievormen zoals de Mass-Start. Iedereen was het volgens mij toch erover eens dat dat een groot succesnummer was op de Olympische Spelen. Ik vond het in ieder geval leuk om te zien. Hetzelfde geldt voor de World Cups. Misschien moet je wel voor een heel andere opzet van de kalender gaan kiezen, waarbij het gehele wereldbekercircuit wordt afgeschaft. Maar goed, daar is het al te laat voor, de kalender voor 18/19 staat al vast.
Je hebt gelijk dat er mensen met afwijkende werktijden zijn, maar het grote deel werkt van maandag tot en met vrijdag tijdens kantooruren.
Hoe meer je alles richting een jaarlijkse "Olympische Spelen" duwt des te meer de echte OS aan betekenis verliest, de OS zijn nu juist uniek omdat het om de 4 jaar gehouden wordt. Ik zie het nut van jouw idee dan ook niet in
Ik heb niet het idee dat bij andere sporten waar jaarlijks een groot WK wordt gehouden met regelmatig verschillende sporten bij elkaar de OS minder uniek zijn.
Het langeban schaatsen moet oppassen dat het de boot niet gaat missen met in het achterhoofd dat topsport op TV steeds meer tot de vermaakindustrie gaat behoren. Dit weekend is daar een voorbeeld van als je het sfeerloze gedoe van het WK-sprint schaatsen vergelijkt met de ambiance van het WK-baan wielrennen in Apeldoorn. Het is niet toevallig dat een van de sportief en meest eerlijke maar vooral ook saaie onderdeel als de achtervolging als Olympisch onderdeel is geschrapt en vervangen is voor circusnummers als keirin , puntenkoers en koppelkoers. De ontwikkeling van het langebaanschaatsen door alleen indoor te laten plaats vinden in vaak saaie hallen heeft averechts gewerkt. Het is sportief natuurlijk wel veel eerlijker maar de amusementswaarde zakt er behoorlijk door en is vooral gebaseerd op onderbuik chauvinisme. Ook de vele dweilpauzes om de gelijke omstandigheden te waarborgen conflicteren met de amusementswaarde. M.a.w. als het langebaan schaatsen wil mee evolueren moeten het eens goed kijken naar de positieve veranderingen die bijvoorbeeld in de afgelopen decennia in het baanwielrennen en de biatlon zijn door gevoerd. De massastart is een al een stap in die richting.
Je vergelijkt nu een wedstrijd in Nederland (waar hard schreeuwen en opvallen de grootste nationale sport is) met een wedstrijd in China, waar gillen absoluut not done is. Dat gaat natuurlijk niet. Verder is een gillend publiek ook niet per sé beter, darten is geen betere sport dan snooker, terwijl bij snooker het publiek doodstil zit en slechts af en toe een applaus geeft. Toch is snooker een wereldwijd steeds populairder wordende sport. Ik zou dit WK sprint juist zeer geslaagd willen noemen, omdat het zo goed als vol zat. Redelijk ongekend in het schaatsen buiten Nederland, Noorwegen en een enkele andere baan. Ik zou hier vaker heen gaan. Maar je hebt wel een punt dat langebaanschaatsen moet kijken naar andere sporten waar veranderingen zijn doorgevoerd. Naast baanwielrennen en biatlon, zou ik ook langlaufen willen noemen. Dat doen ze tegenwoordig af en toe in binnensteden en het sprintonderdeel is het nieuwste, maar ook het populairste onderdeel.
Echt vol zat het wel, maar "vol" is relatief. Er zijn gewoon niet zoveel tribunes in Changchun. Was dit in Nagano of Astana geweest (waar wel veel tribunes zijn), dan hadden we dit "leeg" genoemd. Er zijn 2000 stoeltjes in Changchun, vergelijk dat eens met de 6400 in Nagano, de 4000 in Stavanger.
De 2000 stoeltjes leken nu allemaal verkocht, dus wie weet hoeveel ze er meer hadden kunnen verkopen.
l Dat pleit er voor om alle WK's in Heerenveen of in ieder geval in NL te houden. Het WK-snooker is ook jaarlijks in Sheffield. Het WK-veldrijden is ook heel vaak in Belgie en als het daar niet is dan vaak niet ver over de Belgische grens. Een uitzondering daarop is als er ver weg heel veel extra geld voor wordt betaald.
Gister zeiden de commentatoren dat de hal in Changchun een exacte kopie is van de Olympische hal in Salt Lake City. Zijn daar dan ook maar 2000 stoeltjes?
Ik vind dat als men mag verwachten dat het een sfeerloos gedoe wordt en er maar 2000 toeschouwers binnen kunnen dat je er juist niet naar toe moet gaan. Behalve als er zoveel voor betaald wordt dat het een recette van 20.000 toeschouwers overtreft. Voorbeeld hiervan is het WK-wielrennen van anderhalf jaar terug in de sfeerloze woestijn van Qatar.
De WK afstanden is in feite een kleine OS inclusief geldsteun die er voor de sporters aan vast zitten. De beslissingen van de ISU de laatste 4 jaar hebben vrijwel allemaal slecht uitgepakt voor de vierkampen: ze moesten naar het einde van het seizoen zodat schaatsers er geen last van zou hebben in hun voorbereiding naar de WK afstanden. Tegelijkertijd introduceren ze echter een kwalificatie toernooi waarmee ze een extra drempel opwerpen. De eerste 2 jaar werden die toevallig (?) net als het WK afstanden in Europa gehouden en viel de schade mee. Vorig jaar niet en daarvan had men moeten leren. Is niet gebeurd. Eerst zou de 10 km (5km dames) verdwijnen (paniekreactie in 2014) uit het (EK) allrounden, maar na 2 jaar toch maar weer niet. Als gevolg hiervan is de belangstelling voor de vierkampen verder gedaald. Als je als ISU er niets aan doet om er het beste van te maken m.b.t. de vierkampen en bovendien ook nog verwarring zaait met wanhoopsbeslissingen die worden herroepen, dan ben je niet meer geloofwaardig. Aan de ene kant willen ze wel de belangstelling van de traditionele fans vasthouden, aan de andere kant doen ze werkelijk alles om die fans van zich weg te jagen. Dan kun je er wel voor pleiten om allerlei kermis nummers te introduceren maar dan gooi je de hele schaatstraditie overboord.
En daar moet je dus niet te bang voor zijn. Dat hebben ze bij het langlaufen ook gedaan, met groot succes. De traditionele fans zijn behouden en er zijn veel fans bij gekomen. Een traditie moet een sport niet in de weg staan, dan bloedt hij dood. Wat mij betreft pakt de ISU door op die ingeslagen weg. Meer 'circusnummers' die goed vallen bij het grote publiek. Zo snel mogelijk de TeamSprint Olympisch maken.
Mij als traditionele fan jagen ze in elk geval weg. De teampursuit duld ik nog net (al hoeft het van mij niet zo nodig), maar bij de massastart zap ik weg, dat kan ik niet aanzien.
De eerste keer dat schaatsen op mij indruk maakte is de tijd van Rudy Liebregts en Henk van de Grift maar mij jagen ze juist niet weg met de invoering van meer kermisnummers. De massastart was het enige onderdeel tijdens de OS waar ik met genoegen naar heb gekeken. De rechtstreekse uitzendingen van de natuurijsmarathons op de regionale omroepen hadeden een veel grotere amusementswaarde en waren vele keren sfeervoller dan het WK-sprint. Qua sportieve waarde is het uiteraard een ander verhaal maar dat is minder belangrijk. Want sporters zijn juist topsporter om er in korte tijd zoveel mogelijk geld mee te verdienen. Van records , titels, medailles en eer kan je niet rechstreeks leven.
Als de 'nieuwe nummers' goed vallen bij het publiek. Teamsprint ben ik nog niet overtuigd van. Kan veranderen als dr schaatsers het in het nao olympisch seizoen serieuzer nemen.
Dat gaat alleen gebeuren als er voor gezorgd wordt dat er voor de deelnemers flink mee te verdienen valt. Geldt overigens ook voor het hele WB-circuit
Het verwisselen van de volgorde tussen WK Afstanden/OS enerzijds en WK Sprint/WK Allround anderzijds zie ik niet als nadelig voor de vierkampen. Het WK Sprint dat zojuist is afgewerkt heeft een beter deelnemersveld dan dat het zou hebben wanneer het in januari verreden zou worden. Ik weet bijvoorbeeld zeker dat Nuis in januari niet zou hebben gereden. Ik ben het wel met je eens dat de ISU aan het stuntelen is met de keuze voor beleid gericht op de traditionele schaatsfan of beleid gericht op vernieuwing. Het lijkt erop dat ze proberen de kool en de geit te sparen, maar dat is in veel situaties niet de route naar succes. Je kunt de MS een kermisnummer noemen, maar het is toch niet te ontkennen dat het wel degelijk positieve effecten heeft. De interesse voor dat nummer is groot onder de atleten. Op deze manier zien we inliners en shorttrackers overstappen naar de langebaan. Als de TeamSprint aan het Olympisch toernooi wordt toegevoegd, moet er ook iets uit, vind ik. Langebaanschaatsen wordt door helemaal niet zoveel mensen wereldwijd op professioneel niveau beoefend en verhoudingsgewijs worden er veel medailles vergeven. De 1000 meter zou dan de meest voor aannemelijke afstand zijn om te schrappen. Voor mij zou dat wel met pijn in het hart zijn, omdat de Olympische 1000 meters toch elke keer weer spectaculair zijn.