Klinkt wel als Olav. Net als bij Andere Tijden Sport over Bart Veldkamp je opeens commentaargeluid van Sierd de Vos hoorde bij het schaatsen. Best apart Je hoort hem al KOEKOEK roepen bij een wereldrecord haha.
Waar ik me steeds meer aan erger is dat het kennelijk toegestaan is om zomaar in de baan van een ander te gaan rijden. De gebroeders Mulder en andere Nederlandse sprinters doen dat nu al vele jaren lang ongestraft en het wordt steeds gortiger. Nochtans is schaatsen naar verluidt deels een technische sport. Als je de bocht niet kunt houden kan je niet schaatsen en dat zou wel wat vaker bestraft mogen worden. Zoals het nu is oogt het wel érg folkloristisch.
Heeft het niet te maken met de ontwikkeling van het materiaal en de banen en de atleten die steeds sterker worden? Waardoor de binnenbocht gewoon niet meer te houden is op de 500 meter voor de heren. De topsnelheid ligt te hoog. Op hoogland is het helemaal extreem. Het heeft op zich ook wel iets explosiefs qua uitstraling. Zolang je de tegenstander niet hindert zie ik er niet zozeer een probleem in.
Door de regels is het volgens mij juist veel minder geworden dan vroeger. In ieder geval is het afsnijden van bochten bij de start (3, 5 en 10km) en bij het aansnijden van de bocht voorbij. Net als het uitwaaieren van de binnenbocht voor de kruising. Alleen de laatste binnenbocht op de 500 meter vliegen ze vaak uit, maar de regel is nu ook dat ze dan meteen weer terug moeten. Daardoor levert het alleen maar nadeel op.
Toch houd je af en toe je hart vast als er weer iemand met 60 km/u de binnenbocht uitvliegt. Je ziet ook vaak dat de schaatser in de buitenbocht iets naar buiten uitwijkt. De schaatser in de buitenbocht kan eigenlijk geen kant op. Ik vraag me af wanneer het een keer goed fout gaat. Ik herinner me een 500 m van Michel Mulder in Erfurt waarbij hij wel erg dicht bij zijn tegenstander kwam, volgens mij zat er niet veel meer dan een meter tussen, ik weet niet meer of het de eerste tegen Koskela of de tweede tegen Kuznetsov was (Ik dacht de tweede).
Minder goed voorbeeld, lijkt me. Njös viel in de eerste binnenbocht en kegelde Wennemars er toen uit. Een valpartij heeft niets te maken met 'te ver naar buiten uitwijken'.
Sierd was m.i. wel een verrijking voor het commentaar bij het schaatsen. Ik herinner mij nog zijn commentaar bij de OS Lillehammer / Hamar 1994 toen het ijs beschadigd was en men er erg lang over deed het te herstellen. "Er is een scheur in het ijs, nee een kier een retespleet". Sierd is geweldig, heerlijk origineel en fantasierijk. Helaas heeft hij voor zover ik me kan herinneren niet heel lang het commentaar bij het schaatsen verzorgd (toch?). Andere commentatoren die wat mij betreft boven de middelmaat uitstaken waren Frank Snoeks en Leen Pfrommer met zijn onvergetelijke "Rijd nou toch door, je moet nog een rondje!"
Heeft iemand ook al eens bedacht om in plaats van de 10 kilometer te vervangen of weg te laten een 100 meter toe te voegen? Ik kan me voorstellen dat het allrounden dan ook voor sprinters een stuk interessanter kan worden, zeker als ze die snelle 100 meter met een goede 500 meter kunnen combineren. Samen met een 1500 meter moeten ze dan toch wel een aantal seconden kunnen winnen op de stayers, zodat de 10 nog echt een inhaalrace kan worden. Verstuurd vanaf mijn MotoG3 met Tapatalk
Tja, de 100m was niet echt een succes. En een gat van twee tiende tussen twee allrounders wordt dan al 20 seconden op de 10km. Dat is dan wel echt enorm.
Je hebt gelijk: https://nos.nl/video/607347-1998-wennemars-hard-onderuit-in-nagano.html Maar het ging toch over hinderen bij het uit de bocht breken. Vallen is toch iets anders.
Dat wordt bij Otterspeer en Michel Mulder continu aangehaald. Dat de snelheid te hoog is en dat ze daardoor de bocht niet kunnen houden. Het is alleen niet helemaal waar. In zijn topdagen ging Kulizhnikov met een veel hogere snelheid door de binnenbocht en wist hem gewoon te houden. Ronald Mulder heeft sinds het WK Sprint vorig jaar zijn goede bochtentechniek gevonden en vliegt minder snel de binnenbochten uit. Ook de sterke Poutala en de lange Boisvert-Lacroix kunnen prima op topsnelheid een binnenbochtje lopen. Maar dat Michel regelmatig de bocht uitvliegt heeft echt te maken met zijn techniek. Hersman heeft het er wel eens over gehad en Tuitert volgens mij ook een keer. Hij trapt met z'n linkerschaats in de bocht namelijk naar achteren in plaats van opzij. Daardoor levert hij onvoldoende tegendruk tegen de middelpuntvliedende kracht en vliegt hij de bocht uit. Het grappige is alleen wel dat Hersman na een uitvlieger van Michel de laatste tijd meestal begint over de hogere snelheden die schaatsers tegenwoordig halen, terwijl dat feitelijk niet de reden is dat ie er uitvliegt. Hein trapt ook wel wat naar achteren, maar bij hem is het probleem vooral dat ie meestal te hoog zit. Als ie goed 'zichzelf opvouwt' vliegt ie veel minder ver de binnenbocht uit dan wanneer hij het niet doet.
Zeker wel in de laatste binnenbocht, zie ook link vanaf ongeveer 3:46. Wennemars startte in de binnenbocht en werd in de laatste buitenbocht de boarding in gekegeld. Weliswaar viel Njos inderdaad, maar ik vond het persoonlijk wel relevant, omdat hij erg ver uitweek en lijkt te vallen omdat hij de bocht niet goed kon houden. Maar goed, je hebt nwel gelijk dat het niet direct een voorbeeld is van iemand die tever uitwijkt, verder wel 'gewoon' blijft schaatsen maar de persoon in de buitenbocht aantikt. Van dat laatste kan ik me er ook zo snel geen voor de geest halen.
Grote mannen als Was, Murashov en Ihle vliegen er ook vaak uit. Maar er zijn ook genoeg lange mannen die wel bochten kunnen/konden rijden. Boisvert-Lacroix, Wotherspoon en Cheek zijn allemaal langer dan 1.90 m en reden wel goede binnenbochten. Koskela kon het op zijn tijd ook, Lorentzen (net als de Fin 1.87) kan het ook steeds beter. Shani Davis (1.88) is nog altijd een bochtengod, Kjeld Nuis (1.86) kan bijzonder fraaie afleveren en Jan Bos stond bekend om zijn mooie techniek en dus ook goede bochten, ondanks 1.90 m. Lang zijn belemmert dus niet per se het rijden van goede bochten. En trouwens, reed Pavel Kulizhnikov in zijn topdagen wel laatste binnenbochten? Volgens mij hoefde hij bijna alleen maar binnen te starten
Dan is het geen allrounden meer. De sprinters hebben overigens al een toernooi, de stayers niet. Als de sprinter allrounders (zoals Yuskov, Verweij) eens wat meer gingen investeren op de 5k, dan zouden ze al een heel eind komen.