Teamonderdelen 2020-2021

Discussie in 'Lange baan' gestart door mi, 11 aug 2020.

 1. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Als het aan mij ligt rijdt hij dit seizoen nog een TP. Met een PR van 3.40 en een steeds verbeterende 1500m kun je hem moeilijk negeren. Hij zat een stuk dichter in de buurt van het WK dan Verweij, Blokhuijsen, Bosker en Huizinga. En het zou een tikkeltje lachwekkend zijn als je voor het WK drie aanwijsplekken gaat weggeven omdat je anders geen degelijke TP-selectie kan samenstellen. Talsma is daar als reserve in ieder geval al bij aanwezig.
  G1ant, mi en sysya vinden dit leuk.
 2. sysya

  sysya Well-Known Member

  willen we echt een repeat van Kramer-Verweij met de bijkomstigheid dat de twee dit keer nauwelijks met elkaar trainen en onderling (zover ik weet) weinig contact hebben? Kramer en Verweij hebben jaren met elkaar getraind en zijn altijd goede vrienden geweest, Roest en Bergsma zijn volgens mij niet twee gasten die op zondagmiddag samen koffie drinken, dat lijkt mij voor de samenwerking niet echt een goed uitgangspunt.

  Bochten zijn al genoemd, maar buiten dat heb je ook nog het verhaal dat Roest niet altijd wil rijden en de TP al eerder geskipt heeft. Dat is een zekere medaille, ik denk niet dat hij plotseling van zijn geloof gaat afvallen en de MS wil gaan rijden. Last but not least heb je ook nog het verhaal dat Roest volgens mij nog nooit een MS heeft gereden (en sowieso niet regelmatig) en de andere schaatsers/ploegen met Anema voorop niet zullen staan juichen als schaatsers met meer ervaring aan de kant worden geschoven.
 3. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Dit is aardig uitgekomen. Schouten en Groenewoud zijn het dameskoppel op de Mass Start tijdens de eerstvolgende World Cup. Wijfje rijdt de tweede World Cup in de plaats van Groenewoud. Bij de heren wordt er de komende World Cups ook met drie man gereden. Allen uit het Zaanlander-team. Bergsma rijdt beide World Cups. De eerste samen met Stroetinga. De tweede met debutant Victor Ramler. Leuke keuze! Ben benieuwd naar z'n sprint, want die hebben we nog niet echt kunnen aanschouwen dit seizoen. Coopmans zal wel overtuigd zijn van zijn kunnen via het MS trainingsuur. Bart Hoolwerf zal nog even op zijn World Cup debuut moeten wachten. Sjoerd den Hertog ook, maar dat wisten we eigenlijk al. De limiettijden die hij heeft staan tellen niet mee, want gereden in de trainingswedstrijden.

  Op de TP mag Beau Snellink mee de World Cups in. Voor de rest de verwachte namen van J-V: Kramer, Huizinga, Bosker en Roest. Geen Talsma dus. Bij de dames vindt er een wisseling plaats. De kernselectie lijkt, voor de World Cups althans, te bestaan uit Wüst, Achtereekte, De Jong en Beune. Bij World Cup I is Wijfje de 5e dame; bij World Cup II is Schouten de 5e dame. Waarschijnlijk om in ieder geval Schouten niet te zwaar belasten. Die rijdt immers ook al de 1500m, 3000m en de MS.

  Voor wat betreft het WK houdt Coopmans zijn kaarten (begrijpelijk) nog tegen de borst.

  https://www.schaatsen.nl/nieuws/2021/januari/snellink-en-ramler-gaan-wereldbekercircuit-in/
 4. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Waarom wordt Huizinga nu al weer geselecteerd? Dat kan toch onmogelijk zijn vanwege zijn goede prestaties. Gewoon belachelijk dat Talsma er niet bij zit na zijn geweldige progressie op de 1500 en lange afstanden.
  G1ant vindt dit leuk.
 5. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Het zal 'm wel in de opening zitten. Huizinga opent met gemak onder de 19 seconden. Talsma zit vaak rond de 19-half. Dan moeten Roest en Kramer behoorlijk inhouden. Daarnaast verschillen de 1500m/3000m PR's van de heren niet veel. Ik vind het alleen wel een raar signaal richting Talsma. Je moet hem eigenlijk gelijk betrekken op het onderdeel. De kans dat je volgend jaar met Talsma naar de OS gaat is simpelweg groter dan dat Huizinga (en eigenlijk ook Snellink) het op eigen kracht haalt. Daar heeft Huizinga gewoon nog altijd te weinig aansluiting voor gemaakt. Talsma had overigens ook prima geselecteerd kunnen worden. Gewoon één van de twee World Cups hem bij de ploeg nemen in plaats van Huizinga of Snellink. Talsma rijdt toch al World Cups.

  Mijn inziens is de selectie van Snellink wat controversiëler. Wel gegund, daar niet van, maar hij is nog meer een slowstarter dan Talsma. 19.6 op de 5000m en 25.1 op de 1500m afgelopen WKKT. Daarnaast zijn Snellink's 1500m/3000m PR's echt vele malen langzamer dan die van Talsma en Huizinga. Met zijn 3.45 (gereden bij die Blowersessie) zit hij echt nog in een andere categorie dan de overige geselecteerden, hoe groot zijn talent ook is. Die gaat puur mee om te trainen en wat professionele vlieguurtjes te maken, me dunkt.
  G1ant vindt dit leuk.
 6. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Ik wil in ieder geval niet meer horen dat we de ploegenachtervolging hebben verloren 'omdat we te weinig samen hebben gereden.' Daar is nu meer dan voldoende tijd voor geweest.
 7. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Het lijkt me dat deze selectie vooral bedoeld is om zo veel mogelijk schaatsers in de bubbel te krijgen en daarmee nog trainingsmogelijkheden te bieden. Ik neem aan dat Thialf de komende weken voor schaatsers buiten de bubbel dicht is.
 8. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Positief aan deze selectie vind ik dat vier van de vijf schaatsers bij de heren TP bij dezelfde ploeg rijden. Dan kunnen ze vaker samen trainen. Wellicht overweegt Jumbo-Visma om Snellink in de ploeg te nemen voor volgend jaar, en dan is dit een goede manier voor een stage.

  Alsnog verklaart dat niet waarom Talsma niet is geselecteerd. Wie weet heeft hij zelf nee gezegd. Maar dat verwacht ik eerlijk gezegd niet.
 9. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Verrassend genoeg niet. De schaatsers buiten de bubbel kunnen straks ook nog gewoon gebruikmaken van de faciliteiten van Thialf, aldus Team IKO op hun Instagram (uiteraard wel gescheiden van de bubbelschaatsers): https://www.instagram.com/p/CJtWIg_pafT/?utm_source=ig_web_copy_link
 10. sysya

  sysya Well-Known Member

  Als het goed gescheiden wordt gehouden is dit denk ik goed, tenslotte moeten de andere schaatsers ook ergens trainen. Het gevaar zit hem in beetje in of die schaatsers ook echt gescheiden blijven. Teams zijn in veel gevallen in tweeën gehakt (twee koppels momenteel ook), neem iko, 6 in de bubbel, 7 erbuiten. Vraag me af wie erop gaat toezien dat schaatsers die op deze manier gescheiden zijn echt geen contact met elkaar hebben.
 11. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  En toch moeten ze Schouten zeker in gaan zetten in één TP vind ik. Desnoods een andere afstand voor opofferen. Voor volgend jaar is zij een meer dan interessante keuze. Misschien zou ik haar, in haar huidige vorm, op dit moment wel als eerst op mijn blaadje zetten als ik de ideale TP-ploeg bij de vrouwen samen moet stellen. Ik denk dat zij alles heeft wat nodig is om de ploeg nog net iets sterker te maken.
  Lorca vindt dit leuk.
 12. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Lijkt me ook. Het ene weekend de 1500 meter en het andere de TP. Dat kan dan omgekeerd gelden voor Beune.

  Dan heb je bijvoorbeeld voor de 1e TP: De Jong, Beune, Wijfje en voor de 2e TP: De Jong, Schouten, Wüst
 13. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Ik weet natuurlijk niet wat er gebeurt op dat soort trainingen en welke data ze hebben. Dat is altijd het lastige van discussies over de TP en de MS. Maar ik vind Ramler toch een vreemde keuze. Ja, heel talentvolle rijder. Ja, heeft uitgesproken dat de MS zijn hoofddoel is. Maar wat heeft hij nou eigenlijk gepresteerd? Een ietwat gelukkige tweede plek op het NK, dik twee jaar geleden. Dat is het. Ook als je de gewone marathons erbij pakt. (Volgens mij staan niet alle mass-start-competitieuitslagen op schaatspeloton.nl, dus misschien mis ik wat).

  Net zoals de keuze van Huizinga boven Talsma vreemd oogt op basis van de prestaties, geldt dat toch ook voor Ramler. Bij beiden kun je dezelfde vraag stellen. Zou Huizinga in de TP-selectie hebben gezeten als hij bij bijvoorbeeld IKO had gereden? Zou Ramler in de MS-selectie hebben gezeten als hij bij bijvoorbeeld AB Vakwerk had gereden? Ik heb over beide vragen mijn twijfels.

  Het lijkt er een klein beetje op dat Coopmans voor de strategie heeft gekozen om het MS-beleid neer te leggen bij Anema en het TP-beleid bij Orie.
 14. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Eens. Ik denk ook niet dat Ramler primair om zijn individuele presteren is geselecteerd (hoewel; Ramler heeft natuurlijk inmiddels wel serieuze langebaantijden staan en wordt daarmee als MS-rijder al snel wat interessanter dan andere MS-specialisten met een marathonachtergrond). Wat misschien heeft meegespeeld is dat niemand buiten het team van Anema zich in de Mass Start-wedstrijden in de kijker hebben gespeeld. Dat geeft het probleem dat je op basis van prestaties niemand echt kan belonen met een World Cup-plekje. Zeker nu er ook geen marathoncompetitie is waaruit je inspiratie kunt putten. De bondscoach heeft alleen een trainingsuur om een duidelijk beeld te krijgen.

  Bergsma en Stroetinga wonnen de drie belangrijkste nationale MS-wedstrijden vorig jaar en tonen dit seizoen vormbehoud. Dit jaar zijn er nog minder MS-wedstrijden geweest, maar de wedstrijden met serieuze concurrentie zijn gewonnen door Ariëns en Den Hertog. Die laatste kan niet mee de bubbel in, want zijn limiettijden gelden niet en Ariëns stel je niet zo snel op, want je hebt Bergsma al. Als vervolgens mannen als Bart Hoolwerf, Huizinga, Visser en Bosker zo nonchalant rijden in de enige MS-televisiewedstrijd van het seizoen, dan kun je ook hen moeilijk belonen. Dan kom je met wat polderen (Bergsma die dan in Ramler een extra trainingsmaat in de bubbel heeft; Anema die - met de bondscoach - zonder tegenspraak van andere coaches de tactiek kan bepalen) snel bij een Ramler uit. En ja, dat zelfde lijkt inderdaad ook te gebeuren op de TP met het team van Orie waar een Huizinga gevoelsmatig wat wordt bevoordeeld.
  Laatst bewerkt: 13 jan 2021 om 13:11
  G1ant en leenstrafan vinden dit leuk.
 15. sysya

  sysya Well-Known Member

  Vraag is even of zij dat wil. Ik zie haar met veel plezier in de TP, maar als zij daarvoor een individuele afstand moet opofferen snap ik het als zij dat niet zou willen. Ik heb dan liever dat dit op voorhand duidelijk is dan een gevalletje Roest die een paar dagen van te voren toch besluit niet mee te doen vanwege een 10km die hij nog moet rijden.

  Vrouwen TP wordt sowieso interessant omdat je een heleboel dames hebt die het kunnen en je vrij slecht kunt voorspellen wie zich individueel gaat plaatsen. Ik kan mij ook eigenlijk niet voorstellen dat er een aanwijsplaats komt voor de tp bij de vrouwen. Je hebt Wijfje, Wust, de Jong, Schouten, Beune en zelfs nog ter Mors en Achtereekte als potentiële achtervang die allemaal meer dan genoeg ervaring hebben om het te kunnen doen. Als één van deze dames zich niet individueel plaatst krijgt zij echt geen aanwijsplaats want er is een brede selectie. Bij de mannen weten we eigenlijk nu al dat er waarschijnlijk een aanwijsplaats gaat komen tenzij Bosker, Kramer, Roest en een reserve zich op miraculeuze wijze allemaal zelfstandig gaan plaatsen.
  Lorca, G1ant en diploma vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina