Sven Kramer en de 10km: wat is er aan de hand?

Discussie in 'Lange baan' gestart door Eelco, 11 mrt 2018.

 1. Eelco

  Eelco Active Member

  Uit alles blijkt dat er bij een valpartij in de zomer of ergens voor het seizoen iets is gebeurd. Wennemars praat erover maar kan-/ mag er niet het fijne over vertellen. Maalderink kan Kramer niet tot uitspraken verleiden.

  Sven Kramer reed vorig jaar veel soepeler dan de Sven Kramer van dit seizoen. Dat is bijzonder duidelijk als je op tv kijkt. Orie houdt zijn kaarten ook bij zich als hij zegt dat er geen verschil te zien is. Of dat komt door overbelasting in de zomer, een valpartij of iets anders is niet duidelijk.

  Wat voor mij wel duidelijk is dat in alle interviews van dit jaar Kramer heel voorzichtig is geweest in zijn uitspraken over winst op de afstanden en allround. Hij weet dus dat er iets speelt maar wil dus niemand wijzer maken. Dat er excuses over het ijs worden gebruikt hoort niet bij Sven. Hij is te groot als sportman en kan het dit jaar helaas niet brengen.

  Uit het laatste interview bleek ook dat hij verwacht dat de problemen komende zomer kunnen worden opgelost. Laten we hopen dat dat gebeurt en dat er volgend jaar een mooie strijd om allround-goud los breekt.
 2. Monique

  Monique Well-Known Member

  Als ik nu terug kijk op het hele seizoen van Sven dan ben ik des te blijer met zijn gouden plak op de 5 km. We weten nu dat hij er toen ook al niet al te best voor stond en dan is het wel verdomd knap. Jammer dat hij er toen niet direct meer van genoten heeft. Zou het toch die lelijke val op de fiets zijn geweest?
  G1ant en strawbale vinden dit leuk.
 3. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Ik reageerde op een zinspeling van anderen op een beknelde slagader in het bovenbeen.
  Mijn reacite laat niets aan onduidelijkheid over lijkt me, gezien het accent op het woordje als.

  Inmiddels heb ik het interview met Kramer gehoord, en hij stelt dat het nog erg onduidelijk is wat er aan de hand is.
  Tegenwoordig is de analyse van de beknelde slagader redelijk bekend, en als het dat is zou hij er denk ik ook wel opener over zijn.
  Daarmee denk ik dat het te maken heeft met de problemen waarom hij er zo'n zes jaar terug al een jaar tussenuit moest.
  Iets met een beknelde zenuw, wel vergelijkbaar: overbelasting, jaren training, een jaar teveel krachttraining, reden waarom hij na die blessure destijds wat hoger is gaan zitten zeker op de tien, etc.
  Hoorde ik ook niet iets over een val met de fiets dit jaar? Dat zal ook meegespeeld hebben.
 4. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Opvallend hoeveel mensen (zowel hier als de experts in de studio) het op een mentale kwestie gooien. Gaat er bij mij niet in. Hij rijdt het hele seizoen al niet echt sterk, en eerder in het seizoen zou dat dan ook al een mentale kwestie geweest zijn? De manier waarop hij schaatst is ook duidelijk anders, minder soepel, dan vorig seizoen.

  Iets zit er niet helemaal lekker. Wat dat is, geen idee. Kan iets technisch zijn, overtraindheid, een fysiek ongemak (beknelde slagader of beknelde zenuw zoals in 2011), of simpelweg slijt na vele jaren topsport aan de absolut top. Het is gedurende het seizoen ook steeds minder geworden eigenlijk.

  Ik ben wel benieuwd of hij volgende seizoen weer op z'n top kan presteren (ik zeg expres niet "goed", want hij heeft natuurlijk wel degelijk gewoon olympisch goud gewonnen).
  Mocht hem dat niet lukken, dan denk ik dat hij er na volgend jaar mee op houdt.
  Nogevendit vindt dit leuk.
 5. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Als het mentaal was, zou het het hele seizoen de druk van het moeten winnen van de 10km moeten zijn. Maar dan zou het nu over moeten zijn... Op dit WK zat toch niet echt druk. Ik ben het met je eens dat het niet mentaal is, er is gewoon iets mis. Misschien is zijn lichaam inderdaad wel gewoon op, zo lang op topniveau kost een hoop. Topsport is natuurlijk niet gezond.

  Maar misschien is het ook wel een simpele blessure, op te lossen met een goede vakantie nu.
  chicagodude vindt dit leuk.
 6. mi

  mi Well-Known Member

  Precies ook mijn redenatie! En dan had hij ook de 5k op de OS niet gewonnen in mijn optiek...
 7. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Op de OS is Kramer wel beetje mentaal geknakt. Ineens bezig met zijn schaatsen, etc.... toen het er niet inzat, kon het lichaam het niet meer opbrengen om dan maar brons te pakken.
  Bij het Wk allround: het waren gewoonweg niet zijn omstandigheden.
 8. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Misschien speelt ook mee dat Kramer dit seizoen veel meer alleen moest doen in duurtrainingen. Douwe de Vries is het hele seizoen uit vorm en Roest lag er een tijd uit. Met als gevolg dat hij de nodige hardheid miste voor m.n. de 10 km. In marathons heeft hij het niet aangedurfd zich te laten gelden.
 9. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Het is zeker niet alleen mentaal. Grotendeels fysiek. Maar ik denk wel deels mentaal. Het verschil tussen zijn 5 en 10 kilometers is daarvoor te groot.

  Mentaal hoeft niet per se te betekenen: te veel druk. Je kunt om heel veel andere redenen mentaal bezwijken.
  chicagodude vindt dit leuk.
 10. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  ? Heb jij Bloemen zien uitblinken op de marathons dan ?
 11. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Khlebnikov vindt dit leuk.
 12. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Hij heeft natuurlijk getraind met Belchos. Kramer had niet iemand die zo goed reed op de 10km (vorig jaar wel!). Bergsma had een hele ploeg. Dat waren voor mij mede redenen waarom ik niet in de kansen van Kramer geloofde op de 10km.
  chicagodude vindt dit leuk.
 13. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Belchos was pas op de OS goed, daarvoor, qua 10k tijden, niet beter dan bijvoorbeeld Douwe de Vries.
 14. Monique

  Monique Well-Known Member

  Grappig dat dit WK topic intussen vooral over Sven gaat. Ik geloof zelf niet dat het puur mentaal is. Waarom zou hij in vredesnaam op de belangrijke toernooien niet meer gemotiveerd zijn na alle traingsuren die hij erin heeft gestopt? Ik ben bang dt hij fysiek niet in orde is, en of dat dan een virus of een afgeknelde ader of zenuw is daar heb ik natuurlijk geen idee van. Ik hoop wel van harte dat er iets aan te doen is zodat hij toch nog 2 jaar mee kan doen om de hoofdprijzen.

  Verder kan niemand spreken van een mislukt seizoen na een gouden en een bronzen Olympische medaille. De meeste schaatsers moeten het met minder doen. Het wordt tijd dat we de lat voor Sven iets minder hoog gaan leggen en waarschijnlijk wordt het ook tijd dat hij dat zelf gaat doen.
 15. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  1x olympisch goud op de 5, true
  maar geen olympisch podium op de 10k, geen olympisch goud op de TP, geen podium wk allround, zijn wereldrecord op de 5k kwijt, geen wereldbekerklassement gewonnen want te weinig mee gedaan, geen europees kampioen op de 5 want niet meegedaan... erg gelukt kan je dit toch ook niet noemen. Als je hem zijn oordeel over deze buit voor dit seizoen zou vragen dan zou ie het zelf ook wel als mislukt omschrijven denk ik. Hij had misschien wel gedacht dat niet alles ging lukken, maar er waren wel een paar fameuze inzinkingen die niemand zag aankomen.

  Als ie bij aanvang wist dat er beperkingen waren dan weer niet, dan is het misschien zelfs een half mirakel dat ie dat goud op de 5k haalt. Maar aan de verbazing van Orie te zien na de olympische 10 vind ik het gek dat zelfs zijn coach uit de lucht kwam vallen, die had niet bepaald iets van 'jaaaah heb je zijn 5 wel gezien? Dit kon toch nooit lukken op de 10', integendeel.

  wat bij mij oa speelt is de totale verbazing van Orie toen ie hoorde dat Kramer vond dat ie niet in vorm was
 16. Monique

  Monique Well-Known Member

  Wie weet wat er allemaal gespeeld heeft en hoeveel toneel is gespeeld. Het wordt weer tijd voor persconferentie-vrijdag, dan kunnen we hier ophouden met speculeren.

  En ja, natuurlijk heeft Sven veel niet gewonnen dit seizoen, maar datgene dat hij wel heeft gewonnen sneeuwt compleet onder en dat vind ik jammer.
 17. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member


  Daar heb je een punt, maar dat is logisch bij kampioenen. Als Tom Dumoulin straks de Ronde van Romandie wint maar 8e wordt in de Giro, is zijn meimaand toch echt mislukt.


  Maar goed, het is inderdaad extreem knap dat hij zo de 5km nog kon winnen op de OS.


  Dat Orie het niet zag aankomen vind ik trouwens wel gek, praat Kramer niet met Orie?
 18. Duif

  Duif Well-Known Member

  Na de Olympische 10 zei Sven letterlijk " dat er een probleem was wat hij dit seizoen niet meer kon oplossen en dat hij ermee moest dealen" Het ging in dat interview over zijn linkerbeen/schaats. Ik ga er nog steeds vanuit dat er een fysiek probleem is waardoor het technisch niet loopt. En dat hij dus wel degelijk weet wat het probleem precies is.
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 19. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Het gekke is dan wel dat Orie doet alsof hij van niks weet... zoiets weet een trainer toch?


  En de vraag is nu: kan het na het seizoen wel verholpen worden?
 20. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Weet je wat ik denk? Dat Orie het wel wist.
  Hij was denk ik verbaasd dat Kramer dat toen naar buiten bracht (waarschijnlijk hadden ze eerder samen besloten om naar buiten toe te doen alsof ales 100% was), niet verbaasd omdat hij er niks van wist. Mocht het wel het laatste zijn dan zou dat niet best staan.

Deel Deze Pagina