sprintkampioenschappen wel of niet

Discussie in 'Lange baan' gestart door corzijlstra, 13 jan 2014.

 1. corzijlstra

  corzijlstra Member

  Als er sprintkampioenschappen zijn, moeten er volgens mij ook langeafstandskampioenschappen komen. Nu worden de sprinters bevoordeeld boven de stayers. Bovendien, sprinters kunnen immers ook meedoen aan kampioenschappen afstanden. Waarom dan toch sprintkampioenschappen? Die zijn toch niet allround? Ja, allround op de 500 en de 1000 meter. Zo ken ik nog wel een paar.
 2. dedeut

  dedeut Well-Known Member

  Behoorlijk oneerlijk inderdaad voor de Bob de Jongs van deze wereld. En wat te denken van middellange afstandsrijders als Nuis? Waarom is er geen 1000-1500 WK? En dan heb ik het nog niet eens gehad over het WK kleine vierkamp, het WK mini-vierkamp, het WK-Bokko-combinatie (500, 1500, 10.000, het is toch niet eerlijk dat Bokko nog nooit allroundkampioen is geworden?), en het WK supersprint.
  LeeMoZovski, Tuttifrutti, Monique en 3 anderen vinden dit leuk.
 3. Sidekick

  Sidekick Well-Known Member

  Vergeet het EK Sprint niet!
  Patrick John vindt dit leuk.
 4. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  De vraag is wat je je bij een langeafstandskampioenschap voorstelt. Twee keer in een weekend de 5 en 10 km rijden wordt wel heel zwaar. Misschien een combi met mass start onderdelen? In het verleden werden de 5 en 10 km (3 en 5 km dames) wel bij de finale van de World Cup gereden, misschien kun je het daar integreren. Het WK sprint was wel een soort van buitenbeentje toen die werd ingevoerd omdat toen iedereen allrounde. WK afstanden werd weer een nieuw onderdeel, maar moet je dan ook een EK afstanden en EK sprint willen? Het wordt dan allemaal wel erg veel.
 5. Krizz

  Krizz Well-Known Member Medewerker

  Voor de echte lange afstands mannen is er meer te rijden dan voor de sprinters..

  Wekelijks een marathons over 125 ronden, straks een serie wedstrijden over 100-200km op natuurijs. Is er natuurijs in Nederland ook nog meerdere wedstrijden meestal ook nog met live TV erbij.
  en als toetje ijs en weder dienende de mogelijkheid om mee te doen met 's werelds grootste 1 daagse sportevenement (qua bezoekersaantallen)... de 11-stedentocht
 6. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Jammer dat er een beetje voorbij gegaan wordt aan de serieuze en zinnige insteek van de topicstarter. Puur rationeel zeg ik hetzelfde als hem. Het WK sprint is ooit ingevoerd omdat sprinters niet mee konden komen in de allroundtoernooien en ze hen ook iets wilden geven. Maar nu heb je een WK afstanden. Dus eigenlijk is het WK sprint daarmee overbodig geworden, Als je het eerlijk bekijkt heb je met WK afstanden en WK allround voor elk type rijder een toernooi. Sprinters, middenafstandrijders en stayers hebben het WK afstanden. Mensen die alles een beetje kunnen maar nergens in uitblinken hebben het WK allround. Ik ben voorstander van minder titel-toernooien om titels meer waarde te geven. Dus dan zou je zeggen: weg met het WK Sprint.

  Maar emotioneel gezien: het WK Sprint is vaak wel één van de mooiste en spannendste toernooien van het jaar.

  Lastig!
 7. dedeut

  dedeut Well-Known Member

  Ik las Cor's openingpost vooral als een pleidooi voor langeafstandskampioenschappen. En mijn reactie was, om Cor's woorden te gebruiken, 'Zo ken ik er nog wel een paar'. Teruglezend met jouw post in mijn achterhoofd zie ik dat je zijn post ook kunt lezen als een pleidooi tegen sprintkampioenschappen. Die claim lijkt me principieel gezien inderdaad beter verdedigbaar. Toch denk ik dat je dit onderwerp beter pragmatisch dan principieel kunt benaderen. En dan kom je tot de conclusie dat het WK sprint bij lijkt te dragen aan de internationalisering van het schaatsen alsmede aan het winnen van nieuwe supporters. Zou dat niet zo zijn (bijvoorbeeld als bij elk WK 5 van de 6 podiumplekken door Zuid-Koreanen zouden worden opgeeist), dan kunnen principiele argumenten wel weer een rol gaan spelen.
  Laatst bewerkt: 13 jan 2014
 8. dedeut

  dedeut Well-Known Member

  ps. Om pagina's posts over het al dan niet afschaffen van het allrounden te voorkomen. Mijn post hierboven impliceert niet dat ik vind dat je allrounden moet afschaffen omdat Nederlanders te vaak winnen. Ik ben het namelijk met G1ant eens dat er wel principiele argumenten zijn voor allroundkampioenschappen, het meet namelijk een vaardigheid die niet op een WK afstanden gemeten wordt. Dat neemt overigens niet weg dat pragmatische argumenten in mijn ogen principiele argumenten in extremis wel kunnen overrulen (maar dan ook alleen in extremis).
 9. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member

  Door de WK afstanden is zowel de wk sprint als de wk allround overbodig geworden.
  ik kijk graag naar de wk sprint maar het is net als allround geen olympische discipline dus helaas: weg er mee!

  In elke sport telt alleen de olympische discipline en dat zou in schaatsen niet anders moeten zijn.

  In zwemmen is het WK korte baan niet voor niets een B toernooi en in bv voetbal of hockey telt het WK in de zaal ook niet mee.

  Schaatsen is de enige sport waarin nep wk´s tellen en als het hoogtepunt van het jaar worden gezien.

  De WK afstanden is de enige olympische discipline en dat zou het enige toernooi/WK moeten zijn.

  Sowieso slaat het nergens op dat je in schaatsen wel 5 of meer keer wereldkampioen in 1 seizoen kunt worden.
  Er zijn veel te veel wk´s en onbelangrijke toernooien, maar dat is een andere discussie
 10. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  In het tennis is het WK zeker niet het belangrijkste toernooi, dat zijn de Grand Slams. Ook de OS titel is hier minder waard.

  Maar dit is weer off-topic, dus terug naar het onderwerp.
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 11. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  en plus heb je als middelmatige sprinter tegenwoordig meer kansen op een allround toernooi dan een middelmatige stayer, zo voelt het voor mij toch aan
 12. Patrick John

  Patrick John Well-Known Member

  en wij moeten in Nederland natuurlijk ook kwalificeren voor al deze WK's. Er zijn vast nog wel wat woensdagavonden vrij in Thialf en bij calamiteiten kan de skate off op donderdagavond.
 13. Sebas

  Sebas Active Member

  Volgens mij zijn er wel genoeg wereldkampioenschappen onderhand. Daarbij denk ik niet dat de sprinters bevoordeeld worden t.o.v. de stayers. Voor de pure sprinters heb je de WK-sprint en de WK-afstanden. Voor de meeste stayers heb je het WK-allround en de WK-afstanden. Eigenlijk komen de 1500 meter specialisten er bekaaid vanaf...
  Tevens zouden langeafstandskampioenschappen niet stroken met de visie van de ISU (alle WK's in korte tijd). Dat zou fysiek erg zwaar worden voor stayers.
 14. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member


  Off Topic?? u begint zelf over tennis waar niemand het over heeft beste meneer sprintmaster, dat doe ik niet.

  De vraag hier is of er een sprintkampioenschap moet komen en mijn antwoord is Nee dat hoeft niet want er zijn al veel te veel kampioenschappen en toernooien in schaatsen. Er moet eerder in gesneden worden dan dat er uitbreiding moet komen.
  1 WK titel kunnen winnen in de 4 jaar , zegt veel meer dan er wel 10 kunnen winnen in 1 jaar.
 15. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ik zou eerder pleiten voor minder WK's. Op dit moment ben je haast een uitzondering als je niet ooit ergens wereldkampioen geworden bent...

  Gewoon in de oneven jaren de WK's sprint en allround en de even jaren de OS of het WK afstanden. Ek's mogen van mij volgen, met een EK Sprint/Allround in de even jaren en een EK afstanden in de oneven jaren. Wereldbeker upgraden en aan het eind van het jaar een wereldbekerfinale zoals er ook bij de atletiek een grote finale is met hoge geldprijzen. Ze hoeven niet zo hoog als bij de atletiek, maar er mag een mooie prijs aan vast zitten.
 16. Sebas

  Sebas Active Member

  Ik zou eerder pleiten voor een cyclus van 2 jaar. De twee post-olympische jaren WK-allround en de 2 jaar erop WK-afstanden en Olympische spelen.
 17. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member


  Mag ook, als de schaatsers dat liever willen. Al heb je dan 2 jaar achter elkaar geen allround/sprint toernooien wat voor jongens als Rotteveel wel erg nadelig is.
 18. Sebas

  Sebas Active Member

  Geen idee wat een schaatser liever heeft eigenlijk. Jaarlijks omschakelen van allround naar specialisatie of ieder 2 jaar...
 19. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member

  Inderdaad MINDER wks moeten er komen en zeker niet méér!

  de Spelen in 2014, WK Sprint in 2015 en WK Allround in 2017 en dan weer de Spelen etc etc . Alles om de 4 jaar dus, dat is meer dan genoeg en alleen de wk afstanden om de 2 jaar. Net zoals dat voor zwemmen en atletiek geldt. Ze krijgt een wk titel misschien weer wat meer waarde, want nu zegt het alleemaal helemaal niets meer om ´wereldkampioen´ te worden.

  Als men nog maar eens in de 4 jaar wereldkampioen kan worden, kijk dán wordt het opeens interessant
 20. arsimo

  arsimo Active Member

  Onzin. Het langebaanschaatsen is al zo'n kleine sport, als men dan geen jaarlijkse internationale hoogtepunten heeft dan blijft er helemaal niets van over. De jaarlijkse WK-sprint, WK-allround en WK-afstanden/OS-afstanden is een uitstekende cyclus, moet men niet veranderen, dat zou anders de doodsteek van het langebaanschaatsen zijn. De Ek en deze WK's zijn de motivatoren voor vele schaatsers om het ook buiten een OS-jaar vol te houden en er lange zomers aan training in te blijven investeren.

  Wel zou men in een OS-jaar de WB-cyclus mogelijk kunnen inkorten. Sowieso zou ik er voor pleiten de WB-wedstrijden te hervormen en nog meer dan nu het als kweekvijver voor talent inzetten waarbij met name talenten uit kleine schaatslanden (wat tegenwoordig bijna elk schaatsland is op 3 of 4 na) de kans krijgen om met elkaar de strijd aan te gaan en beter te worden. Bijvoorbeeld een uitgebreider B- en mogelijk zelfs C-circuit die makkelijker bereikbaar is (lees: kosten) voor schaatsers voor wie het lastig is verre dure trips te maken, zonodig een gescheiden B/C-circuit in Noord-Amerika, West/Noord-Europa, Oost-Europa en Azie.

Deel Deze Pagina