Sporters van het jaar 2019

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door leenstrafan, 16 dec 2018.

 1. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  We zitten in de laatste maand die meetelt, hebben we al een idee welke kant het op gaat? Sifan Hassan zou als ze niet in Ethiopië geboren en in de VS woonachtig zou zijn al zeker zijn van Sportvrouw, maar ook nu is ze een topkandidate, maar Annemiek van Vleuten en Suzanne Schulting zijn ook in de race. Bij de mannen denk je al snel aan Mathieu van der Poel, maar Noël van 't End werd wereldkampioen in een voor Nederlanders moeilijkere sport en dan zijn er nog de baanwielrenners en diverse anderen.
  G1ant vindt dit leuk.
 2. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Hassan + vdPoel. Misschien nog een baanwielrenner, of inderdaad Van 't End, maar die laatste heeft wel alléén die wereldtitel volgens mij.
  Waarom zou Schulting nog een keer sportvrouw van het jaar worden? Het nieuwige is er wel af en shorttrack is toch een beetje een flauwekulsport.
 3. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Dit zou het tot nu toe moeten zijn vind ik. Met een sterretje, de winnaars

  Mannen
  Mathieu van der Poel *
  Harrie Lavreysen
  Noël van 't End

  Vrouwen
  Sifan Hassen*
  Annemiek van Vleuten
  Suzanne Schulting

  Ploeg (lastige)
  Voetbalelftal vrouwen*
  Ajax
  Teamsprint baanwielrennen

  Coach:
  Erik ten Hag* (alleen om Valentijn Driessen te zieken :))
  Jeroen Otter
  Sarina Wiegman

  Talent: Mohammed Ihattaren

  Paralympisch: Jetze Plat (al is mijn kennis op dit vlak niet heel breed)

  Carrièrreprijs: Richard Krajicek
 4. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Mathieu van der Poel: geen discussie mogelijk , andere zijn er slechts pro forma gekandideerd.
  Hassan:1) is geen "echte" Nederlandse, 2) woont in de VS en 3) is net zo doping verdacht als wij hier over de Russische sporters oordelen.
  Annemiek van Vleuten zou eerder in aanmerking dienen komen.
 5. Duif

  Duif Well-Known Member

  Voor de verandering ben ik het een keer met je eens ;)
 6. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Ploeg is inderdaad een lastige. Voor mij zou dat de motocrossploeg zijn die voor het eerst in de historie de Motocross des Nations won.
  Maar anderzijds dient een sportploeg van het jaar uit een echte ploegsport te komen en niet waar de ploegprestatie een simpele optelsom is van individuele prestaties. Bijvoorbeeld zouden volgens mij de zwemestafettes, de landenwedstrijd turnen, atletiekestafettes , ploegenklassement in een etappekoers wielrennen en dus ook die landenprijs in het motocrossen niet in aanmerking mogen komen.

  De coach van het jaar : Dick Advocaat
 7. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  1) Wat is een 'echte' Nederlandse in jouw ogen? Blonde haren blauwe ogen? In NL geboren (dan vallen er wel erg veel af)? Is er soms een bepaalde tijdssspanne dat iemand voor NL uitgekomen moet zijn? Altijd een beetje enge uitspraken als mensen beweren dat iemand geen 'echte' Nederlander (of wat voor nationaliteit dan ook) zou zijn....Als iemand voor NL uitkomt en zich NL zegt te voelen is dat wmb voldoende.
  2) wat heeft dat er mee te maken? Er zijn echt talloze sporters die niet in het land wonen waar ze voor uitkomen, meestal voor belasting-technische redenen of omdat ze in andere landen beter kunnen trainen. Dan liever het laatste zoals bij Hassan zo is.
  3) Enige punt wat wel enigszins hout snijdt. Zal ook ongetwijfeld de reden zijn dat ze niet wint. Er zijn trouwens zat mensen hier die helemaal niet zo streng oordelen over de Russen, maar dat terzijde.
  G1ant en ZeeKoei vinden dit leuk.
 8. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Ben het zowaar volledig met je eens mbt sportploeg, nl. dat het een echte team-prestatie moet zijn.
 9. Camila

  Camila Well-Known Member

  Ik hoop
  Sportman: Mathieu van der Poel (maakt me niet heel veel uit)
  Sportvrouw: Sifan Hassan: ongekende prestaties en ik ben juist trots dat ze voor Nederland uitkomt! Als alle immigranten zo hun best deden om een goed leven op te bouwen in Nederland en daar ook de kans voor kregen zou dat fantastisch zijn. Wat betreft het trainen in de VS: ze heeft natuurlijk wel haar medische begeleiding in Nederland gehouden. Je kunt doping nooit helemaal uitsluiten, maar er zijn wel meer sporters die unieke prestaties hebben geleverd zonder (op het gebruik van) dopinf (betrapt te zijn), zoals onze eigen Sven en Ireen.
  Ploeg: voetbalvrouwen! Dat is echt een hecht team dat vooral door teamwork en niet alleen door individuele kwaliteiten 2e van de hele wereld is geworden.
  Maargoed dit is slechts mijn mening
  G1ant, mi en ZeeKoei vinden dit leuk.
 10. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  idd, dan mag je 'Belg/Monegask' max verstappen ook van alle lijstjes schrappen wanneer ie wereldkampioen wordt
  VictorP, mi, strawbale en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 11. SchaatsDaan

  SchaatsDaan Active Member

  Als je zo redeneert is het vrij logisch dat de schaatser altijd sporter van het jaar worden. Zij trainen immers in Nederland aangezien voor hen hier de trainingsmogelijkheden het best zijn. Een flink aantal wielrenners zou anders ook niet in aanmerking kunnen komen omdat ze ergens anders wonen om in de bergen te kunnen trainen. Als je op die manier "halve Nederlanders" uit gaat sluiten houd je bijna niemand anders meer over.

  Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 7 met Tapatalk
 12. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Moeten we er nog conclusies aan verbinden trouwens dat Patrick Roest (wereldkampioen allround), Kai Verbij (wereldkampioen 1000 meter) en Thomas Krol (wereldkampioen 1500 meter) wel de officiële shortlist hebben gehaald en Jorrit Bergsma (wereldkampioen 10.000 meter) niet? Iets van Team Orie wordt altijd voorgetrokken boven Team Anema? Het kan toch niet alleen aan Team easyJet liggen want Irene Schouten staat bij de vrouwen wel op de shortlist, terwijl zij een "kermisonderdeel" (massastart) won. Misschien was de 10.000 meter op het WK wel gewoon een matig bezette afstand?
  G1ant vindt dit leuk.
 13. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Nog zo eentje, de "heren ploegenachtervolging" van het langebaanschaatsen staan wel op de shortlist, maar de teamsprinters die ook allebei wereldkampioen werden niet. Dat zal wel zijn omdat de teamsprint nog geen olympisch onderdeel is.
 14. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Spijkers op lag water zoeken in een bijzaak in een kleine sport.
 15. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Bergsma had toch ook geen bijzonder jaar verder, die 10km die hij won voelde meer als een uitschieter. Verbij is ook nog EK, Roest is ook nog WK Ploegenachtervolging + leider Adelskalender + 2e op 10km bijvoorbeeld. Bergsma heeft door het jaar heen toch niet zoveel bijzonders laten zien. Dit seizoen is hij al een stuk beter op weg voor mn gevoel.
  Camila vindt dit leuk.
 16. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Het baanrecord in Thialf van Bersgma vind ik eigenlijk een indrukwekkendere prestatie dan zijn wereldtitel van vorig jaar.
  G1ant vindt dit leuk.
 17. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Volgens mij is het wel zo dat de meeste wereldkampioenen op een olympische discipline ook de shortlist halen, vandaar dat het me opviel.

  De nominaties zijn intussen bekend, bij de vrouwen drie wereldkampioenen (Hassan/Schulting/Van Vleuten) die ook bijzonder dominant in hun sport waren. Daarnaast drie mannen (Van Dijk/Van der Poel/Verstappen) die niet wereldkampioen werden op een olympisch onderdeel.

  Sportploeg heeft vier gegadigden, Ajax, Oranjevrouwen, Dubbelvier-roeiers en Teamsprint-baanwielrenners.
  Coach gaat tussen Hugo Haak (bondscoach baansprinters), Erik ten Hag (coach Ajax) en Sarina Wiegman (bondscoach Oranjevoetbalsters).
  Paralympisch zijn genomineerd Diede de Groot (rolstoeltennis), Jeroen Kampschreur (zitskiën) en Jetze Plat (parawielrenner/paratriatleet).

 18. proeme

  proeme Well-Known Member

  die sportploeg wordt nog een interessante. Want Ajax en de oranjevrouwen hebben beide wat bijzonders gedaan en het publiek vermaakt. Baanwielrennen is voor het publiek kleiner, maar die wonnen ongeveer alles.
 19. sysya

  sysya Well-Known Member

  Vind het persoonlijk wel belachelijk dat van Dijk bij de mannen genomineerd is en zelfs de top drie haalt, maar Miedema geen nominatie heeft gekregen. Vice wereldkampioen, speler van het jaar in Engeland (net als van Dijk overigens), topscorer aller tijden voor Oranje en sinds vorig seizoen houdster van het topscorers record in the Engelse competitie. Dat alles leverde haar niet eens een nominatie op.
 20. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Dat dan weer niet. Vind het wel flauw dat als je blijkbaar de grens legt bij wereldkampioen op een Olympisch (o nee allround is dat niet) onderdeel je één schaatser juist niet nomineert. Het maakt natuurlijk geen bal uit of je er 20 of 21 nomineert.
  G1ant vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina