Sporters van het jaar 2018

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door leenstrafan, 13 feb 2018.

 1. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Het is nog 10 maanden tot het Sportgala, maar je kan niet vroeg genoeg zijn. Coach van het jaar lijkt me nu al vergeven aan titelhouder Jac Orie. Die heeft reeds 3 goud en 1 zilver voor zijn ploeg. Als Team Orie een eigen land zou zijn staan ze boven Frankrijk, Oostenrijk, Zweden en Italië in de medaillespiegel.

  Nuis, Kramer, Achtereekte en Wüst zullen sowieso een nominatie tegemoetzien, maar daar kan nog veel gebeuren met nog 9,5 maand te gaan (december telt altijd met het jaar erop mee).

  Mathieu van der Poel en Michael van Gerwen zijn geen wereldkampioen geworden in veldrijden en darts respectievelijk, dus die kunnen we vergeten.
 2. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Wust zal het wel al redelijk in de achterzak hebben door de records die ze heeft gevestigd gisteren (eerste wintersporter ooit, man of vrouw, die 4x achter elkaar een individueel nummer wint op de OS, goud als tiener, 2oer, en 30er, meeste medailles van alle schaatsers ooit).
  Hakkie2 vindt dit leuk.
 3. Jaco

  Jaco Active Member

  Sven is het pas één keer geworden, met zijn staat van dienst zou ik het hem zeker gunnen nog een keer Sportman van het Jaar te worden. Hopelijk kunnen we morgen na de tien kilometer niet meer om hem heen. Tenzij Max wereldkampioen Formule 1 wordt of Tom de Tour wint
  Monique vindt dit leuk.
 4. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Bij de vrouwen nu al een hele lastige klus om de sportvrouw van het jaar te kiezen.
  • Ireen Wüst: goud, zilver, zilver: beste Nederlandse olympische sporter aller tijden.
  • Jorien ter Mors: goud, brons: eerste Nederlander met olympische medailles in twee sporten.
  • Suzanne Schulting: goud, brons: eerste Nederlander met olympisch goud in het shorttrack.
  Carlijn en Esmee winnen alleen maar 'gewoon goud' en zijn daarmee kansloos. Van Kerhof, De Jong en Leenstra winnen twee medailles, maar geen goud.
  Laatst bewerkt: 22 feb 2018
 5. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ireen heeft toch goud, zilver, zilver.
  leenstrafan vindt dit leuk.
 6. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Ja klopt, bedankt voor de correctie!
 7. proeme

  proeme Well-Known Member

  Er is dit jaar geen WK Atletiek (ja, indoor, maar dat is minder hoog aangeschreven). Geen concurrentie van Schippers dus.

  Maarja, Anna van der Breggen pakt dit jaar de wereldtitel. Gaat er toch weer een niet-schaatser mee vandaar... ;)
 8. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Ireen of Schulting zou je zeggen, maar ja...die van der Breggen he.
 9. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Voor mij was de keuze op nieuwjaarsdag al duidelijk toen Mathieu van der Poel de GP Sven Nys won.
 10. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Van der Breggen kan WK, wereldbeker en Giro Rosa allemaal winnen (dat laatste gaat ze trouwens niet doen, ze doet niet mee, in elk geval niet als klassementsrenster), dan nog kan ze sportvrouw van het jaar denk ik vergeten. Er stemmen allemaal sporters voor wie Olympisch goud het grootste doel is.
 11. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik twijfel tussen Ireen en Suzanne en kan absoluut niet kiezen tussen die twee.
 12. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Tja, duidelijk niet meer dus door de prestaties van Schulting en Ter Mors.

  Schulting heeft misschien wel de beste kans. De prestatie van ter Mors is natuurljk geweldig en ze zou het zeker verdienen, maar ten eerste denk ik dat de manier waarop ze brons won bij het ST de meeste stemmers minder zal aanspreken. Ten tweede is het een verkiezing, dus bewust of onbewust speelt de aaibaarheid van een sporter toch mee.....en die lijkt bij ter Mors toch wat minder groot dan bij Wust/Schulting.
 13. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  De regel dat je bij goud automatisch een nominatie krijgt is volgens mij afgeschaft.
  Kramer lijkt me kansloos en dat vind ik jammer. Eén keer SvhJ is veel te weinig voor zo'n grootheid.
  Nuis heeft een kans. Dumoulin zou hem voorbij kunnen. Verder zie ik niet heel veel kanshebbers. Verstappen wordt geen wereldkampioen, die gaat het niet doen.
  Bij de vrouwen hebben Wüst, Schulting en Ter Mors alledrie een kans. Geen WK Atletiek, WK Zwemmen of WK Turnen dit jaar. Misschien maakt Vd Breggen of Van Vleuten een kans als ze de grote prijzen niet verdelen, maar als één van beiden alles wint.
 14. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Schaatsen staat bij de meeste stemmers ook niet hoog in aanzien. Er is vrij veel jalouzie op de mediaaandacht en financiële middelen voor het schaatsen.
 15. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Dat valt wel mee, er heeft vaak genoeg een schaatser gewonnen. En Wüst staat natuurlijk enorm in aanzien.

  Ze gaat zelfs een standbeeld krijgen, las ik. Hoeveel sporters met een standbeeld zijn er in Nederland? Cruijff, Jaap Eden, Van Moorsel en Zoetemelk weet ik, ik denk niet dat het er veel meer zijn,
 16. michiel0128

  michiel0128 Active Member

  Het blijft naar mijn idee toch verkiezing waarbij gekeken wordt wievons het meest heeft verbaast met de prestatie.
  Ik zal hem persoonlijk eerder aan Schulting geven dan aan Wüst.
  Bij de heren lijkt van de schaatsers Nuis de grootste kanshebber.


  Maar hecht niet veel waarde aan mijn voorspelling ik zit vaak naast.

  Ik vind het een schande dat Kramer en Ritsma gezamenlijk maar één Jaap Eden hebben
 17. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ik ben het met je eens dat Ritsma een groot sporter is. Ritsma had vooral wat pech voor de Jaap Eden. Hij werd in 1995, 1996, 1999 en 2001 wereldkampioen. In 1995 was daar de schitterende comeback van Danny Nelissen na hartritmestoornissen, bekroond met een wereldtitel. In 1996 was Krajicek natuurlijk de enige kandidaat. In 1999 pakte Van den Hoogenband 6 europese titels en een wereldtitel, het begin van Nederland als zwemnatie. Dat waren we niet gewend, zo veel zwemtitels. In 2001 won Erik Dekker de wereldbeker, de AGR en een etappe in de Tour, na het jaar daarvoor ook 3 etappes te hebben gewonnen. Volgens mij stond Dekker dat jaar ook eerste op de wereldranglijst.

  Best kans dat Ritsma 4 keer tweede is geworden, maar voor de winnaars valt ook zeker wat te zeggen.


  Ritsma heeft wel al de Fanny Blankers-Koen carrièreprijs, eerder dan Zoetemelk.
 18. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Ik heb mijn twijfels. Ik gun het Wüst, hoor. Maar je merkt de laatste tien/vijftien jaar dat schaatsers vaak worden gepasseerd bij de prijs. Kramer in 2009 echt ten onrechte (won toen alles, maar WK-zilver van Zonderland kreeg de voorkeur). En voor Wüst in 2007 (één van haar beste jaren ooit) gold ongeveer hetzelfde. Je merkt in ieder geval dat allroundtitels bijna geen waarde meer hebben. Daar is wat voor te zeggen. Maar in 2010 werd ook gretig voor Sauerbreij gekozen (terecht, imo) toen er de keuze was voor olympisch goud uit een andere sport. Is misschien nu bij Schulting ook wel zo.

  Ik heb het idee dat de gouden medaille van Wüst hier hoger wordt ingeschat dan op straat. Iedereen die ik spreek heeft het vooral over Schulting, Visser en Nuis. Blijkt ook uit veel polls op internet.

  https://www.ad.nl/olympische-spelen...e-medaille-heb-je-het-meest-genoten~a7cdc6ba/
  https://sportnieuws.nl/overig/olympische-spelen/mooiste-momenten-winterspelen-poll/
 19. Duif

  Duif Well-Known Member

  Dat Zonderland met slechts zilver in 2009 won was inderdaad een groot schandaal en heeft voor mij het failliet van deze verkiezing betekend. Zilver of in brons in welke sport dan ook zou sowieso nooit tot een nominatie mogen leiden. Net als dat het ook belachelijk was Max Verstoppen sportman van 2016 werd met slechts één gewonnen wedstrijd in een serie van 22.
  VorstM, G1ant en michiel0128 vinden dit leuk.
 20. michiel0128

  michiel0128 Active Member

  Verstappen scoorde in 2016 niet beter dan zin teamgenoot (gerekend vanaf zijn overstap). Met de aanname dat beide auto's binnen een team gelijkwaardig zijn kun je alleen met zekerheid zeggen dat een coureur de beste van zijn team was, de wereldkampioen is de persoon waarbij de optelling coureur/team het beste is.

  Ritsma had ook wel wat pech. Ik blijf Nelissen als amateurwereldkampioen wel vreemd vinden.

  Voor mij is de keus voor sportvrouw simpel en Schulting. Het belangrijkste één kampioen 2 op het belangrijkste toernooi 3 een sensatie met een mooi verhaal.

Deel Deze Pagina