Sporters van het jaar 2015

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door leenstrafan, 16 mrt 2015.

 1. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Vorig jaar was het topic in april geopend, maar waarom zou het niet half maart al kunnen?
  • Sven Kramer: EK allround + WK allround + WK 5km + WK TP.
  • Sjinkie Knegt: EK allround + WK allround.
  Nou zijn er in het schaatsen in het totaal negen wereldtitels te winnen, waarvan Kramer er drie won (33%). In het shorttrack zijn er vijf wereldtitels te winnen, waarvan Knegt er één won (20%). Maar goed, als Sven Kramer elke keer dat hij objectief gezien de beste was ook sportman van het jaar zou worden dan had hij vaker gewonnen dan hij nu gewonnen heeft. :cool:

  Bij de vrouwen ruimte voor een Wüst-loos jaar want hoewel Europees kampioen en vier keer WK-zilver leuk en aardig is, het gaat natuurlijk om WK-titels en die heeft ze niet gewonnen dit jaar. Dus zal het komende zomer wel "gewoon" Schippers, Kromowidjojo of Vos worden (gaaaaaaaap ;)).

  P.S. @G1ant : Bauke de Tour, goud op het WK atletiek, of natuurlijk ons Max als die Renault-motor af en toe de finish haalt. :p En Max Verstappen kan dan weer met Wout Poels de strijd aan voor Limburgs sportman van het jaar.
 2. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Er is inderdaad een WK atletiek (in augustus) en een WK zwemmen (in juli) dit jaar en je hebt ook nog de Europese Spelen (met onder andere turnen, maar ook wegwielrennen, bmx, schermen, judo en nog veel meer). Ik hoop vooral dat het Kramer en Knegt moeilijk wordt gemaakt, want dat zou meer Nederlands succes betekenen.
 3. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member

  Sjinkie maakt de grootste kans op titel Sportman van het jaar

  Ook omdat we dit jaar niet de Tour gaan winnen en we ook geen goud op het WK zwemmen of WK atletiek gaan behalen (bij de heren) en ook al wint Epke WK goud dan zal dat dit jaar niet genoeg zijn voor de Jaap Eden en Sven die verdient de Jaap Eden ook niet. 10x allround goud halen is nu eenmaal geen verdienste van wereldformaat , maar Sven die kan over een paar jaar de ouvre prijs ophalen die verdient hij wel

  Max V. zou het de komende jaren nog wel eens goed kunnen gaan doen, maar als sporter die niet onder NOC NSF valt, zal hij wel geen nominatie kunnen krijgen
 4. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member


  Dat je 5x WK in 1 jaar kunt worden maakt je natuurlijk nog niet de grootste of beste sporter van dat jaar he
  En al was ireen 5x wereldkampioen geworden, als straks Schippers WK zilver wint dan gaat Schippers er met de Jaap Eden vandoor
  De ene WK plak is nu eenmaal niet de andere WK plak , al denk jij van wel ;)
 5. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  zo'n eerste titel van een sportman is toch altijd specialer, zeker in een sporttak waarin het nog niet gebeurde, geschiedenis schrijven weet je wel: kansen Sjinkie Knegt > Kramer en Epke
  Elina en Bastiaan83 vinden dit leuk.
 6. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Sjinkie werd eigenlijk Europees en wereldkampioen op een niet-olympisch onderdeel terwijl hij op de vier wél olympische onderdelen 'slechts' 2e, 4e, 10e en 3e werd. Dus volgens die logica telt die wereldtitel niet echt mee.

  In sporten waar meerdere titels te vergeven zijn is een wereldtitel natuurlijk minder spannend, maar dan kan je dus gaan kijken naar het aantal wereldtitels (Kramer 3/9 en Knegt 1/5). Verder vind ik dat eigenlijk een mondiale titel altijd boven een ereplaats moet gaan, dus goud boven zilver, ook al is het goud in een kleinere sport. Moet je twee wereldtitels vergelijken gaat een internationalere sport natuurlijk wel voor.
 7. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member


  De Allroundtitels in zowel shorttrack als langebaan zijn beide behaald op een niet olympisch onderdeel, in die zin zijn beide titels even onbelangrijk maar omdat wk goud in het shorttrack nooit wordt behaald door een Nlder en wk goud op allround lange baan altijd wordt behaald door een Nlder gaat mijn voorkeur toch uit naar Sjinkie.

  Maar wint Epke straks WK goud op de rekstok dan zou hij meer recht hebben op de titel sportman van het jaar, want WK goud op een olympisch onderdeel tegen wk goud op een níet olympisch onderdeel

  Over of wk zilver in een mondiale sport van grotere waarde is, dan wk goud in een kleine sport daarover verschillen de meningen

  Zelf vind ik dat mócht er op het WK zwemmen zilver op de 100 m worden behaald of op het WK atletiek zilver of brons op de 100 of 200 m , dat dit boven het zoveelste wk allround goud van bv Sven of Ireen zou moeten gaan.

  Zou Sven nou nog goud halen op de wk afstanden op de 500 m , 1000 m of 150o m dan zou hij zeker ook recht hebben op de titel sportman van het jaar, maar wereldkampioen worden op de 5 of de 10 km of op al die allround toernooien dat zegt in de internationale sportwereld nu eenmaal niet zoveel
 8. proeme

  proeme Well-Known Member

  Dus als het Nederlands korfbalteam weer wereldkampioen wordt, dan is dat beter dan de 3e plek die het Nederlands Elftal haalde vorig jaar?
  lijkt me niet...
 9. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Om dwergsporten als korfbal en veldrijden uit te sluiten zou je olympische status als objectief mechanisme kunnen gebruiken. Dan is wereldkampioen worden met een hockeyteam beter dan derde van de wereld met een voetbalteam en daar is wel iets voor te zeggen. Sport gaat uiteindelijk toch om winnen, goud winnen, kampioen worden.

  Je kan dan altijd uitzonderingen maken voor bijzondere gevallen als Max Verstappen of Jeffrey Herlings (als hij ooit nog op het hoogste niveau gaat rijden).
 10. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member


  Besef je wel dat allround schaatsen net zo n dwergsportje is als korfbal en veldrijden?
 11. proeme

  proeme Well-Known Member

  Dat klinkt al als beter criterium. Toch denk ik dat "sportman van het jaar" niet te kwantificeren is, omdat beleving ook een grote rol speelt bij hoe groot je een prestatie vindt.
 12. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Schaatsen is in ieder geval olympisch en allroundschaatsen is binnen die sport een discipline die toevallig niet olympisch is. Dan stelt 60 of 3000 meter hardlopen dus automatisch ook niets voor?

  Ja, dat is waar. Maar ik denk er misschien iets rationalistischer over dan anderen.
 13. proeme

  proeme Well-Known Member

  60m bij atletiek stelt inderdaad weinig voor. Alleen indoor is het een hoofdnummer en indoor is toch wel ondergeschikt...

  en dat jij er wat rationalistischer over denkt is niet "misschien" ;)
 14. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Epke Zonderland is zojuist in de voorronde van het EK gevallen en ergens in mijn achterhoofd zegt dan een stemmetje "hoe vaker Epke valt, hoe groter de kans dat iemand anders dit keer eens sportman van het jaar wordt". Het is niet dat ik een hekel aan hem heb (dat is volgens mij gewoon onmogelijk), het feit dat Epke Zonderland intussen al vier keer sportman van het jaar geweest is, waaar onder die ene keer in 2009 toen hij niet eens goud won doet iets in mij bijna juichen als hij het niet wint. :oops:

  Misschien heeft het er ook wel mee te maken dat in sporten die ik niet echt interessant vind de Nederlanders wat mij betreft altijd wel iets minder mogen presteren, zodat Studio Sport meer tijd overhoudt voor de sporten die ik wel leuk vind en waarin ik goede Nederlandse prestaties over het algemeen juist toejuich. (Al heb ik als wieler- en schaatsfan niet echt te klagen natuurlijk.)
  Duif vindt dit leuk.
 15. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik zou het erg leuk vinden als Max Verstappen een grand prix wint en sportman zou worden. Of dat Bauke de Tour wint en sportman wordt. Of dat Sven eindelijk weer eens de eer krijgt die hij verdient en sportman wordt.
 16. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Een enkele Grand Prix stelt enerzijds niet zo heel veel voor. Anderzijds, hij heeft niet echt de beste auto en dan alsnog een keer winnen is wel heel knap. In Maleisië was hij de beste rijder die niet in een (snelle) Mercedes, Ferrari of Williams reed.
 17. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Denk dat dat er niet in zit voor Max. Zijn auto is gewoon niet snel genoeg en dan kun je nog zo goed sturen, je verliest elke ronde tijd op Ferrari en Mercedes. Wat eventueel zou kunnen is een podiumplek, als Ferrari een keer een slechte dag heeft. Max kan nog wel voorbij Williams en dat zie ik nog wel gebeuren dit seizoen. Maar alleen als Renault de motor een keer gaat fixen.
 18. Krizz

  Krizz Well-Known Member Medewerker

  Regen op Francochamps en een crash in eau rouge... er zijn daar gekker dingen gebeurd...
 19. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Je moet Max niet te snel die prijs geven. Die is over vijftien jaar minstens zevenvoudig wereldkampioen. Die gaat de Jaap Eden nog vaak genoeg winnen.
  Monique vindt dit leuk.
 20. Elina

  Elina Well-Known Member

  Ik nomineer de Nederlandse tennisdames voor sportploeg van het jaar!

Deel Deze Pagina