Spits, op zoek/schaats tocht.

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Spits, 12 okt 2014.

 1. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  Hoi Menno,
  Zo te lezen een weloverwogen keuze en je bent tevreden, daar gaat het om. Goede zet een ronding van 21. Overigens ben ik nu nieuwsgierig of je wel eens op een 400 m baan rijdt en hoe dat voelt.
  Zoals jij zei: (hoor ik daar die engelen nu weer zingen.....;-)). Op mijn thuisbaan word ik al drie weken, om het half uur getrakteerd, op Mariah Carey's Merry Christmas en Abba's Happy New Year, na een week ging ik het balorig meezingen en vandaag kwam ik tot de conclusie dat ik er klaar mee ben. Op naar het nieuwe jaar en andere deuntjes op de baan.
  Een sportief geslaagd 2016 toegewenst.
 2. Patrick510

  Patrick510 Active Member

  Hoi Menno,
  Ik ben vooral benieuwd naar je overwegingen om het bij de tocht/kluunschaatsen te houden.

  Ik begrijp je argument dat je op natuurijs tochten wilt rijden maar die kans is niet zo heel erg groot tegenwoordig, tenzij je naar de weissenzee gaat. Waarom leer je de techniek niet gewoon op een paar schaatsen dat op kunstijsbanen lekkerder schaatst en houd je de salomons in de kast voor wat privé uurtjes om er af en toe op te trainen en om op te schaatsen als de temperatuur inderdaad lijkt te dalen? De techniek van je noren/klapschaatsen is vrijwel hetzelfde als op salomons (al ben je bij het laatste wat beperkter) en tegelijkertijd heb je op de kunstijsbanen geen last van de beperkingen van kluunschaatsen.

  Het is natuurlijk zo dat het compromis van comfort en warme voeten tijdens lange tochten en de ideale schaats voor kunstijs niet echt bestaat. Ook met de Salomon's zul je compromissen moeten doen met bijvoorbeeld het overstappen of enkelhoek. Aan de andere kant zal een viking gold 2005 met neopreen overschoen niet veel langer comfortabel en warm zijn dan 1,5 a 2 uur. Dan gaan de voeten inderdaad pijn doen. Een schaatsinstructeur gaat echter altijd uit van studenten op een noor/klapschaats (ook geen combinoor) en leert je in principe rijden volgens de langebaanprincipes (er zijn ook wel schaatsklasjes te vinden met specifieke weissenzee-/lange tochten -training trouwens). Dan denk ik dat je meer uit de lessen zult halen als je rijdt op schaatsen die daar geschikt voor zijn.

  Misschien een wat gewaagde visie (ik heb geen ervaring met twee paar schaatsen) en wellicht dat andere forummers wat ervaring hebben met het switchen tussen een langebaan- en kluunschaats.
  Spits vindt dit leuk.
 3. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  De combinatie Viking Nagano met Maple sprintijzers voor op de baan en Salomons met Freeskate ijzers voor natuurijs gebruik ik nu al een jaar of 9. De overgang van de baanschaats naar de natuurijsschaats gaat moeiteloos. Je trekt ze aan en rijdt op natuurijs, zonder techniek aanpassing, weg. Omgekeerd kost een half uurtje: Andere balans, je staat weer hoger op je schaatsen; het bochtengevoel; de K5 houding in de bijhaal. (Voor de slechte lezers, K5 stand heeft niet met meidenpop of seks te maken.)
  Laatst bewerkt: 7 jan 2016
  Spits vindt dit leuk.
 4. Spits

  Spits Active Member

  Ik zou zeker graag op natuurijs willen rijden, het liefst in Zweden:) .......... Voorlopig is dit nog niet aan de orde, maar ooit.....
  De keuze voor de kluunschaatsen is gebaseerd op comfort. Na het proberen van diverse Viking noren en ermee naar de kant kluunend te gaan (vanwege pijn in de voeten), dacht ik er beter aan te doen "echte kluunschaatsen" aan te schaffen.
  De keuze is mij zeer goed bevallen, want ik ging het weer zo leuk vinden, dat ik zelfs schaatslessen ging nemen.
  Ik ben me terdege bewust van het gegeven dat ik op kluuners minder hard rond kan (zou kunnen...) gaan en ook dat de lichamelijke schaatstechniek niet tot het uiterste benut zou kunnen worden.
  Het materiaal wat ik nu heb is best wel kostbaar, weliswaar niet in 1x keer aangeschaft, maar door uit proberen wat voor mij werkt en bij elkaar geharkt.
  Begin van het seizoen ben ik wederom op wat meer conventionele type noren gaan staan............. na een half uur pijn in de voetjes en een wiebelig gevoel:confused:. Misschien kan ik op deze noren een betere techniek onder de knie krijgen, maar met pijn gaat daar niets van terecht komen.
  Het zou ook kunnen dat het materiaal (Zandstra 1155, Mogema NSX) niet deugd en misschien dat een paar EVO's, Marchese's en Nagano's of andere thermoplasten mij wel langer dan een half uur op het ijs zonder pijn kunnen laten staan? Het zal voor mij (voorlopig) een vraag blijven, want het vraagt toch wel weer een aardige financiële investering.

  De kluuners laten mij lekker focussen op de oefeningen welke ik voorgeschoteld krijg bij de lessen, en als ik na 2 uur schaatsen van het ijs afstap voelen mijn voeten nog heerlijk aan zonder krampen of kou en zou ik zo nog eens 2 uur het ijs op kunnen.
  Zolang ik nog mee mag doen met lessen op deze kluuners dan zal ik ze ook blijven dragen, ik hoop toch niet dat de schaatsschool mij kan verplichten andere schaatsen te gaan dragen........... :( toch?!

  Grappig dat van kluun naar Nagano je weer gewenning moet geven. Is dat dan omdat de kluuners je toch (meteen) een "vertrouwender" gevoel geven?

  Wat een raar fenomeen zijn die kluunschaatsen eigenlijk als ik erover nadenk.... De schoen is eigenlijk veel te slap en kan alle kanten op "flipfloppen", meestal zit de schoen zelf ook iets ruimer om je voet dan "echte" schaatsen en toch voelt het allemaal zo vertrouwd..........
 5. Tsuki

  Tsuki Active Member

  @Spits Toevallig zit er bij mijn in de schaatsgroep een voorbeeld van iemand die ook op comfortschaatsen rijdt én goed - nou ja, in ieder geval hard - schaatst. Aan het begin vroeg ik me bijna af wat diegene op een 'licentie-uur' kwam doen op die schaatsen en ik veronderstelde dat die schaatsen slechts tijdelijk zouden zijn, maar vandaag ben ik - op Viking Nagano's - eraf gereden door de comfortschaatser, ondanks dat ik aan het begin van het seizoen sneller kon, ik ogenschijnlijk een betere techniek heb en veel meer train. Ik snap jou overwegingen inmiddels wel. Sterker nog, ik zit erover te denken om zelf misschien ook maar op comfortschaatsen over te gaan... Volgens mij geen gek idee als je toch geen topschaatser wilt worden en vooral voor je plezier schaatst en lekker hard wilt gaan en/of lang wilt schaatsen. Vertrouwd gevoel op de schaatsen lijkt mij inderdaad ook erg belangrijk!
  Spits vindt dit leuk.
 6. Joost s

  Joost s New Member

  Ik ben vorig jaar begonnen met zandstra combinoren, zijn wel klapschaatsen en schaatsen perfect. Kan er uren op schaatsen zonder een centje pijn en best hard. Ben sinds twee maanden toch overgestapt naar Powerslide M1 schoenen en een Powerslide Finish line ijzer. Moest wel een keer of 5 schaatsen voordat ik het idee kreeg dat het mij gaat helpen naar een betere techniek. Eerste x half uurtje en dan verder op de combinoren. Nu twee maand verder schaats ik rustig 3 uur op de M1 schoenen en blijven de combinoren in de tas. Schaats 2x per week. Als er echter ooit een 11 steden tocht komt gaat dat op de combi Noor en niet op de thermoplastische schoenen. Puur omdat je dan wel 10 uur op de schoenen moet staan en dat combi noren dan comfortabeler zijn. Ga volgende week zondag naar Biddinhuizen, een een dikke 100+ te schaatsen. Kijken hoe dat gaat.
  Spits vindt dit leuk.
 7. yoda

  yoda Member

  als jij je maar lekker voelt
 8. Pieter2345

  Pieter2345 New Member

  Heb zelf al enige tijd Salomon schaatsen. Bevallen mij zeer goed.. Ik heb vorig seizoen een setje free-skate wiggen gekocht en een paar zooltjes voor in de schoen. Dat zwabberen is sindsdien helemaal verdwenen.. Wellicht dus de moeite waard om eens te proberen.

  Wat betreft juf Brenda en haar mening over de kluun schaatsen; Dit is hoe eigenlijk de gehele groep "oude" schaatsers er over denkt. Kan mij echter toch niet aan de indruk onttrekken dat ze steeds meer te zien zijn op ijsbanen en daarbuiten. Als het werkelijk zo slecht was, zou het dan niet juist afnemen? Klinkt in ieder geval alsof "juf Brenda" het zelf niet heeft geprobeerd of durft te proberen. Ik heb overigens vorig jaar zelfs Hans van Helden op de Jaap eden zien lesgeven met een paar Freeskates aan..
  Spits vindt dit leuk.
 9. Patrick510

  Patrick510 Active Member

  De pijn in je voeten kan met conventionele noren tal van oorzaken hebben. Allereerst de schoen zelf, maar ook de wijze van veteren kan leiden tot pijn in de voet. Vervolgens is er ook nog de component techniek en mate van ontspanning in de voet die kunnen leiden tot pijn in de voet. Ook kan het soms zo zijn dat je eerst even moet wennen. Een goede thermoplast doet geen pijn, en zit als gegoten rondom de voeten. Zelf ervaring met de Nagano, en die deed in het begin pijn, maar naar vervorming bij een andere schaatswinkel en het aanpakken van een drukpunt draag ik liever schaatsen dan sloffen. Dat is vanzelfsprekend beter materiaal dan de combinatie die je eerder onder de voeten hebt gebonden.

  Nee, uiteraard niet. Jouw plezier staat voorop!! Bovendien voldoen jouw schaatsen ook gewoon voor de lessen, want in principe voldoen alleen ijshockeyschaatsen niet. En natuurlijk: jij betaalt, dus bepaalt.

  Uiteindelijk gaat het allemaal om schaatsplezier. Heb je dat op je huidige schaatsen, heb je de goede keuze gemaakt. En zo dramatisch zijn kluuners ook weer niet, zolang je maar niet ambieert om rondjes 29 rijden ;)

  In ieder geval bedankt voor je reactie, ik vond het gewoon leuk om even een kritisch geluid te laten horen en de gedachten even te scherpen. Zo te zien heb je er goed over nagedacht, al denk ik dat de twijfel over pijnvrij schaatsen op thermoplasten ongegrond is.
  Spits vindt dit leuk.
 10. Spits

  Spits Active Member

  Hej Pieter, yes de wigjes en de zooltjes heb ik ook gehad, nu heb ik deze niet meer want de wiperboards hebben een eigen terug klap mechanisme, dus de wigjes zijn bij de ijzers gebleven welke verkocht zijn.

  Ben het ermee eens dat de "kluunschaats" bij "puristen" nogal op enige weerstand kan stuiten, en het mooie is dat dat ook gewoon mag! Wat betreft Juf Brenda ligt het wat genuanceerder; As we speak is die namelijk lekker op de Weissensee rondjes aan het draaien, mag jij raden wat ze aan haar voeten heefto_O;)..............(begint met een S en eindigt op alomon) dus ik geloof (moet toch ergens in geloven...) haar wel als ze zegt dat er een betere schaatstechniek mogelijk is met andere schoenen. De Salomon schoenen zouden vooral te slap zijn en de voet niet goed genoeg omsluiten. Ik kan daar tot een een bepaalde mate in meegaan, maar dat is uiteraard omdat ik nog nooit "echt" goed passende schaatsschoenen heb gehad.
  Gelukkig zien we kluuners steeds meer op het ijs inderdaad, en het doet mij vreugd dat ik vaak niet als enige met clowns schaatsen rond ga :D.

  Nou Patrick, jij ook bedankt voor je reactie, en heus mogen reacties kritisch zijn om het geheel scherp te houden!
  Het is ook heus niet zo dat ik een weerstand heb tegen "conventionele" schaatsschoenen. Misschien komt het er ooit van er weer eens verder mee te gaan (op onderzoek dan he).
  Het beste is denk ik gewoon een middag bij van der Hoorn te gaan zitten en dan te gaan kijken wat fijn en comfortabel en toch ook snel is............ en dan maar hopen dat je er op de baan ook mee uit de voeten kan.
  Maar waar ga je dan eindigen qua materiaal; Groothuis, Seves, Custom Fit..........?
  Je hebt ook helemaal gelijk dat voeten pijn van vele factoren afhankelijk is, als ik m'n veters van m'n Salomons te strak trek is er ook geen lol aan.

  Voorlopig hou ik het wel op rondjes van 33.......:rolleyes: (I wish).

  Trouwens, andersom kan het ook makkelijk;
  Mijn vrouw schaatst op een paar oude Mogemas, en daar gaat ze lekker op. Toch had ik haar gek gemaakt om ook een paar kluuners te gaan proberen........
  Nah, gelukkig heeft het geen scheiding teweeg gebracht, maar het scheelde niet veel ;), ze zijn inderdaad alleen lekker om mee stil te staan op het ijs of inderdaad te kluunen volgens haar.
  Ze blijft dus lekker op de oude Mogemas rond gaan en als haar kluuners weer verkocht zijn krijgt ze een paar mooie EVO klappers van me cadeau!
 11. Spits

  Spits Active Member

  Schaatsliefhebbers,

  Even kort; ik ben gezwicht voor Evo! Vrouw en kind zijn ondertussen voorzien van een Adore met klapset, en ik ben gezwicht voor een Helium schoen (thanx to Mr Glideahead voor de positieve bijdrage in verschillende topics, over deze schoenen). Het seizoen staat weer op de deur te kloppen, en mocht je ook Evo's willen bij http://www.boschsport.nl/product-categorie/schaatsen/schaatsschoenen/ worden ze met aanzienlijke korting aangeboden. Let op, niet alle maten meer, maar je kan maar mazzel hebben. Heb geen aandelen of andere binding met Boschsport, gewoon dat ik mede forumleden er attent op wil maken.

  Cheers, Menno.
 12. Spits

  Spits Active Member

  Hej schaatsliefhebbers!

  Weer een jaar verder; Het schaatsseizoen staat weer aan de deur te rammen en dus wederom mijzelf weer aangemeld bij schaats school Zoetermeer. Heb na gedacht om mij aan te melden bij een schaatsvereniging, maar het vooral in de avonduren schaatsen/lessen weerhield mij hier toch van. In de avond ben ik toch liever lui dan moe. Gelukkig (?) heb ik ploegendiensten en zodoende doordeweeks tijd om in de ochtend uren te kunnen gaan schaatsen (ook lekker rustig op de baan, dus stuntel ik een stuk minder in de weg.....).
  Heb ondertussen een deftig set onder m'n voeten, te weten een Evo Helium met een Neon steel klapset. De laatste paar weken van het vorig seizoen bevielen deze goed, ondanks dat de heliums toen wat knelling gaven boven de wreef (daar waar je je veters knoopt/strikt). Waarschijnlijk is dit te wijten aan het feit dat het leer soepeler wordt op die plek. Ga kijken of ik daar een extra stukje leer op kan fabrieken. Verschillende posities van veters gaf geen soelaas, iets losser de veters doen wel maar dan zitten ze toch te los naar m'n smaak. De Salomons heb ik vorig jaar alleen nog even op buiten ijs aan gehad.
  Het zelfgemaakte "poor man's" diamanten slijpdinges (zie ander topic in materiaal) werkt ook naar volle tevredenheid.

  Helaas is het zo dat de schaatsbaan Silverdome in Zoetermeer gaat sluiten, in ieder geval de oval. De lessen gaan voortaan gegeven worden in de Uithof in Den Haag.
  Ik betreur dat het kleine baantje in Zoetermeer dicht gaat, maar begrijp het ook wel. Het is er nooit echt druk, en onderhoud kost geld. Als die twee niet meer in balans zijn dan is het klaar.

  Tot zover.

  Iedereen een heel prettig en sportief schaatsseizoen 2017/2018!

  Salut, Menno.
  Laatst bewerkt: 14 sep 2017
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 13. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Is het slechts een irritatie of echt een knelpunt? Als het slechts een geïrriteerd plekje is, dan zou het kunnen helpen als je de lip wat glad schuurt. Als het echt en knelpunt is, dan wordt dat vaak veroorzaakt doordat het laatste ringetje iets the hoog zitten. Hierdoor knel je de peesband die over de teenstrekkers af en raakt deze ontstoken. Het kan dan weken duren voordat deze ontsteking weer afneemt. Door de zwelling raakt de pees ook elke keer weer geïrriteerd wanneer je de schaatsen weer aantrekt. Wanneer de zwelling langer aanhoud ontstaat er ook een hard knobbeltje bovenop het peesblad. Verlagen van de veters biedt dan inderdaad geen solaas meer, omdat je lichaam geen kans meer krijgt het knobbeltje weg te werken.

  Als het goed is, is die zwelling inmiddels wel afgenomen en ook een eventueel knobbeltje zou volledig verdwenen kunnen zijn.

  Ik zou het begin van het schaatsseizoen aanvangen met de bovenste gaatjes los, of met een zogenaamde lock-lacing. Een lock-lacing brengt de knoop ongeveer een halve steek omlaag.
  Eventueel zou je ook nog een inverted lock-lacing kunnen proberen. Bij een inverted lock-lacing gaan de veters vanaf het derde gaatje eerst naar buiten door het eerste gaatje en vervolgens weer naar binnen door het tweede gaatje om vervolgens door de gecreëerde lusjes heen aangetrokken te worden. Hierdoor komt de knoop ter hoogte van de tweede gaatjes te liggen, maar worden de eerste gaatjes nog wel licht naar elkaar toe getrokken.

  P.S. extra leer plaatsen gaat geen solaas bieden. Hierdoor plaats je juist alleen maar meer materiaal tussen de veter en de pees en dus meer druk op het peesblad.
  Laatst bewerkt: 18 sep 2017
 14. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Het Silverdome blijft waarschijnlijk toch open. Een rechter heeft bepaald dat ze wel moeten. In oktober zullen ze als het goed is open gaan.
 15. Spits

  Spits Active Member

  Je slaat de spijker op z'n kop; het is echt knelling, er is geen sprake meer van irritatie, gewoon pijn! Inderdaad is er nu geen last meer van een knoop of knobbel op de pees (ben blij dat m'n oude lijf nog veerkrachtig genoeg is).
  In het begin heb ik nergens last van gehad, en ik had het idee dat het leer te soepel/dun was geworden waar de veterknoop insnijd. Het druk oppervlak vergroten (middels extra lapje) zou minder insnijden moeten geven in mijn optiek, maar zou dus meer druk op het peesblad geven.
  Bovenste oogjes zitten inderdaad vrij hoog, en dit is ook meteen de crux. Als ik deze vrij laat van veter en een oog lager strik dan heb ik geen pijn, maar wel een losser zittende schoen (of in ieder geval het gevoel van losser zitten).
  De "gewone" lock lace deed het voor mij niet (lees; nog steeds knelling) dus een half oogje is het ook niet, alhoewel ik moet zeggen dat de pees toen onderhand wel aardig op z'n donder had gehad.
  De Inverted kende ik nog niet, waarvoor mijn dank meneer de Vries! Deze ga ik uitproberen omdat dan de strik daadwerkelijk een heel oog naar beneden gaat en toch ook nog de bovenste gaatjes min of meer naar binnen meenemen.

  Een hoop schaatsverenigingen/schaatsscholen hebben al een alternatief (Uithof)......... Open moeten is toch ook een stuk minder aantrekkelijk dan willen en kunnen, ik bedoel er was vorig jaar al sprake van wat ribbelig ijs door het niet heel vakkundig dweilen van het ijs! Toch zal ik zeker naar Silverdome gaan in mijn vrije tijd als deze weer open gaat. Ik hoop dat er weer meer mensen de schaatsen onderbinden en Silverdome gaan bezoeken!
  Laatst bewerkt: 19 sep 2017
 16. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  @Spits: wat ik er van gelezen heb zaten de verenigingen in hun lobby toch vooral achter deze rechtszaak. Zou wel heel vreemd zijn als je dan wint en vervolgens toch doet alsof hij gesloten is. Ik zou het dus heel vreemd vinden als de verenigingen niet alsnog naar Silverdome gaan. Mochten de verenigingen weg blijven, kunnen ze beter inderdaad alsnog sluiten.
 17. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Het probleem wordt niet veroorzaakt door dat het leer te dun is geworden, maar doordat de veters op het verkeerde punt aangrijpen.
  zoals op onderstaande foto te zien is lopen er twee peesbanden over de voet. De laagste peesband loopt over de teenstrekkers heen en is bedoelt om die pesen naar de de voet to te trekken. De bovenste houdt de enkelbuigers langs de enkel.
  De teenstrekkers zullen naar boven en naar beneden bewegen en de enkelbuigers zullen naar voren en achteren bewegen. De bedoeling is dat je veters enkel over de teenstrekkers lopen en zodoende je voet omlaag in de schoen trekken.
  Als de veters te hoog zitten, dan knellen deze ook enkelbuigers af. Deze enkelbuigers zouden juist vrij naar voren en naar achteren moeten kunnen bewegen, want die stellen je in het schaatsen in staat hoger of dieper te zitten.

  Het toevoegen van extra leer kan de druk verlagen doordat je extra verend materiaal toevoegt, maar zorgt er tegelijkertijd wel voor dat de veters hoger aangrijpen. Het vormt per slot ook een extra laag tussen de veters en de peesband die over de enkelbuigers heen loopt. Het gevolg hiervan zal zijn dat je wellicht verlichting van de druk ervaart, maar tegelijkertijd ook een schoen die losser zit. De enige juiste oplossing is het verlagen van het aangrijppunt van de veters. Enkele mm zou al voldoende kunnen zijn.

  Ik zou beginnen met een inverted lock-lacing. Als dat goed voelt, maar je merkt dat je schoen iets te los zit zou je ook een normale lock-lacing kunnen proberen. Wellicht zou nu de zwelling in je voet weg is ook kunnen. Ik zou wel gelijk stoppen wanneer je voelt dat het weer afknelt.
  :[​IMG]
  fransvanbakel en Spits vinden dit leuk.
 18. Spits

  Spits Active Member

  Aha, ik wist niet de verenigingen aan het lobbyen waren.....
  Kan me wel voorstellen dat schaatsscholen de planning nu net rond hebben aan de start van het seizoen en afspraken met andere banen hebben staan.......
  Al met al is de timing van sluiten, rechterlijke uitspraak, weer moeten openen verre van ideaal, althans dat lijkt mij.
 19. Martienjo

  Martienjo New Member

  @Spits , heb december vorig jaar ook heliums gekocht (brede versie) en moet zeggen dat ze de eerste drie keer perfect zaten. Daarna erge problemen mee gehad doordat de veters toch te hoog zaten, gevolg was een knobbel en ontsteking in de pees boven op m'n voet. Ook diverse type veterstrikken geprobeerd (lock lace , knoop van veter zover mogelijk naar buiten gestrikt, etc) maar dan was het toch weer te los. Ook nog een stukje leer tussen m'n voet en lip geprobeert om de druk van de knoop te verdelen. Eigenlijk heeft niets geholpen. Na 3 maanden was de ontsteking pas weg trouwens.
  Heb na het seizoen besloten om ze toch maar weer te verkopen. Door mijn hoge wreef was dit toch niet de ideale schoen voor mij.
  Heb nu de Bont Z schaatsschoen gekocht en het lijkt erop dat ik nu de perfecte schoen gevonden heb. Geen drukpunten en geen knelling van veters o.i.d.
  Groet Martijn
  Laatst bewerkt: 7 okt 2017
  Spits vindt dit leuk.
 20. Spits

  Spits Active Member

  Da's wel balen dat het zich ontpopte tot een ontsteking zeg!
  Hmmm, van de week heb ik de schaatsen weer ondergebonden en de inverted locklacing toegepast (dank u heer de Vries!).
  Dit ging wel aardig tijdens het schaatsen...... tot ik ze uittrok. Nog geen sprake van pijn, maar twee dagen later kan ik nog precies voelen waar de schoenveter wringt (tussen inferior en superior extensor retinaculum); NIET GRAPPIG!
  Van de week maar weer de kluuners aantrekken, zit er niet op te wachten dat ik straks aan het begin van het seizoen een peesblessure oploop.

Deel Deze Pagina